Λαϊκή εξέγερση στην Ουγγαρία για τον φόρο στο Ιντερνετ

0
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες στους δρόμους της Βουδαπέστης αντιδρώντας στην πρόθεση της ουγγρικής κυβέρνησης να φορολογήσει την χρήση του διαδικτύου, με συνθήματα που στράφηκαν εναντίον του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. Η απόφαση έχει προκαλέσει επικρίσεις και από τις Βρυξέλλες.

Τα συνθήματα εναντίον του πρωθυπουργού είχαν πληθύνει στη δεύτερη διαδήλωση και πλέον άρχισαν να παίρνουν γενικότερα χαρακτήρα κατά του «αυταρχισμού του Ορμπάν». «Ο φόρος στο Internet είναι σύμβολο του αυταρχισμού της κυβέρνησης» φώναξε στο πλήθος ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στη διαδήλωση και ιδρυτής επιτυχημένου κοινωνικού δικτύου στο ουγγρικό Διαδίκτυο, ο Σολτ Βαράντι. Η απάντηση από τους συγκεντρωμένους ήταν βροντερή και είχε το χαρακτήρα ανατρεπτικού μηνύματος: «κάτω ο Ορμπάν!».

                  

Η συγκέντρωση, που κατέλαβε και μία από τις κεντρικές γέφυρες πάνω από τον Δούναβη, έφτασε και μπροστά από το υπουργείο Οικονομίας με συνθήματα για απόσυρση του φόρου. Κάποιοι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες με τη μορφή του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ενώ σε ένα πλακάτ αναφερόταν: «Μπαμπά τι είναι δημοκρατία; Δεν ξέρω γιε μου, είμαστε Ούγγροι...»

                  

Το σχέδιο της ουγγρικής κυβέρνησης είναι να επιβάλει από το 2015 στους παρόχους να πληρώνουν κάθε μήνα φόρο 700 φιορίνια (περίπου 2,3 ευρώ) για κάθε ιδιώτη χρήστη και 5.000 φιορίνια (περίπου 16 ευρώ) για κάθε εταιρικό χρήστη. Οι χρήστες εμφανίζονται όμως βέβαιοι πως ο φόρος θα μετακυλιστεί στους δικούς τους λογαριασμούς.

Εκτός από τη Βουδαπέστη, διαδηλώσεις έγιναν το βράδυ της Τρίτης και σε άλλες ουγγρικές πόλεις ενώ διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν και σε πρεσβείες της χώρας στο εξωτερικό.

Η διακυβέρνηση του Ορμπάν, ο οποίος πρόσφατα ανανέωσε την ισχυρή του πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, έχει στιγματιστεί από νομοθεσία που ρυθμίζει σε ασυνήθιστο βαθμό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αρκετά πεδία κοινωνικής ζωής και έχει προκαλέσει πλείστες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες.

Ο φόρος στο Διαδίκτυο δεν ήταν εξαίρεση: Εκπρόσωπος της επιτρόπου Ψηφιακών Υποθέσεων Νέλι Κρους τον χαρακτήρισε «ιδιαίτερα κακή ιδέα στη βάση της» και προειδοποίησε για την επίπτωση που θα έχει στην ουγγρική οικονομία.

πηγη
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top