Clockwork Tales: Of Glass and Ink

0
Τα games προσφέρουν κάθε λογής εμπειρίες για όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις, από ακατάπαυστη δράση στα Action και FPS, έως και τρομακτικές ή ομαδικές εμπειρίες που ζούμε μέσω των blockbuster games που κυκλοφορούν κάθε χρονιά. Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν και τα κλασικά Point & Click Adventures ή τα Puzzle games από ανεξάρτητες εταιρείες ανάπτυξης, που μας δίνουν την ευκαιρία να χαλαρώσουμε και πολλές φορές να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει για να λύσουμε έναν γρίφο.

Τα Hidden Object Games (ή HOG εν συντομία) ειδικότερα, προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας, λειτουργώντας ως… αγχολυτικά μέσα στην “βαβούρα” των Call of Duty και το σπάσιμο νεύρων των online competitive τίτλων. Μέσα στην βροχή των triple-A games με το budget των εκατοντάδων εκατομμυρίων, το Clockwork Tales: Of Glass and Ink προσφέρει το απαραίτητο διάλλειμα, αυτή την φορά μέσω της νεότερης κονσόλας της Microsoft, δυόμιση χρόνια περίπου μετά την εμφάνισή του στα PC και τις mobile συσκευές. 


Η Artifex Mundi ιδρύθηκε το 2006 και σήμερα έχει στο δυναμικό της περίπου 120 υπαλλήλους. Από το έτος ίδρυσής της έως και σήμερα, έχει διαθέσει δεκάδες Hidden Object Games και θεωρείται από πολλούς ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές σε αυτή την υποκατηγορία των Adventures. Η Πολωνική εταιρεία ανάπτυξης στους περισσότερους τίτλους της μένει πιστή στα πρότυπα των HOG, προσθέτοντας ταυτόχρονα ένα υποτυπώδες σενάριο ώστε να σας κρατάει το ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα.



Αυτό ισχύει και στο Clockwork Tales: Of Glass and Ink, το οποίο αποτελεί το δεύτερο game που κυκλοφορεί η Artifex Mundi στο Xbox One, μετά το Nightmares from the Deep: The Cursed Heart που έγινε διαθέσιμο στην κονσόλα της Microsoft τον Σεπτέμβριο του 2015. Άραγε, το Clockwork Tales είναι ικανό να σας προσφέρει την χαλαρωτική εμπειρία που ψάχνετε ή… θα σας κοιμίσει;

Γυαλί και μελάνι

Σεναριακά, το Clockwork Tales: Of Glass and Ink σας τοποθετεί σε μια πανέμορφη steampunk εκδοχή του Hochwald της Πρωσίας το 1700, όπου περίεργοι σεισμοί έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, καταστρέφοντας πολλές πόλεις του κόσμου. Ο Dr. Ambrose Ink, ένας από τους εξυπνότερους επιστήμονες, ελπίζει να βρει την αιτία αυτού του υπερφυσικού φαινομένου. Η έρευνά του τον οδηγεί στη Hochwald, μια πόλη που βρίσκεται μέσα στα βουνά, κοντά στο κάστρο της μυστηριώδους οικογένειας των Barber. Έχοντας το προαίσθημα ότι κάτι κακό θα του συμβεί, σας γράφει ένα γράμμα ζητώντας από εσάς να μεταβείτε στη Hochwald για να τον βοηθήσετε.




Σύντομα, μετά την άφιξή σας στην πόλη, ο Dr. Ink εξαφανίζεται και εσείς, έχοντας τον ρόλο της παλιάς και έμπιστης φίλης του Evangeline Glass, θα προσπαθήσετε να σώσετε τον μέντορά σας -ο οποίος είναι σαν πατέρας για εσάς- και να ανακαλύψετε τι προκαλεί τους σεισμούς. Η περιπέτειά σας θα σας φέρει σε διάφορες τοποθεσίες της περιοχής, θα συνομιλήσετε με τους κατοίκους της και θα συλλέξετε στοιχεία που θα σας βοηθήσουν στο έργο σας.

