Pro Evolution Soccer 2016 Review

0
Τα τελευταία χρόνια η σειρά Pro Evolution Soccer ψάχνει να βρει τα... πατήματά της για να μπορέσει να επικράτησει ξανά στις προτιμήσεις των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων gamers. Η προσπάθεια μόνο αμελητέα δεν είναι, καθώς το PES 2015 επανέφερε το gameplay στις arcade καταβολές του και παρά τα προβλήματά του, προσέφερε μία χορταστική εμπειρία ποδοσφαίρου. Το PES 16 βαδίζει στα βήματα του προκατόχου του, δεν φοβάται να κάνει σημαντικές αλλαγές στο gameplay που πάνε τη σειρά ένα βήμα παραπάνω, αλλά δεν αποφεύγει και συνηθισμένες αδυναμίες.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σειράς PES ήταν και παραμένει η αδυναμία της Konami να εξασφαλίσει επίσημες άδειες για μερικά από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα, όπως το αγγλικό, το γερμανικό (που λάμπει δια της απουσίας του) και το πορτογαλικό, πέρα από μεμονωμένες ομάδες των οποίων έχει τα πλήρη δικαιώματα, όπως η Μάντσεστερ Γ. , η Μπάγερν και άλλες. Οι επίσημες άδειες του Champions League και του Europa League είναι ένα θετικό βήμα μπροστά, αλλά ας μην γελιόμαστε, θα ήταν προτιμότερο το Champions League να ονομαζόταν πχ Champions Cup αλλά να μπορούσαμε να έχουμε πχ την Chelsea και όχι την... London. Στον αντίποδα, η Konami για να καλύψει το χαμένο έδαφος για μία ακόμη χρονιά επενδύει στα πρωταθλήματα Λατινικής Αμερικής και Ασίας, όπως και στα Copa Libertadores και Sudamericana, αν και αυτές οι διοργανώσεις δεν είναι τόσο ενδιαφέρουσες. Ευτυχώς οι επίσημες άδειες για το ισπανικό, το γαλλικό, το ολλανδικό και το ιταλικό πρωτάθλημα παραμένουν ως έχουν και έτσι μπορείτε να απολαμβάνετε αυτά τα πρωταθλήματα όπως πρέπει. Λίγα είναι και τα διαθέσιμα επίσημα στάδια (μόλις 11), ενώ με τα πλασματικά στάδια ο αριθμός αυξάνεται στα 21.

Αν λίγο πολύ αυτά ήταν αυτονόητα, αυτό που προσωπικά δεν μπορώ να χωνέψω στο PES 2016 είναι η τραγελαφική απόφαση να κυκλοφορήσει με τα περσινά ρόστερ, με το patch των μεταγραφών να έρχεται ενάμισι μήνα μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού! Η βιασύνη της Konami να βγάλει το παιχνίδι πριν το FIFA 16 χαντακώνει το ίδιο στο επικοινωνιακό κομμάτι, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι η εταιρεία προτίμησε να παραδώσει κάτι ελλειπές με γνώμονα τα οικονομικά συμφέροντά της και όχι τις ανάγκες των παικτών. Με το σχετικό patch προστίθενται οκτώ ακόμη νέες ομάδες, μεταξύ των οποίων και ο Παναθηναϊκός, καθώς και το στάδιο Μαρακανά.




Το animation των παικτών είναι εκπληκτικό.

Η δύναμη του PES 2016 βρίσκεται στο γήπεδο και στο gameplay, το οποίο φέτος είναι αισθητά βελτιωμένο, κρατώντας τις arcade καταβολές του PES 2015 και βελτιώνοντας πολύ βασικά στοιχεία. Πρώτα απ’ όλα μία σημαντική διαφορά εντοπίζεται στο animation των παικτών το οποίο είναι πιο αληθοφανές από ποτέ. Ο τρόπος με τον οποίον οι παίκτες κοντρολάρουν την μπάλα, οι πτώσεις στο γρασίδι, οι αλλαγές στην κίνησή τους, αλλά ακόμη και οι ενστικτώδεις κινήσεις όπως είναι το μάζεμα των χεριών των αμυντικών μέσα στην μεγάλη περιοχή ή οι διαμαρτυρίες στο διαιτητή μετά από κάποια πτώση, όλα παρουσιάζονται με εντυπωσιακή αληθοφάνεια. Πολύ εντυπωσιακός είναι και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι ικανότητες κάποιων συγκεκριμένων παικτών, οι οποίοι πραγματοποιούν κλασικές δικές τους ενέργειες και συμπεριφέρονται στο γήπεδο σαν πιστά αντίγραφα των πραγματικών ποδοσφαιριστών.

