Gears of War 4 | Review

0
Το πρώτο Gears of War που κυκλοφόρησε το 2006 για Xbox 360, αποτελούσε ένα μεγάλο στυλοβάτη για τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν το σύστημα cover. Συνδυάζοντας πολύ βίαιο gameplay και ένα από τα καλύτερα multiplayer, το franchise έγινε γνωστό σαν ένα από τα καλύτερα στις πλατφόρμες της Microsoft. Έχοντας κυκλοφορήσει τρία βασικά παιχνίδια, καθώς και ένα prequel, ήταν καιρός να περάσει ολοκληρωτικά στην επόμενη γενιά. Μετά από ένα remaster του πρώτου Gears of War, έρχεται το Gears of War 4, του οποίου την ανάπτυξη ανέλαβε το στούντιο The Coalition.

To Gears of War 4 διαδραματίζεται 25 χρόνια μετά τη χρήση του αντίμετρου, που κατέστρεψε όλα τα Locust και τα Lambent από τον πλανήτη Sera. Ωστόσο, το αντίμετρο αυτό είχε μεγάλες επιπτώσεις, αφού απέτρεψε τη χρήση καυσίμων από απολιθώματα και δημιούργησε τα Windflares. Τα Windflares είναι πανίσχυρες και επικίνδυνες ανεμοθύελλες, που σχηματίζονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Για να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα, το Coalition of Ordered Goverments (COG), έχτισε τείχη και δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να βγουν από αυτά. Φυσικά, κάποιοι δεν συμφωνούσαν με τις απόψεις αυτές και σχημάτισαν ένα γκρουπ με το όνομα Outsiders, οι οποίοι ζουν έξω από τα τείχη και τους νόμους του COG.


gears-20


Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από τον JD Fenix, γιο του Marcus Fenix, πρωταγωνιστή των προηγούμενων Gears of War. Ο JD ζει σαν Outsider και μαζί με τους φίλους του Del και Kait, προσπαθούν να κλέψουν ένα fabricator από μια βάση των COG, ώστε να πάρουν ενέργεια στο χωριό τους. Μετά από μια επιχείρηση και μια επιτυχημένη υπεράσπιση του χωριού από επίθεση των ρομπότ του COG, οι ήρωες μας νομίζουν πως είναι ασφαλείς, κάνοντας όμως μεγάλο λάθος. Τη νύχτα επιτίθενται κάποια πλάσματα που μοιάζουν ακριβώς όπως τα Locust και παίρνουν μαζί τους όποιον βρουν μπροστά τους. Ο JD και η παρέα του μένουν πίσω και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ζητήσουν βοήθεια από το μόνο άτομο που μπορεί να κάνει κάτι. Έτσι, για ακόμα μια φορά, o Marcus Fenix φοράει την πανοπλία του, παίρνει το πιστό Lancer και ετοιμάζεται για μάχη.

Η ιδεολογία στο gameplay του Gears of War 4, είναι ίδια με αυτή των προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς. Η κίνηση από cover σε cover παραμένει το επίκεντρο του τίτλου, αφού θα χρειαστεί να το εκμεταλλευτείτε πλήρως, αν θέλετε να έχετε ελπίδα απέναντι στους εχθρούς και ειδικά σε μεγάλες δυσκολίες. Βέβαια, υπάρχουν και αλλαγές, όπως νέα όπλα και νέα melee kills, τα οποία θα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια. Επίσης, είναι το πρώτο παιχνίδι στη σειρά, που πέρα από τα Locust, έρχεστε αντιμέτωποι με ρομπότ του COG.


gears-24


Στο campaign του παιχνιδιού βρίσκουμε μια μεγάλη ποικιλία από εχθρούς, τον καθένα να είναι ανάλογα επικίνδυνος. Τόσο τα ρομπότ όσο και τα Locust, κουβαλάνε διαφορετικά όπλα, με τα τελευταία να έχουν και κάποια θηρία, που απλά θα προσπαθήσουν να σας καταστρέψουν χωρίς να χρειάζονται εξοπλισμό. Καλό θα ήταν να προσέχετε τις αποστάσεις σας με τους εχθρούς, καθώς και τα όπλα που χρησιμοποιείτε. Σε ψηλότερες δυσκολίες μάλιστα, η χρήση close range όπλων αποτελεί βέβαιο θάνατο.

