Legend of Grimrock 2 Review

0
To 2012, οι Φινλανδοί της Almost Human Games, ενώ είχαν τα μέσα και τις γνώσεις για να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι προς... μαζική κατανάλωση, επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο της αναβίωσης ενός ξεχασμένου από τον χρόνο είδους παιχνιδιών, αυτό των κλασικών dungeon crawler RPG. Το Legend of Grimrock αγκαλιάστηκε από κριτικούς και παίκτες, με φυσικό αποτέλεσμα τη συνέχεια του παιχνιδιού. Το αν το Legend of Grimrock 2 είναι άλλο ένα sequel που πατάει στο καλό όνομα του προκατόχου του ή προσφέρει κάτι παραπάνω, θα το δούμε μαζί παρακάτω.

Το Legend of Grimrock 2 είναι ένα κλασικό dungeon crawler RPG πρώτου προσώπου. Ξεκινώντας σας δίνεται η δυνατότητα να αρχίσετε να παίζετε με μια έτοιμη ομάδα τεσσάρων μαχητών ή να δημιουργήσετε τους δικούς σας ήρωες μέσα από μια μεγάλη γκάμα επιλογών. Οι διαθέσιμες φυλές είναι οι εξής: human, minotaur, lizardman, instectoid και ratling, με την τελευταία να είναι νέα προσθήκη. Κάθε φυλή εχει τα δικά τις προτερήματα και αδυναμίες. Οι άνθρωποι αποκτούν περισσότερους πόντους εμπειρίας, τα εντομοειδή πλάσματα λόγο του εξωσκελετού έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν τραυματισμό, οι μινώταυροι πέρα από το ότι είναι αδηφάγοι, στην μάχη δεν έχουν αντίπαλο κλπ.

Πολλές επιλογές υπάρχουν και για τα είδη των ηρώων. Οι οχτώ κατηγορίες σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε μια ισορροπημένη ομάδα που μπορεί να συνδυάζει ωμή δύναμη στην πρώτη γραμμή και υποστήριξη με μάγους ή εξ αποστάσεως μαχητές στο πίσω μέρος. Αρκετές κατηγορίες πέρα από την ικανότητα στην μάχη, μπορούν να προσφέρουν και διάφορα οφέλη στην ομάδα σας. Ο αλχημιστής όχι μόνο μπορεί να δημιουργήσει κάθε λογής γιατρικό, αλλά με τις γνώσεις του μπορεί να πολλαπλασιάζει τον αριθμό των φυτών που μαζεύετε, συσσωρεύοντας τα στο αποθετήριο για να χρησιμοποιηθούν αργότερα. Ο αγρότης, που είναι από της πιο περίεργες κατηγορίες του παιχνιδιού, συλλέγει πόντους εμπειρίας όχι από τις μάχες αλλά τρώγοντας φαγητό και μόνο. Αν συνδυάσετε τον αγρότη με την ανθρώπινη φυλή που συλλέγει πόντους εμπειρίας ταχύτερα, μπορείτε κυριολεκτικά να τον σκάσετε από το φαΐ και να “χτίσετε” έναν μαχητή αρκετά ξεχωριστό και ταλαντούχο.

Δευτερόλεπτα πριν τον θάνατο.
Δευτερόλεπτα πριν τον θάνατο.

Το επόμενο βήμα για την δημιουργία των ηρώων σας είναι τα χαρακτηριστικά και οι ικανότητες. Και εδώ οι επιλογές είναι αρκετές και είναι αυτές που καθορίζουν την τελική “μορφή” της ομάδας και των χαρακτήρων σας. Οι ικανότητες ποικίλουν και σας επιτρέπουν να έχετε μια ευέλικτη ομάδα ηρώων. Η δημιουργία χαρακτήρων και οι επιλογές που είναι διαθέσιμες, έχουν αρκετό βάθος και είναι ένας ευχάριστος πονοκέφαλος. Οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε είναι αρκετοί και σχεδόν ότι φανταστείτε μπορείτε να το πράξετε. Μπορείτε να έχετε μαχητές που δέχονται χτυπήματα ακατάπαυστα έχοντας μεγάλες αντοχές, μπορείτε να έχετε πιο ευέλικτους ήρωες που αποφεύγουν τις επιθέσεις, οι μάγοι σας με τις τέσσερις διαφορετικές σχολές μαγείας μπορούν να ελέγχουν ορδές εχθρών ή να τους ισοπεδώνουν με μια και μόνο ρήξη κάποιου ξορκιού κτλ.

