Sunset Overdrive Review

0
Όταν ανακοινώθηκε ότι η Insomniac ετοίμαζε παιχνίδι αποκλειστικό για το Xbox One, άπαντες έμειναν άναυδοι, κυρίως λόγω της πρώτερης σχέσης της εταιρείας με τη Sony. Το παιχνίδι αυτό είναι το Sunset Overdrive, το οποίο από την πρώτη στιγμή ξεχώρισε με το ιδιαίτερο στιλ γραφικών και την τρέλα που κουβαλάει και αποτελεί έναν ακόμη δυνατό τίτλο στη φαρέτρα του Xbox One.

Το σενάριο του Sunset Overdrive είναι αλληγορικό, καθώς οι κάτοικοι της Sunset City στα πλαίσια ενός μεγάλου event δοκιμάζουν το ενεργειακό ποτό Overcharge και ύστερα από λίγα λεπτά όλοι μεταλλάσονται σε τέρατα. Ο ήρωας του παιχνιδιού δεν δοκίμασε το ενεργειακό ποτό, καθώς την ίδια ώρα δούλευε για λογαριασμό της FizzCO, της εταιρείας που δημιούργησε το ποτό. Στόχος σας σε πρώτη φάση είναι να καταφέρετε να αποδράσετε από την πόλη πρωτού σας φάνε οι μεταλλαγμένοι και με τη βοήθεια λίγων συμμάχων που συναντάτε να δώσετε ένα τέλος στα σατανικά σχέδια της FizzCO, η οποία προσπαθεί να συγκαλείψει το γεγονός και να καταστρέψει τη Sunset City.
Συνήθως στα μεταποκαλυπτικά παιχνίδια τα πάντα γύρω σας είναι σκοτεινά και μελαγχολικά. Το Sunset Overdrive όμως σας τραβάει από το χέρι να ξεχάσετε αυτά που ξέρατε, αφού το σκηνικό γύρω σας είναι γεμάτο φως και ζωντανά χρώματα και η μελαγχολική διάθεση πάει κι αυτή περίπατο.

Άλλωστε η αποκάλυψη είναι η καλύτερη αφορμή να σταματήσετε να δουλεύετε και να μην ξαναδείτε τα μούτρα του αφεντικού σας, όπως χαρακτηριστικά λέει ένας από τους χαρακτήρες που συναντάτε! Αντίστοιχα και στην οθόνη επιλογής των χαρακτηριστικών και της ενδυμασίας του ήρωά σας, βρίσκετε πληθώρα από ρούχα και αξεσουάρ τα οποία χαρίζουν άφθονο γέλιο, όπως γυαλιά ηλίου, αλλοπρόσαλλες μάσκες, σανδάλια, τακούνια, χρωματιστά κολάν και άλλα. Μάλιστα και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορείτε να αγοράζετε συνεχώς νέες ενδυμασίες εξαργυρώντας τα χρήματα που κερδίζετε από τις αποστολές. Οι επιλογές εξατομίκευσης είναι πραγματικά άφθονες, σε τέτοιο βαθμό που δύσκολα θα βρείτε παρόμοιο χαρακτήρα με τον δικό σας όταν μπείτε να παίξετε online.

Ο κόσμος μοιάζει με ένα μεγάλο... λούνα παρκ.
Ο κόσμος μοιάζει με ένα μεγάλο... λούνα παρκ.

