League of Legends: Vel'Koz guide

0
To Eye of the Void εξαπολύει το χάος στην Runeterra.

O Vel'Koz αποτελεί τη νέα προσθήκη στο ρόστερ των champions του League of Legends και είναι γεγονός ότι είχαμε αρκετούς μήνες να δούμε ένα νέο Mage. Συγκεκριμένα ο τελευταίος Mage που είχαμε δει ήταν η Lissandra την περασμένη άνοιξη. Ποιες είναι όμως οι δυνατότητες του Vel'Koz και κατά πόσο είναι σε θέση να σταθεί με αξιώσεις στην νευραλγική θέση του mid lane;

Σε γενικές γραμμές ο Vel'Koz είναι ένα ranged AP champion που έχει την δυνατότητα να κάνει καλό harass στους αντιπάλους του, farmάροντας παράλληλα (όπως ο Viktor). Επιπλέον, το kit του περιλαμβάνει αρκετό crowd-control (δύο abilities που προκαλούν slow και μία που κάνει knock-up), ενώ μέσω του Organic Deconstruction δύναται να προκαλέσετε true damage στους αντιπάλους σας, αγνοώντας ουσιαστικά το magic resistance τους. Από την άλλη πλευρά όμως έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά squishy champion, χωρίς escape tools και με χαμηλό mobility. Συν τις άλλοις, ο Vel'Koz προτείνεται αποκλειστικά σε έμπειρους παίκτες, καθώς όλα τα abilities του είναι στην ουσία skill shots και οι αντίπαλοι σας έχουν την δυνατότητα να τα αποφύγουν.

Κατά την άποψή μου, ο Vel'Koz τουλάχιστον για την ώρα (με δεδομένο ότι το meta αλλάζει συνεχώς στο League of Legends) είναι ένα situational pick στο mid lane. Παρόλα αυτά, με το κατάλληλο team composition είναι ένας champion που μπορεί να κάνει την διαφορά ειδικά στα team fights. Κοινώς, η ομάδα σας θα πρέπει να έχει jungler και support champions με πρόσβαση σε cc abilities, όπως Elise, Vi, Morgana, Thresh, Amumu και Leona. Ένας ακόμη champion με τον οποίο ο Vel'Koz έχει πολύ καλό synergy είναι ο Jarvan IV. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν αρκετοί mid champions που θα κάνουν την ζωή σας δύσκολη όπως ο Fizz, o Kassadin, o Yasuo, η LeBlanc και η Ahri κυρίως λόγω του mobility τους, σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα είναι να μην επιλέξετε τον Vel'Koz.



Abilities

velkoz-organic-deconstructionPassive: Organic Deconstruction
Κάθε φορά που ο Vel'Koz προκαλεί damage με τα abilities του τοποθετεί ένα Deconstruction stack στους αντιπάλους τους, το οποίο   διαρκεί 7 δευτερόλεπτα. Μόλις τοποθετήσετε τρία stacks, τα τελευταία εκρήγνυνται προκαλώντας 25 + (10 x Level) true damage. Να σημειωθεί ότι τα auto-attacks του Vel'Koz δεν τοποθετούν κάποιο stack, εντούτοις ανανεώνουν την διάρκεια του Organic Deconstruction.

velkoz-plasma-fission(Q) Active: Plasma Fission (Cooldown:7 sec, Mana Cost: 40/45/60/55/60)
Ο Vel'Koz εξαπολύει μια ριπή ενέργειας (Range: 1050 units) σε ευθεία γραμμή, η οποία προκαλεί magic damage (80/120/160/200/240 +60% AP) και κάνει slow 70% την πρώτη μονάδα που θα χτυπήσει. Το slow μειώνεται σταδιακά πάντως, κατά την διάρκειά του (Slow Duration: 1/1.25/1.5/1.75/2 sec). H ριπή ενέργειας διασπάται σε δύο μέρη, τα οποία ταξιδεύουν σε αντίθετη κατεύθυνση και με γωνία 90 μοιρών από το σημείο που έγινε cast η ability. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορείτε να κάνετε reactivate το ability για να διασπάσετε την ριπή ενέργειας σε δύο μέρη πριν αυτή φτάσει στο μέγιστο της εμβέλειας της,

velkoz-void-rift(W) Active: Void Rift (Static Cooldown: 1.5 sec, Mana Cost: 50/55/60/65/70)
O Vel'Koz ανοίγει ένα χάσμα στο Void (Range: 1050 units) η οποία διασπά το έδαφος σε ευθεία γραμμή προκαλώντας magic damage (30/50/70/90/110 +25% AP). Μετά από 0.25 δευτερόλεπτα το χάσμα εκρήγνυνται προκαλώντας magic damage (45/75/105/135/165 +37.5% AP) στους εχθρούς που βρίσκονται σε αυτό το σημείο. Να σημειωθεί ότι ο Vel'Koz μπορεί να αποθηκεύσει δύο charges του Void Rift (Recharge Time: 19/18/17/16/15 sec).