Καταπληκτική δουλειά έχει γίνει και στη φυσική, τόσο στις επαφές των παικτών με την μπάλα, όσο και στις επαφές μεταξύ τους σε τζαρτζαρίσματα και μαρκαρίσματα, καθώς πλέον οι παίκτες έχουν ξεκάθαρη υπόσταση και δεν “περνάνε” μέσα από τους αντιπάλους όπως παλιότερα. Αυτό μάλιστα αλλάζει άρδην και τη φιλοσοφία του παιχνιδιού, αφού πλέον παίκτες-θωρηκτά σε νευραλγικές θέσεις όπως αυτή του επιθετικού και του αμυντικού χαφ είναι πολύ πιο χρήσιμοι, καθώς κερδίζουν σε σωματική επαφή και έχετε πολλές κερδισμένες μπάλες. Αντίστοιχα, για να πάρετε κεφαλιά, για να βγάλετε σέντρα ή για να κάνετε σουτ πρέπει το σώμα του παίκτη σας να είναι σε κατάλληλη θέση, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η μπάλα εξοστρακίζεται σε άσχετες κατευθύνσεις, στοιχείο που προσθέτει πόντους στην αληθοφάνεια του παιχνιδιού.




Οι τερματοφύλακες είναι σίγουρα χειρότεροι από τον Κασίγιας.

Ένα από τα πιο ωραία στοιχεία του PES 2015 το οποίο έχει εξελιχθεί στο PES 16 είναι η εξαιρετική ροή του παιχνιδιού, η άμεση απόκριση των εντολών που δίνετε, η κίνηση των συμπαικτών σας στον ανοιχτό χώρο, η ελευθερία που έχετε να παίζετε με τον τρόπο που εσείς θέλετε και όχι με τον τρόπο που σας σπρώχνει το παιχνίδι, αλλά και το πώς βλέπετε να ξετυλίγονται στο χορτάρι οι τακτικές σας πριν τον αγώνα. Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν ένα gameplay που ενθαρρύνει την φαντασία σας και δεν επιτρέπει την αλόγιστη χρήση ντριπλών και τσαλιμακίων τουλάχιστον από παίκτες που δεν είναι στο επίπεδο του Μέσι ή του Ρονάλντο. Η νοημοσύνη των αντιπάλων είναι σε καλό επίπεδο, τουλάχιστον στα ανώτερα επίπεδα δυσκολίας. Αν είναι πίσω στο σκορ σας πιέζουν, έχουν γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, αλλά και δεν διστάζουν να κάνουν τάκλιν. Προσωπικά πάντως θα ήθελα ένα κλικ πιο δύσκολο το τελευταίο επίπεδο δυσκολίας του παιχνιδιού (super star).

Όπως συμβαίνει και στο πραγματικό ποδόσφαιρο, το PES 2016 πέρα από θριαμβολογίες, είναι καταδικασμένο να ακούσει και τα γιουχαρίσματα από την “εξέδρα” και η αλήθεια είναι ότι το φετινό Pro δίνει δικαιώματα για κάτι τέτοιο. Πρώτο και πιο σημαντικό η απίστευτη ανικανότητα των τερματοφυλάκων να αποκρούουν τα συρτά πλασέ των αντιπάλων, ακόμη και αν αυτά είναι στο κέντρο της εστίας. Αν σε αυτό συνυπολογίσετε και το απλοποιημένο σύστημα σουτ στα τετ-α-τετ όπου δεν χρειάζεται να προσθέτετε φάλτσο για να σιγουρεύετε το γκολ, είναι φυσικό επακόλουθο τα σκορ να θυμίζουν αγώνες... πόλο, ιδιαίτερα στις online αναμετρήσεις. Οι τερματοφύλακες έχουν θέματα ακόμη και σε μακρινά “ψόφια” σουτ, καθώς έχουν την τάση να αποκρούουν και να μην μπλοκάρουν την μπάλα, με αποτέλεσμα να δέχεστε και να βάζετε αρκετά γκολ από “ριμπάουντ”, ξυπνώντας άσχημες μνήμες από το PES 14!

