Ori and the Blind Forest: Definitive Edition – Review

0
Όταν η Moon Studios κυκλοφόρησε το Ori and the Blind Forest, αυτό αποθεώθηκε από το κοινό και τους κριτικούς, ως ένα από τα καλύτερα platform της εποχής μας. Η αρχική έκδοση ωστόσο, είχε κάποια προβλήματα, τόσο στο gameplay, όσο και τεχνικά. Τώρα, με το Ori and the Blind Forest: Difinitive Edition, βλέπουμε πολλά από αυτά τα προβλήματα να έχουν μειωθεί, αλλά και νέο υλικό να κάνει την εμφάνισή του.

Η φωνή του Spirit Tree αφηγείται την ιστορία του Ori, ο οποίος έπεσε από το δέντρο όταν ήταν ακόμα νεογέννητος και ένα πλάσμα με το όνομα Naru, τον βρήκε και τον μεγάλωσε σαν να ήταν δικό του παιδί. Με τον καιρό, το δάσος αργοπεθαίνει και η τροφή, όσο πάει λιγοστεύει. Τελικά, η Naru αφήνει την τελευταία της πνοή και ο Ori περιπλανιέται για λίγο, στο πλέον νεκρό δάσος, όπου μετά από λίγο, πεθαίνει και αυτός. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, η ιστορία καταφέρνει να είναι άκρως συγκινητική, ενώ είναι εμπνευσμένη από το Lion King και το Iron Giant.


ori (1)


Με ό, τι έχει απομείνει από τη δύναμή του, το Spirit Tree επαναφέρει τον Ori, ο οποίος αργότερα έρχεται σε επαφή με τον Sein, ένα πλάσμα που θα τον οδηγήσει στις περιπέτειές του και θα επιτίθεται στους εχθρούς του. Για να επαναφέρουν το δάσος ο Ori και ο Sein, θα πρέπει να επαναφέρουν το φως στα τρία βασικά στοιχεία του Nibel, δηλαδή στο νερό, στον άνεμο και στη ζέστη.

Ακολουθώντας την παλιά αγαπημένη συνταγή των Metroidvania, το δάσος του Nibel απεικονίζεται μέσα από έναν τεράστιο 2D κόσμο, γεμάτο μυστικά, τα οποία περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Δίνει την αίσθηση ότι είναι linear και καταφέρνει να σας κρατάει στη σωστό δρόμο. Ωστόσο, με την Definitive Edition, η εξερεύνηση γίνεται ακόμη πιο εύκολη και προσιτή, καθώς προστέθηκε επιλογή fast travel σε συγκεκριμένα σημεία του χάρτη, γλιτώνοντας έτσι πολλές ώρες άσκοπης περιήγησης.


ori (2)


Έτσι, εισάγεται το βασικό στοιχείο των Metroidvania, που είναι το backtracking. Είτε είναι για να πάρετε κάποιο αντικείμενο, είτε για να συνεχίσετε την ιστορία, θα πρέπει να επιστρέφετε σε σημεία που είχατε επισκεφτεί προηγουμένως, έχοντας νέες ιδιότητες, που θα σας δίνουν πρόσβαση σε περισσότερα μέρη. Η πλειοψηφία των δυνατοτήτων αυτών, έχουν να κάνουν με το platforming. Παρόλα αυτά, η υλοποίησή τους απαιτεί σωστό timing και στην πορεία η δυσκολία ανεβαίνει κατακόρυφα.


Άλλη μια προσθήκη της Definitive Edition, είναι η επιλογή δυσκολίας. Αυτή επηρεάζει τη ζημιά που δέχεται ο Ori από τους εχθρούς, καθώς και άλλους κινδύνους του περιβάλλοντος, ενώ υπάρχει και η απόλυτη πρόκληση, δηλαδή το One Life Mode, στο οποίο έχετε μόνο μία ζωή. Όσον αφορά τους εχθρούς, ο καθένας έχει ένα δικό του pattern στις επιθέσεις του, ενώ ταυτόχρονα η ζημιά που προκαλούν διαφέρει. Εκεί είναι που μπαίνει στο παιχνίδι ο Sein, καθώς είναι εκείνος που πραγματοποιεί τις επιθέσεις κατά των εχθρών. Η βασική σας επίθεση ονομάζεται Spirit Flame και αποτελεί μια ακτίνα, η οποία στρέφεται κατά των αντιπάλων σας και προκαλεί ζημιά. Στην πορεία θα μπορέσετε να αναβαθμίσετε το Spirit Flame, κάνοντάς το πιο δυνατό, αλλά και πιο γρήγορο.