Το Sunset Overdrive είναι ένα open-world παιχνίδι που διαδραματίζεται σε μία ενιαία πόλη με ικανοποιητική έκταση, χωρίς να παρεμβάλλονται οθόνες φόρτωσης ανάμεσα στις αποστολές. Όπως σε κάθε τέτοιο παιχνίδι που σέβεται τον εαυτό του, αναλαμβάνετε βασικές ή προαιρετικές αποστολές, ενώ ψάχνετε στη πόλη για αντικείμενα προς συλλογή που σας βοηθούν να εξελίξετε τον ήρωα. Το παιχνίδι αποτελεί ένα κοκτέιλ ιδεών από διαφόρων ειδών τίτλους, αλλά το αποτελέσμα δίνει μία αναπάντεχη φρεσκάδα με μοναδικό στιλ. Συγκεκριμένα, η κίνηση του χαρακτήρα θυμίζει έντονα Infamous, το γλίστρημα σε μπάρες και καλώδια, αλλά και η χρωματική παλέτα φέρνει στο νου Jet Set Radio, ενώ η όλη τρέλα και καφρίλα θυμίζει Dead Rising, με τη διαφορά ότι το Sunset Overdrive είναι πιο πλήρες από όλα τα προαναφερθέντα παιχνίδια. Και αυτό γιατί παίρνει σχεδόν άριστα σε τρεις βασικούς τομείς που αποτελούν βαρόμετρο στα open-world παιχνίδια.

Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι ότι το gameplay έχει στηθεί έτσι ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Η Sunset City είναι δομημένη σαν λούνα παρκ, καθώς παντού βρίσκονται μπάρες, καλώδια ηλεκτρικού, παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ομπρέλες και εξαερισμοί που μπορείτε να χρησιμοποιείτε. Το παιχνιδι επιβραβεύει τις εναέριες κινήσεις και ιδιαίτερα την ικανότητά να σκοτώνετε τους μεταλλαγμένους ισορροπώντας πάνω σε καλώδια ή μπάρες δίνοντας σας πόντους style. Όταν ο μετρητής φτάσει σε ένα επίπεδο, τότε ενεργοποιούνται τα amps που έχετε βάλει στον χαρακτήρα και τα όπλα του και μπορείτε να προκαλέσετε πραγματικό μακελειό. Τα amps είναι δυνατότητες που ενισχύουν τις επιθετικές ικανότητες του ήρωα, καθώς προσθέτουν φωτιά, ηλεκτρισμό κλπ στις επιθέσεις σας. Για να αγοράσετε amps πρέπει επίσης να βρίσκεστε συνεχώς στον αέρα ψάχνοντας στα καλώδια ηλεκτρικού και στις οροφές των πολυκατοικιών για βρώμικα παπούτσια(!), κάμερες ασφαλείας, χαρτιά τουαλέτας και άλλα αντικείμενα τα οποία εξαργυρώνετε και αγοράζετε amps στον χαρακτήρα που τα εμπορεύεται.

Όσο συνεχίζετε να μην πέφτετε στο έδαφος και σκοτώνοντας ότι κινείται αποκτάτε και σήματα (badges), τα οποία εξαργυρώνετε αποκτώντας overdrives. Τα overdrives ενισχύουν τις ικανότητες του χαρακτήρα, καθώς χαρίζουν περισσότερη υγεία, μεγαλύτερο ποσοστό ζημιάς στους εχθρούς και άλλα. Όπως καταλαβαίνετε το ίδιο το παιχνίδι σας σπρώχνει να κινείστε ριψοκίνδυνα σκαρφαλώνοντας σε τοίχους, να γλιστράτε πάνω σε μεταλλικά κιγκλιδώματα, ακόμη και να πετάτε για σύντομο χρονικό διάστημα σκοτώνοντας εχθρούς, διότι αυτά κάνουν το παιχνίδι πραγματικά απολαυστικό. Αντίθετα, όταν είστε στο έδαφος, η κίνηση του χαρακτήρα μοιάζει αρκετά αργή και οι μεταλλαγμένοι πολύ εύκολα σας περικυκλώνουν και σας σκοτώνουν.

Ένας από τους badass μεταλλαγμένους σε πρώτο πλάνο.
Ένας από τους badass μεταλλαγμένους σε πρώτο πλάνο.

