Forza Motorsport 5

0
Είδος: Racing
Format: Xbox One
Εκδότης: Microsoft
Ανάπτυξη: Turn 10 Studios
Διάθεση: Κωτσόβολος (210-2899999)
Παίκτες: 1-2 (2-16 Online)
Επίσημο Site: Forzamotorsport.net/games/fm5
Κυκλοφορία: 22/11/2013

Κάθε racing fan που θέλει να ζει την απόλυτη εμπειρία γνωρίζει ότι τα κορυφαία exclusive racing κρύβονται στις κονσόλες. Ειδικότερα, στα δύο προγενέστερα Xbox της Microsoft απολαύσαμε τέσσερις εκδόσεις του –κατά πολλούς- κορυφαίου racing της αγοράς, Forza Motorsport, συν ένα πέμπτο μέρος (κάτι σαν...spin-off) με open world gameplay, το Forza Horizon. Τόσο οι κριτικές που έχουμε γράψει όσο και οι μέχρι τώρα απόψεις σας αιτιολογούν τον τίτλο του κορυφαίου στο είδος, τουλάχιστον στις περισσότερες εκδόσεις του (για κάποιους σε όλες) έναντι του Gran Turismo.

Η όγδοη γενιά κονσολών έφτασε και το Xbox One έχει την τύχη πέρα από το Dead Rising 3 της Capcom να διαθέτει στο ρεπερτόριό του ένα έτερο “βαρύ πυροβολικό”, αυτή τη φορά απ’ την ίδια την Microsoft. Το Forza 5 είναι ένα οπτικό αριστούργημα που τραβάει την προσοχή σας από το πρώτο λεπτό που θα εισέλθετε στη θέση του οδηγού, παρότι τα μενού τα οποία θα γνωρίσετε στην πορεία, ακολουθούν την πεπατημένη του Xbox One dashboard, με μαύρα, κόκκινα και λευκά χρώματα να δίνουν μια μουντή εικόνα στο μέσο χρήστη. Το loading επίσης δε βοηθά, καθότι είναι ίσως περισσότερο από κάθε άλλο παιχνίδι του Xbox One.


Οδήγηση για όλους

Η αρχική εμπειρία του Forza Motorsport 5 έχει αναβαθμιστεί, σε βαθμό που να απευθύνεται πλέον ακόμα και σε όσους από εσάς δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με racing. Οι βασικές λειτουργίες οδήγησης αναλύονται έως έναν βαθμό στο αρχικό tutorial, παρότι κάποια άλλα στοιχεία όπως η αλλαγή κάμερας ή το πώς θα μεταβείτε από το ένα mode στο άλλο, παραβλέπονται και θεωρούνται από τους developers αυτονόητα. Όσον αφορά στο πρώτο, υπάρχουν πέντε κάμερες. Η μπροστινή, η κάμερα του καπό, το cockpit view και δύο κάμερες τρίτου προσώπου στο πίσω μέρος του οχήματος.

Τα modes του παιχνιδιού είναι το κλασικό Career, το Rivals, το Free Play (Splitscreen με φίλο σας ή φιλικό αγώνα με τις επιθυμητές προδιαγραφές) και το Online Multiplayer.


Στο Career επιλέγετε όποια διαδρομή θέλετε ανάμεσα σε 8 πρωταθλήματα. Κάθε πρωτάθλημα έχει 3-7 κατηγορίες αυτοκινήτων. Κάθε κατηγορία αυτοκινήτων έχει με τη σειρά της έως 16 κούρσες τις οποίες εκπληρώνετε για να κερδίσετε credits κι έτσι να ξεκλειδώσετε νέα οχήματα. Το θετικό είναι ότι συγκεντρώνοντας το ποσό που θέλετε μπορείτε να διαγωνιστείτε σε όποια κατηγορία επιθυμείτε. Για παράδειγμα η έβδομη κατηγορία Vintage έχει παλιά οχήματα, ενώ η έκτη (Specialized) και η όγδοη (Racing) απευθύνονται σε υψηλά…πορτοφόλια, με formula cars, WRC και άλλα “next-gen” οχήματα που σας αφήνουμε να ανακαλύψετε οι ίδιοι! Στο Rival challenge θα πρέπει να περάσετε online χρόνους άλλων χρηστών (δεν συνάντησα χρόνο κάποιου φίλου μου η αλήθεια είναι), σκορ σε drifts ή να περάσετε μέσα από εμπόδια, όπου κάθε χτύπημα σε κώνο ισοδυναμεί με μείον πέντε δεύτερα στον τελικό χρόνο. Παρότι ακούγονται ολίγον βαρετές, οι προκλήσεις αυτές δίνουν έναν τόνο ποικιλίας στο gameplay, γεμίζοντας τις ελάχιστες –η αλήθεια είναι- κούρσες του παιχνιδιού.

