Πόσα γνωρίζετε για τη θερμοκρασία χρωμάτων της οθόνης του κινητού σας τηλεφώνου;

0
Γιατί παρατηρείται αποχρωματισμός στην οθόνη του smartphone, κάποιες φορές; 
Οι οθόνες των smartphones χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: ψυχρών χρωμάτων & θερμών χρωμάτων. Τα ψυχρά χρώματα ξεκινούν από το λευκό του πάγου και περιλαμβάνουν και εντονότερα χρώματα, ενώ τα θερμά χρώματα περιλαμβάνουν κίτρινες ή κόκκινες αποχρώσεις που είναι «ευκολότερες» στο μάτι. Η θερμοκρασία χρωμάτων είναι αυτό που διακρίνει τις ψυχρές από τις θερμές οθόνες. Οι θερμοκρασίες χρωμάτων που υπερβαίνουν τα 5.000K θεωρούνται ψυχρές και εκείνες που βρίσκονται ανάμεσα στις 2.700–3.000K είναι θερμές. Η θερμοκρασία χρωμάτων υπολογίζεται με βάση τη κλίμακα Kelvin και η μονάδα μέτρησης είναι τα Kelvins (Κ).


Τι είναι η θερμοκρασία χρωμάτων;

Υπάρχουν 7 χρώματα στο ορατό φάσμα φωτός. Το χρώμα που βλέπουμε αποτελείται από 7 διαφορετικές πηγές χρωμάτων και καθώς αλλάζει το ποσοστό του φωτός σε κάθε χρώμα, το τελικό χρώμα αλλάζει αντίστοιχα. Η θερμοκρασία χρωμάτων είναι ο τρόπος που μετράμε το ποσοστό φωτός κάθε χρώματος.

Ο Βρετανός Λόρδος Kelvin πρότεινε την έννοια της θερμοκρασίας χρωμάτων όταν ανακάλυψε πως τα αντικείμενα εκπέμπουν διαφορετικά χρώματα υπό διαφορετικές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, το σίδερο όταν σφυρηλατείται μετατρέπεται από σκούρο κόκκινο σε πορτοκαλί. Ο φυσικός ανακάλυψε τη σύνδεση μεταξύ της θερμοκρασίας και των χρωμάτων, μέσω αυτών των παρατηρήσεων.

Η Κλίμακα Θερμοκρασίας Χρωμάτων Kelvin απεικονίζει ένα μαύρο αντικείμενο που ζεσταίνεται. Όταν έχει ζεσταθεί αρκετά αντανακλά ένα βαθύ κόκκινο. Καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται, το χρώμα αλλάζει από κόκκινο, πορτοκαλί, λευκό και τελικά γίνται μπλε. Το διάγραμμα παρακάτω αναπαριστά την εκπομπή θερμοκρασίας υπό διαφορετικές θερμοκρασίες σε βαθμούς Kelsius.

color_scale

Διαφορετικές θερμοκρασίες χρωμάτων έχουν ως αποτέλεσμα διαφορετική απεικόνιση και διαφορετικά οπτικά εφέ.

Δείτε τις χρωματικές θερμοκρασίες κάποιων ορατών χρωμάτων:

color_scale_1

Άρα, ποια είναι η θερμοκρασία χρωμάτων μιας οθόνης smartphone;

Η θερμοκρασία χρωμάτων είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος. Συνήθως ρυθμίζεται σύμφωνα με μια συγκεκριμένη ισορροπία λευκού. Υπάρχουν δύο βασικά στάνταρ: 6500K (D65) and 9000K (D90).