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει τη σειρά Gears of War αυτό που είναι, είναι το active reload system. Για όσους δε γνωρίζουν, πατώντας ξανά το κουμπί του reload την κατάλληλη στιγμή, αυτό πραγματοποιείται πιο γρήγορα, δίνοντας και ένα μικρό boost σε ισχύ. Αν δεν το κάνετε σωστά, τότε θα πρέπει να καλυφθείτε, αφού θα διαρκέσει περισσότερο. Το active reload διαφέρει ανάλογα με το όπλο, αν και στα βασικά assault rifle, θα το κάνετε ασυναίσθητα χωρίς να το καταλαβαίνετε από ένα σημείο και μετά.

Στο θέμα των όπλων βλέπουμε αρκετές νέες προσθήκες, ενώ απουσιάζουν όμως και κάποια από τα προηγούμενα παιχνίδια, όπως το sawed off shotgun και το flamethrower. Στο νέο οπλοστάσιο βλέπουμε κατά κύριο λόγο όπλα που χρησιμοποιούν τα robot δηλαδή ένα shotgun, ένα machine gun και ένα energy sniper. Από εκεί και πέρα έχουμε ένα όπλο που επιλέγετε πότε ακριβώς θα πέσει μια βόμβα και μια νέα ηλεκτρική χειροβομβίδα. Τέλος, έχουμε δύο νέα βαριά όπλα, όπου το ένα πετάει τροχούς και το άλλο μικρούς πυραύλους. Κλασσικά αγαπημένα όπως το Boomshot και το Torque Bow συνεχίζουν να μας τιμούν με την παρουσία τους και την καταστροφή που προκαλούν.

Στις προσθήκες του Gears of War 4 εντάσσονται και μερικές νέες κινήσεις που χρησιμοποιούν το cover system. Καταρχάς, μπορείτε να πηδήξετε πάνω από μικρά σημεία κάλυψης απευθείας, γλιτώνοντας έτσι τις περιττές κινήσεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να χτυπήσετε κάποιον που βρίσκεται στην άλλη πλευρά και να τον ακινητοποιήσετε. Σε έναν ακινητοποιημένο εχθρό μπορείτε να πραγματοποιήσετε ένα νέο melee kill, χρησιμοποιώντας το μαχαίρι του χαρακτήρα που ελέγχετε. Άλλος ένας τρόπος να το κάνετε αυτό, είναι μέσω ενός grab που μπορείτε να κάνετε όταν βρίσκεστε υπό κάλυψη, τραβώντας τον εχθρό στο μέρος σας.


gears-9


Κατά τη διάρκεια του Campaign θα βρεθείτε σε στιγμές που το παιχνίδι λειτουργεί σαν rail-shooter. Θα πρέπει να καταστρέψετε τα εμπόδια και τους εχθρούς που βρίσκονται μπροστά σας, αν δε θέλετε να είστε εσείς αυτοί που θα πεθάνουν. Σε άλλα σημεία, το παιχνίδι  λειτουργεί σαν το Horde Mode που θα δούμε αναλυτικότερα αργότερα. Εκεί, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε διάφορα εμπόδια και να αντέξετε απέναντι σε κύματα εχθρών.