Το σενάριο του Clockwork Tales: Of Glass and Ink δεν έχει κάποια… κρυμμένη πρωτοτυπία για να ανακαλύψετε εάν το συγκρίνουμε με άλλα Adventures, έχοντας όμως να κάνουμε με ένα Hidden Object Game, δε περιμέναμε κάτι περισσότερο, αφού στην πλειοψηφία τους τα games αυτού του είδους δεν περιέχουν καν πλοκή και σας ρίχνουν στο ψητό από το πρώτο δευτερόλεπτο. Το σεναριακό υπόβαθρο του παιχνιδιού πάντως δίνει διαφορετική ροή στο gameplay και είναι μια καλοδεχούμενη προσθήκη.

Το μέγεθος του κόσμου που θα αλληλεπιδράσετε, κρίνεται σχετικά μικρό, αφού διαθέσιμα προς εξερεύνηση είναι μόνο ένα μέρος της πόλης και κάποια σημεία γύρω της, εντούτοις οι τοποθεσίες στις οποίες θα βρεθείτε, είναι πολύ όμορφα σχεδιασμένες και ατμοσφαιρικές. Η βασική ιστορία του Of Glass and Ink διαρκεί περίπου 4-6 ώρες, ανάλογα με το πόση ώρα θα σας πάρει για να λύσετε τους γρίφους και να ολοκληρώσετε τις hidden object σκηνές και τα mini-games.






Μέσα στη διάρκεια του παιχνιδιού, προστίθεται περίπου ακόμα μια ώρα gameplay, μέσω του bonus chapter που θα ξεκλειδώσετε μετά τον τερματισμό του main story. Σε αυτό το κεφάλαιο, το οποίο λειτουργεί ως πρόλογος της ιστορίας, αναλαμβάνετε τον ρόλο του Dr. Ink και σας παρουσιάζονται τα γεγονότα πριν φτάσετε ως Evangeline Glass στην πόλη του Hochwald. Προσωπικά, αν και το σενάριο το βρήκα σχετικά ρηχό και σύντομο, το steampunk setting αποπνέει τρομερή ατμόσφαιρα, αφού τα περιβάλλοντα είναι όμορφα σχεδιασμένα όσον αφορά το εικαστικό κομμάτι και σε συνδυασμό με το γενικά χαλαρό κλίμα που διακατέχει το πόνημα της Artifex Mundi, θα σας κάνει να θέλετε να εξερευνήσετε τον κόσμο του παιχνιδιού περισσότερο.

Όπως θα δούμε και παρακάτω όμως, η φύση του Clockwork Tales: Of Glass and Ink δεν σας το επιτρέπει αυτό. Προσωπικά, θα ήθελα να δω τον ίδιο κόσμο σε μια μεγαλύτερη δημιουργία με περισσότερο interactivity, ίσως και μέσω ενός κράματος με RPG και Adventure στοιχεία σε ένα ελεύθερα εξερευνήσιμο open-world περιβάλλον.




Ψύλλος… στ’ άχυρα

Οι περισσότεροι από εσάς, θα έχετε ήδη παίξει κάποιο από τα χιλιάδες Hidden Object games που υπάρχουν εκεί έξω, είτε μέσω του browser σας, είτε μέσω κινητού ή tablet. Ως ένα σημείο, το Clockwork Tales: Of Glass and Ink ακολουθεί την νόρμα αυτών των games, προσθέτοντας ταυτόχρονα στη συνταγή στοιχεία από Point & Click Adventures και διάφορους γρίφους με την μορφή mini-games.