Πέρα από τους τερματοφύλακες, την εμπειρία παιχνιδιού ιδιαίτερα στο online μπορούν κάλλιστα να την χαλάσουν οι διαιτητές, οι οποίοι δεν σφυρίζουν φάουλ αν δεν βγει πρώτα... αίμα από τα πόδια των ποδοσφαιριστών. Προφανώς οι δημιουργοί στην προσπάθειά τους να εξαλείψουν τα προβλήματα διαιτησίας του PES 2015, όπου αστείες επαφές σφυρίζονταν πέναλτι, το παρακάνανε, καθώς στο PES 2016 σχεδόν ποτέ δεν σφυρίζονται σκληρά μαρκαρίσματα, παρά μόνο τιμωρούνται τα βάναυσα τάκλιν. Επίσης, περιπτώσεις σίγουρης κόκκινης κάρτας, όπως τάκλιν από τελευταίο παίκτη πολύ συχνά τιμωρούνται απλά με κίτρινη κάρτα. Η αδυναμία των διαιτητών όπως είναι φυσικό δεν συγχωρείται στο online, όπου δεν είναι λίγες οι φορές που ο αγωνιστικός χώρος θυμίζει περισσότερο ρινγκ, από θερμόαιμους αντίπαλους παίκτες που βρίσκουν την ευκαιρία να βαράνε στο ψαχνό ιδιαίτερα όταν έχουν μείνει από νωρίς πίσω στο σκορ. Τέλος, ένα μικρότερο πταίσμα αποτελεί η συχνή αδράνεια των αμυντικών για κλάσματα του δευτερολέπτου σε περιπτώσεις που ο τερματοφύλακας αποκρούει την μπάλα, κάτι που μπορεί να σας στοιχίσει, αλλά και οι... πρωτοβουλίες που παίρνει η κάμερα και ξεφεύγει κάποιες στιγμές από τον χώρο δράσης του παιχνιδιού, ιδιαίτερα όταν διώχνετε την μπάλα βιαστικά με βαθιά μπαλιά.




Τα σκληρά τάκλιν δεν τιμωρούνται όπως πρέπει.

Πέρα από τις αλλαγές στο gameplay, παρατηρούνται κάποιες διαφοροποιήσεις και στα πιο σημαντικά modes, δηλαδή στο Master League και το My Club, αλλαγές οι οποίες κατά κύριο λόγο βελτιώνουν την εμπειρία του παιχνιδιού, αλλά θέλουν ακόμη δουλειά για να φτάσουν σε πραγματικά υψηλό επίπεδο. Αντίθετα, ελάχιστες αλλαγές διασκοσμητικού περιεχομένου υπάρχουν στο Become a Legend το οποίο έχει μείνει σχετικά στάσιμο.

Στο Master League επιτέλους έχει αλλάξει το παρωχημένο interface στο κεντρικό μενού και στην θέση του υπάρχει ένα σαφώς πιο μοντέρνο και δυναμικό interface που σας δίνει την δυνατότητα να ελέγχετε με μεγαλύτερη ευκολία τις ενέργειές σας, όπως την αλλαγή στις τακτικές σας, τις ενημερώσεις για τις μεταγραφές και άλλα. Θετικό πρόσημο έχει η δυνατότητα να ελέγχετε τις προπονήσεις της ομάδας, ώστε κάθε παίκτης να δουλεύει στα σημεία που ορίζετε οι ίδιοι, ενώ πολύ χρήσιμη είναι η βοήθεια του βοηθού προπονητή που σας ενημερώνει για την ανάπτυξη των παικτών και οι σκάουτερς που σας βρίσκουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους παίκτες που επιθυμείτε. Και εκεί που έχετε μία αξιοπρεπή εμπειρία management, έρχεται η απλοποιημένη διαδικασία των μεταγραφών για να σας απογοητεύσει, καθώς η τιμή για κάθε παίκτη είναι συγκεκριμένη και απλά δέχεστε ή όχι τα χρήματα που σας ζητάει η κάθε ομάδα για την μεταγραφή. Λίγο πολύ το ίδιο ισχύει και για τις πωλήσεις των παικτών σας, όπου έχετε την δυνατότητα να τσιμπάτε απλά ελάχιστα την τιμή, χωρίς να μπορείτε να ορίσετε οι ίδιοι το ακριβές ποσό. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην απόκτηση δανεικών παικτών, καθώς είναι αποκλειστικά στην δικαιοδοσία της ομάδας με την οποία διαπραγματεύστε αν θα δεχτεί να βάλει ρήτρα ή όχι, γεγονός που σας δένει τα χέρια. Προβλήματα υπάρχουν και στην χρηματιστηριακή αξία των παικτών, καθώς παίκτες σε προχωρημένη ηλικία όπως για παράδειγμα ο Πίρλο αξίζουν μία περιουσία για να τους αγοράσετε, ενώ αντίθετα παίκτες όπως τους Ρονάλντο και Ντι Μαρία τους αποκτάτε με τιμές πολύ μικρότερες από την πραγματική τους αξία.

