Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes Review

0
Ότι λέξεις και να χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε το μέγεθος και την σημασία της σειράς Metal Gear Solid, θα μοιάζουν στ’ αλήθεια πολύ φτωχές. Το πνευματικό τέκνο του θρυλικού Hideo Kojima βρίσκεται στο πάνθεον των κορυφαίων video games όλων των εποχών και όχι άδικα, καθώς όλοι οι τίτλοι που έχουν κυκλοφορήσει είναι κορυφαίοι. Το αμφιλεγόμενο Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes αποτελεί τον πρόλογο του Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain, ένα ορεκτικό ενόψει του κύριου παιχνιδιού που αναμένεται το 2015. Ο σκεπτικισμός για την απόφαση της Konami να χωρίσει το Metal Gear Solid 5 σε πρόλογο και κύριο παιχνίδι, εδώ και καιρό βασανίζει τόσο τον γραφόντα, όσο και μεγάλη μερίδα οπαδών της σειράς. Αυτό γιατί επί της ουσίας έχουμε ένα extended demo που προσφέρει ελάχιστες ώρες ενασχόλησης και κοστίζει 30 ευρώ (εκτός από ψηφιακό σε PS360 που κάνει 20 ευρώ).

Οι εικασίες για τον λόγο ύπαρξης του Ground Zeroes πραγματικά ποικίλουν, ανάλογα με τον τρόπο που βλέπει ο καθένας αυτή την κίνηση. Για τους φανατικούς, η Konami άκουσε τις προσευχές τους και τους δίνει κάτι για να κρατηθούν μέχρι την κυκλοφορία του The Phantom Pain. Για τους πιο... μετριοπαθείς, η κίνηση αυτή οφείλεται στην πρόθεση του Kojima να ακούσει σχόλια και παρατηρήσεις των παικτών και να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις στο κύριο παιχνίδι. Τέλος, πολλοί θεωρούν ότι η κυκλοφορία του Ground Zeroes δεν είναι τίποτε άλλο από μια αρπαχτή της Konami που θέλει να εκμεταλλευτεί το όνομα της σειράς για να γεμίσει τα ταμεία της. Η αλήθεια πιθανότατα βρίσκεται και στις τρεις αυτές εκδοχές.

Το Ground Zeroes διαδραματίζεται το 1975 και ακολουθεί τα γεγονότα του Megal Gear Solid: Peace Walker που βγήκε πριν λίγα χρόνια στο PSP και πιο πρόσφατα στις κονσόλες σε HD έκδοση. Στο μενού του παιχνιδιού υπάρχει ειδική αναφορά για τα γεγονότα που έχουν συμβεί για να μπορείτε να παρακολουθήσετε εύκολα την ιστορία του χωρίς να χαθείτε από το πλήθος πληροφοριών. Ο χαρακτήρας που χειρίζεστε είναι ο εμβληματικός Snake (Big Boss) και η βασική σας αποστολή στο παιχνίδι είναι να απελευθερώσετε δύο ομήρους από μια στρατιωτική βάση στην Κούβα. Η εισαγωγική cutscene ανοίγει πραγματικά την όρεξη για το τί πρόκεται να ακολουθήσει. Η σκηνοθεσία είναι όπως πάντα εκπληκτική, ενώ λεπτομέρειες όπως οι σταγόνες της βροχής που κυλούν στα πρόσωπα των χαρακτήρων πραγματικά κόβουν την ανάσα. Η αίσθηση ότι παρακολουθείτε ταινία και όχι βίντεο παιχνιδιού είναι πιο καθηλωτική από ποτέ. Με την ολοκλήρωση της cutscene αναλαμβάνετε τον έλεγχο του Snake και απο κει ξεκινάτε τη σύντομη περιπέτειά σας για την απελευθέρωση των ομήρων.

Η stealth εμπερία που προσφέρει η σειρά παραμένει σε υψηλά επίπεδα.