Για όσους δεν γνωρίζουν, συνήθως στα Hidden Object games συναντάμε στατικές σκηνές γεμάτες με διάφορα διάσπαρτα αντικείμενα και σκοπός σας είναι να εντοπίσετε και να συλλέξετε αυτά που σας ζητούνται κάθε φορά από μια σχετική λίστα που εμφανίζεται στην οθόνη σας. Η λίστα αυτή έχει είτε την μορφή κειμένου, είτε εικονιδίων και στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε καλά την αγγλική γλώσσα, μιας και είναι πιθανό να μην γνωρίζετε την μετάφραση των λέξεων κάποιων κρυμμένων αντικείμενων που θα πρέπει να συλλέξετε.




Φτάνοντας στην χιονισμένη Hochwald, πρώτη σας στάση θα είναι το πανδοχείο Gearwheel, μέσα στο οποίο διαμένει ο Dr. Ink. Εκεί, θα συνομιλήσετε με διάφορους χαρακτήρες, λαμβάνοντας σύντομες πληροφορίες και κουτσομπολιά για τους ίδιους και τον κόσμο του παιχνιδιού, καθώς και διάφορα quests. Αφού μιλήσετε με τους επισκέπτες του πανδοχείου, ακολουθείτε τον Dr. Ink στο δωμάτιό του στον επάνω όροφο. Ξαφνικά, ένα γιγαντιαίο ρομπότ σπάει τον τοίχο πίσω του και τον αρπάζει. Σε αυτό το σημείο ξεκινάει η περιπέτειά σας να σώσετε τον ίδιο, αλλά και όλο τον κόσμο, βάζοντας τέλος στα σχέδια του General Engineer of Gottland, του villain του Clockwork Tales.

Mια χαλαρή εμπειρία σε έναν ατμοσφαιρικό steampunk κόσμο.


Hidden Treasures

Τα πρώτα λεπτά λειτουργούν ως ένα tutorial που σας μαθαίνει τα βασικά στοιχεία του χειρισμού και του gameplay. Παρακολουθείτε την δράση μέσω στατικής κάμερας πρώτου προσώπου, δίχως να έχετε την δυνατότητα να περπατήσετε. Αντί αυτού, στην οθόνη σας εμφανίζεται ένας κέρσορας με την μορφή κύκλου, τον οποίο μετακινείτε με την βοήθεια του αριστερού αναλογικού μοχλού.
Μετακινώντας τον κύκλο, σας εμφανίζονται οι αλληλεπιδράσεις που μπορείτε να κάνετε ανάλογα με την περίσταση, όπως για παράδειγμα να εξετάσετε ένα σημείο λαμβάνοντας πληροφορίες, να σηκώσετε κάποιο αντικείμενο βάζοντάς το στο inventory σας, να μιλήσετε με τους χαρακτήρες ή να μεταβείτε σε άλλη τοποθεσία. Όλες τις βασικές ενέργειες τις εκτελείτε με το Α (talk, interact κτλ.), ενώ με το X χρησιμοποιείτε αντικείμενα που έχετε στο inventory. Μέσω του d-pad σας δίνεται πρόσβαση στα objectives, τον χάρτη, τα hints και τον βοηθό σας, για τον οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω. Ο χειρισμός γενικότερα χαρακτηρίζεται από την αμεσότητα του και την ευκολία και δε θα σας δημιουργήσει προβλήματα.


clock-work-tales-7


Κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς σας, θα βρεθείτε μπροστά σε διάφορες hidden object δοκιμασίες, όπου θα χρειαστεί να βρείτε κρυμμένα αντικείμενα. Οι σκηνές αυτές ενεργοποιούνται σε σημεία της οθόνης που εμφανίζεται η ενέργεια “Walk Up”, όπου ουσιαστικά εξετάζετε από κοντά το συγκεκριμένο σημείο. Τα κομμάτια αυτά δεν θα σας δημιουργήσουν ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού στην πλειοψηφία τους κρίνονται σχετικά εύκολα, πέρα από μερικές εξαιρέσεις.

