Assassin's Creed Unity Review

0
Με το Assassin’s Creed να έχει γίνει ετήσια σειρά, το ζητούμενο για τη Ubisoft είναι η αποφυγή του αναπόφευκτου κορεσμού και η παρουσίαση κάτι φρέσκου και ανανεωμένου. Το Assassin’s Creed Unity το καταφέρνει αυτό εν μέρει, καθώς από την μία εισάγει νέα στοιχεία που πηγαίνουν τη σειρά ένα βήμα μπροστά, αλλά από την άλλη κάποια στραβοπατήματα δεν το αφήνουν να μπει στο πάνθεον των κορυφαίων τίτλων Assassin’s Creed.

Το σενάριο του Assassin’s Creed Unity έχει διττή υπόσταση, όπως ακριβώς και στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Η βασική ιστορία διαδραματίζεται στο Παρίσι λίγο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης. Υποδύεστε τον ρόλο του Arno, ο οποίος μένει ορφανός στα οκτώ του χρόνια μετά την δολοφονία του πατέρα του και υιοθετείται από τον templar ευγενή Francois de la Serre. Αρκετά χρόνια αργότερα ο Francois δολοφονείται και ο Arno καταδικάζεται ως ένοχος για το φόνο. Μέσα στη φυλακή ο Arno μαθαίνει ότι ο πατέρας του ανήκε στο τάγμα των assassins και μετά την απόδρασή του ο ήρωας, με την βοήθεια του μέντορά του που γνώρισε στη φυλακή, γίνεται και ο ίδιος assassin. Σκοπός του είναι να βρει το δολοφόνο του Francois de la Serre ώστε να πάρει εκδίκηση για την άδικη κατηγορία, αλλά και να βοηθήσει την κόρη του ευγενή ονόματι Elise, η οποία είναι και ο παιδικός του έρωτας. Παράλληλα τρέχει και η ιστορία στη σημερινή εποχή, όπου εργάζεστε ως “πειραματόζωο” για λογαριασμό των assassins, οι οποίοι μέσα από το πρόγραμμα animus προσπαθούν να ανακαλύψουν έναν sage ώστε να μελετήσουν το γενετικό του υλικό, χρησιμοποιώντας τις μνήμες σας μέσα στην ιστορία (όπου στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η περίοδος της γαλλικής επανάστασης).

Τόσο η ιστορία στην γαλλική επανάσταση, όσο και η παράλληλη ιστορία στη σύγχρονη εποχή αποτυγχάνουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για διαφορετικούς όμως λόγους. Πρώτα απ’όλα η βασική ιστορία μαστίζεται από κλισέ που έχουμε δει και ξαναδεί σε προηγούμενα Assassin’s Creed και δύσκολα πλέον εκπλήσσει η εξέλιξή της. Δολοπλοκίες, προδοσίες και πάθη είναι στοιχεία που μας έχει συνηθίσει η σειρά, αλλά συνδυάζονται με ενδιαφέροντες χαρακτήρες και καλογραμμένους διαλόγους. Δυστυχώς αυτά λείπουν από το Unity. O Arno, αν και συμπαθής, είναι από τους πλέον επίπεδους χαρακτήρες που έχουν υπάρξει σε παιχνιδι Assassin’s Creed, χωρίς συναίσθηση του πραγματικού του καθήκοντος ως assassin. Επίσης οι διάλογοι είναι άκρως ανέμπνευστοι και γραμμένοι στο πόδι, σε σύγκριση πάντα με όσα έχουμε δει στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Όσον αφορά τη σύχρονη εποχή, το Unity περισσότερο θολώνει τα νερά παρά δίνει σαφείς απαντήσεις για την εξέλιξη της ιστορίας. Μία ιστορία που η αλήθεια είναι ότι από το τέλος του Assassin’s Creed 3 και μετά φαίνεται να έχει χάσει εν μέρει τον προσανατολισμό της. Σε αντίθεση με προηγούμενα Assassin’s Creed, στο Unity δεν υπάρχει καθόλου gameplay στη σύγχρονη εποχή και οι όποιες πληροφορίες έρχονται με... μισόλογα των assassins μεσα από cutscenes που εμφανίζονται αραιά και που.

