Πόσοι από εσάς έχετε αγανακτήσει με τα τυπικά modem/router που σας προσφέρει ο πάροχος σας δωρεάν, στο "πακέτο" της σύνδεσή σας;

0
Πόσοι από εσάς έχετε αγανακτήσει με τα τυπικά modem/router που σας προσφέρει ο πάροχος σας δωρεάν, στο "πακέτο" της σύνδεσή σας; Αρκετοί ίσως να μην ενδιαφέρεστε, καθώς το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι μια δίοδος για το ευρυζωνικό Internet. Από την άλλη όμως, αρκετοί χρήστες βασίζονται στον τυπικό εξοπλισμό του παρόχου για να στήσουν το οικιακό τους δίκτυο - και σε αυτές τις περιπτώσεις τα κλειδωμένα, χαμηλών δυνατοτήτων και επιδόσεων router είναι κάτι παραπάνω από ανεπαρκή για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ενός σύγχρονου οικιακού δικτύου.

Από την άλλη πλευρά, στέκονται οι advanced λύσεις από τις γνωστές δικτυακές εταιρίες του χώρου. Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε την ποιότητα των συγκεκριμένων λύσεων, τα συγκεκριμένα προϊόντα μπορούν να αποδειχτούν κάτι παραπάνω από περίπλοκα για έναν χρήστη ο οποίος δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να στήσει ένα δίκτυο. Μια ενδιάμεση λύση υπάρχει;

Η ASRock θέλησε να ανάβει την δημιουργία ενός router το οποίο απευθύνεται στον οικιακό χρήστη, χωρίς ωστόσο να του δημιουργεί "πονοκεφάλους" για την δημιουργία ενός απλού δικτύου. Το G10 Gaming Router είναι η ιδιαίτερη λύση της εταιρίας, για τους απαιτητικούς που επιθυμούν την μέγιστη απόδοση και την μεγαλύτερη ξεγνοιασιά.



ASRock G10 Gaming Router Review: Build your powerful networkASRock G10 Gaming Router Review: Build your powerful networkASRock G10 Gaming Router Review: Build your powerful network


Στα παρελκόμενα της συσκευασίας θα συναντήσουμε όλα τα απαραίτητα για το G10. Πέρα από το User's manual με τις οδηγίες για το εύκολο στήσιμο, θα συναντήσουμε τον αντάπτορα τροφοδοσίας του G10, ένα CAT5E UTP καλώδιο, ένα καλώδιο επέκτασης HDMI καθώς και ένα καλώδιο micro-USB για το συνοδευτικό H2R, μαζί με μια βελούδινη θήκη μεταφοράς του.

ASRock G10 Gaming Router Review: Build your powerful network


Αν μη τι άλλο, το G10 Gaming router ξεχωρίζει με τον εντυπωσιακό σχεδιασμό του. Το G10 έχει προβλεφθεί ώστε να στέκεται μόνο σε όρθια θέση, την ίδια στιγμή που ξεχωρίζουν οι γυαλιστερές επιφάνειες με τις έντονες ακμές. Όμορφο στο μάτι, όχι όμως ότι καλύτερο από άποψης πρακτικότητας καθώς αποτελεί "μαγνήτη" για τις δαχτυλιές και την σκόνη.

ASRock G10 Gaming Router Review: Build your powerful network


Ζώντας σε μια εποχή όπου τα πάντα πρέπει να είναι βελτιστοποιημένα για το gaming, ένα router δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το "παιχνίδι" (pun intended). Προς τι όμως ο χαρακτηρισμός του Gaming router; Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της ASRock, το G10 είναι ένα εξάρτημα κυρίως για τον Gamer, καθώς η τεχνολογία Game Boost θα αναλάβει να δώσει προτεραιότητα στα εξερχόμενα πακέτα που προέρχονται από τις gaming εφαρμογές, ελαχιστοποιώντας έτσι όσο το δυνατόν περισσότερο το ping με τον εκάστοτε server. Αν και αυτό το χαρακτηριστικό το συναντάμε στις περισσότερες κάρτες δικτύου των σύγχρονων (επίσης gaming) μητρικών, οι κονσόλες δεν διαθέτουν καμία τέτοια δυνατότητα. Δεν έχει σημασία λοιπόν η πηγή προέλευσης, αρκεί μόνο να προσδιορίσετε ότι η συσκευή σας έχει την προτεραιότητα μέσα από το περιβάλλον διαμόρφωσης του G10.

ASRock G10 Gaming Router Review: Build your powerful network


Η πίσω πλευρά του G10 μας δίνει και μια καλή εικόνα σχετικά με τις δυνατότητες του. Αγνοώντας προς το παρόν τις θύρες στην κορυφή, το G10 μας δίνει 4 Gigabit (1000Mbit) Ethernet θύρες συν μια έξτρα WAN θύρα ώστε να το συνδέσετε απευθείας με το modem σας.

