Πώς τα Gadget μπορούν να «μολύνουν» τον υπολογιστή

0
Gadget Ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλες συσκευές που συνδέονται στον υπολογιστή μέσω USB εγκυμονούν κινδύνους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
 
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, πέρα από κινδύνους για την υγεία, έχουν συνδεθεί και με κινδύνους για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των κατόχων τους, υποστηρίζουν τώρα οι ειδικοί. Ο λόγος για τα λεγόμενα malware που συνοδεύουν πολλές φορές τα γκάτζετ και τα οποία «μολύνουν» τον υπολογιστή μέσω της σύνδεσής τους στη θύρα USB.

Οι καταγγελίες των καταναλωτών που πέφτουν θύματα κακόβουλου λογισμικού εξαιτίας της σύνδεσης του ηλεκτρονικού τους τσιγάρου ή κάποιου άλλου γκάτζετ με τον υπολογιστή τους, πέφτουν βροχή. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών ειδικά στην περίπτωση φθηνών ηλεκτρονικών προϊόντων αγνώστου ταυτότητος, τα οποία ενδεχομένως να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία… του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή.

USB, η κρυφή απειλή

Πριν από μερικούς μήνες ένας χάκερ, γνωστός ως Jester, είχε προβλέψει την έξαρση του εν λόγω προβλήματος και την έκταση που θα μπορούσε να λάβει αυτό μεταδιδόμενο από συσκευή σε συσκευή.


«Ολα αυτά τα Gadget γραφείου – από τη συσκευή που ζεσταίνει την κούπα του καφέ μας, μέχρι άλλα ψαγμένα Gadget που μπορεί κανείς να προμηθευτεί μέσω διαδικτυακών καταστημάτων – τα οποία κατασκευάζονται στην Κίνα και συνδέονται μέσω θύρας USB με τον υπολογιστή μας, ενδεχομένως να τον εκθέτουν σε σοβαρό κίνδυνο» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά τον περασμένο Μάρτιο ο Jester.

Η ιστορία σύμφωνα με τον Ρικ Φέργκιουσον, σύμβουλο ασφαλείας της ιαπωνικής εταιρείας λογισμικών ασφαλείας Trend Micro, είναι πέρα για πέρα αληθινή και δυστυχώς ήδη έχουν «μολυνθεί» πολλά νοικοκυριά από τις εν λόγω συσκευές. «Το κακόβουλο λογισμικό το οποίο συνοδεύει τις συσκευές αυτές από τη γραμμή παραγωγής τους, αποτελεί υπαρκτό πρόβλημα εδώ και μερικά χρόνια, μολύνοντας ψηφιακές κορνίζες, MP3 players και άλλες συσκευές» αναφέρει ο ίδιος.

Προς αναζήτηση νέων κυβερνο-όπλων

Τον περασμένο Αύγουστο, στο πλαίσιο του συνεδρίου Black Hat που αφορά θέματα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο και πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας, στις ΗΠΑ, επιστήμονες της γερμανικής εταιρείας Security Research Labs (SRLabs) με σκοπό να αναλύσουν τους κινδύνους μέσω της τεχνολογίας USB παρουσίασαν το BadUSB: ένα κακόβουλο λογισμικό που δημιούργησαν, ικανό να «τρυπώνει» στις συσκευές του τύπου, να επαναπρογραμματίζει τα μικροτσίπ τους και να σκορπάει την καταστροφή παραμένοντας «αόρατο» στη γνωστή σάρωση των υπαρκτών προγραμμάτων Anti-Virus. Το BadUSB, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, κατά τη σύνδεσή του με τον υπολογιστή είναι ικανό να «μολύνει» το πληκτρολόγιο, το mouse, το φλασάκι, τον εξωτερικό σκληρό δίσκο, το χειριστήριο βιντεοπαιχνιδιών ή οποιαδήποτε άλλη περιφερειακή συσκευή, μετατρέποντάς την σε κυβερνοαπειλή καθώς ανοίγει τις «πόρτες» στους… αετονύχηδες του Διαδικτύου.

«Για την ώρα, τα μικροτσίπ των USB δεν συνοδεύονται από κάποιο σύστημα προστασίας κατά του επαναπρογραμματισμού τους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της συγκεκριμένης απειλής» υποστηρίζουν οι ειδικοί της γερμανικής εταιρείας SRLabs, με έδρα στο Βερολίνο. «Αυτή η ευελιξία των συσκευών USB αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα τους: από τη στιγμή που συσκευές διαφορετικών κλάσεων μπορούν να συνδεθούν στην ίδια θύρα, μια από αυτές μπορεί να μετατραπεί σε ένα καταστροφικό αξεσουάρ χωρίς καν ο χρήστης να το καταλάβει».

Πηγή



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top