Ο open-world χαρακτήρας του MGS5, που αποτελεί την μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, ξεδιπλώνεται εν μέρει μέσα από το gameplay του Ground Zeroes.

Από την μία η ποικιλία των τρόπων με τον οποίο μπορείτε να εισβάλετε στη στρατιωτική βάση και να απελευθερώσετε τους ομήρους είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της σειράς, καθώς κάθε παίκτης θα σκεφτεί και κάτι διαφορετικό για την αντιμετώπιση των καταστάσεων. Μπορείτε να ακολουθήσετε διαφορετικές πορείες, να οδηγήσετε τζιπ, τανκ, να ανατινάξετε τα πάντα με πολυβόλο ή να ακουθήσετε stealth προσέγγιση χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Επίσης υπάρχουν διαφορετικά σημεία απ’ όπου μπορείτε να καλέσετε το ελικόπτερο να παραλάβει τον κάθε όμηρο, η επιλογή των οποίων επίσης απαιτεί στρατηγική για να αποφύγετε πολλούς εχθρούς στο διάβα σας. Από την άλλη, η περιορισμένη έκταση της περιοχής σίγουρα δεν μπορεί να οδηγήσει σε οριστικά συμπεράσματα για το πώς θα λειτουργεί η open-world φιλοσοφία του The Phantom Pain. Τα πρώτα δείγματα γραφής πάντως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Εξαιρετική χαρακτηρίζεται και η ΑΙ των εχθρων και αρκετά βελτιωμενη σε σχέση με οτιδήποτε έχετε δει σε MGS μέχρι τώρα, καθώς δεν συγχωρούν εύκολα τις απροσεξίες σας, ενώ είναι ιδιαίτερα “ευαίσθητοι” στον ήχο των βημάτων σας όταν βρίσκεστε σε κοντινή απόσταση. Ιδιαίτερα θετική είναι και η λογική διαφορά στην ΑΙ των εχθρων την ημέρα σε σχέση με τη νύχτα, που δίνει ένα ρεαλιστικό τόνο στο gameplay του τίτλου. Αντίθετα, ένα νέο στοιχείο του παιχνιδιού που μάλλον δεν θα αρέσει στους περισσότερους οπαδούς της σειράς είναι το εξής: όταν σας ανακαλύψει κάποιος εχθρός, έχετε περίπου τρία με τέσσερα δευτερόλεπτα να τον σκοτώσετε προτού σημάνει συναγερμός με τη ροή του χρόνου να σταματάει ώστε να γίνεται η ζωή σας ακόμη πιο εύκολη. Ευτυχώς αυτή η δυνατότητα μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Τα γραφικά, ειδικά την νύχτα υπό βροχή, κόβουν την ανάσα.


Μικρές βελτιώσεις στον τομέα του gameplay εντοπίζονται και στον τρόπο που πλέον μπορείτε να πυροβολήσετε τους εχθρούς σας όταν γίνεστε αντιληπτός. Η στόχεση είναι ελαφρώς πιο λειτουργική, βοηθώντας όσους θέλουν να παίξουν πιο... φασαριόζικα σε σχέση με τη συνηθισμένη stealth προσέγγιση. Θετικό στοιχείο είναι και η εξαφάνιση του μίνι-χάρτη για να βλέπετε τα σημεία όπου βρίσκονται οι εχθροί. Πλέον μπορείτε μόνο να ακούτε στον ασύρματό σας τις οδηγίες των εχθρών και με αυτόν τον τρόπο να καταλαβαίνετε σε ποια σημεία προσπαθούν να σας εντοπίσουν, στοιχείο που συμβάλλει πολύ στον ρεαλισμό. Αρκετά εξυπηρετικά ενδεχομένως θα βρείτε και τα markers που μπορείτε να ορίσετε, έτσι ώστε το βελάκι να σας οδηγεί στο σημείο που υποδεικνύετε στο χάρτη.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, τα γραφικά του Ground Zeroes στο PS4 πραγματικά εντυπωσιάζουν. Τα εφέ της βροχής κατά τη διάρκεια της νύχτας κόβουν την ανάσα με την αρτιότητά τους, ενώ εντυπωσιακά είναι και τα φωτορεαλιστικά εφέ που έχουν πραγματικό αέρα next-gen. Εξίσου λεπτομερείς είναι οι υφές τόσο στη στολή του Big Boss, όσο και στο περιβάλλον. Επίσης χάρη στο μεγάλο draw distance μπορείτε να παρατηρείτε αρκετές λεπτομέρειες στο βάθος του ορίζοντα.