Τρομερή θέα από ψηλά.
Τρομερή θέα από ψηλά.

Σε αντίθεση με την μέτρια ποιότητα της ιστορίας, η αναπαράσταση του Παρισιού στην γαλλική επανάσταση είναι με μία λέξη εκθαμβωτική και πιθανότα ότι καλύτερο έχουμε δει σε παιχνίδι. Τα λεπτομερή κτίσματα, οι αληθοφανείς αντιδράσεις του πλήθους και ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρεται αυτή η ταραχώδης και γεμάτη αντιθέσεις εποχή στην οθόνη είναι εκπληκτικός και πραγματικά σας βάζει στο κλίμα της εποχής. Σε κάθε τετραγωνικό μέτρο του τεράστιου κόσμου στον οποίο περιπλανιέστε υπάρχουν τόσες λεπτομέρειες που πραγματικά κόβουν την ανάσα, ενώ και το εξαιρετικό level design σπρώχνει τη σειρά σε νέα δυσθεώρητα ύψη. Αρκεί απλά να αναφερθεί ότι στα περισσότερα κτίρια δεν κάνετε απλά το “παραδοσιακό” παρκούρ, αλλά μπορείτε να επισκεφθείτε και το εσωτερικό τους, μπαίνοντας από παράθυρα και βγαίνοντας στην άλλη πλευρά. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της δουλειάς που έχει γίνει σε αυτό τον τομέα.

Το Assassin’s Creed Unity, όπως και οι προκάτοχοί του, είναι ένα open-world παιχνίδι στο οποίο είτε αναλαμβάνετε αποστολές που προχωράνε την βασική ιστορία, είτε αναλαβάνετε προαιρετικές αποστολές που σας χαρίζουν χρήμα, είτε απλά μπορείτε να περιφέρεστε στους δρόμους για να αποκτάτε πράγματα προς συλλογή ή να ολοκληρώνετε crowd events που σας επιβραβεύουν σε περίπτωση που συμπληρώσετε έναν συγκεκριμένο αριθμό από crowd events κάθε φορά. Για πρώτη φορά στη σειρά υπάρχουν και αποστολές co-op, οι οποίες χωρίζονται σε brotherhood και heists. Μπορείτε να τις παίζετε online είτε με φίλους είτε με άγνωστους παίκτες μέσω matchmaking.

Πιο αναλυτικά, η ποικιλία και η δομή των βασικών αποστολών ικανοποιούν, ενώ δεν υπάρχουν οι κουραστικές αποστολές παρακολούθησης στόχων, γεγονός που αυξάνει την απόλαυση του παιχνιδιού. Πάντως η αίσθηση ότι παίζετε ένα ακόμη Assassin’s Creed είναι έκδηλη από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό για όσους δεν έχουν κουραστεί από το gameplay της σειράς, αλλά ενδέχεται να απογοητεύσει όσους περίμεναν δραματικές αλλαγές σε αυτόν τομέα. Εξαίρεση αποτελούν οι δολοφονίες, όπου πρέπει να σκοτώσετε έναν συγκεκριμένο εχθρό και μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο χώρο. Αυτές μπορεί να είναι από ένα κλειδί που μπορείτε να πάρετε στην κατοχή σας για να ξεκλειδώσετε την κεντρική πύλη του κτιρίου, μέχρι να πολεμήσετε μαζί με επαναστάτες για να σας βοηθήσουν να “καθαρίσετε” περιοχές με φύλακες ή ακόμη και να δωροδοκήσετε το υπηρετικό προσωπικό για να σας ανοίξει το παράθυρο του δωματίου του υποψήφιου θύματός σας! Οι ευκαιρίες που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε έχουν μεγάλη ποικιλία και καθιστούν τις συγκεκριμένες αποστολές άκρως απολαυστικές και εθιστικές.

Το love story μεταξύ Arno και Elise είναι βασικό μέρος της ιστορίας.
Το love story μεταξύ Arno και Elise είναι βασικό μέρος της ιστορίας.

