Ανέπαφες πληρωμές με κάρτες και smartphones στο μετρό

0
Το μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη στα μέσα μεταφοράς του Λονδίνου έχει συζητηθεί και για την Αθήνα, στο πλαίσιο εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις κάρτες ανέπαφων πληρωμών ή τα NFC κινητά τους τηλέφωνα και στο μετρό έχουν πλέον οι Λονδρέζοι. Ηδη από τον Δεκέμβριο του 2012, NFC πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες γίνονται δεκτές στα λεωφορεία της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ετσι, το δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου (Transport for London, TfL) γίνεται το πρώτο στον κόσμο που δέχεται απευθείας ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω καρτών σε διάφορα μέσα μεταφοράς. Η χρήση των καρτών βασίζεται στην υπάρχουσα υποδομή ηλεκτρονικού εισιτηρίου (Oyster card).

Κατά την είσοδο και έξοδο τους από τους σταθμούς του μετρό, οι επιβάτες μπορούν να περνάνε την κάρτα τους (ή το smartphone με την εφαρμογή Cash on Tap) από τα ειδικά σημεία ανάγνωσης. Οπως διευκρινίζεται, εφόσον χρησιμοποιούν την ίδια κάρτα, υπάρχει πρόβλεψη για την αυτόματη υπαγωγή τους στις βέλτιστες χρεώσεις, όπως αυτές που αντιστοιχούν σε ημερήσια ή εβδομαδιαία εισιτήρια.

Ο όγκος των ανέπαφων πληρωμών αυξάνεται διαρκώς τον τελευταίο χρόνο στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, στο 12μηνο μέχρι τέλος Ιουνίου, η μηνιαία δαπάνη με κάρτες ανέπαφων πληρωμών Visa τριπλασιάστηκε στο σύνολο της Ευρώπης, φτάνοντας τα 664 εκατομμύρια ευρώ, καθώς στο ίδιο διάστημα η συνολική δαπάνη ανήλθε σε 5,2 δισ. ευρώ. Ηδη στην Ευρώπη βρίσκονται σε κυκλοφορία 100 εκατομμύρια κάρτες ανέπαφων πληρωμών Visa. Τα συμβατά NFC τερματικά (PoS) ανέρχονται σε 1,8 εκατομμύρια και η μέση αξία αγορών είναι 9,70 ευρώ.

Στο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου γίνονται πλέον απευθείας δεκτές όλες οι κάρτες ανέπαφων πληρωμών MasterCard, Visa και American Express που έχουν εκδοθεί από βρετανικές τράπεζες, ενώ ενδέχεται να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάποιες κάρτες που έχουν εκδοθεί σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό μοντέλο απευθείας χρήσης των καρτών ανέπαφων πληρωμών έχει συζητηθεί και για τα μέσα μεταφοράς της Αθήνας, παράλληλα με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου από το 2016.
πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top