velkoz-tectonic-disruption(E) Active: Tectonic Disruption (Cooldown: 16/15/14/13/12 sec, Mana Cost: 50/55/60/65/70)
To Tectonic Disruption είναι ένα ground-targeted AoE ability που προκαλεί magic damage (70/100/130/140/170 +50% AP) και παράλληλα κάνει suspend τους αντιπάλους σας στον αέρα για 0.75 δευτερόλεπτα.


velkoz-life-form-disintegration-ray(R) Active: Lifeform Disintegration Ray (Cooldown: 130/110/90 sec, Mana Cost: 100)
Ο Βέλ'Κοζ ρίχνει μία ακτίνα άπειρης ενέργειας που ακολουθεί τον κέρσορα για 2.5 δευτερόλεπτα και προκαλεί magic damage ανά 0.25 sec (Magic Damage: 50/70/90 +6% AP, Maximum Damage: 500/700/900 +60% AP) και επιβραδύνει (20% slow για 1 sec) όλους τους εχθρούς στην εμβέλειά της (Range: 1575 units. Να σημειωθεί ότι το Lifeform Disintegration Ray μπορεί να κάνει τοποθετήσει μέχρι 5 stacks του Organic Deconstruction.

Skill Order

To πρώτο skill που θα πρέπει να ανεβάσετε είναι το Plasma Fission, στη συνέχεια το Void Rift και τέλος το Tectonic Disruption. O λόγος που maxάρουμε πρώτο το Plasma Fission είναι ότι έχει χαμηλότερο cooldown και mana cost από τα άλλα δύο skills και επιπλέον προσφέρει ικανοποιητικό AP ratio. Φυσικά στα levels 6, 11 και 16 τα skill points σας θα πρέπει να τοποθετηθούν στην ulti σας, το Lifeform Disintegration Ray. Δείτε παρακάτω το συνηθέστερο skill order:

velkoz-skill-progression

Mid Lane

Με βάση το kit του ο Vel'Koz μπορεί να αποδώσει καλύτερα στο μεσαίο lane, όπως και οι περισσότεροι Mage champions άλλωστε. Το πρώτο σας μέλημα είναι να επικεντρωθείτε στο farming, προσπαθώντας παράλληλα να κάνετε harass τον αντίπαλό σας με το Void Rift. Επιπροσθέτως, έχετε την δυνατότητα να κάνετε καλό poke και με το Plasma Fission, το οποίο σας επιτρέπει να χτυπήσετε τους αντιπάλους σας, ακόμη κι όταν βρίσκονται πίσω από κάποιο minion wave. Αξίζει να αναφέρουμε ότι θα πρέπει να έχετε συνεχώς το νου σας για ganks από τον αντίπαλο Jungler, καθώς είστε εξαιρετικά squishy. Κοινώς κατά την διάρκεια ενός αγώνα θα χρειαστεί να προμηθευτείτε τουλάχιστον 4-5 wards και να προσέχετε συνεχώς τον χάρτη.

Κατά την διάρκεια των team fights, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο positioning σας. Θα πρέπει πάση θυσία να μείνετε στην πίσω γραμμή και να κάνετε focus το αντίπαλο carry. Τα combos που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι Ε/W/Q ή Q/E/W/R. Γενικά είναι πιο εύκολο να πετύχετε τον αντίπαλο σας με το Tectonic Disruption, εάν προηγουμένως τον έχετε κάνει slow με το Plasma Fission.

Jungler

Με βάση το kit του o Vel'Koz έχει καλό clear speed, παρόλα αυτά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά squishy τον καθιστούν ως μη ιδανική επιλογή για jungler. Με δεδομένο μάλιστα ότι στο συγκεκριμένο metagame προτιμούνται tanky junglers όπως η Vi και ο Lee Sin. Για την ώρα ο μόνος viable AP jungler είναι η Elise, καθώς έχει καλό health regenations, hard cc με το cocoon και μεγάλο mobility.

