Samsung Galaxy S6 [& S6 Edge]

0
Προτεινόμενη τιμή769,00
  • Υπέρ

    Κορυφαίες επιδόσεις και οθόνη. Υπερπλήρες δυνατοτήτων.
  • Κατά

    Δεν δέχεται κάρτες μνήμης. Δεν έχει αποσπώμενη μπαταρία. Απλώς ικανοποιητική αυτονομία.
  • Επιγραμματικά

    Ένα από τα ισχυρότερα και με την καλύτερη οθόνη smartphones
Μπορεί στα δικά μας μάτια οι πραγματικές ναυαρχίδες της Samsung να είναι τα Galaxy Νote, όμως οι πιο δημοφιλείς συσκευές, και εκείνες που καλούνται κάθε φορά να συγκριθούν και να ξεπεράσουν το εκάστοτε iPhone, ήταν και παραμένουν τα τηλέφωνα της σειράς Galaxy S. Αν και η Samsung επένδυσε πολλά στο Galaxy S5, δεν κατάφερε να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, η εταιρεία εμφάνισε σημαντικά μειωμένους –αν και θετικούς– ισολογισμούς, γεγονός που χτύπησε καμπανάκι στο εσωτερικό της Samsung, δείχνοντας πως το επόμενο λανσάρισμα θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρό. Η απάντηση της Samsung είναι τα Galaxy S6 και S6 Edge, δύο συσκευές που στοχεύουν να βάλουν τέλος στα αρνητικά σχόλια των επικριτών της.

Samsung Galaxy S6

 

Ποιότητα κατασκευής

Το πιο διαχρονικό παράπονο δεν είναι άλλο από την ποιότητα κατασκευής. Μπορεί τα Galaxy S να στόχευαν στο premium κομμάτι της αγοράς, ωστόσο πολλοί χρήστες και reviewers θεωρούσαν πως η πλαστική κατασκευή δεν συμβάδιζε με αυτό τον χαρακτήρα, ειδικά από τη στιγμή που ο ανταγωνισμός χρησιμοποιούσε υλικά όπως το γυαλί και το αλουμίνιο. Τα δύο S6 βάζουν τα πράγματα στη θέση τους, καθώς για πρώτη φορά η κορεατική εταιρεία υιοθετεί unibody μεταλλικό σασί και Gorilla Glass τόσο στην πρόσοψη όσο και στην πλάτη. Αν και αυτή την φορά δεν τίθεται θέμα ποιότητας, εντούτοις η μεταστροφή αυτή δεν γίνεται χωρίς τα αρνητικά της, καθώς αμφότερες οι συσκευές έχασαν δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούσαν τα προηγούμενα Galaxy S από τον ανταγωνισμό, και ειδικά από τα iPhone. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην αποσπώμενη μπαταρία και τη δυνατότητα επέκτασης της μνήμης.

Η πλάτη, λοιπόν, των συσκευών είναι ερμητικά κλειστή, και όσοι είχατε συνηθίσει να μεταφέρετε μαζί σας και δεύτερη μπαταρία, πρέπει να αποχαιρετήσετε αυτή την ευκολία. Από την άλλη, η υποστήριξη τεχνολογίας QuickCharge 2.0, που επιτρέπει τη φόρτιση κατά 70% σε μόλις 40 λεπτά και πλήρως σε λιγότερο από μιάμιση ώρα, εξομαλύνει το “πρόβλημα”. Τα S6 υποστηρίζουν και λειτουργία ασύρματης φόρτισης [αμφότερα τα πρότυπα Qi και PMA], αρκεί να έχετε κάποιον συμβατό φορτιστή στην κατοχή σας. Η αφαίρεση της υποδοχής της κάρτας μνήμης, ωστόσο, ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερες διαμαρτυρίες. Από τη μεριά της εταιρείας, η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να δικαιολογηθεί με διάφορους τρόπους. Οι δύο συσκευές είναι διαθέσιμες σε χωρητικότητες των 32GB, 64GB και 128GB, με τιμολογιακό “σκαλοπάτι” τα €100 ευρώ, όπως συμβαίνει και με τα iPhone. Έτσι, ο χρήστης που χρειάζεται περισσότερη μνήμη θα πρέπει να στραφεί αναγκαστικά στο μεγαλύτερο και ταυτόχρονα ακριβότερο μοντέλο, με την Samsung να εισπράττει το όφελος σε αύξηση της μέσης τιμής πώλησης των S6, και άρα σε μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Εκτός όμως από τη βελτίωση της κερδοφορίας, υπάρχει και μία δεύτερη αιτία. Τα S6 είναι οι πρώτες συσκευές που συμβαδίζουν με την προδιαγραφή UFS [Universal Flash Storage] για την εσωτερική τους μνήμη. Τι σημαίνει αυτό για τον τελικό χρήστη; Με απλά λόγια, υψηλότερες επιδόσεις στην εγγραφή και την ανάγνωση της εσωτερική μνήμης, αλλά και μεγαλύτερη σταθερότητα των επιδόσεων σε βάθος χρόνου, στοιχεία που μεταφράζονται σε ταχύτερη και ομαλότερη απόκριση του λειτουργικού.