Το δεύτερο στοιχείο που κάνει το Sunset Overdrive να ξεχωρίζει είναι η αυθεντική τρέλα που διαποτίζει τόσο τις αποστολές όσο και τους χαρακτήρες. Αν και σαν δομή οι αποστολές δεν διαφέρουν από αντίστοιχους τίτλους, εντούτοις οι κωμικοτραγικές και πολλές φορές σουρεαλιστικές καταστάσεις που βιώνετε σας κάνουν να ανυπομονείτε για την επόμενη αποστολή. Υπάρχουν πολλές αναφορές σε ταινίες και video games, ενώ το παιχνίδι δεν διστάζει να σατιρίσει ευαίσθητες ή μη κοινωνικές ομάδες και πολιτισμούς, πολλές φορές με τέτοιο κάφρικο τρόπο, που για πολλούς το χιούμορ του ενδέχεται να γίνει παρεξηγήσιμο. Το ίδιο αλλοπρόσαλλοι είναι και οι χαρακτήρες που συναντάτε, όπως για παράδειγμα οι απίστευτες δολοφονικές μαζορέτες, η παρέα των nerds και άλλοι, οι οποίοι είτε με τις ατάκες τους είτε με τις εκφράσεις τους σας κάνουν συνεχώς να χαμογελάτε.

Δυστυχώς οι προαιρετικές αποστολές είναι αδιάφορες, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν την αναζήτηση πέντε αντικειμένων κάθε φορά στο χάρτη ή την εξουδετέρωση των εχθρών πρωτού καταστρέψουν κάποια κατασκευή. Αντίθετα, πολύ εθιστικές είναι οι αποστολές tower defense που διαδραματίζονται νύχτα και σε αυτές αντιμετωπίζετε ορδές μεταλλαγμένων είτε πυροβολώντας είτε τοποθετώντας παγίδες γύρω από τις βάσεις που υπερασπίζεστε.

To τρίτο στοιχείο που πετυχαίνει διάνα το Sunset Overdrive, όπως και κάθε παιχνίδι της Insomniac, είναι φυσικά τα θεότρελα όπλα και το χαλαρό αλλά απολαυστικό πιστολίδι που θυμίζει σε σημεία Ratchet and Clank. Στο Sunset Overdrive συνάντατε παλαβές παραλλαγές γνωστών ειδών όπλων όπως καραμπίνες και πιστόλια, εκτοξευτή δίσκων βινυλίου, shotgun που παραπέμπει στο ανδρικό μόριο και συσκευή που εξαπολύει θανάσιμα... αρκουδάκια. Υπάρχουν πάνω από 20 όπλα και για να τα πάρετε στην κατοχή σας πρέπει είτε να ολοκληρώσετε συγκεκριμένες αποστολές, είτε να τα αγοράσετε εξαργυρώνοντας overcharge που συγκεντρώνετε σκοτώνοντας εχθρούς ή ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις αποστολές. Το πιστολίδι είναι απολαυστικό και δεν απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, αφού αρκεί απλά να στρέψετε το στόχαστρο σε συγκεκριμένο σημείο ώστε να “κλειδώσει” τους εχθρούς.

Αυτή η διευκόλυνση που παρέχεται είναι επιτυχημένη, καθώς θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κινείστε με τρελή ταχύτητα πάνω σε καλώδια και μπάρες και ταυτόχρονα να σημαδεύετε με μεγάλη ακρίβεια τους εχθρούς. Σχετικά μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στα melee όπλα (10 συνολικά), όπως τσεκούρι, σπαθί, ρόπαλο μπέιζμπολ και άλλα.