Support

Τον τελευταίο καιρό έχουμε δει αρκετές "ανορθόδοξες" επιλογές στους support champions όπως την Annie και την Morgana. O Vel'Koz μπορεί να παίξει με επιτυχία στην συγκεκριμένη θέση, εάν φυσικά αγοράσετε τα κατάλληλα items (Sightstone), παρόλα αυτά στο συγκεκριμένο role υπάρχουν πολύ καλύτεροι champions όπως η Leona, o Thresh και η Annie.

Top Lane

Νομίζω ότι στο συγκεκριμένο lane δεν χωράνε πειραματισμοί με τον Vel'Koz. Ειδικά την δεδομένη χρονική στιγμή champions όπως ο Renekton, o Trundle, η Shyvana και ο Jax μπορούν να σας αποτελειώσουν με μερικά hits, ειδικά στα πρώτα levels.

Items

Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε στον Vel'Koz είναι καταρχάς να αυξήσουμε το mana regeneration και να μειώσουμε τα cooldowns του, για να μπορείτε να spamάρετε με άνεση τα abilities του. Ο επόμενος στόχος είναι να αυξήσουμε το ability power του και να προσθέσουμε 1-2 defensive items, αφού αναπόφευκτα οι αντίπαλοί σας θα σας κάνουν focus.

dorans-ringDoran's Ring
Χωρίς αμφιβολία είναι το συνηθέστερο αρχικό item για τους AP champions, καθώς προσφέρει ένα μικρό boost στο health σας, ability power και mana regeneration. Ότι ακριβώς χρειάζεστε δηλαδή. Επιπλέον, θα πρέπει να αγοράσετε δύο health pots και το Warding Totem. Τα pots είναι απαραίτητα για να μείνετε στο lane σας όσο το δυνατόν παραπάνω και το Warding Totem σας επιτρέπει να τοποθετήσετε ένα Stealth Ward ανά 120 δευτερόλεπτα, ώστε να έχετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο vision. Όπως είπαμε θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγετε τα ganks, ειδικά στα πρώτα level. Μία εναλλακτική επιλογή του Doran's Ring είναι το Crystalline Flask, το οποίο σας δίνει ακόμη μεγαλύτερο sustain. Στην ειδική περίπτωση που έρθετε αντιμέτωποι με AD champions όπως τον Zed ή τον Kha'zix θα πρέπει να αγοράσετε Cloth Armor και πέντε health pots.

athenes-unholy-grailAthene's Unholy Grail
Μακράν το πιο βασικό item για τον Vel'Koz καθώς σας δίνει mana regeneration, cooldown reduction, ability power και magic resist. Κατόπιν αυτού, το πρώτο item που θα πρέπει να αγοράσετε όταν επιστρέψετε στο nexus σας είναι το Chalice of Harmony και στην συνέχεια να το αναβαθμίσετε στο Athene's Unholy Grail. Η μόνη βιώσιμη εναλλακτική επιλογή πέρα από το τελευταίο item είναι το Morellonomicon, εντούτοις δεν σας δίνει magic resist. Κοινώς σε αντίπαλους AP champions θα τα βρείτε σκούρα.

sorcerersshoesSorcerer's Shoes
Αφού αγοράσετε το Chalice of Harmony, σειρά έχουν τα Boots of Speed, τα οποία θα πρέπει να αναβαθμιστούν φυσικά στα Sorcerer's Shoes. H αναβάθμιση αυτή, καλό είναι να γίνει αφού αγοράζετε το Athene's Unholy Grail. Τα Sorcerer's Shoes προσφέρουν magic penetration και αποτελούν την καλύτερη επιλογή, ανεξαρτήτως των champions που θα αντιμετωπίσετε.

rabadonsdeathcapRabadon's Deathcap
Το αντικείμενο αυτό δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς προσφέρει το μεγαλύτερο bonus στο ability power σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε το Deathfire Grasp, εάν φυσικά στην αντίπαλη ομάδα υπάρχουν tanky champions όπως Renekton, Dr. Mundo, Shyvana κ.ο.κ.