Αφού δημιουργήσετε την ομάδα σας και ξεκινήσετε το παιχνίδι, αυτό που κάνει εντύπωση είναι η έλλειψη σεναρίου. Βρίσκεστε ναυαγοί σε κάποιο άγνωστο νησί, χωρίς να έχετε την παραμικρή ένδειξη για το πού να πάτε και τί να κάνετε. Τουλάχιστον στις πρώτες ώρες του παιχνιδιού είστε στο σκοτάδι όσον αφορά τη θέση και τον ρόλο σας στο νησί. Αρκετά αργότερα τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα όταν ο “άρχοντας” του νησιού έρχεται σε επαφή μαζί σας μέσα από σκόρπιες σημειώσεις, δημιουργώντας ερωτηματικά για τον αν η βύθιση του πλοίου ήταν τυχαίο γεγονός ή όχι. Σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, στο Legend of Grimrock 2 δεν υπάρχουν μόνο κατακόμβες αλλά και το εξωτερικό περιβάλλον. Όχι μόνο μπορείτε να περιπλανηθείτε στην επιφάνεια αλλά υπάρχει και κύκλος ημέρας νύχτας, κάτι που ειναι παραπάνω από ευπρόσδεκτο και σπάει την μονοτονία του πρώτου τίτλου, όπου βρισκόσασταν μονίμως σε μπουντρούμια. Η κίνηση στον χώρο γίνεται μέσα σε ένα αόρατο πλέγμα, είναι σε πραγματικό χρόνο και όχι σε γύρους. Σαν γνήσιο dungeon crawler, ο πυρήνας του παιχνιδιού είναι η εξερεύνηση του κόσμου του.

Ένας κόσμος που σας φέρνει αντιμέτωπους όχι μόνο με ανελέητους εχθρούς αλλά και εκατοντάδες κρυμμένα μυστικά, γρίφους και κάθε λογής παζλ. Πέρα από τις μάχες, το Legend of Grimrock 2 χωρίς ίχνος υπερβολής, κρύβει έναν κόσμο μέσα στον ίδιο του τον κόσμο. Κρυφά περάσματα που σας οδηγούν σε άγνωστες περιοχές ή σε γνώριμα εδάφη, καλά κρυμμένα αντικείμενα μέσα σε τοίχους, θαμμένα σεντούκια, κρυμμένα μίνι αφεντικά, παγίδες κτλ. Η ποσότητα και η ποιότητα των μυστικών του παιχνιδιού ειναι άξια συγχαρητηρίων, κάνοντας το Legend of Grimrock 2 να ξεφεύγει από την απλοϊκή προσέγγιση παιχνιδιών του είδους που επικεντρώνονται μόνο στις μάχες. Μάχες οι οποίες όμως δεν υστερούν καθόλου σε ποιότητα και ποσότητα και έχουν σκοπό όχι απλά να σας επιβραβεύουν με πόντους εμπειρίας και διάφορα αντικείμενα, αλλά και να σας κάνουν πολλές φορές να πετάξετε πληκτρολόγια και ποντίκια από το παράθυρο. Το επίπεδο δυσκολίας είναι κάτι παραπάνω από υψηλό αλλά ικανοποιητικό για όσους ψάχνουν μια πρόκληση στα παιχνίδια τους. Ο ανοιχτός κόσμος πολλές φορές σας φέρνει αντιμέτωπους με καταστάσεις όπου είτε δεν έχετε δυνατή και έμπειρη ομάδα να αντιμετωπίσετε τα πλάσματα μιας περιοχής ή δεν έχετε στην κατοχή σας τα απαραίτητα μέσα για να αντεπεξέλθετε στα απαιτούμενα ενός παζλ, μιας μάχης κτλ.

