Πανικός στις ΗΠΑ μετά το πρώτο κρούσμα Εμπολα στη Νέα Υόρκη

0

Νέος πανικός επικράτησε χθες στις ΗΠΑ καθώς διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα του ιού Εμπολα στη Νέα Υόρκη, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέσσερα.

Ο νοσηλευόμενος, ιατρός Κρεγκ Σπένσερ, ήρθε σε επαφή με τον ιό στη Γουινέα όπου συμμετείχε στην αποστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και έφτασε στη Νέα Υόρκη, την πιο πολυπληθή αμερικανική πόλη, την προηγούμενη Παρασκευή. Τα πρώτα συμπτώματα παρουσιάστηκαν το πρωί της Πέμπτης (ώρα ΗΠΑ) και αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μπέλβιου σε ειδικό απομονωμένο θάλαμο και τέθηκε σε καραντίνα. Από την Παρασκευή μέχρι την Πέμπτη, ο 33χρονος ιατρός, όπως έγινε γνωστό, είχε μετακινηθεί τουλάχιστον τρεις φορές με το μετρό, είχε πάρει ταξί, είχε φάει σε εστιατόριο, είχε παίξει μπόουλινγκ και είχε τρέξει περίπου 5 χιλιόμετρα σε πάρκο για άσκηση.

Με το που έγινε γνωστό το περιστατικό, ο δήμαρχος της πόλης της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάζιο και ο κυβερνήτης της πολιτείας Αντριου Κουόμο, έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις για να καθησυχάσουν τους Νεοϋορκέζους. Οπως ανέφερε στη σχετική συνέντευξη Τύπου από το νοσοκομείο Μπέλβιου ο Ντε Μπλάζιο, «δεν υπάρχει κανένας λόγος οι πολίτες να ανησυχούν. Το να είναι κάποιος στο ίδιο βαγόνι ή να ζει δίπλα σε κάποιον που έχει προσβληθεί από τον Εμπολα δεν είναι από μόνο του επικίνδυνο». Με αυτό συμφώνησε και ο Αντριου Κουόμο, ο οποίος ανέφερε: «Δεν υπάρχει λόγος να επικρατήσει πανικός ή οι πολίτες να ανησυχούν για την ασφάλεια του δικτύου του μετρό. Από πλευράς δημόσιας υγείας αισθάνομαι σίγουρος ότι κάνουμε ακριβώς όσα πρέπει να γίνουν και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

Σε αυτό πάντως δεν φάνηκε να συμφωνούν οι αγορές, καθώς ο δείκτης S&P 500 μετά τη σχετική ανακοίνωση έκανε βουτιά 0,4%, η αμερικανική αγορά παραγώγων σημείωσε κάμψη και το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ.
 
Υπό επιτήρηση

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι υπό επιτήρηση τέθηκαν επίσης τρία άτομα του στενού περιβάλλοντος του Κρεγκ Σπένσερ, η μνηστή του και δυο στενοί τους φίλοι με τους οποίους ο Σπένσερ είχε περάσει πολλές ώρες μετά την επιστροφή του από τη Γουινέα.

Το γεγονός ότι ο Σπένσερ με το που παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να έχει μεταδώσει την ασθένεια, καθώς ο Εμπολα μεταδίδεται μόνο μέσω της άμεσης επαφής με τα σωματικά υγρά κάποιου που έχει εμφανίσει συμπτώματα.

Η κυρίως μάχη εναντίον του Εμπολα πάντως συνεχίζει να δίνεται στη Δυτική Αφρική και εκεί όπως φαίνεται η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται παρά τη σημαντική νίκη κατά του ιού στη Νιγηρία.
Χθες ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα του ιού στο Μάλι, όπου εκτάκτως μεταφέρονται ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Παράλληλα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι μέχρι τα τέλη του 2015 θα είναι έτοιμες περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις δύο πειραματικών εμβολίων κατά του Εμπολα, οι οποίες θα σταλούν στη Δυτική Αφρική για να δοκιμαστούν σε εθελοντές.

Επιπλέον δοκιμές θα ξεκινήσουν πάλι με τη συμμετοχή εθελοντών για πέντε επιπλέον πειραματικά εμβόλια. Μάλιστα ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο να συστήσει και ταμείο αποζημιώσεων σε περίπτωση που υπάρξουν προσφυγές εναντίον του για ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
 
Ανέλαβε τον συντονισμό στην ΕΕ για την επιδημία

Συντονιστής των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την καταπολέμηση της επιδημίας Εμπολα στη Δυτική Αφρική αναλαμβάνει ο Κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, όπως ανακοινώθηκε χθες. Ο κ. Στυλιανίδης στη νέα Κομισιόν υπό τον Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ που θα αναλάβει καθήκοντα από 1ης Νοεμβρίου, θα έχει το χαρτοφυλάκιο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων και θα έχει υπό τον έλεγχό του και την άμεση εποπτεία του όλα τα μέσα που διαθέτει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της χειρότερης επιδημίας Εμπολα που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά.

Οι αρμοδιότητές του θα είναι παρόμοιες με αυτές του Αμερικανού τσάρου της μάχης κατά του Εμπολα Ρον Κλάιν που επέλεξε ο Ομπάμα για συντονιστή. Στη φαρέτρα του κατά του Εμπολα ο κ. Στυλιανίδης θα έχει σημαντικό αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού που έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένο να μεταβεί στη Δυτική Αφρική για να συμβάλει στην προσπάθεια περιορισμού και εξάλειψης της επιδημίας, ενώ όπως ανακοινώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, θα έχει και τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Την ανακοίνωση για την αύξηση της χρηματοδότησης της μάχης κατά του Εμπολα, αλλά και για την τοποθέτηση του κ. Στυλιανίδη στη θέση του συντονιστή έκανε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Μια ιδέα για τη δουλειά την οποία θα κληθεί να φέρει εις πέρας ο Χρήστος Στυλιανίδης έδωσε με σχετικές δηλώσεις του χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει όχι μόνο να στηρίξει με χρηματοδότηση, όχι μόνο να συγκροτήσει ομάδες νοσηλευτών που θα μπορούν να επέμβουν αποτελεσματικά, αλλά και να παράσχει μέσα στις χώρες της Δυτικής Αφρικής για τη διακομιδή ασθενών σε κέντρα υγείας».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top