Το πλεονέκτημα δεν είναι θεωρητικό, και στις μετρήσεις που πραγματοποιήσαμε τα S6 έδωσαν τις υψηλότερες ταχύτητες που έχουμε μετρήσει σε smartphone μέχρι σήμερα, με την ταχύτητα εγγραφής να ξεπερνά τα 300ΜΒ/sec και την ταχύτητα ανάγνωσης τα 140MB/sec.
Με την αφαίρεση λοιπόν της υποδοχής microSD, η Samsung διασφαλίζει πως η εμπειρία χρήσης της συσκευής θα μείνει ανεπηρέαστη από την επιλογή που θα κάνει ο χρήστης σε κάρτα μνήμης, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν τις οικονομικότερες και ταυτόχρονα πιο αργές κάρτες μνήμης για τη συσκευή τους. Φυσικά, ο αντίλογος που θέλει τους χρήστες να έχουν τη δυνατότητα επιλογής αν θα χρησιμοποιήσουν κάρτα μνήμης παραμένει και είναι στη δική σας ευχέρεια να αποφασίσετε αν η Samsung έπραξε κακώς αφαιρώντας την υποδοχή.

SoC, μπαταρία κι επιδόσεις

Οι πρωτιές των Galaxy S6 δεν σταματούν όμως στην προδιαγραφή UFS της μνήμης. Μία ακόμη πιο σημαντική πρωτιά αφορά στο SoC των συσκευών. Αμφότερα τα smartphones χρησιμοποιούν το Εxynos 7 Octa 7420, που αποτελεί το πρώτο SoC για φορητή συσκευή που κατασκευάζεται στα 14nm. Χάρη στη μικρότερη μέθοδο λιθογραφίας, η Samsung έχει καταφέρει να μειώσει αισθητά τις διαστάσεις του SoC, στα 78mm2 έναντι των 113mm2 του προκάτοχου του [Exynos 5433]. Μάλιστα, παρά τις μικρότερες διαστάσεις, το 4720 διαθέτει υποσύστημα γραφικών με δύο επιπλέον πυρήνες, το Mali-T760MP8 αντί του Mali-T760MP6, αλλά και ταχύτερο δίαυλό μνήμης LPDDR4 στα 64-bit, διπλασιάζοντας σχεδόν το διαθέσιμο bandwidth.

Μία ακόμη αλλαγή συναντάμε και στο media codec, με το νέο SoC να ενσωματώνει τον HEVC decoder και encoder στο MFC [Multi-Function Codec] block του chip. Τέλος, το SoC έρχεται σε FinFET packaging, κατασκευή που επιτρέπει μειωμένες απώλειες ενέργειας και άρα καλύτερο power management για όλα τα power states του SoC. Όλα τα παραπάνω έχουν επιτρέψει και τη βελτίωση των χρονισμών. Έτσι, οι τέσσερις πυρήνες A53 λειτουργούν στα 1,5GHz, οι τέσσερις πυρήνες A57 στα 2,1GHz, ενώ η GPU είναι χρονισμένη πλέον στα 772MHz. Η δε μνήμη λειτουργεί στα 1.555ΜΗz, προσφέροντας εύρος ζώνης της τάξης των 24,88GB/sec.