Οχήματα και διαδρομές

Η κυκλοφορία του Forza 5 είναι παραπλήσια χρονικά με αυτή του Gran Turismo 6 στο PS3, συνεπώς η όποια σύγκριση μεταξύ του περιεχομένου των δύο είναι αναπόφευκτη. Ο τίτλος της Microsoft έχει 200 αυτοκίνητα από 50 κατασκευαστές και μόλις 15 διαδρομές! Στον αντίποδα, η Sony παρατάσσει 1.200 αυτοκίνητα και 33 διαδρομές που όμως βγάζουν 71 layouts άρα δίνουν μια στοιχειώδη ποικιλία.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ψαγμένοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού θα συναντήσετε αρκετές απουσίες σε “ναυαρχίδες” μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, ενώ οποιοσδήποτε μέσος χρήστης θα βαρεθεί ύστερα από τις πρώτες ώρες λόγω των ελάχιστων διαδρομών που καταντούν επαναλαμβανόμενες. Τυπικά θα φτάσετε στο σημείο να παίζετε τις ίδιες κούρσες με διαφορετικά οχήματα.



Στην αρχή ξεκινάτε με ένα εκ των Mazda RX-8, Hyundai Genesis Coupe, Subaru BRZ, Audi RS3, BMW 1 Series M Coupe, Honda S2000 CR, Mazda MX-5, Mercedes-Benz A45 AMG, Toyota GT86 ή Volkswagen Golf R που σας παρέχονται δωρεάν. Οδηγώντας αποκτάτε credits και κάνετε level up στο Driver level σας, ενώ οι κατασκευάστριες εταιρείες σας επιβραβεύουν με bonus αξιοπιστίας (περισσότερα credits, εκπτώσεις στα οχήματά τους κτλ). Όταν κερδίσετε credits, τα ξοδεύετε όπως επιθυμείτε. Καταρχήν είτε αγοράζετε το όχημα που σας αρέσει, και ψάχνετε μετά το πρωτάθλημα όπου ανήκει, είτε επιλέγοετε πρώτα το πρωτάθλημα και μετά ένα από τα διαθέσιμα οχήματα. Κατά δεύτερον πραγματοποιείτε upgrades επιλέγοντας ανάμεσα από μια ευρεία γκάμα επιλογών που περιλαμβάνει τις γνωστές αναβαθμίσεις σε όλα τα μέρη της μηχανής, αεροτομές, ζάντες, αναρτήσεις και λοιπά σημεία, έως και βάψιμο οχήματος, είτε μέσα από έτοιμες επιλογές, είτε στον νέο design editor.

Το καλύτερο racing από τεχνικής άποψης, που όμως κρίνεται "ρηχό" στον τομέα του gameplay.

Το θετικό στην επιλογή κούρσας είναι η απόλυτη ελευθερία επιλογών. Αφού συγκεντρώνετε το επιθυμητό ποσό από credits μπορείτε να αγοράσετε όποιο όχημα θέλετε και να συμμετάσχετε στις κούρσες που επιθυμείτε. Το αρνητικό είναι ότι χάνεται η έννοια του achievement αφού δεν υπάρχουν κλειδωμένες κούρσες. Προσωπικά από ένα Volkswagen Golf R αγόρασα σχετικά οικονομικά το Camaro ZL1 της Chevrolet, με το οποίο μετά μάζεψα ένα σεβαστό ποσό για να αποκτήσω το Nissan GTR, ακολούθως μια formula που θα χρησιμοποιήσω για online κ.ο.κ. Ανάμεσα στις επιλογές παρατηρήσαμε ότι κρύβονται και αμάξια DLC τα οποία αποκτώνται μόνο με tokens, συνάλλαγμα το οποίο αγοράζετε με πραγματικά ευρώ. Αυτό με βρίσκει άκρως αντίθετο, καθώς δεδομένης της μικρής ποικιλίας αυτοκινήτων που υπάρχει, το να ζητάει κάποιος έστω και ένα ευρώ παραπάνω είναι ότι χειρότερο. Και η Microsoft φαντάζομαι ότι θα συνεχίσει να ζητάει χρήματα σε μελλοντικά DLC.

