Alienation | Review

0
Η συναναστροφή της Housemarque με τα top-down shoot ’em ups μας πάει πίσω στο 2010, όπου κυκλοφόρησε από αυτούς το Dead Nation. To Dead Nation σας έβαζε αντιμέτωπους με ορδές από ζόμπι, ενώ τέσσερα χρόνια μετά το παιχνίδι κυκλοφόρησε και για το Playstation 4 μαζί με το DLC του, Road to Devastation. Έτσι δύο χρόνια μετά, η Housermarque μας φέρνει το Alienation. Σε σχέση με το Dead Nation, το παιχνίδι έχει κάποιες πινελιές από bullet hell, ενώ βλέπουμε και κάποια RPG στοιχεία.

Η ιστορία του παιχνιδιού είναι αρκετά απλή. Η εισβολή των εξωγήινων έγινε τόσο ξαφνικά, που η ανθρωπότητα δεν το περίμενε με τίποτα, ενώ τα πρώτα δυστυχήματα έμεινα κρυφά από την κυβέρνηση κάθε χώρας. Οι πόλεμοι κράτησαν για δεκαετίες, αλλά η ήττα του ανθρώπινου γένους ήταν αναπόφευκτη. Με τους εξωγήινους να φτάνουν στα τελευταία φρούρια των ανθρώπων, εκείνοι δημιούργησαν κάποιες στολές, που έδιναν στους χρήστες τους υπεράνθρωπες δυνάμεις. Με αυτές στην κατοχή της, η ανθρωπότητα ετοιμάζεται για την τελική αναμέτρηση.


alienation (5)


Το παιχνίδι λειτουργεί όπως ακριβώς και το Dead Nation, με τον ένα μοχλό να είναι για την κίνηση και τον άλλο για στόχευση των όπλων. Η μεγαλύτερη διαφορά τους, είναι ότι οι εχθροί δεν τρέχουν απευθείας πάνω σας, αλλά έχουν και δικά τους όπλα, των οποίων τις σφαίρες θα πρέπει να αποφεύγετε. Έτσι, δίνει στοιχεία Bullet Hell που απαιτούν προσεκτικές κινήσεις. Αυτό που παραμένει όμως είναι το dash, το οποίο είναι ένας γρήγορος τρόπος να αλλάξετε την θέση σας και να αποφύγετε τα εξωγήινα πυρά.

Όσο για την χρήση όπλων υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να προσέξει κάποιος. Πρώτα απ’ όλα με την χρήση του δεξιού αναλογικού για στόχευση, ο χαρακτήρας επιβραδύνεται αρκετά. Ωστόσο, κάθε όπλο συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο και εκτός από αυτά που είναι κανονικού μεγέθους, υπάρχουν μερικά heavy, όπως φλογοβόλα και ρουκετοβόλα για τις δύσκολες ώρες. Αυτό που υπάρχει κοινό στα όπλα, είναι το σύστημα reloading. Κατά την διάρκειά του, άμα πατήσετε ξανά το κουμπί του τη σωστή χρονική στιγμή, τότε αυτό θα διαρκέσει πολύ λιγότερο. Από την άλλη, αν αποτύχετε δεν υπάρχει καμία απολύτως επιβάρυνση, αφού το reload θα πραγματοποιηθεί στον κανονικό του χρόνο. Δεν λείπουν βέβαια και τα όπλα που μπορείτε να πετάξετε, τα οποία για να πετάξετε ξανά θα πρέπει να περιμένετε να τελειώσει το cooldown.


alienation (6)


Ξεκινώντας το παιχνίδι, μπορείτε να επιλέξετε μία από τις τρεις κλάσεις  που σας προσφέρει. Κάθε μία από αυτές έχει διαφορετικό primary weapon, αλλά και διαφορετικά skills. Τα skills αυτά μπορείτε να τα πάρετε ανεβάζοντας το επίπεδο του χαρακτήρα σας και ξοδεύοντας τα ανάλογα skill points. Για να ανεβάσετε το επίπεδο, θα πρέπει να μαζέψετε experience σκοτώνοντας εχθρούς. Μάλιστα όσο συνεχίζετε, ανεβαίνει το Multiplier για τα XP και φτάνει μέχρι το πέντε. Ωστόσο, άμα πεθάνετε, αυτό θα γυρίσει πάλι στο ένα. Επίσης, όλοι οι χαρακτήρες έχουν και κάποια passive skills τα οποία έχουν να κάνουν με το dash και το melee.

Γυρνώντας στα όπλα, βλέπουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές σε θέμα customization.
Καταρχήν όλα έχουν ένα βαθμό σπανιότητας, ενώ τα τελευταία που παίρνετε είναι και στο επίπεδό σας. Όλα τα όπλα από Rare(μπλε) και πάνω έχουν κάποια slots, στα οποία μπορείτε να βάλετε cores που βρίσκετε μέσα στο παιχνίδι, ώστε να τα κάνετε ακόμα πιο δυνατά. Επίσης, μπορείτε να συνθέσετε τρία ίδια cores, ώστε να φτιάξετε ένα ακόμα πιο ισχυρό. Ακόμα, χρησιμοποιώντας κάποια materials που βρίσκετε είτε σε κουτιά, είτε διαλύοντας παλιότερο εξοπλισμό, μπορείτε να κάνετε reroll τα στατιστικά ενός όπλου. Ανάλογα το επίπεδο υπάρχει ένα μέγιστο και ένα ελάχιστο stat για κάθε όπλο. Κάνοντας reroll δεν είστε σίγουροι ότι θα πάρετε κάποιο καλό αποτέλεσμα, αλλά αν θέλετε να φτιάξετε κάτι πολύ δυνατό, τότε αξίζει να πάρετε αυτό το ρίσκο.


