Hewlett-Packard: Νέο λειτουργικό και επαναστατικός υπολογιστής

0

Σε ένα βήμα με σκοπό τη «φυγή προς τα εμπρός» φαίνεται έτοιμη να προβεί η Hewlett-Packard, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του MIT Technology Review, τον επόμενο χρόνο σκοπεύει να κυκλοφορήσει ένα λειτουργικό σύστημα για έναν «εξωτικό» νέο υπολογιστή.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το τμήμα έρευνας της εταιρείας δουλεύει πάνω σε έναν υπολογιστή τον οποίο η HP αποκαλεί «The Machine». Ο υπολογιστής αυτός προορίζεται να αποτελέσει τον πρώτο από μία νέα «δυναστεία» υπολογιστών, που θα είναι πολύ πιο οικονομικοί και ταυτόχρονα ισχυροί σε σχέση με τα σημερινά συστήματα.


Η εταιρεία σκοπεύει να το πετύχει αυτό χρησιμοποιώντας ένα νέο είδος μνήμης αντί για αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα- τα οποία ανάγονται, ως προσέγγιση, στη δεκαετία του 1940.
«Ένα μοντέλο από την αρχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών μας υπάρχει παντού από τότε, και μας κρατάει πίσω» αναφέρει ο Κερκ Μπρέσνικερ, επικεφαλής «αρχιτέκτονας» για το «The Machine»- το οποίο προορίζεται να ανταγωνιστεί servers που «τρέχουν» εταιρικά δίκτυα και τις υπηρεσίες εταιρειών όπως η Google και το Facebook. Κατά τον ίδιο, ενδεχομένως κάποια στιγμή το σχέδιο να βρει τον δρόμο του και σε μικρότερες συσκευές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η ΗΡ έχει ακόμα πολύ αρκετό δρόμο, τόσο στον τομέα του hardware, όσο και του software για να κάνει πραγματικότητα τον νέο υπολογιστή της.
Ειδικότερα, η εταιρεία πρέπει να τελειοποιήσει ένα νέο είδος μνήμης υπολογιστή, βασισμένη σε «memristor». Όπως εκτιμά ο Μπρέσνικερ, ένα λειτουργικό πρωτότυπο του «The Machine» θα είναι έτοιμο κατά το 2016- ωστόσο θέλει ερευνητές και προγραμματιστές να έχουν γνώση όσον αφορά στο πώς θα λειτουργεί από πριν. Οπότε, η ομάδα του στοχεύει στο να ολοκληρώσει ένα λειτουργικό σχεδιασμένο για το The Machine, ονόματι Linux++, τον Ιούνιο του 2015. Λογισμικό που θα εξομοιώνει τον hardware σχεδιασμό του «Τhe Machine», καθώς και άλλα εργαλεία, θα κυκλοφορήσουν έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι προγραμματιστές να μπορούν να δοκιμάσουν τον κώδικά τους στο νέο λειτουργικό σύστημα. Μακροπρόθεσμα, το Linux++ προορίζεται να αντικατασταθεί από ένα λειτουργικό που έχει σχεδιαστεί εξ αρχής έχοντας κατά νου το «The Machine», που επί της παρούσης αποκαλείται «Carbon».

Η βασική διαφορά μεταξύ του «The Machine» και των συμβατικών υπολογιστών είναι ότι το μηχάνημα της ΗΡ θα χρησιμοποιεί ένα είδος μνήμης τόσο για προσωρινή όσο και για μακροπρόθεσμη αποθήκευση δεδομένων. Οι σημερινοί υπολογιστές αποθηκεύουν τα λειτουργικά τους συστήματα, προγράμματα και αρχεία είτε σε σκληρούς δίσκους είτε σε flash drives. Για να «τρέξει» ένα πρόγραμμα ή να φορτώσει ένα αρχείο, τα δεδομένα πρέπει να ανακτηθούν από τον σκληρό και να φορτωθούν σε ένα είδος μνήμης- τη γνωστή RAM, που είναι κατά πολύ ταχύτερη, αλλά δεν μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα σε μεγάλη πυκνότητα ή να τα διατηρήσει όταν απενεργοποιηθεί το σύστημα.

Η ΗΡ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα και μόνο είδος μνήμης (memristors) τόσο για μακροπρόθεσμη όσο και για βραχυπρόθεσμη αποθήκευση δεδομένων. Επί της προκειμένης, δεν θα απαιτείται η μετακίνηση δεδομένων μπρος-πίσω, εξοικονομώντας ενέργεια και χρόνο. Επίσης, η μνήμη memristor θα μπορεί να διατηρεί δεδομένα όταν ο υπολογιστής απενεργοποιείται, θα είναι ταχύτερη από τη RAM και θα μπορεί να αποθηκεύει περισσότερα δεδομένα από αντίστοιχους σημερινούς σκληρούς δίσκους. Ακόμη, το «The Machine» θα περιλαμβάνει και άλλα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, όπως οπτική ίνα αντί για χάλκινες καλωδιώσεις για τη μετακίνηση δεδομένων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΗΡ, ένας τέτοιος server θα ήταν έξι φορές ισχυρότερος από ό,τι ένας αντίστοιχος «συμβατικός»- χρησιμοποιώντας παράλληλα μόλις το 1,25% της ενέργειας και έχοντας το 10% των διαστάσεων.

Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top