Πανέμορφα εξωτερικά περιβάλλοντα.
Πανέμορφα εξωτερικά περιβάλλοντα.

Οι τραυματισμοί των ηρώων είναι ένας νέος μηχανισμός του Legend of Grimrock 2. Οι ήρωες κατά τη διάρκεια της μάχης μπορούν να υποστούν τραυματισμούς σε διάφορα σημεία του σώματος, έχοντας αποτέλεσμα όχι μόνο να μειώνεται η ταχύτητα κίνησης της ομάδας σας αλλά και να μην αναπληρώνεται η υγεία τους. Στο πώς ανταπεξέρχεστε σε τέτοιες καταστάσεις δεν έχετε καμία απολύτως βοήθεια από το παιχνίδι, δείγμα του επιπέδου δυσκολίας αλλά και φιλοσοφίας στον σχεδιασμό του. Σας δίνεται ένας τεράστιος κόσμος προς εξερεύνηση και εσείς πρέπει σιγά σιγά να ξεδιπλώσετε τα μυστικά του και στην προσπάθεια πολλές φορές αντιμετωπίζετε τον θάνατο και τις κακουχίες που σας περιμένουν σε κάθε γωνιά του. Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η πείνα. Οι ήρωες σας έχουν ανάγκη από τροφή και τα λιγοστά τρόφιμα που βρίσκετε πρέπει να τα διαχειρίζεστε σωστά αν θέλετε οι πιθανότητες επιβίωσης να είναι υπέρ σας. Αν τα τρόφιμα αρχίζουν και λιγοστεύουν πρέπει αναπόφευκτα να ριχτείτε στην μάχη για να μπορέσετε να εξασφαλίσετε τροφή, παίρνοντας ρίσκα που ίσως σας ανταμείψουν ίσως και όχι. Οι μηχανισμοί επιβίωσης δεν σταματάνε εδώ αλλά επεκτείνονται και στον οπτικοακουστικό τομέα του παιχνιδιού, με τον φωτισμό αλλά και τον ήχο να είναι μέρος του gameplay.

Πέρα από τον κύκλο ημέρας νύχτας που εξελίσσεται στην επιφάνεια, όταν εισέρχεστε σε κρύπτες και κατακόμβες, επιβάλλεται να έχετε στην κατοχή σας κάποια πηγή φωτισμού, αν θέλετε όχι μόνο να βγείτε ζωντανοί από εκεί μέσα αλλά και να ανακαλύψετε όλα τα μυστικά που τις περισσότερες φορές κρύβονται σε κοινή θέα. Οι διαθέσιμες πηγές φωτός οπως ξόρκια και δάδες δεν κρατάνε για πάντα και πρέπει να τα διαχειρίζεστε σωστά. Ο ήχος σε πολλά σημεία σας υποδεικνύει τί κρύβεται στην παρακάτω γωνιά αλλά και πίσω από τοίχους, υπενθυμίζοντας σας ότι κάποιο κρυφό πέρασμα βρίσκεται εκεί γύρω που ίσως σας οδηγήσει σε κάποιο θησαυρό ή ακόμα και σε παγίδα. Παγίδες, γρίφοι και παζλ βρίσκονται σε αφθονία και εκπλήσσουν ευχάριστα με την πολυπλοκότητα και την ευρηματικότητα στον σχεδιασμό τους. Και εδώ μην περιμένετε να έχετε μεγάλη βοήθεια από το Legend of Grimrock 2. Πέρα από μια περιληπτική περιγραφή ενός παζλ που τις περισσότερες φορές σας αναγκάζει να σκέφτεστε για ώρες, μην περιμένετε παραπάνω ενδείξεις και βοήθειες. Ένα μικρό παράδειγμα είναι κοντά στην αρχή του παιχνιδιού, όπου εισέρχεστε σε μια κατασκότεινη κρύπτη και το μόνο στοιχείο που έχετε για να λύσετε το παζλ είναι ένα μήνυμα που λέει... “ακολούθησε το φως”.