alienation (1)


Το layout κάθε πίστας είναι σε στυλ open-world και μπορείτε να περιηγηθείτε σε αυτές, αγνοώντας το κεντρικό objective. Μέσα στις περιοχές μπορούμε να δούμε διάφορες μίνι αποστολές, όπως κάποια bosses ή να πρέπει να καθαρίσετε κάποιες περιοχές από εξωγήινους. Προχωρώντας στο παιχνίδι, θα δείτε ότι μετά από κάποιες συγκεκριμένες αποστολές, οι εχθροί αλλάζουν, αφού γίνονται πιο δυνατοί, αλλά ταυτόχρονα σας παρέχουν περισσότερα XP. Οι πίστες έχουν επίσης σκορπισμένα checkpoints και κάποια προσωρινά boosts που μπορείτε να ενεργοποιήσετε.

Φτάνουμε έτσι στις δυσκολίες του παιχνιδιού. Επιλέγοντας μια από τις υψηλότερες δυσκολίες, οι εχθροί θα είναι μεγαλύτερο level. Ωστόσο, τα XP που θα παίρνετε θα είναι περισσότερα, ενώ έχετε πιο πολλές πιθανότητες να πάρετε σπάνια αντικείμενα και λιγότερες για τα πιο κοινά. Ταυτόχρονα έχουμε και το hardcore mode, όπου χρησιμοποιεί όλες τις δυσκολίες, αλλά σε περίπτωση που πεθάνετε, σας σβήνει το save.


alienation (4)


Μεγάλη απώλεια στο multiplayer κομμάτι του παιχνιδιού, είναι η απουσία του couch co-op. Για ένα top-down shooter, ένα από τα μεγάλα ατού του είναι το comparative multiplayer μέσα από την ίδια οθόνη, αλλά οι δημιουργεί του alienation αποφάσισαν να μείνουν αποκλειστικά στο online. Κάθε παίκτης έχει τα δικά του loot χωρίς να ανησυχεί μην του κλέψει τα αντικείμενα κάποιος άλλος.
Επίσης, έχουμε και μια ξεχωριστή λειτουργία με την ονομασία Invasion. Οποιοσδήποτε μπορεί να εισβάλει στην πίστα κάποιου άλλου παίκτη με εχθρικές, ώστε να τον σκοτώσει και να πάρει μεγάλες ποσότητες από experience. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της λειτουργίας, είναι πως δεν υπάρχει ένα σωστό matchmaking και με αυτόν τον τρόπο κάποιος μπορεί να κάνει invade όπου θέλει, ανεξαρτήτως επιπέδου.

Όσο για τον τομέα των γραφικών, βλέπουμε ένα πολύ όμορφο και φωτεινό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα διαφέρει ανάλογα την χώρα που βρίσκεστε, δείχνοντας έτσι το κλίμα που επικρατεί. Ο φωτισμός είναι αληθοφανής, με σημεία που είναι επίτηδες σκοτεινά, ώστε να τονίσουν την απομόνωση που βιώνει ο χαρακτήρας, ενώ αντιμετωπίζει τους εξωγήινους. Βέβαια, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο βρίσκεται στις εκρήξεις και στον τρόπο που επηρεάζουν τον χάρτη. Ωστόσο, λόγω αυτών θα δείτε πολλές φορές πτώσεις στα frames.


alienation (8)

Σχετικά με τον ήχο, έχουμε ένα αδιάφορο voice acting, που πολλές φορές μέσα από τις συζητήσεις και το ύφος του δίνει την αίσθηση ότι δεν ταιριάζει με την σοβαρότητα της κατάστασης. Η μουσική ενώ στην αρχή είναι αρκετά επική και πολύ κοντά στην θεματολογία του τίτλου, καταντάει επαναλαμβανόμενη και κουράζει . Τέλος, τα ηχητικά εφέ δεν είναι τόσο άσχημα, δίνοντας μεγάλη έμφαση στους πυροβολισμούς και στις εκρήξεις.

Σε γενικές γραμμές το Alienation είναι ένα πολύ καλό top-down shooter γεμάτο με εντυπωσιακές περιοχές και πληθώρα αποστολών. Τα στοιχεία RPG δίνουν κίνητρο να παίξετε σε μεγαλύτερες δυσκολίες, ώστε να έχετε καλύτερες πιθανότητες να πάρετε πιο σπάνια όπλα, ενώ μετά μπορείτε να τα αναβαθμίσετε, κάνοντάς τα πανίσχυρα. Τα σημαντικότερα προβλήματά του βρίσκονται στο multiplayer, με την έλλειψη couch co-op και το τελείως ανισόρροπο invasion. Το παιχνίδι κοστίζει 19.99€ και μπορείτε να το αγοράσετε από το Playstation Store.

Θετικά
  • Παροτρύνει τους παίκτες να παίξουν σε υψηλότερες δυσκολίες
  • Εύκολο σύστημα αναβάθμισης των όπλων
Αρνητικά
  • Δεν περιλαμβάνει couch co-op
  • Καθόλου δίκαιο με τα invasions

7.5  Αρκετά καλό!

Alienation

Με ένα προβληματικό και φτωχό multiplayer, αλλά και ένα ευχάριστο σύστημα αναβάθμισης, το Alienation σας δίνει την ευκαιρία να προστατέψετε τη γη από τους εξωγήινους.



πηγη



Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top