Ένα νέο στοιχείο που αφορά τις βασικές αποστολές του παιχνιδιού είναι το time anomaly, στα πλαίσια του οποίου μεταφέρεστε μέσα από το animus σε τρεις συνολικά διαφορετικές χρονικές περιόδους. Και οι τρεις αυτές αποστολές διαδραματίζονται όλες στο Παρίσι και είναι εντυπωσιακό το πώς έχουν μεταφερθεί οι αλλαγές που έχουν συμβεί στην πόλη με το πέρασμα των χρόνων. Εδώ το παιχνίδι ντύνεται... Uncharted, καθώς η πορεία της κάθε αποστολής είναι απολύτως γραμμική και η δράση συναρπαστική, με βράχους να έρχονται προς το μέρος σας, κτίρια να γκρεμίζονται κάτω από τα πόδια σας κτλ, προσφέροντας απίστευτη απόλαυση παρά την μικρή διάρκεια των εν λόγω αποστολών. Σε γενικές γραμμές οι αποστολές time anomaly, αν και φαντάζουν λίγο παράταιρες σε σχέση με την κύρια ιστορία αλλά και τη φιλοσοφία των παιχνιδιών Assassin’s Creed, εντούτοις προσφέρουν ένα απολαυστικό διάλειμμα από τις άλλες αποστολές και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν και πώς θα εξελιχθούν στα επόμενα παιχνίδια της σειράς.

Σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια του είδους, οι προαιρετικές αποστολές του Assassin’s Creed Unity όχι μόνο δεν είναι χάσιμο χρόνου, αλλά αντίθετα έχουν πολύ ενδιαφέρον καθώς προσφέρουν πλούσιο υλικό που σας βοηθά να κατανοήσετε τον αναβρασμό που επικρατούσε στην γαλλική επανάσταση, μέσα από τα λόγια απλών πολιτών που ζητούν τη βοήθειά σας. Η ποικιλία αυτών των αποστολών είναι άκρως ικανοποιητική (αν και σχεδόν πάντα καταλήγουν σε σφαγή εχθρού ή εχθρών), ενώ η σύντομη διάρκειά τους δεν κουράζει. Αρκετό ενδιαφέρον έχουν και οι προαιρετικές αποστολές ονόματι nostradamus enigma, οι οποίες απαιτούν επίλυση γρίφων, αλλά και πλήρη απομνημόνευση του χάρτη στο μυαλό σας για να μπορέσετε να τις ολοκληρώσετε.

Το Assassin’s Creed Unity προσφέρει και συνεργατικό παιχνίδι σε συγκεκριμένες αποστολές στον χάρτη, οι οποίες όπως προαναφέρθηκε χωρίζονται σε brotherhood και heists. Περίπου οι μισές αποστολές co-op παίζονται με δύο παίκτες, ενώ οι άλλες μισές με τέσσερις συνολικά παίκτες. Η αντικατάσταση του pvp multiplayer που υπήρχε στα προηγούμενα Assassin’s Creed με το συνεργατικό παιχνίδι στο Unity, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς ταιριάζει απόλυτα στον χαρακτήρα του παιχνιδιού. Δυστυχώς η υλοποίηση του δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Η δομή των αποστολών brotherhood δεν είναι τέτοια ώστε να δικαιολογεί την αναγκαιότητα περισσότερων παικτών, πέρα ίσως από τον μεγάλο αριθμό εχθρών που υπάρχουν στην εκάστοτε περιοχή. Επιπλέον οι συγκεκριμένες αποστολές είναι αυτόνομες και εντελώς ξεκομμένες από την κύρια ιστορία και διαδραματίζονται κάποιες πριν και κάποιες χρόνια μετά, γεγονός που ενδέχεται να σας αποπροσανατολίσει. Αντίθετα, οι αποστολές heist, όπου προσπαθείτε να κλέψετε πόρους και αντικείμενα που έχουν καταχωνιάσει οι templars σε διάφορα κτίρια στο Παρίσι, έχουν μεγαλύτερη ένταση και είναι έτσι δομημένες ώστε διαφορετικοί παίκτες να κάνουν ταυτόχρονα διαφορετικά πράγματα για να επιτύχετε τον ίδιο σκοπό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλες οι αποστολές co-op τρέχουν απροβλημάτιστα χωρίς ίχνος lag, ενώ και ο χρόνος που διαρκεί το matchmaking για να βρείτε συμπαίκτες είναι ελάχιστος. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το δικό σας κλαμπ ή να μπείτε σε κάποιο άλλο κλαμπ και να το ανεβάσετε στην κατάταξη παίζοντας μαζί με τα άλλα μέλη.