Αλλαγές παρατηρούνται και στο My Team, με τις κυριότερες να είναι η δυνατότητα να αναπτύσσετε τους υπάρχοντες παίκτες σας μέσω προπόνησης, αλλά και μικροδιαφοροποιήσεις στους μάνατζερ που αντιπροσωπεύουν παίκτες. Καταρχήν να επισημάνουμε ότι στο My Team ξεκινάτε μία ομάδα από το μηδέν και αποκτάτε παίκτες μέσα από μάνατζερ έναντι GP και χρυσών νομισμάτων που κερδίζετε μέσα από αγώνες που παίζετε με την ομάδα σας είτε σε online είτε σε offline περιβάλλον. Στο PES 2016 μπορείτε να μετατρέπετε έναν παίκτη που δεν σας κάνει σε γυμναστή, έτσι ώστε να ανεβάζετε το επίπεδο του παίκτη που υπολογίζετε. Οι παίκτες ανεβαίνουν επίπεδα όσο περισσότερο παίζουν και αυτή η άνοδος επιφέρει βελτίωση στα στατιστικά τους αλλά και στην γενική τους αξιολόγηση. Αυτές οι αλλαγές είναι δεκτές, αλλά το πρόβλημα που ταλανίζει το My Club παραμένει άλυτο και δεν είναι άλλο από την αδυναμία να αποκτάτε τους παίκτες που θέλετε μέσω πληστειριασμών που είναι απόντες από το Pro, αλλά λειτουργούν άριστα στον ανταγωνισμό. Σαν να μην έφτανε αυτή η έλλειψη, το παιχνίδι δεν σας επιτρέπει να αποκτάτε παίκτες ούτε καν στις θέσεις που θέλετε, καθώς εσείς μπορεί να έχετε ανάγκη αμυντικού χάφ και ο μάνατζερ να σας φέρει εξτρέμ. Είναι αυτονόητο ότι με αυτόν τον τρόπο αφενός είναι δύσκολο να φτιάχνετε την ομάδα που θέλετε και αφετέρου το παιχνίδι σας σπρώχνει ύπουλα προς τα microtransactions για να έχετε αρκετά χρυσά νομίσματα ώστε να έχετε πολλές ευκαιρίες να σας κάτσουν οι παίκτες που χρειάζεστε.




Τα πρόσωπα των παικτών έχουν την αληθοφάνεια που πρέπει.

Στα online modes έχουμε το Online Divisions όπου προσπαθείτε να αναριχηθείτε από την 12η κατηγορία στην πρώτη, φιλικά διπλά μέχρι και 11 εναντίον 11, ενώ μπορείτε να φτιάχνετε και τα δικά σας πρωταθλήματα για να παίζετε με φίλους. Τέλος, μπορείτε να παίζετε και στην ίδια κονσόλα και να διοργανώνετε “τοπικά” τουρνουά. Μία σηματική αλλαγή στο online matchmaking, τόσο στο Online Divisions όσο και στο My Club, παρατηρείται στο φίλτρο αναζήτησης, καθώς πλέον μπορείτε να ορίζετε να παίζετε με αντιπάλους που είναι κοντά στο δικό σας βαθμό αξιολόγησης. Επίσης με ευχαρίστηση διαπίστωσα ότι παραμένει αναλλοίωτη η δομή του Online Divisions, όπου η άνοδος σας δεν βασίζεται στον αριθμό των νικών που κάνετε, αλλά στους πόντους που κερδίζετε ανάλογα πάντα με την ομάδα που παίρνετε. Έτσι, όταν παίζετε με μεγάλες ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα παίρνετε λιγότερους πόντους για κάθε νίκη, οπότε χρειάζεστε και περισσότερες νίκες, ενώ αντίθετα αν επιλέγετε ομάδα μικρότερης δυναμικότητας σας αρκούν λιγότερες νίκες για να ανεβαίνετε κατηγορία.