Όσο προχωράτε και ανοίγετε νέες περιοχές, το επίπεδο δυσκολίας εκτοξεύεται κατακόρυφα ικανοποιώντας και τον πιο απαιτητικό παίχτη.

Ένας από τους εύκολους γρίφους του παιχνιδιού.
Ένας από τους εύκολους γρίφους του παιχνιδιού.

Στο ίδιο επίπεδο δυσκολίας και ευρηματικότητας κυμαίνονται και οι μάχες. Οι ποικιλία των εχθρών ξεπερνάει κατά πολύ την αντίστοιχη του πρώτου τίτλου και με την προσθήκη αφεντικών κάνει το Legend of Grimrock 2 μια πραγματική πρόκληση. Οι μάχες όχι απλά είναι πιο γρήγορες σε ρυθμό, αλλά και αρκετά πιο βάναυσες. Δεν είναι λίγες οι φορές που δεν καταλαβαίνετε από πού σας έρχονται τα χτυπήματα, με αποτέλεσμα να θέλετε να φορτώσετε κάποιο παλαιότερο save. Και θα το κάνετε αυτό πολλές φορές. Ο πειραματισμός είναι κάτι που επιβάλλεται από το παιχνίδι και αυτό γιατί πολλοί από τους νέους εχθρούς έχουν αντιστάσεις και αδυναμίες σε επιθέσεις με όπλα και ξόρκια, κάτι για το οποίο επίσης δεν ενημερώνεστε με κάποια ένδειξη στην οθόνη σας. Αν μπείτε σε μια περιοχή και βρείτε βόμβες φωτιάς, για κάποιο λόγο υπάρχουν εκεί και όχι τυχαία. Έτσι το Legend of Grimrock 2 με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο σας δίνει να καταλάβετε τί σας περιμένει παρακάτω και πώς να αντεπεξέλθετε σε κάποια κατάσταση.

Αρκετές αλλαγές υπάρχουν και στα στατιστικά των όπλων, με την προσθήκη ειδικών κινήσεων σε αυτά που απαιτούν συγκεκριμένα στατιστικά και ικανότητες για την χρήση τους, δίνοντας επιπλέον βάθος στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και κατ' επέκταση στο gameplay. Οι ειδικές αυτές κινήσεις μπορούν να κάνουν την διαφορά στην μάχη και ειδικά σε μάχες με τεράστια αφεντικά. Άξια αναφοράς είναι και η προσθήκη editor για την δημιουργία των δικών σας κόσμων ή σεναρίων αλλά και η δυνατότητα να δοκιμάσετε “δημιουργίες” άλλων παικτών. Το Legend of Grimrock 2 σας ρίχνει την μια πρόκληση μετά την άλλη. Είτε πρόκειται για μάχες, είτε για παζλ, χρειάζεται να αφιερώσετε κόπο και χρόνο για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε απέναντι σε κάθε πρόκληση. Η ικανοποίηση που νιώθετε όταν καταφέρετε να κερδίσετε μια δύσκολη μάχη ή να λύσετε ένα δύσκολο παζλ, είναι από τις σπάνιες στιγμές του σύγχρονου gaming. Σε αυτό το υψηλό επίπεδο δυσκολίας θα ήταν παράλογο οι απολαβές για τα κατορθώματα σας να μην είναι ανάλογες. Κάτι που φαίνεται ότι οι δημιουργοί του παιχνιδιού το έχουν σκεφτεί καλά και δεν απογοητεύουν.