ori (3)


Δεν είναι όμως το platforming και οι εχθροί, που κάνουν το παιχνίδι δύσκολο. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στο ταξίδι του Ori και του Sein είναι τα checkpoints και ο τρόπος που θα τα μεταχειριστείτε. Πέρα από κάποια περιορισμένα που υπάρχουν συνήθως πριν από bosses, μπορείτε να δημιουργήσετε ανά πάσα στιγμή checkpoints, όπου μπορείτε να αναβαθμίσετε τις ιδιότητές σας και να επανέλθετε σε περίπτωση που χάσετε. Ωστόσο, για να δημιουργήσετε ένα checkpoint, χρειάζεται μια σφαίρα energy. Energy αναπληρώνετε σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού, ενώ με τα κατάλληλα collectibles μπορείτε να ανεβάσετε τη μέγιστη χωρητικότητά του, κάτι που ισχύει και για τη ζωή. Ωστόσο, το energy χρησιμοποιείται για κάποια abilities και για να ξεκλειδώνετε πόρτες. Με λίγα λόγια, η χρήση energy, απαιτεί ειδική μεταχείριση, ώστε να μην βρεθείτε σε αδιέξοδο λόγω δυσκολίας ή κάποιου κλειδωμένου σημείου.


Εμφανισιακά, ο κόσμος του Nibel, απεικονίζεται με έναν παραμυθένιο τρόπο και με μια τεράστια παλέτα χρωμάτων. Κάθε περιοχή έχει το δικό της χαρακτήρα, με τη λεπτομέρεια να κυριαρχεί, τόσο στα πιο όμορφα μέρη του δάσους, με λουλούδια και πολύ ανοιχτά χρώματα, όσο και στα πιο σκοτεινά, όπου ιστοί αράχνης βρίσκονται κρυμμένοι και η ατμόσφαιρα καταφέρνει να είναι πραγματικά εχθρική. Επίσης, δίνει την ψευδαίσθηση  του 3D, δίνοντας βάθος στο background και στις αντίστοιχες αλληλεπιδράσεις με τις διάφορες εκρήξεις που γίνονται στην οθόνη.


ori (4)

Αυτό όμως που είναι πραγματικά μαγικό στο Ori, είναι η μουσική του. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, η μουσική δένει με την ιστορία και το περιβάλλον σε τέτοιο βαθμό, που καταφέρνει να βγάλει ακόμα περισσότερα συναισθήματα. Μάλιστα, υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία από soundtracks, που σε κάθε μέρος και σε οποιαδήποτε στιγμή υπάρχει κάτι διαφορετικό, για να συνοδέψει το παραμυθένιο ταξίδι του Ori.

Εξαρχής, το Ori and the Blind Forest ήταν ένα καταπληκτικό παιχνίδι με έναν παραμυθένιο οπτικοακουστικό τομέα, προκλητικό platforming και μια ιστορία, που προσφέρει έναν καταιγισμό συναισθημάτων. Είναι ξεκάθαρα ένα από τα καλύτερα Metroidvania που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Η προσθήκες της Definitive Edition δίνουν άλλη χάρη στον τίτλο, με τις επιπλέον δυσκολίες να δίνουν κίνητρο για περισσότερα playthroughs και τις νέες περιοχές να έχουν κάτι καινούργιο να προσφέρουν. Όσοι έχουν ήδη το original, επιβάλλεται να κάνουν το Upgrade και όσοι δεν το έχουν δοκιμάσει ακόμα, θα πρέπει να σπεύσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται.


Θετικά
  • Άκρως συγκινητική ιστορία
  • Πανέμορφο οπτικοακουστικά
  • Νέες περιοχές και βελτιωμένη περιήγηση

Αρνητικά
  • Η χρήση των checkpoints είναι πολύπλοκη
  • Η δυσκολία ανεβαίνει απότομα

9  Εξαιρετικό!

Ori and the Blind Forest: Definitive Edition

Το καλύτερο παιχνίδι του Xbox One για το 2015 επιστρέφει ανανεωμένο.





πηγη



Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top