Όσον αφορά την ποικιλία και τη νοημοσύνη των εχθρών τα πράγματα είναι σε ανεκτά, αλλά όχι άριστα επίπεδα. Οι μεταλλαγμένοι διακρίνονται σε διαφορετικά είδη, από μικρούς σε μέγεθος και αρκετά ακίνδυνους, μέχρι αρπακτικά που κινούνται με μεγάλες ταχύτητες, μεταλλαγμένους με φτερά ή τεράστιους σε μέγεθος που εξαπολύουν πέτρες προς το μέρος σας. Πέρα από τους μεταλλαγμένους, βρίσκετε αντάρτες που κάνουν πλιάτσικο και ρομπότ της FizzCO που με τη σειρά τους διαφέρουν ως προς τον οπλισμό τους. Πέρα από τους απλούς εχθρούς αντιμετωπίζετε και κάποια ευφάνταστα αφεντικά, τα οποία όμως είναι λίγα σε αριθμό. Στη νοημοσύνη των εχθρών η δουλειά που έχει γίνει από την Insomniac είναι καλή, καθώς οι διαφορετικών ειδών εχθροί επιτίθενται διαφορετικά και μάλιστα πολλοί προσπαθούν να καλυφθούν από τα πυρά σας. Μοναδικό ψεγάδι είναι το γεγονός ότι πολλές φορές οι εχθροί μπορεί να έχουν στραμμένη την προσοχή τους αλλού, με αποτέλεσμα να μην σας αντιλαμβάνονται ακόμη κι όταν είστε δίπλα τους και τους κοπανάτε με melee weapons.

Τα αφεντικά του παιχνιδιού είναι αν μη τι άλλο ευφάνταστα.
Τα αφεντικά του παιχνιδιού είναι αν μη τι άλλο ευφάνταστα.

Δυστυχώς το παιχνίδι προσφέρει σχεδόν μηδαμινή πρόκληση όσον αφορά τη δυσκολία να το ολοκληρώσετε. Και αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι εχθροί είναι αδύναμοι. Τουναντίον πολλές φορές και ιδιαίτερα αν κινείστε στο έδαφος, ένα και μόνο χτύπημα ενός μεγαλόσωμου εχθρού μπορεί να σας σκοτώσει. Το θέμα είναι ότι τα respawns μετά το θάνατό σας πραγματοποιούνται σχεδόν ακαριαία χωρίς να χάνετε την πρόοδο της αποστολής. Στον αντίποδα μπορεί να ειπωθεί ότι κάτι τέτοιο ευνοεί το ρυθμό του παιχνιδιού, κάτι που σίγουρα ισχύει. Αυτό όμως ενδέχεται να απωθήσει παίκτες που θέλουν μεγαλύτερη πρόκληση, ενώ μειώνει και το χρόνο ενασχόλησης με τον τίτλο. Για να ολοκληρώσετε μόνο τις κύριες αποστολές και να συλλέξετε αρκετά αντικείμενα για να ξεκλειδώσετε ένα σεβαστό αριθμό amps χρειάζεστε περίπου 15 ώρες. Ο χρόνος πολλαπλασιάζεται αν ασχοληθείτε με όλες τις προαιρετικές αποστολές, αλλά και με τα challenges που υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη και σας προτρέπουν να πάτε από ένα σημείο της πόλης σε κάποιο άλλο σε προκαθορισμένο χρόνο, να περάσετε από συγκεκριμένα σημεία εκτελώντας ακροβατικά κλπ.

Πέρα από το πλήρες single-player, το Sunset Overdrive έχει και online co-op για οκτώ παίκτες, το οποίο ονομάζεται Chaos Squad και ενεργοποιείται όταν επισκεφθείτε έναν από τους αρκετούς τηλεφωνικούς θαλάμους στη Sunset City. Επιλέγετε αν θα παίξετε με τους φίλους σας ή με άλλους παίκτες στο Xbox Live μεσω matchmaking και αν θα παίξετε σε προκαθορισμένη περιοχή της Sunset City ή σε κάποια τυχαία περιοχή. Κάθε παιχνίδι σας χωρίζεται σε τέσσερις αποστολές που ακολουθούν τη λογική των single-player αποστολών, με τη διαφορά ότι το πλήθος των εχθρών είναι πολύ μεγαλύτερο. Με το πέρας των τεσσάρων αποστολών και ανάλογα με το πόσο καλά τα πήγατε σαν ομάδα, κερδίζετε πόντους chaos και ενισχύετε τις ικανότητες της ομάδας σας για να τα βγάλετε πέρα με την πέμπτη και τελευταία αποστολή. Είναι η αντίστοιχη αποστολή tower defense που συναντάτε και στο single-player και σε αυτή πρέπει να υπερασπιστείτε τις βάσεις σας από τις μεγάλες ορδές μεταλλαγμένων πολεμώντας βράδυ.