Κάποια από τα αντικείμενα δύναται να είναι κρυμμένα κάτω από κάποια άλλα (ή ακόμα και μέσα σε κουτιά, ντουλάπια κτλ.) ή να πρέπει να εκτελέσετε μια δευτερεύουσα ενέργεια για να τα συλλέξετε, όπως το να χρησιμοποιήσετε φαγητό ως δόλωμα για να πιάσετε ένα ποντίκι ή να καθαρίσετε ένα μαγειρικό σκεύος πριν το συλλέξετε. Τα συγκεκριμένα hidden objects εμφανίζονται στη λίστα με γαλάζιο χρώμα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τα οποία έχουν γραμματοσειρά λευκού χρώματος.

Πέρα από το κυνήγι κρυμμένων αντικειμένων, το Clockwork Tales περιέχει επίσης διάφορα mini-games/γρίφους για να λύσετε. Σε αυτά τα mini-games περιλαμβάνεται για παράδειγμα η περιστροφή ομόκεντρων κύκλων-δαχτυλιδιών για να δημιουργήσετε ένα pattern, η τοποθέτηση καθρεφτών στο σωστό σημείο για να περάσουν οι δέσμες φωτός από τα ζητούμενα κάτοπτρα ή η καθοδήγηση ενός αντικειμένου μέσα από έναν λαβύρινθο με γρανάζια. Όπως ισχύει με τις hidden object σκηνές, έτσι και οι γρίφοι στην πλειοψηφία τους είναι χαμηλής έως μέτριας δυσκολίας, αν και σε κάποιους από αυτούς ίσως κολλήσετε για κάμποση ώρα, ενώ μερικά mini-games δύναται να τα λύσετε και στην τύχη.


Πέρα από τα hidden object και τους γρίφους, καθ’ όλη την διάρκεια του story θα βρείτε επίσης inventory-based tasks, όπου θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα από το inventory σας σε σημεία του περιβάλλοντος ή να ενώσετε κάποια από αυτά. Για παράδειγμα, νωρίς στο παιχνίδι θα χρειαστεί να βρείτε τρόπο να ανάψετε φωτιά ώστε να λιώσετε τον πάγο και να αποκαλυφθεί ένα αντικείμενο ή αργότερα να ακολουθήσετε μια διαδικασία για να λιώσετε μέταλλο ώστε να φτιάξετε ένα γρανάζι ή ακόμα και να μετρήσετε σωστά τις δοσολογίες για να φτιάξετε το αγαπημένο κοκτέιλ ενός θαμώνα του πανδοχείου.

Στο ταξίδι αυτό δεν θα είστε μόνοι, αφού από νωρίς θα αποκτήσετε έναν πολύτιμο συνεργάτη με την μορφή ενός μηχανικού πουλιού. Ο Matthew, όπως είναι το όνομά του, θα σας βοηθήσει να φτάσετε αντικείμενα που βρίσκονται σε απρόσμενα σημεία και για να απωθήσετε ή να ξεπαστρέψετε μηχανικούς εχθρούς στις ελάχιστες σκηνές δράσης. Ταυτόχρονα, έχετε στη διάθεσή σας την βοήθεια των hints εάν κολλήσετε σε κάποιο σημείο, τα οποία διαθέτουν διαφορετικό cooldown ανάλογα με την δυσκολία που έχετε θέσει.

Τα επίπεδα δυσκολίας είναι τα Normal και Expert. Παίζοντας στο δεύτερο, το hint recharge time βρίσκεται στα 60 δευτερόλεπτα (30 στο Normal), ενώ δεν σας εμφανίζονται μεταξύ άλλων τα active areas και οι τοποθεσίες του χάρτη όπου υπάρχουν ενέργειες για να κάνετε και υπάρχει misclick penalty στα hidden object scenes. Μέσω του map, μπορείτε να κάνετε fast travel σε τοποθεσίες που έχετε ήδη επισκεφθεί, ενώ σας εμφανίζονται και τα available actions μέσω ενός εικονιδίου με την μορφή ενός γραναζιού.