Η εισαγωγή του εξωτερικού περιβάλλοντος όχι μόνο δεν στερεί σε τίποτα από την σκοτεινή ατμόσφαιρα, αλλά και με τον κύκλο ημέρας νύχτας δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα. Η εφιαλτική περιπλάνηση στο σχεδόν απόλυτο σκοτάδι, με τους ήχους διαφόρων πλασμάτων γύρω σας έτοιμα να σας ορμήξουν από στιγμή σε στιγμή και η εναλλαγή σταδιακά στο φως της ημέρας, είναι μια εμπειρία σπάνια και μοναδική. Η υψηλή ανάλυση και ποιότητα των υφών, συνθέτουν ένα “καθαρό” και πλούσιο σε λεπτομέρειες περιβάλλον. Σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, δεν κουράζεστε βλέποντας τα ίδια και τα ίδια. Από τα πυκνά δάση που στο βάθος υψώνονται οι κορυφές ενός κάστρου έως και τα βάθη σκοτεινών κατακομβών, οι εναλλαγές είναι τόσο συχνές και πολλές που κάνουν την όλη εμπειρία αρκετά ευχάριστη. Δυστυχώς ακόμα και για παιχνίδι όπου η κίνηση γίνεται σε πλέγμα, τα animation μοιάζουν κάπως αφύσικα, μηχανικά και σπαστά. Αν και οι ποικιλία των εχθρών είναι τεράστια, αρκετά από τα μοντέλα έχουν χοντροκομμένο σχεδιασμό και δίνουν την αίσθηση ότι δεν ταιριάζουν με το υπόλοιπο φυσικό εξωτερικό ή εσωτερικό περιβάλλον που είναι αρκετά ρεαλιστικό.

Από τις καλύτερες στιγμές του παιχνιδιού.
Από τις καλύτερες στιγμές του παιχνιδιού.

Σε υψηλό επίπεδο κυμαίνεται και ο ήχος, με τα εφέ στα μπουντρούμια να κλέβουν την παράσταση. Γδαρσίματα στους τοίχους, τριξίματα μετάλλων, απόκοσμα βουητά, ουρλιαχτά βασανισμένων κτλ δημιουργούν μια εφιαλτική ατμόσφαιρα για γερά νεύρα. Η μουσική σε πολλές περιπτώσεις λάμπει δια της απουσίας της και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού το κενό αυτό καλύπτεται από πολλά περιβαλλοντικά εφέ, ειδικά στους εξωτερικούς χώρους. Όπου όμως κάνει την εμφάνιση της η μουσική, οι συνθέσεις, κυρίως ορχηστρικές, είναι κορυφαίες.

Το Legend of Grimrock 2 απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Σε αυτούς που έχουν την υπομονή και την επιμονή να υποστούν ότι τους ρίξει το παιχνίδι στο διάβα τους, να κατανοήσουν τον κόσμο του και να γίνουν και αυτοί καλύτεροι σαν παίκτες παράλληλα με τους χαρακτήρες του παιχνιδιού.

Απευθύνεται σε αυτούς που βρίσκουν το υψηλό επίπεδο δυσκολίας κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτο και δεν τα παρατάνε στην πρώτη δύσκολη στιγμή. Σε αυτούς που “στύβουν” το κεφάλι τους για ώρες για να βρουν τη λύση σε κάποιο γρίφο και όταν το καταφέρουν η αίσθηση ικανοποίησης που παίρνουν από το παιχνίδι είναι κάτι που σπανίζει στη σημερινή εποχή. Το Legend of Grimrock 2 είναι για λίγους, αλλά έχει να προσφέρει πολλά.
  • Μεγάλη διάρκεια
  • Πολλές νέες προσθήκες
  • Ωραία γραφικά και ήχος
  • Βάθος στη δημιουργία και ανάπτυξη των χαρακτήρων
  • Υψηλό επίπεδο δυσκολίας και πλούσιες ανταμοιβές
  • Ευφυέστατοι γρίφοι
  • Χαμηλή τιμή σε σχέση με το περιεχόμενο
  • Editor για δημιουργία κόσμων από τους παίκτες
  • Απρόσιτο για πολλούς
  • Κάποια απογοητευτικά animation και μοντέλα
πηγη

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Almost Human
ΕΚΔΟΣΗ:Almost Human
ΔΙΑΘΕΣΗ:Download
ΕΙΔΟΣ:Dungeon crawling RPG
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.grimrock.net/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:15/10/2014
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top