Σκληρές αναμετρήσεις…στους πρώτους γύρους

Από πλευράς ταχύτητας, το A.I. των αντιπάλων σας θα παρατηρήσετε ότι δεν είναι ότι καλύτερο και συχνά οι άλλοι οδηγοί μένουν πίσω. Με τα steering και brake assistances δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να κερδίσετε σχεδόν οποιαδήποτε κούρσα αρκεί να επιλέξετε το όχημα με δυνατό Acceleration και Speed. Αντίθετα, εχθρός σας μπορεί να γίνει ο ίδιος σας ο εαυτός αν απενεργοποιήσετε τα assistances, καθώς στις στροφές θα απαιτείται πλέον σωστό timing στο φρένο και το στρίψιμο. Η ανταπόκριση στις κινήσεις σας είναι ακριβέστατη ανάλογα με τη φύση του οχήματος αλλά και του οδοστρώματος (ανηφόρες, κατηφόρες κτλ.) και οι δονήσεις στο Xbox One controller συνθέτουν μια όμορφη εμπειρία.

Γεγονός πάντως είναι ότι όταν οι αντίπαλοι οδηγοί βρίσκονται κοντά σας, θα επιχειρήσουν να σας προσπεράσουν από διάφορες πλευρές ή ακόμα και να σας χτυπήσουν από πίσω με σκοπό να καταφέρουν να φέρουν σβούρες το όχημά σας. Δεν αντιδρούν πάντως επιθετικά (επιχειρώντας π.χ. να σας βγάλουν εκτός δρόμου), ενώ καταφέρνουν κι είναι επιρρεπής στα λάθη, όπως το να βγουν εκτός δρόμου, ακριβώς όπως κι εσείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα rewind (μεταβαίνετε μερικά δευτερόλεπτα πίσω αν θέλετε), συνεπώς διορθώνοντας τα λάθη σας έχετε ακόμη περισσότερες πιθανότητες να βγείτε νικητές.


Online

Παίζοντας multiplayer μαζί με άλλους οδηγούς από διάφορες χώρες μπορώ να πω ότι απόλαυσα την συνολική εμπειρία. Το Xbox One πωλείται υποχρεωτικά μαζί με το Kinect άρα όλοι είχαν το μικρόφωνό τους ανοιχτό και έλεγαν διάφορα ή μου μετέφεραν…τους θορύβους από την οικογένειά τους, χωρίς πάντως να καταντούν ιδιαίτερα ενοχλητικοί. Γενικά το επίπεδο είναι αρκετά σοβαρό και δεν υπάρχουν griefers.

Επιπρόσθετα, οι servers δεν έχουν ιδιαίτερο lag και οι κούρσες διεξάγονται ομαλά από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτά που ίσως ενοχλούν είναι οι ελάχιστες επιλογές για online κούρσα, η απουσία του Marketplace για τις αγοραπωλησίες μεταξύ παικτών και το matchmaking που σε κάποιες περιπτώσεις θα σας κληρώσει με πολύ λίγους αντιπάλους αντί για 16 που είναι και το ανώτατο όριο. Η Turn 10 οφείλει να δουλέψει πολύ περισσότερο στον online τομέα. Συναντάμε μόνο ελάχιστα πρωταθλήματα για διαφορετικού τύπου οχήματα, άρα εισέρχεστε σε αυτά που μπορείτε, ανάλογα με το όχημα που έχετε ή αναβαθμίζετε κάποιο ήδη υπάρχον ή στη χειρότερη περίπτωση νοικιάζετε κάποιο, χωρίς όμως να μπορείτε να κερδίσετε credits από αυτό σε περίπτωση νίκης.


Eye candy

Το σημαντικότερο προτέρημα του Forza Motorsport 5 είναι ο τεχνικός τομέας του, με τον σχεδιασμό των αυτοκινήτων να συναρπάζει. Η δε παρουσίασή τους περιλαμβάνει απ’ τη μία εντυπωσιακά πλάνα και απ’ την άλλη τους Jeremy Clarkson, James May και Richard Hammond από το περιοδικό Top Gear να αναλύουν σε βάθος κάθε όχημα, κάνοντάς σας να πιστεύετε ότι βλέπετε τηλεοπτική εκπομπή. Θα ήταν εξίσου θετικό αν μπορούσαμε να κάνουμε skip τις…χορηγούμενες αυτές παρουσιάσεις σε κάθε κατηγορία κούρσας, καθότι σε συνδυασμό με το loading το χάσιμο χρόνου είναι οριακά μη υποφερτό.