H εν γένει online εμπειρία του PES 2016 αφήνει και αυτή ανάμεικτα συναισθήματα. Το matchmaking είναι άμεσο και βρίσκετε αντίπαλο παίκτη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ενώ και το ίδιο το gameplay δεν υποφέρει από έντονο lag, αρκεί βέβαια και εσείς και ο αντίπαλος να έχετε σχετικά καλή σύνδεση. Το μεγάλο πρόβλημα στο online μέχρι στιγμής εντοπίζεται στον μεγάλο αριθμό αποσυνδέσεων που ενδέχεται να σας εκνευρίσει, ιδιαίτερα σε συνθήκες όπου είστε μπροστά στο σκορ και τελικά η νίκη σας δεν καταχωρείται.

Στο τομέα των γραφικών, η Fox Engine για ακόμη μία φορά γοητεύει με τα λεπτομερή μοντέλα παικτών και τα αληθοφανή πρόσωπα, τουλάχιστον όσον aφορά τις πιο σημαντικές ομάδες στον πλανήτη. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι και τα εφέ όπως οι φωτοσκιάσεις στο γήπεδο κτλ. Ανάμεικτα συναισθήματα προκαλεί το δυναμικό σύστημα καιρού, καθώς η βροχή μοιάζει λίγο ψεύτικη, αλλά στον αντίποδα οι επιπτώσεις της βροχής επηρεάζουν τα δρώμενα στον αγωνιστικό χώρο, με το έδαφος να γίνεται πιο βαρύ και τις πτώσεις των παικτών πολύ συχνές. Σίγουρα χρειάζεται περισσότερη δουλειά στην απεικόνιση των θεατών, καθώς η δισδιάστατη υπόστασή τους βγάζει μάτι. Τέλος, καλό θα ήταν να ανανεωθούν λίγο τα replay που έχουν μείνει στάσιμα.




To interface του Master League βελτιώθηκε αισθητά.

Στον τομέα του ήχου, το κοινό είναι πιο ζωντανό από ποτέ και συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα του παιχνιδιού. Δεν διστάζει να γιουχάρει όταν ο διαιτητής δεν δίνει μία καταφανέστατη ανατροπή, ξεσπάει σε ζητωκραυγές όταν περνάτε μπροστά στο σκορ λίγο πριν την λήξη του ματς κτλ. Αντίθετα με τα άρτια ηχητικά εφέ, ο σχολιασμός στα ελληνικά για ακόμη μία φορά έχει προβλήματα, είτε γιατί οι σχολιαστές μένουν πίσω στις φάσεις, είτε γιατί περιγράφουν κάτι που απλά δεν έχει γίνει, όπως για παράδειγμα ότι η μπάλα πήγε στο δοκάρι ενώ χτυπάει σε σώμα παίκτη κτλ. Η αγγλική περιγραφή είναι καλή εναλλακτική για να σας συντροφεύει το παιχνίδι σας. Τα μουσικά κομμάτια που ακούγονται στα μενού κινούνται σε παρόμοιους ρυθμούς pop και rock όπως στο PES 15 και κρίνονται μάλλον αδιάφορα.

Το PES 2016 αποτελεί σημαντική βελτίωση εντός αγωνιστικού χώρου, προσφέροντας μία καταπληκτική εμπειρία ποδοσφαίρου. Δυστυχώς εξακολουθεί να χωλαίνει σε τομείς όπου η σειρά υπέφερε παντα. Αν δίνετε βάση στην χαρά του παιχνιδιού και δεν σας απασχολεί ιδιαίτερα το “περιτύλιγμα”, τσιμπήστε άφοβα.

Απολαυστική εμπειρία ποδοσφαίρου
Καταπληκτικά animations
Βελτιωμένες επαφές μεταξύ των ποδοσφαιριστών
Τεχνικός τομέας
Ζωντανό κοινό
Γρήγορο matchmaking χωρίς σοβαρό lag......αλλά συχνές αποσυνδέσεις
Μετριότατοι τερματοφύλακες
Οι διαιτητές επιτρέπουν πολύ σκληρό παιχνίδι
To Master League και το My Club θέλουν ακόμη δουλειά
Η κλασική έλλειψη αδειών

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ: PS4 (review), Xbox One, PS3, Xbox 360, PC
ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Konami
ΕΚΔΟΣΗ: Konami
ΔΙΑΘΕΣΗ: Zegetron
ΕΙΔΟΣ: Ποδόσφαιρο
ΠΑΙΚΤΕΣ: Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE: https://pes.konami.com/en/pes2016/
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 17/9/2015
PEGI: 3


Πηγη
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top