Στόχος της Samsung ήταν να προσφέρει την πιο ισχυρή συσκευή της αγοράς, και θα λέγαμε πως ο στόχος αυτός έχει εν πολλοίς επιτευχθεί. Πιο αναλυτικά, σε όλα τα browsing benchmarks που χρησιμοποιούμε, τα Galaxy S6 είναι οι πιο γρήγορες συσκευές που έχουμε μετρήσει μέχρι αυτή τη στιγμή. Σε ό,τι αφορά την καθαρή επεξεργαστική ισχύ, ο Α9 των ιPhone 6 εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι στη single core μέτρηση, ωστόσο όταν μπαίνουν στο παιχνίδι όλοι οι πυρήνες, το Exynos 7420 είναι το πιο ισχυρό, με διαφορά που ξεπερνά το 40% σε σχέση με την αμέσως επόμενη επίδοση, που ήταν από το οκταπύρηνο Mediatek MT6595m.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα ως προς τις επιδόσεις της GPU. Στη μέτρηση του 3D, τα νέα Galaxy S6 έδωσαν μέτρηση 10% υψηλότερη από αυτή του Galaxy Note 4, που ήταν η ταχύτερη συσκευή έως σήμερα. Στο GFX Benchmark, τα iPhone εξακολουθούν να υπερέχουν σε κάποιες μετρήσεις, και δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής, όμως σίγουρα η Mali-T760MP8 είναι από τις ισχυρότερες GPU που θα βρείτε σε smartphone.

Καλά όλα τα παραπάνω, όμως μεγάλη μερίδα χρηστών ενδιαφέρεται για μία άλλη μέτρηση. Αναφερόμαστε φυσικά στην αυτονομία. Αν και, όπως είδαμε παραπάνω, το νέο SoC είναι σημαντικά βελτιωμένο σε ό,τι αφορά την ενεργειακή απόδοση, τα Galaxy S6 διαθέτουν σχετικά μικρή μπαταρία –μόλις 2.600mAh– και, σε συνδυασμό με την αυξημένη ανάλυση της οθόνης, η αυτονομία έχει πληγεί. Χρησιμοποιώντας ως αναφορά το Galaxy S5, τα νέα S6 παρουσιάζουν μικρότερη αυτονομία browsing κατά 10%, μικρότερη αυτονομία ομιλίας κατά 30%, ενώ και στη μέτρηση αυτονομίας του BaseMark OS II η διαφορά μεταξύ των δύο συσκευών αγγίζει το 30%.

Περνώντας στην οθόνη, η Samsung έχει κάνει για άλλη μία φορά εξαιρετική δουλειά. Και οι δύο συσκευές εξοπλίζονται με Super AMOLED οθόνες τελευταίας γενιάς, ανάλυσης QHD στις 5,1 ίντσες, με πυκνότητα pixels που αγγίζει σχεδόν τα 580ppi. H οθόνη του Edge ξεχωρίζει, καθώς το γυαλί διπλώνει στα πλαϊνά της συσκευής, δίνοντάς της αυτόν τον ξεχωριστό χαρακτήρα. Αν και στην αρχή θεωρούσαμε πως η κυρτότητα θα επηρέαζε την προβολή περιεχομένου, το ενεργό κομμάτι της οθόνης που διπλώνει είναι πολύ μικρό και δεν δημιουργεί πρόβλημα. Παρόλα αυτά, η κυρτότητα του γυαλιού έχει επιφέρει ορισμένα προβλήματα αντανακλάσεων, τα οποία το απλό S6 δεν αντιμετωπίζει, και υπάρχουν χρήστες που ίσως ενοχληθούν.

Χρωματικά, πάντως, η Samsung έχει κάνει εκπληκτικό καλιμπράρισμα, και η απόδοση των δύο οθονών είναι υπεράνω κριτικής. Ο λόγος αντίθεσης είναι κορυφαίος, αφού το μαύρο είναι πραγματικό, με το όργανο να μετράει μηδέν, ενώ η αυξημένη φωτεινότητα της οθόνης έχει βελτιώσει σημαντικά την ορατότητα κάτω από άμεσο ηλιακό φως. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως, για να πάρετε το μέγιστο, θα πρέπει να αφήσετε τη φωτεινότητα στο Auto, με τον αισθητήρα της φωτεινότητας να ανεβάζει πάνω από 600cd/m2 αν το απαιτήσουν οι συνθήκες. Αντίθετα, στη χειροκίνητη μέτρηση, ακόμη κι αν επιλέξετε τη μέγιστη τιμή, το software δεν επιτρέπει στην οθόνη να ανεβάσει παραπάνω από 254cd/m2 προκειμένου να προστατευθεί η αυτονομία της μπαταρίας, αλλά και η συσκευή από υπερθερμάνσεις.







Πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top