zhonyasZhonya's Hourglass
Ένα ακόμη must αντικείμενο για τον Vel'Koz. Boostάρει σημαντικά το ability power σας και σας δίνει extra armor το οποίο είναι πάντα χρήσιμο. Φυσικά η unique active του είναι ένα από τα δυνατότερα abilities στο League of Legends, καθώς στην κυριολεξία μπορεί να σας σώσει από πάρα πολλές δύσκολες καταστάσεις.
void-staffVoid Staff
Προς το late game οι εχθροί σας είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να χτίζουν magic resist, οπότε από την πλευρά σας θα πρέπει να ανεβάσετε το magic penetration σας. Το Void Staff είναι η ιδανική επιλογή, αλλά όχι η μόνη καθώς ανάλογα με τις περιστάσεις προτείνονται τα Abyssal Scepter και Liandry's Torment. To τελευταίο μάλιστα έχει πολύ καλό synergy με το kit του Vel'Koz.
Rylais-Crystal-ScepterRylai's Crystal Scepter
Κατά την προσωπική μου άποψη είναι το ιδανικό defensive item για τον Vel'Koz. Πέρα από το πολύτιμο health και ability power που προσφέρει, η passive του συμπληρώνει ιδανικά το kit σας. Εναλλακτικά defensive items είναι το Rod of Ages και το Banshee's Veil.


Runes

velkoz-runes

9 x Greater Mark of Magic Penetration (+7.83 magic penetration)
9 x Greater Seal of Armor (+ 12.66 armor)
9 x Greater Glyph of Scaling Ability Power (+28.04 ability power στο Level 18)
3 x Greater Quintessence of Ability Power (+14.85 ability power)
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 9 x Greater Glyph of Magic Resist. H επιλογή αυτή είναι πιο safe όσον αφορά το early game, ειδικά στην περίπτωση που δεν έχετε ακόμη εξοικειωθεί με τον Vel'Koz.

Masteries

velkoz-masteries-build-2
Με δεδομένο ότι πρώτος μας στόχος είναι να μεγιστοποιήσουμε το damage μας επενδύουμε 21 πόντους στο Offense Tree. Οι υπόλοιποι εννέα μπορούν να κατανεμηθούν στο Defense ή στο Utility Tree. Γενικά επιλέγουμε το πρώτο build στην περίπτωση που αντιμετωπίζουμε champions που μας κάνουν counter όπως την Ahri.

Summoner Spells

flashΦυσικά ως πρώτο spell επιλέγουμε το Flash για τα escapes, για να διασφαλίσουμε ένα kill ή για να ξεφύγουμε από δύσκολες καταστάσεις.



barrierΣτο δεύτερο spell υπάρχουν αρκετές επιλογές, αν και ως πιο κατάλληλη θεωρώ το Barrier. Το τελευταίο είναι εξαιρετικά χρήσιμο τόσο στο early, όσο και στο late game, όπου και είστε ευάλωτοι όποτε χρησιμοποιείτε την ulti σας.



ignite Με δεδομένο ότι θα πρέπει να βρεθείτε κοντά σε κάποιον αντίπαλο champion για να χρησιμοποιήσετε το Ignite, άρα είναι πολύ πιθανό ότι θα πεθάνετε πριν προλάβετε να το κάνετε cast, θα σας πρότεινα να μην το επιλέξετε. Εάν παρόλα αυτά είστε σίγουροι για τις ικανότητες σας είναι ένα spell που θα σας βοηθήσει να κάνετε πολύ γρήγορα snowball το lane σας.


teleportΩς τρίτη και τελευταία επιλογή για το δεύτερο spell, σας προτείνω το Teleport, ειδικά στην περίπτωση που δεν το έχει πάρει ο top laner της ομάδας σας. Εάν πάρετε Flash και Teleport θα πρέπει να χτίσετε άμεσα το Distortion Enchantment στις μπότες σας.


Θετικά:
- Κάνει καλό harass
- Αρκετό cc στο kit του
- Η passive του προκαλεί true damage
- Τα abilities του έχουν μεγάλο range

Αρνητικά:
- Χαμηλό mobility
- Όλα τα abilities του είναι skill shots
- Squishy
- Δεν έχει escape tools

Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι ο Vel'Koz είναι ένας πολύ δυνατός Mage, αλλά απαιτεί πολύ συγκεκριμένο team composition για να δείξει τις αρετές του. Σε καμία περίπτωση δεν είναι "overpowered", αφού υπάρχουν πάρα πολλοί champions που μπορούν να σας κάνουν εύκολα counter.

Επιπροσθέτως, ο Vel'Koz είναι hard counter για champions που δεν είναι συνηθισμένα picks (Heimerdinger, Karthus, Ryze). Να τονίσουμε ότι το guide αυτό αποτελεί καθαρά προσωπική άποψη, αν και αρκετοί επαγγελματίες παίκτες όπως ο Shiptur της Team Coast και ο Overpow της Team ROCCAT χρησιμοποιούν παρόμοια builds για τον Vel'Koz.

ΠΗΓΗ
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top