Φτάνουμε λοιπόν στο multiplayer κομμάτι του παιχνιδιού και συγκεκριμένα στο competitive. Αντίθετα με το single player, εδώ η απόσταση λειτουργεί με ανάποδο τρόπο. Τα rifles χρησιμοποιούνται σπάνια και οι παίκτες στοχεύουν στα εύκολα kills μέσω του shotgun. Τα σκορπισμένα ειδικά όπλα στους χάρτες αποτελούν τη μόνη εξαίρεση, καθώς μπορούν να αποφέρουν εύκολους πόντους. Γυρνώντας στις μάχες με τα shotgun, νικητής είναι αυτός που θα κάνει τις πιο έξυπνες κινήσεις, αδειάζοντας το όπλο του πάνω στον αντίπαλο.


gears-16


Όσο για τα modes του παιχνιδιού, έχουμε τα κλασσικά όπως Team Deathmatch, King of the Hill και το γνωστό στην competitive σκηνή Execution. Το ranked system δουλεύει ξεχωριστά για κάθε mode και χρειάζεται πέντε placements, ώστε να καταταχθείτε κάπου. Βέβαια, υπάρχει και μια πιο casual λειτουργία, όπου μετά από κάθε αγώνα γίνεται ψηφοφορία για το επόμενο map και mode.

Μένοντας λίγο ακόμα στα modes του multiplayer, υπάρχουν δύο νέα που μας κίνησαν το ενδιαφέρον περισσότερο από τα άλλα. Για αρχή έχουμε το Dodgeball, όπου για να κερδίσει η μία ομάδα πρέπει να εξουδετερώσει πλήρως την άλλη. Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια. Όταν κάποιος σκοτώσει έναν αντίπαλο, τότε ένας σύμμαχος που έχει πεθάνει επιστρέφει στη ζωή. Από την άλλη, έχουμε το Arms Race, όπου κάθε ομάδα χρησιμοποιεί ένα όπλο, μέχρι να πραγματοποιήσει τρία kills. Μόλις γίνει αυτό, τότε όλα τα μέλη της ομάδας αλλάζουν όπλο και έχουν ξανά τον ίδιο στόχο. Ένα πολύ διασκεδαστικό και χορταστικό mode, που ξεφεύγει από τη μονοτονία του Gnasher strategy.


gears-5


Ωστόσο, το Gears of War 4 δεν κατάφερε να ξεφύγει από το trend των lootboxes. Ανοίγοντας κουτιά με τα λεφτά που παίρνετε από τους αγώνες, μπορούν να σας τύχουν διάφορα αντικείμενα, όπως skins για χαρακτήρες και όπλα, αλλά και banners για να στολίσετε το προφίλ σας. Μέσα στα κουτιά επίσης, θα βρείτε και bounties. Τα bounties είναι ένας καλός τρόπος να μαζέψετε επιπλέον χρήματα μέσα στους αγώνες, ολοκληρώνοντας κάποια επιτεύγματα.


Το Horde mode επιστρέφει για μια ακόμα φορά σαν Horde 3.0. Δυστυχώς, το Beast Mode από το Gears of War 3 και το Overrun από το Gears of War Judgment απουσιάζουν, περιορίζοντας έτσι τις επιλογές. Στόχος του Horde 3.0 είναι να παραδώσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στο co-op αυτό mode του παιχνιδιού, παίρνοντας στοιχεία από προηγούμενα παιχνίδια, έχοντας επίσης μια πολύ σημαντική νέα προσθήκη.


Στο Horde 3.0 υπάρχουν διαφορετικές κλάσεις, η κάθε μια με δικό της αυτόνομο επίπεδο. Κλάσεις όπως snipers, heavies και scouts, που έχουν δικό τους εξοπλισμός και ιδιότητες. Χρησιμοποιώντας μια συνέχεια και ανεβάζοντας το επίπεδό της, ξεκλειδώνετε slots για να βάλετε νέες ιδιότητες που παίρνετε μέσα από τα lootboxes. Τις ιδιότητες αυτές μπορείτε να τις αναβαθμίσετε αν έχετε παραπάνω από μία ίδια.