Steampunk beauty

Η Artifex Mundi μας έχει συνηθίσει στο να προσφέρει όμορφους εικαστικά κόσμους και ατμοσφαιρικά περιβάλλοντα, κάτι που ισχύει στον υπέρμετρο βαθμό και στο Clockwork Tales: Of Glass and Ink. Την παράσταση κλέβουν οι εξωτερικές τοποθεσίες και κάποιες σκηνές που λαμβάνουν χώρα σε εσωτερικό χώρο, όπως το πανδοχείο και το κάστρο. Η πολωνική εταιρεία ανάπτυξης έχει συλλάβει με αρκετά καλό τρόπο την αισθητική για την οποία διακρίνεται ένα steampunk setting αν και θα θέλαμε να υπήρχε μεγαλύτερη κινητικότητα στις -άδειες πολλές φορές- τοποθεσίες του παιχνιδιού.

Όσον αφορά τον ήχο, τα χαλαρά “παραμυθένια” ακούσματα που θα σας συντροφεύουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, δένουν με το steampunk setting και δημιουργούν ατμόσφαιρα σε συνεργασία με τα ηχητικά εφέ του περιβάλλοντος, μην περιμένετε όμως το soundtrack να κολλήσει στο μυαλό σας αφότου κλείσετε την κονσόλα σας. Τέλος, τα voice overs είναι ως επί το πλείστων συμπαθητικά.




Βγάλτε τον ντεντέκτιβ που κρύβεται μέσα σας

Το Clockwork Tales: Of Glass and Ink είναι μια από τις καλύτερες δημιουργίες της εμπειρότατης στο είδος Artifex Mundi και ένα από τα πιο αξιόλογα Hidden Object games που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή ανεξαρτήτως πλατφόρμας, πόσο μάλλον για το Xbox One, όπου τα συγκεκριμένα games μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού ενός ανθρώπου που… του λείπουν τρία από τα πέντε δάχτυλα.

Η εισαγωγή στοιχείων που συνήθως συναντάμε σε Point & Click Adventures και η προσθήκη ενός σεναρίου στο στείρο από πλοκή genre των HOG, είναι μια ευχάριστη αλλαγή που βοηθάει ώστε η δημιουργία της πολωνικής εταιρείας ανάπτυξης να μην καταντάει βαρετή. Αγκάθι στην εμπειρία που προσφέρει το Clockwork Tales: of Glass and Ink είναι ο μέτριος βαθμός δυσκολίας και η μικρή του διάρκεια που -επιπλέον- λόγω της φύσης των Hidden Object Games, δεν προσφέρει replayability. Ευτυχώς η τιμή του παιχνιδιού είναι χαμηλή, αφού αυτή την στιγμή κοστίζει 10 ευρώ.

Αρνητικό στοιχείο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι ο τερματισμός της ιστορίας παρουσιάζεται κάπως απότομα. Παρόλα τα θεματάκια του πάντως, το Clockwork Tales μπορεί να σας προσφέρει μια ενδιαφέρουσα και χαλαρή εμπειρία που σε κάποια σημεία θα εξασκήσει το μυαλό σας, ενώ ο steampunk κόσμος του θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Θετικά:
- Όμορφα γραφικά
- Στοιχεία από κλασικά Point & Click Adventures
- Η παρουσία σεναρίου
- Διασκεδαστικά mini-games
- Συμπαθητικό soundtrack και ατμοσφαιρικοί ήχοι περιβάλλοντος
- Χαμηλή τιμή
- Κρυμμένα steambugs για να συλλέξετε.

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Μέτριος έως χαμηλός βαθμός δυσκολίας
- Τελειώνει κάπως απότομα
- Δεν εμβαθύνει πολύ στους χαρακτήρες

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 5.5
Γενικά: 7


Μια αξιόλογη πρόταση στο είδος των Hidden Object Games με steampunk αισθητική.
Γιώργος Λόλας
Πηγη
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top