Ο ρυθμός στο Chaos Squad mode είναι πραγματικά εκπληκτικός, καθώς το πλήθος των εχθρών και οι αμέτρητες εκρήξεις δίνουν άλλη ποιότητα στη δράση, ενώ καλοσχεδιασμένες είναι και οι αποστολές όπου απαιτείται συνεργασία μεταξύ των παικτών. Πολύ θετική εντύπωση προκαλεί και η σταθερή ροή της κίνησης και στο online χωρίς να υπάρχει lag, παρόλο που παίζουν οκτώ παίκτες και το πλήθος των τεράτων γίνεται πολλές φορές εξωπραγματικό. Στον αντίποδα όμως απογοητεύει το γεγονός ότι πέρα από το Chaos Squad δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ιδιαίτερα ένα mode για pvp αναμετρήσεις είναι αναγκαίο για το είδος του παιχνιδιού και σίγουρα θα έδινε ακόμη περισσότερες συγκινήσεις στο online.

Οι αποστολές tower defense είναι από τα καλύτερα στοιχεία του τίτλου.
Οι αποστολές tower defense είναι από τα καλύτερα στοιχεία του τίτλου.

Στο τεχνικό τομέα το στιλ γραφικών κλέβει την παράσταση, με τα ζωηρά χρώματα, τα έντονα περιγράμματα γύρω από κάθε αντικείμενο και τους καλοσχεδιασμένους χαρακτήρες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι και τα εφέ των εκρήξεων και οι διαμελισμοί των εχθρών. Δέος προκαλεί το τεράστιο draw distance αφού με ευκολία διακρίνετε κτίρια που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά, αν και παρατηρώντας τα μέσα από κυάλια βλέπετε ότι δεν υπάρχουν εχθροί πέρα από κάποια περίμετρο. Την εικόνα των γραφικών χαλάει λίγο το allasing που υπάρχει κυρίως στα περιβάλλοντα του παιχνιδιού. Εφάμιλλης ποιότητας είναι τα ηχητικά εφέ και οι απόλυτα ταιριαστές φωνές των χαρακτήρων. Η μουσική επένδυση πάντως αφήνει ανάμικτες εντυπώσεις, αφού τα απόλυτα ταιριαστά πανκ-ροκ κομμάτια είναι πολύ λίγα και καταντούν επαναλαμβανόμενα.

Το Sunset Overdrive είναι ένα παιχνίδι με προσωπικότητα, που τολμάει να κάνει πράγματα που δύσκολα συναντάμε αλλού. Το ακραίο χιούμορ και η καφρίλα που πρεσβεύει συνδυάζονται με έξυπνους μηχανισμούς gameplay που κρατάνε το ενδιαφέρον του παίκτη μέχρι το τέλος. Κάποιοι ίσως αγνοήσουν το Sunset Overdrive λόγω του ανάλαφρου και “ασόβαρου” χαρακτήρα του. Μην κάνετε αυτό το λάθος.
  • Ιδιαίτερο στιλ γραφικών
  • Καλοστημένοι μηχανισμοί gameplay
  • Απολαυστικό πιστολίδι
  • Πολύ περιεχόμενο
  • Φρενήρης δράση στο online
  • Μπόλικη τρέλα και κάφρικο χιούμορ...
  • ...τo οποίο σε σημεία μπορεί να γίνει παρεξηγήσιμο
  • Επαναλαμβανόμενες προαιρετικές αποστολές
  • Λίγα μουσικά κομμάτια
  • Μόνο ένα online mode
πηγη

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox One
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Insomniac
ΕΚΔΟΣΗ:Microsoft
ΔΙΑΘΕΣΗ:Microsoft Hellas
ΕΙΔΟΣ:Shooter τρίτου προσώπου
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.insomniacgames.com/games/sunset-overdrive/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:31/10/2014
PEGI:16
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top