Όταν η θερμοκρασία χρωμάτων είναι ρυθμισμένη στα 5600K (κοντά στη μεσημεριανή θερμοκρασία φωτός), το χρώμα του αντικειμένου αποδίδεται πιο πιστά. Για αρκετούς ανθρώπους είναι ευκολότερο να κοιτάξουν μια οθόνη όταν η θερμοκρασία χρωμάτων αυξάνεται στα 6.500K. Ως εκ τούτου, η προεπιλεγμένη ρύθμιση στα περισσότερα smartphones είναι στα 6500K. Η υψηλότερη θερμοκρασία χρώματος κάνει τα χρώματα της οθόνης να μοιάζουν ψυχρότερα, ενώ η χαμηλότερη θερμοκρασία τα κάνει, αντίστοιχα, να μοιάζουν θερμότερα. Ωστόσο, αρκετοί άνθρωποι θεωρούν πως μια οθόνη στα 6.500K έχει κίτρινη απόχρωση.

Σύμφωνα με τις έρευνες υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις προτιμήσεις σχετικά με την θερμοκρασία χρωμάτων και το γεωγραφικό πλάτος. Για παράδειγμα, σε περιοχές χαμηλού γεωγραφικού πλάτος, η θερμοκρασία χρωμάτων είναι μεγαλύτερη και το λευκό χρώμα βρίσκεται σε μεγαλύτερη θερμοκρασία χρώματος. Συνεπώς, προτιμούνται οι οθόνες με ψυχρότερα χρώματα. Αντιθέτως, σε περιοχές με υψηλό γεωγραφικό πλάτος, οι άνθρωποι προτιμούν οθόνες με θερμότερα χρώματα. Το χρώμα της ίριδας επηρεάζει, επίσης, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη θερμοκρασία χρωμάτων.
Έτσι, οι προτιμήσεις για την θερμοκρασία χρωμάτων είναι μια προσωπική υπόθεση.

Οι διαφορετικές θερμοκρασίες χρωμάτων επηρεάζουν τα μάτια μας;

Το LED είναι τεχνητό φως. Με στόχο να μετατρέψει το φως σε φωτεινότερο και λευκότερο, έχει μεγαλύτερο ποσοστό μπλε φωτός. Για αυτό, κάποιες έντονα φωτεινές λάμπες LED έχουν μπλε απόχρωση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η μακροπρόθεσμη έκθεση σε μπλε φως προκαλεί βλάβη του αμφιβληστροειδούς και τη χρόνια εκφύλιση της ωχράς κηλίδας καθώς το μπλε φως διαπερνά άμεσα τη χρωστική κηλίδα του ματιού και προκαλεί ελεύθερες ρίζες και το θάνατο των κυττάρων RPE. Τα ψυχρότερα χρώματα στην οθόνη εκπέμπουν περισσότερο μπλε φως που μπορεί να βλάψει τα μάτια. Άρα, οι οθόνες με θερμότερα χρώματα είναι καλύτερες για την υγεία των ματιών σας.

HUAWEI P9: Πώς να ρυθμίστε την θερμοκρασία χρώματος;

Ρυθμίσεις>Οθόνη>Θερμοκρασία χρωμάτων
  1. Διαλέξτε Θερμά χρώματα ή Ψυχρά χρώματα
  2. Αν δεν προτιμάτε κανένα από αυτά, κάντε κλικ και σύρετε το ‘+’ μέχρι να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία.
    1. Κυλήστε το ‘+’ προς το χρώμα της προτίμησής σας (π.χ., αν θέλετε η οθόνη σας να έχει μπλε απόχρωση, σύρτε το προς την μπλε περιοχή)
    2. Αν δεν σας αρέσει το χρώμα της οθόνης, κυλήστε το ‘+’ μακριά από το χρώμα (πχ. Αν πιστεύετε πως η οθόνη σας έχει κίτρινη απόχρωση, κυλήστε προς την μπλε περιοχή. Αν πιστεύετε ότι έχει κόκκινη απόχρωση, κυλήστε προς την πράσινη περιοχή.)
  3. Πατήστε Okay για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.
  4.  
  5.  huawei_p9_color_settings_1 
  6.  huawei_p9_color_settings



πηγη



Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top