Οι συνεργατικές αποστολές είναι διασκεδαστικές αλλά θέλουν βελτίωση.
Οι συνεργατικές αποστολές είναι διασκεδαστικές αλλά θέλουν βελτίωση.

Ένα σημαντικό στοιχείο που σας κρατάει σε εγρήγορση για την περαιτέρω ενασχόληση σας με τις βασικές και τις δευτερεύουσες αποστολές είναι η ανάπτυξη του χαρακτήρα σας, στοιχείο που ειδικά στους τελευταίους τίτλους είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα. Πρώτα απ’όλα μπορείτε να αναβαθμίζετε τις ικανότητες του χαρακτήρα σας επενδύοντας σε διαφορετικούς τομείς, όπως στην ενδυνάμωση των επιθέσεων είτε με σπαθιά είτε με όπλα, στην ικανότητα να περνάτε απαρατήρητος ή να δυναμώσετε την αντοχή σας στα χτυπήματα που δέχεστε κτλ. Αυτές τις ικανότητες τις ξεκλειδώνετε εξαργυρώνοντας πόντους sync που αποκτάτε με την ολοκλήρωση των βασικών και των συνεργατικών αποστολών. Μπορείτε επίσης να αποκτάτε καλύτερο εξοπλισμό που αλλάζει δραματικά τις ικανότητές σας στην μάχη, στη χρονική διάρκεια που κρατάει το eagle vision, στο πόσο εύκολα σας εντοπίζουν οι εχθροί κτλ. Αναβάθμιση εξοπλισμού κάνετε εξαργυρώνοντας είτε χρήματα που βρίσκετε με την ολοκλήρωση αποστολών, ανοίγοντας σεντούκια, ψάχνοντας τα πτώματα των εχθρών, είτε εξαργυρώνοντας helix credits που μπορείτε να αγοράζετε με πραγματικά χρήματα. Τα microtransactions στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν υπάρχει κάποιο ανταγωνιστικό mode στο παιχνίδι, οπότε είναι στην κρίση του καθενός αν αξίζει να πληρώσει δύο φορές την αξία του παιχνιδιού για να έχει καλύτερο εξοπλισμό πιο γρήγορα.

Όλα τα παιχνίδια Assassin’s Creed στον πυρήνα τους έχουν σε πρώτο πλάνο το stealth, αλλά κανένα μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να δώσει αληθοφανή νοημοσύνη στους εχθρούς. Δυστυχώς το Unity δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν και η επιθετικότητα των εχθρών όταν σας καταλάβουν είναι εμφανώς αυξημένη και η παρατηρητικότητά ιδιαίτερα των sniper αρκετά βελτιωμένη, εντούτοις εξακολουθούν να μην αντιδρούν ρεαλιστικά σε περιπτώσεις όπου πλήθος πτωμάτων βρίσκεται τριγύρω τους χωρίς να έχουν πάρει... μυρωδιά, γεγονός που απογοητεύει. Αντίθετα, αρκετά επιτυχημένη είναι η υλοποίηση του μηχανισμού last known position που πρωτοεμφανίστηκε στο Splinter Cell Conviction και σας βοηθάει να γνωρίζετε σε ποιο σημείο νομίζουν ότι βρίσκεστε και θα πάνε οι φύλακες, ώστε με προσεκτικά βήματα να απομακρυνθείτε.

Σε περίπτωση πάντως που σας εντοπίσουν μπορείτε είτε να τρέξετε να ξεφύγετε είτε να μπείτε σε μάχη. O μηχανισμός μάχης αν και σαν δομή είναι παρόμοιος με τα προηγούμενα παιχνίδια, παρουσιάζει αλλαγές που κρίνονται θετικές. Συγκεκριμένα ο πιο επιτυχημένος τρόπος να εξουδετερώσετε τους εχθρούς παραμένει η απόκρουση των χτυπημάτων και η αντεπίθεση, με την διαφορά όμως ότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Οι εχθροί πλέον επιτίθενται ταυτόχρονα, γεγονός που ανεβάζει την πρόκληση και σας κάνει να σκέφτεστε εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισής τους. Κάποιοι από αυτούς είναι η χρήση καπνογόνων σε περίπτωση που έχετε εμπλακεί σε μάχη ή η χρήση βελών που εξουδετερώνουν αθόρυβα τους εχθρούς από μακριά ή τους “τρελαίνουν” και στρέφονται ο ένας ενάντια στον άλλον.

