Heavy Rain (PS4) – Review

0


Πολλές φορές η βροχή μοιάζει με δάκρυα στα πρόσωπα των ανθρώπων. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του παιχνιδιού του David Cage, Heavy Rain. Το παιχνίδι ανήκει σε μια ξεχωριστή κατηγορία με το όνομα Interactive Drama, που στην ουσία αποτελεί μια ταινία, όπου οι αποφάσεις παίρνονται από τον παίκτη. Έξι χρόνια μετά, ο τίτλος κάνει την εμφάνισή του στο Playstation 4, με ανανεωμένα γραφικά.

Από τη μία στιγμή στην άλλη, ο κόσμος ενός ανθρώπου μπορεί να καταρρεύσει. Ο πρωταγωνιστής μας Ethan Mars ζει ευτυχισμένος μαζί με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους. Μετά από ένα τραγικό ατύχημα στο εμπορικό κέντρο, ο ένας γιος χάνει τη ζωή του και ο Ethan χτυπάει άσχημα, με αποτέλεσμα να πάθει διάσειση. Δύο χρόνια μετά, ο Ethan πάσχει από μια σοβαρή μορφή κατάθλιψης και αγοραφοβία, ενώ ανά τακτά διαστήματα χάνει τις αισθήσεις του για αρκετές ώρες. Με τη γυναίκα του χωρίζει και ο άλλος γιος έχει γίνει τελείως απόμακρος.



Κατά την διάρκεια μιας βόλτας, ο μικρός Shaun εξαφανίζεται και γρήγορα συνδέεται με τις δολοφονίες του “Origami Killer”, ο οποίος απαγάγει μικρά παιδιά και τα πνίγει μέσα στο νερό της βροχής. Εκεί είναι που η ιστορία σπάει ανάμεσα στους τέσσερις βασικούς χαρακτήρες, με τον Ethan να έχει να φέρει εις πέρας κάποιες φρικαλέες δοκιμασίες, ώστε να βρει που βρίσκεται ο Shaun.

Ο Jayden είναι ένας πράκτορας του FBI που έχει αναλάβει την υπόθεση. Στην κατοχή του έχει κάποια γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, που του επιτρέπουν να βρίσκει στοιχεία στο περιβάλλον και να τα ταξινομεί. Η υπερβολική χρήση όμως, του προκαλεί ένα είδος εθισμού, που ο ίδιος πρέπει να αντιμετωπίσει. Μετά, έχουμε την Madison, μια ρεπόρτερ που δείχνει ενδιαφέρον στην υπόθεση του Origami Killer και βοηθάει κατά κάποιο τρόπο τον Ethan. Τελευταίος είναι ο Scott, ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ, που επισκέπτεται οικογένειες που χτύπησε ο Origami Killer, με την ελπίδα να βρει κάποια στοιχεία. Ο καθένας έχει να παίξει τον δικό του ρόλο στην ιστορία, ο τρόπος όμως που θα γίνει αυτό εξαρτάται από εσάς.



Παίρνοντας τον έλεγχο ενός χαρακτήρα, πρέπει όχι μόνο να ελέγχετε τις κινήσεις του, αλλά και να παίρνετε αποφάσεις για αυτόν. Υπάρχουν διάφορες επιλογές, που σας δίνονται κατά την διάρκεια μιας ιστορίας, η καθεμιά με το δικό της αντίκτυπο, κάτι που θα σας βάλει σε σκέψεις, αν και υπάρχουν στιγμές που θα πρέπει να αποφασίσετε γρήγορα. Ο χωρισμός του παιχνιδιού σε κομμάτια όπου ελέγχετε διαφορετικούς χαρακτήρες, σας προσφέρει διάφορες οπτικές της απαγωγής του Shaun. Από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ο μόνος που έχει να δείξει κάτι είναι ο Jayden, με τα ειδικά γυαλιά του.