Η κεντρική ιδέα του Horde παραμένει η ίδια. Κύματα εχθρών σας επιτίθενται και εσείς πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα όπλα και τις ιδιότητες της κλάσης σας, για να τα βγάλετε πέρα. Κάθε δέκα γύρους έρχεται ένα boss και μετά από αυτό, οι εχθροί δέχονται ένα buff στα στατιστικά τους. Εσείς αυτό που θα πρέπει να κάνετε για αρχή, είναι να τοποθετήσετε ένα fabricator σε ασφαλή θέση και να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε κατασκευές, με τις οποίες θα απωθήσετε τα εχθρικά κύματα. Κάθε εχθρός ρίχνει χρήματα, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο fabricator και σταδιακά το επίπεδό του θα ανέβει, μαζί με την ποιότητα των κατασκευών.


gears-10


Ατμοσφαιρικά το παιχνίδι δεν απέχει πολύ περισσότερο από τους προκατόχους του. Περιοχές όπως εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις και πόλεις, θα σας υπενθυμίζουν συνεχώς πόσο απομονωμένοι είστε και ότι ανά πάσα στιγμή κάποιος εχθρός θα εμφανιστεί από το πουθενά. Τα επίπεδα βίας βρίσκονται για μια ακόμη μια φορά πολύ ψηλά, με φριχτούς θανάτους να πραγματοποιούνται συνεχώς.

Όλα τα παραπάνω τονίζονται ιδιαίτερα από τη χρήση της τελευταίας Unreal Engine. Για ευνόητους λόγους στο competitive κομμάτι υπάρχει ένα μικρό downgrade, ώστε να μπορεί να τρέχει στα 60 frames το δευτερόλεπτο, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα modes που τρέχουν στα 30. Ο καταπληκτικός φωτισμός και τα αληθοφανή γραφικά, το κάνουν ένα από τα πιο όμορφα εμφανισιακά παιχνίδια, που έχουν περάσει από το Xbox.


gears-15


Η μουσική πάντα θα ανακοινώνει πότε έρχεται μια μάχη, ενώ πάντα με τον χαρακτηριστικό ήχο να ακούγεται, θα καταλαβαίνετε πότε είστε ασφαλείς. Οι ήχοι του περιβάλλοντος δηλώνουν τον κίνδυνο που παραμονεύει σε κάθε γωνία, ενώ η σύνθλιψη των σωμάτων με βίαιο τρόπο, ακούγετε πιο ρεαλιστικά και αηδιαστικά από ποτέ.


Στον τεχνικό του τομέα, το Gears of War 4 είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του Xbox One. Σε θέματα gameplay, οι νέες προσθήκες και τα κλασσικά συστήματα, το κάνουν αρκετά ολοκληρωμένο. Εκεί όμως που χάνει, είναι στην έλλειψη παραλλαγών του Horde, οι οποίες στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς έδιναν μεγαλύτερη ποικιλία. Το μεγαλύτερο του όμως θέμα είναι η ιστορία, που συνεχίζει από την κορύφωση του Gears of War 3, με τρόπο που το κάνει να φαίνεται ότι κυλάει με το ζόρι. Πέρα από αυτά τα θέματα, είναι ένας καταπληκτικός τίτλος, που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη ενός κατόχου της κονσόλας της Microsoft και ειδικά από κάποιον που απολαμβάνει το κομμάτι του competitive multiplayer.
Θετικά
  • Εκπληκτικός τεχνικός τομέας.
  • Νέα όπλα και νέες κινήσεις.
  • Διασκεδαστικά νέα multiplayer modes.
Αρνητικά
  • Ιστορία που κάνει κοιλιά από νωρίς.
  • Περιορισμένο σε co-op modes.

8.5  Πολύ Καλό!

Gears of War 4

Παρά την αδιάφορη ιστορία και την έλλειψη σε co-op modes, με το πλούσιο gameplay του και το ικανοποιητικό competitive multiplayer, αποτελεί ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του Xbox One.



πηγη



Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top