Η αναπαράσταση των δρόμων του Παρισιού είναι εκπληκτική.
Η αναπαράσταση των δρόμων του Παρισιού είναι εκπληκτική.

Περνώντας στον τεχνικό τομέα του Assassin’s Creed Unity, αρκετά από τα πολυσυζητημένα προβλήματα του παιχνιδιού πλέον έχουν διορθωθεί. Το frame rate, αν και δεν είναι σταθερό στα 30 fps, δεν έχει τις απότομες πτώσεις που υπήρχαν αρχικά, τουλάχιστον στο Xbox One. Από εκεί και πέρα, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στην λεπτομερή απεικόνιση των κτιρίων χωρίς ίχνος aliasing, στη ρεαλιστική αντανάκλαση του φωτός στις διάφορες επιφάνειες, αλλά και στην ταυτόχρονη απεικόνιση εκατοντάδων και σε κάποιες περιπτώσεις χιλιάδων πολιτών στους δρόμους του Παρισιού, στοιχεία που αν μη τι άλλο προσδίδουν αέρα νέας γενιάς στον τίτλο. Πραγματικά η Ubisoft αδίκησε τον ίδιο της τον εαυτό, καθώς αν το παιχνίδι κυκλοφορούσε λίγες βδομάδες αργότερα δεν θα είχε προβλήματα και οι εντυπώσεις θα επικεντρώνονταν στα πανέμορφα γραφικά του. Στο ίδιο υψηλό επίπεδο της σειράς βρίσκεται και ηχητικός τομέας, με καλές ερμηνείες, ρεαλιστικούς ήχους και ιαχές μέσα στην πόλη, αλλά και ταιριαστά μουσικά θέματα σε σκηνές δράσης που ανεβάζουν την αδρεναλίνη.

Το Assassin’s Creed Unity είναι ένα ακόμα ποιοτικό Assassin’s Creed, που συνδυάζει την επιτυχημένη συνταγή των προκατόχων του με κάποιες πειραματικές ιδέες που λειτουργούν εν μέρει ευεργετικά, χωρίς όμως να αλλάζουν την γενικότερη φιλοσοφία της σειράς. Οι περίπου 15 ώρες που χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε τη βασική ιστορία, εύκολα μπορούν να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν αν ασχοληθείτε με τις δευτερεύουσες και συνεργατικές αποστολές. Αν έχετε ακόμα όρεξη για περισσότερο Assassin’s Creed, τσιμπήστε το Assassin’s Creed Unity και ζήστε από κοντά την γαλλική επανάσταση.
  • Απίστευτα αληθοφανής αναπαράσταση του Παρισιού
  • Οι διαφορετικές επιλογές ολοκλήρωσης των assassinations
  • Αναβάθμιση του χαρακτήρα που έχει άμεσο αντίκτυπο στο gameplay
  • Οι αποστολές time anomaly και οι προαιρετικες αποστολες
  • Πλούσιο περιεχόμενο
  • Προσθήκη συνεργατικού παιχνιδιού που τρέχει απροβλημάτιστα...
  • ...αλλά χρήζει περαιτέρω βελτίωσης όσον αφορά τη δομή των αποστολών
  • Συνηθισμένη για τα δεδομένα της σειράς ιστορία
  • Επίπεδος πρωταγωνιστής
  • Η νοημόσυνη των εχθρών εξακολουθεί να έχει θέματα
  • Προβληματικο frame rate
πηγη

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox One (review), PS4, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Ubisoft
ΕΚΔΟΣΗ:Ubisoft
ΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media
ΕΙΔΟΣ:Action adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://assassinscreed.ubi.com
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:13/11/2014
PEGI:18
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top