Η παραμικρή κίνηση γίνεται με Quick Time Events, κάτι που θεωρητικά κάνει τη δράση να έχει λιγότερη ένταση. Η αλήθεια όμως είναι, πως θα σας κρατούν πάντα σε εγρήγορση, αφού είναι στην φύση του παιχνιδιού να σας ξαφνιάζει. Ανάμεσα στα γνωστά QTEs που χρειάζεται απλά να πατήσετε ένα πλήκτρο, βρίσκονται και κινήσεις του δεξιού αναλογικού μοχλού, αλλά και περίεργοι συνδυασμοί, που ίσως σας αναγκάσουν να πιάσετε με διαφορετικό τρόπο το Dual Shock 4. Μεγάλη όμως δυσκολία υπάρχει στο περπάτημα, όπου ακολουθεί ένα στυλ παλιών Resident Evil και απαιτεί το πάτημα του κουμπιού R2 για να προχωρήσετε, κάτι που δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε σε πιο κλειστά σημεία.



Ένα βασικό χαρακτηριστικό του Heavy Rain, είναι η έλλειψη οθόνης Game Over. Αυτό σημαίνει ότι αν σε κάποιο σημείο δεν τα πάτε καλά και ο χαρακτήρας σας πεθάνει, το παιχνίδι θα συνεχιστεί κανονικά. Αυτό είναι που κάνει το Heavy Rain τόσο ξεχωριστό, δηλαδή ό, τι και να κάνετε, είτε σωστό είτε λάθος, θα συνεισφέρει στην κατάληξη της ιστορίας.

Στο τέλος του παιχνιδιού, η κατάσταση των χαρακτήρων και οι επιλογές σας, θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην κατάληξη. Τα endings του παιχνιδιού δεν είναι ενιαία και ξεχωρίζουν για τον κάθε χαρακτήρα. Το μόνο πράγμα που πρέπει να ξέρετε, είναι το στυλ ντόμινο, όπου αν η ιστορία του Origami Killer έχει κακή κατάληξη, τότε κανένας από τους ήρωες μας δεν θα έχει χαρούμενο τέλος.



Αυτό που κάνει το Heavy Rain να μοιάζει πιο πολύ για ταινία, είναι ο άψογος τεχνικός του τομέας. Οι εκφράσεις και το Voice Acting δίνουν μαθήματα υποκριτικής και σε συνδυασμό με την μουσική, καταφέρνουν να περάσουν ακόμα και τα πιο ακραία συναισθήματα στον παίκτη. Η μεταφορά από το PS3 στο PS4 δεν είναι κάτι φαντασμαγορικό, αφού δεν φτάνει ούτε κατά διάνυα την ποιότητα του Beyond: Two Souls. Ωστόσο, έχει γίνει απίστευτα καλή δουλειά στα χαρακτηριστικά των προσώπων, κάτι που φαίνεται κατά την διάρκεια των loadings.

Εν κατακλείδι, το Heavy Rain σαν ταινία, είναι ένα από τα καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ, που θα σας κόψει την ανάσα, ενώ ταυτόχρονα σας κρατάει διαρκώς σε εγρήγορση. Σαν παιχνίδι όμως, βλέπουμε κάποια προβλήματα στο χειρισμό και ειδικά στο περπάτημα, ενώ με τα συνεχόμενα QTEs κάποια στιγμή χάνει το νόημα της δράσης.

Θετικά
  • Η ιστορία ξεδιπλώνεται με απίστευτο τρόπο
  • Η παραμικρή επιλογή έχει διαφορετικές συνέπειες

Αρνητικά
  • Το περπάτημα πολλές φορές δε δουλεύει σωστά
  • Τα QTEs κάποια στιγμή κουράζουν

8  Πολύ καλό

Heavy Rain (PS4)

Ένα απίστευτο ψυχολογικό θρίλερ, αλλά με περιορισμένο gameplay.





πηγη



Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top