Επιπλέον θα συναντήσουμε 2 USB 3.0 θύρες. Ο λόγος ύπαρξης τους είναι πως το G10 έχει την δυνατότητα να προσφέρει και NAS (Network Attached Storage), ώστε συνδέοντας δυο εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης να μπορέσετε να τις διαμοιράσετε εύκολα στο οικιακό σας δίκτυο.

Ακόμα, ξεχωρίζουν οι 2 IR Blasters. Το G10 έρχεται ώστε να υποστηρίξει το Internet of Things (IoT), και έτσι αναλαμβάνει τον ρόλο να διαχειριστεί μερικές από τις οικιακές συσκευές, είτε εντός του σπιτιού είτε και απομακρυσμένα! Ένα καλό παράδειγμα είναι η δυνατότητα να ενεργοποιήσετε την τηλεόραση και τον κλιματισμό του σπιτιού σας, την ώρα που βρίσκεστε ακόμα στον χώρο της εργασίας σας, ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα όταν επιστρέψετε στο σπίτι.

ASRock G10 Gaming Router Review: Build your powerful networkASRock G10 Gaming Router Review: Build your powerful networkASRock G10 Gaming Router Review: Build your powerful network


Η γκρι έξτρα συσκευή που ξεχωρίζει στην κορυφή του G10, δεν είναι άλλη από το H2R Dongle, το οποίο προσφέρει διπλή λειτουργικότητα. Το H2R συνδέεται απευθείας στην TV μέσω HDMI (με μέγιστη δυνατότητα τα 1920x1080 @ 30Hz) και προσφέρει λειτουργία casting, με δυνατότητα χειρισμού τόσο από το PC όσο και από το smartphone. Μέσω του H2R μπορείτε να προβάλλετε στην οθόνη φωτογραφίες, βίντεο και μουσική από την συσκευή σας, Youtube/Twitch/Netflix και διάφορες streaming υπηρεσίες, καθώς και την δυνατότητα παρουσίασης εγγράφων και παρουσιάσεων.

Ταυτόχρονα, το H2R παρουσιάζεται και ως travel dongle. Η δυνατότητα του hot spot μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου έχετε στην διάθεσή σας μόνο μια Ethernet θύρα (πχ σε δωμάτιο ξενοδοχείου), αλλά πολλές συσκευές που απαιτούν σύνδεση στο Internet. Συνδέοντας το H2R σε μια Ethernet θύρα μπορείτε να το μετατρέψετε σε ένα ασύρματο hotspot!

ASRock G10 Gaming Router Review: Build your powerful network


Πως καταφέρνει να ενσωματώσει το G10 τόση λειτουργικότητα; Τα πάντα επικεντρώνονται στον dual-core ARM επεξεργαστή του, ο οποίος χρονίζεται στο 1.4GHz, ενώ υποβοηθείται από 512MB μνήμης - μπόλικη RAM για δικτυακό εξοπλισμό.


Ένα από τα κύρια όμως χαρακτηριστικά του G10 είναι η ασύρματη του συνδεσιμότητα, η οποία υποστηρίζει το νεότερο πρωτόκολλο ασύρματης μεταφοράς, το WiFi 802.11ac με μέγιστη θεωρητική ταχύτητα μεταφοράς τα 1733 Mbps. Το G10 έχει δυνατότητα εκπομπής τόσο στην μπάντα των 2.4GHz όσο και των 5GHz, ενώ υποστηρίζει την δυνατότητα Multi-User MIMO (Muliple In Multiple Out) συνδέσεων με τις συσκευές, καθώς η κάθε συσκευή μπορεί να χρησιμοποιήσει παραπάνω από ένα κανάλι για την σύνδεση με το G10. Επιπλέον, η τεχνολογία Beamforming θα προσπαθήσει ώστε να βελτιστοποιήσει το σήμα σε έναν χώρο, με δυνατότητα βέλτιστης εκπομπής ακόμα και κατά 360 μοίρες.

ASRock G10 Gaming Router Review: Build your powerful networkASRock G10 Gaming Router Review: Build your powerful network


Ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες του G10 όμως; Επεξηγούμε αναλυτικά στις σελίδες που ακολουθούν!

ASRock G10 Gaming Router Review: Build your powerful network



Quick InfoASRock G10 Gaming Router
G10 Router
HardwareARM Dual-Core 1.4GHz
256MB Flash and 512MB DRAM
Ports4 x Gigabit Ethernet + 1 x WAN port
2 x USB 3.0 Ports
Wireless802.11a/b/g/n/ac 2.4GHz @ 800Mbps & 5GHz @1733Mbps
Dimensions266.5 x 184 x 82 mm
Weight620g
H2R Dongle
Wireless802.11 b/g/n 2.4GHz @ 300Mbps
Ports1 x RJ45 10/100 WAN port
1 x micro USB
Interface & Video OutputHDMI 1.4a, 1920x1080 @ 30Hz
Dimensions115 x 35 x 17.3 mm
Weight43g





Πηγη
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top