Με... τόκο ο νέος φόρος στα ακίνητα

0
Οι «φουσκωμένες» δόσεις, αφού ο φόρος θα επιμεριστεί σε πέντε και όχι σε έξι όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, θα πρέπει να καταβληθούν από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο. Εάν από την εκκαθάριση προκύπτει μείωση του φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝΦΙΑ και η εκκαθάριση πραγματοποιείται μετά τον έλεγχο της φορολογικής διοίκησης.
Τον Αύγουστο έρχεται ο λογαριασμός του νέου φόρου ακινήτων για 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Μετά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στη διαδικασία εκκαθάρισής του, παρότι ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από πέρυσι τον Δεκέμβριο, τελικά θα αποπληρωθεί σε πέντε και όχι έξι μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει η καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων να γίνει σε πέντε δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου και η τελευταία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από τον επόμενο μήνα υψηλότερα ποσά φόρου για την ακίνητη περιουσία τους. Και αυτό γιατί ο φόρος δεν θα επιμεριστεί σε έξι δόσεις, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά σε πέντε δόσεις.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν στον λογαριασμό που έχουν στο Taxisnet, ενώ θα ενημερωθούν και με ειδοποίηση που θα λάβουν στο e-mail τους. Εξάλλου την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία περιορίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά για το πότε θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων την πρώτη δόση του φόρου, η οποία θα πρέπει κανονικά να γίνει μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Με... τόκο ο νέος φόρος στα ακίνηταΤι άλλαξε στα οικόπεδα

Με την τροπολογία γίνονται διορθώσεις στον τρόπο υπολογισμού συγκεκριμένων ακινήτων και κυρίως οικοπέδων. Ουσιαστικά επιλύονται τεχνικά προβλήματα του Taxis που προέκυψαν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων. Ολες οι αλλαγές -οι οποίες αφορούν κυρίως σε οικοπεδούχους, ιδιοκτήτες μονοκατοικιών ή ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που έχουν μέσα και κτίσμα- γίνονται με τον ευνοϊκότερο για τον φορολογούμενο τρόπο. Ειδικότερα με την τροπολογία επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές για τον προσδιορισμό της αξίας ακινήτων φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων:
• Ως συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου, για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας λαμβάνεται υπόψη ο ΣΑΟ, που περιλαμβάνεται στις αποφάσεις προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας ακινήτων, ανεξάρτητα από τον συντελεστή δόμησης της περιοχής.

• Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν δύο ή περισσότερες τιμές ΣΑΟ και δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της θέσης του ακινήτου λόγω έλλειψης της γεωγραφικής απεικόνισης της περιοχής σε χάρτη, λαμβάνεται η μικρότερη τιμή ΣΑΟ.

• Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων από το έτος 2011, στις οποίες δεν υπάρχουν τιμές ΣΑΟ, ως ΣΑΟ λαμβάνεται η τιμή 0,6.

• Η αξία των οικοπέδων εντός των οποίων βρίσκονται ειδικά κτίσματα θα υπολογίζεται σύμφωνα με τη χαμηλότερη τιμή ζώνης της οικείας δημοτικής ενότητας ή δήμου ή περιφερειακής ενότητας ή περιφέρειας.

• Για τη φορολογητέα αξία των οικοπέδων εντός των οποίων βρίσκονται άλλα κτίσματα συνυπολογίζεται και ο συντελεστής οικοπέδου που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 1.

• Ορίζεται σε 0,65 ο συντελεστής κατηγορίας κτίσματος για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας αποθηκών που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

• Οι τόκοι και τα πρόστιμα στις περιπτώσεις στις οποίες ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει δήλωση στοιχείων ακινήτων ή υποβάλλει εκπρόθεσμη ή ανακριβή δήλωση και εξαιτίας αυτού του λόγου δεν διενεργείται εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ αρχίζουν να «τρέχουν» από την επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους.

Επίσης με την τροπολογία διευκρινίζεται ποιες τιμές ζώνης (για κτίσματα) και ποιες τιμές εκκίνησης και συντελεστές οικοπέδου και αξιοποίησης οικοπέδου λαμβάνονται υπόψη εάν δεν έχουν καθοριστεί τέτοιοι ούτε στη δημοτική ενότητα, ούτε στον δήμο, ούτε στην οικεία περιφερειακή ενότητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις λαμβάνονται υπόψη οι τιμές της περιφέρειας.
Εως 30 Νοεμβρίου
 
Διορθωτικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο

Χιλιάδες λάθη στον προσδιορισμό του νέου φόρου αναμένουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς γνωρίζουν πως υπάρχουν «αβλεψίες» στα Ε9 που έχουν υποβληθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Γι' αυτό και το υπουργείο όρισε μέσω της τροπολογίας ότι θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις έως και τις 30 Νοεμβρίου χωρίς πρόστιμα. Ομως, σε περίπτωση που από τη διόρθωση προκύψει μείωση φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ, τότε οι υποθέσεις θα παραπέμπονται για φορολογικό έλεγχο. Οι επιχειρήσεις έχουν περιθώριο για διόρθωση λαθών μέχρι και τις 16 Νοεμβρίου.
 
Ειδικά για φέτος

Ειδικότερα, στην τρο­πολογία αναφέρεται πως παρέχεται στους φορολογούμενους η δυνατότητα ειδικά για το έτος 2014 να συμπληρώσουν ή να τροποποιήσουν στοιχεία της δήλωσης ακινήτων με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μέχρι 30/11/2014. Εφόσον από την εκκαθάριση της δήλωσης αυτής προκύπτει μείωση του φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝΦΙΑ και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά τον έλεγχο της φορολογικής διοίκησης.

Εάν μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης υποβληθούν νέες τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι 30-11-2014, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝΦΙΑ και η εκκαθάρισή της πραγματοποιείται μετά από έλεγχο εφόσον από τη δήλωση προκύπτει μείωση φόρου. Επίσης, σημειώνεται πως τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ και τα αποδεικτικά ενημερότητας που εκδόθηκαν την 6η Ιουνίου 2014 είναι ισχυρά.

Τέλος, προστίθεται διάταξη σύμφωνα με την οποία η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων από τους κληρονόμους για τα ακίνητα τα οποία κληρονομούν αρχίζει εντός τριάντα ημερών από την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας για αποποίηση της κληρονομιάς.

πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top