Η καταιγίδα τύπου Supercell

0
Η καταιγίδα Supercell είναι ένα από τα τέσσερα δυνατότερα είδη καταιγίδας. Οι καταιγίδες αυτού του τύπου είναι σπάνιες κι έχουν μεγάλη διάρκεια.Έχουν την ιδιαιτερότητα να είναι αρκετά βίαιες όταν συμβαίνουν και παράγουν καιρικές συνθήκες όπως σφοδρούς ανέμους, χαλάζι και ανεμοστρόβιλους.
Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμά τους είναι η δημιουργία μιας μεγάλης κι έντονης δίνης, η οποία προκαλεί την βαθιά περιστρεφόμενη κάθετη κίνηση της αέριας μάζας. Παρόλο που οι ανεμοστρόβιλοι δεν έχουν πάντα παρουσία σε αυτό το είδος της καταιγίδας, ωστόσο εξαρτάται από τη δίνη για το αν θα σχηματιστούν ανεμοστρόβιλοι που τελικά θα πλήξουν το έδαφος.
Αρχικά η οριζόντια ροή αέρα δημιουργεί στροβιλισμούς (πράσινο χρώμα) οι οποίοι στη συνέχεια γίνονται εντονότεροι και κινούνται κάθετα (με μπλε χρώμα).
updraft
Ένα καταπληκτικό time-lapse βίντεο σχηματισμού μιας τέτοιας υπέρ καταιγίδας κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα στο διαδίκτυο και μπορείτε να δείτε παρακάτω.
Σε ένα ακόμα βίντεο φαίνεται ολόκληρη η εκδήλωση του φαινομένου πάνω από το Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών. Το βίντεο αυτό κατέγραψε ο Stephen Locke:



Πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top