Η εξωτερική εμφάνιση όλων των αυτοκινήτων, οι ζημιές και οι ρωγμές στο σασί ύστερα από κάθε σύγκρουση, οι ζάντες και τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά των ακριβών οχημάτων με το υψηλής ποιότητας bump mapping σε κάθε εκατοστό θα τραβήξουν τα βλέμματα όλων σας. Τα καλοσχεδιασμένα 3D models δεν σταματούν εκεί, καθώς τα textures στα περιβάλλοντα στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Τα σπίτια της Πράγας και οι όμορφοι δρόμοι της, οι χιονισμένες Άλπεις και η πανέμορφη Αυστραλία είναι απολαυστικές διαδρομές. Μόνες ενστάσεις μου η έλλειψη ανέμου, το φτωχό anti-aliasing και το στατικό πλήθος, που αξίζει όμως να σημειωθεί ότι από πλευράς λεπτομέρειας, είναι άκρως προσεγμένο.

Το όλο τεχνικό αποτέλεσμα κλείνουν οι ήχοι από τις εξατμίσεις των οχημάτων, όπου προσωπικά περίμενα μεγαλύτερη ποικιλία και το soundtrack που με άφησε τελείως αδιάφορο, καθώς πέρα από άγνωστα θεωρώ τα tracks άκρως υποτονικά σε σημείο αδιαφορίας. Δεν παίζουν πολλοί ένα racing για αυτό το λόγο αλλά μην περιμένετε ηχητική πώρωση στην οδήγηση όπως στη σειρά Need for Speed γιατί θα απογοητευτείτε.

Ανοίγει την όρεξη…

Το Forza Motorsport 5 είναι η επιβεβαίωση της αξίας που έχει η Turn 10 Studios ως εταιρεία ανάπτυξης. Τα γραφικά του κάνουν μια σημαντική επίδειξη των δυνατοτήτων του Xbox One, που όμως δεν το φτάνουν στο 100% αφού το παιχνίδι άρχισε να αναπτύσσεται πολύ πριν την κυκλοφορία της κονσόλας, επομένως οι developers δεν κατάφεραν μέσω των development kits να την εκμεταλλευτούν πλήρως. Η online εμπειρία, παρότι ελλειπής, δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα και μπορεί να σας κρατήσει για ορισμένες επιπλέον ώρες, πέρα από τις 7-8 που διαρκεί το Career mode.


Αν σκεφτείτε πέρα από το τελικό αποτέλεσμα και ψάξετε το παιχνίδι σπιθαμή προς σπιθαμή τότε θα αντιληφθείτε ότι η πίεση χρόνου από πλευράς Microsoft ήταν τέτοια, που το περιεχόμενό του δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τα 60 ευρώ κόστος. Μη νομίζετε ότι έχετε εισάγει το πρώτο blu-ray disc και κάπου κρύβεται το άλλο με περισσότερες πίστες και οχήματα. Πολύ απλά το development έφτασε μέχρι εκεί. Αν λοιπόν αντέχετε την συνεχή επανάληψη στις διαδρομές και την ικανοποιητική (αλλά μικρή για τα δεδομένα της σειράς) ποικιλία οχημάτων, τότε σας προτείνω να το δοκιμάσετε. Με μια μικρή επιφύλαξη, καθώς θα άξιζε όσα ζητάει μόνο αν η Turn 10 αποφασίσει να το ενισχύσει με μελλοντικά free upgrades.

Θετικά:
- Design υψηλών προδιαγραφών
- Οι κορυφαίοι παρουσιαστές του Top Gear δίνουν ρέστα
- Κάθε τρακάρισμα προκαλεί ρεαλιστική φθορά αλλά μέχρι ενός σημείου
- Σχεδόν άριστες ταχύτητες στους online servers
- Πληθώρα από upgrades
- Ατελείωτα challenges

Αρνητικά:
- Οι μόλις 15 διαδρομές θα αρχίσουν να γίνονται επαναλαμβανόμενες
- Καμία επίπτωση του damage model στην απόδοση του οχήματος
- Η μουσική επένδυση δεν συγκινεί
- Το online δεν έχει την ποικιλία που περιμέναμε

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 8

Συναρπαστική εμπειρία οδήγησης που όμως δεν “γεμίζει” έναν απαιτητικό racing fan που θα θελήσει να ξοδέψει πολλές ώρες. 


πηγη
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top