Ποιοτική δουλειά έχει γίνει και στα voice over, με τον Kiefer Sunderland να αντικαθιστά τον David Hayter στο ρόλο του Snake, καταφέροντας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η μουσική, αν και όχι ιδιαίτερα ταιριαστή με το επικό ύφος της σειράς, προσωπικά με κέρδισε καθώς δίνει μία διαφορετική νότα σε σχέση τους πρηγούμενους τίτλους.

Φύγαμε για το The Phantom Pain!


Το μεγάλο πρόβλημα του Ground Zeroes είναι βέβαια η μικρή διάρκεια. Εκεί που έχετε μπει για τα καλά στο κλίμα του παιχνιδιού και των εντυπωσιακών αλλαγών που έρχονται στη σειρά, εμφανίζονται οι τίτλοι τέλους και μένετε κάγκελο με τη συνολική διάρκεια της βασικής αποστολής. Ούτε λίγο ούτε πολύ η κύρια αποστολή θα σας πάρει στην καλύτερη περίπτωση περίπου 100-120 λεπτά. Τα side ops, που αποτελουν ξεχωριστές αυτόνομες (και ολίγον ξεκάρφωτες σε σχέση με την ιστορία) υποαποστολές, σχεδόν διπλασιάζουν το χρόνο ενασχόλησης, αλλά μοιάζουν αρκετά επαναλαμβανόμενες, καθώς έχουν να κάνουν με την εξολόθρευση συγκεκριμένων στόχων, τη συλλογή μία περιβόητης κασέτας συνομιλιών κ.ά. Η υποαποστολή που ξεχωρίζει είναι αυτή όπου καθαρίζετε εχθρούς από ελικόπτερο με σκοπό να προστατέψετε ένα σύμμαχό σας - εδώ το παιχνίδι για περίπου 10 λεπτά μετατρέπεται σε on-rails shooter!

Το Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes, δημιουργεί ελπίδες για τα όσα θα δούμε στο Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain, αλλά ως αυτόνομος τίτλος σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την τιμή του.

Προσωπικά με τρομάζει το ενδεχόμενο άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν αυτό το μοντέλο που είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Το Ground Zeroes συνίσταται αποκλειστικά στους φανατικούς οπαδούς της σειράς που θέλουν οπωσδήποτε να πάρουν έστω και μία μικρή γεύση από Metal Gear Solid 5 και δεν έχουν πρόβλημα με το περιεχόμενο του παιχνιδιού. Οι υπόλοιποι μπορείτε να περιμένετε το Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain, το οποίο ούτως ή άλλως φαίνεται εξαιρετικά υποσχόμενο.
  • Διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης των καταστάσεων
  • Πολύ καλή εχθρική ΑΙ
  • Εξαιρετικός τεχνικός τομέας
  • Ο εμβληματικός Big Boss
  • Συνολική διάρκεια που δεν ξεπερνάει τις τρεις ώρες, συμπεριλαμβανομένων των υποαποστολών
  • Οι περισσότερες υποαποστολές είναι αδιάφορες
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PS3, Xbox 360
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Kojima Productions
ΕΚΔΟΣΗ:Konami
ΔΙΑΘΕΣΗ:Zegetron
ΕΙΔΟΣ:Stealth action adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.konami.jp/mgs5/gz/en/index.html
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:20/3/2014
PEGI:18   















Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top