ΗΤC One M9

0
Προτεινόμενη τιμή769,00
  • Υπέρ

    Καλή ποιότητα κατασκευής, πρακτικό UI Sense 7, οθόνη με ισχυρή αντίθεση. Υποστήριξη Hi-Res Audio.
  • Κατά

    Αργή λειτουργία στην κάμερα, υπερβολική χρήση Noise Reduction στις σκοτεινές λήψεις, απουσία IOS. Μέτριες επιδόσεις ταχύτητας.
  • Επιγραμματικά

    Μια γενικά καλή συσκευή, με αδυναμίες, κυρίως στην κάμερα, που δεν συγχωρούνται στην κατηγορία του.
Η πορεία της HTC ήταν από τις πλέον ταραχώδεις μεταξύ των κατασκευαστών smartphones. Αν και η ταϊβανέζικη εταιρεία ήταν από τις πρώτες που υιοθέτησαν το Android, κι από εκείνες που πάντα φρόντιζαν τόσο την ποιότητα κατασκευής των συσκευών τους όσο και τη διαφοροποίησή τους σε επίπεδο UI, η βάση των πελατών της δεν ήταν η ανάλογη. Τα μερίδια αγοράς συρρικνώθηκαν, τα οικονομικά αποτελέσματα άρχισαν να εμφανίζουν απώλειες, και το παιχνίδι έμοιαζε χαμένο.

Η αντίδρασή της ήταν η σειρά συσκευών One, και τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από μία καλή πορεία του HTC One M8 –και των συσκευών Desire–, η εταιρεία είδε τους ισολογισμούς της να αντιστρέφονται και να επιστρέφουν στην –έστω και μικρή– κερδοφορία. To HTC One M9 λοιπόν έχει ένα πολύ μεγάλο βάρος στην “πλάτη” του, αφού η δική του εμπορική πορεία θα καθορίσει αν η εταιρεία συνεχίσει την ανοδική της πορεία ή θα ξαναμπεί σε περιπέτειες.

HTC One M9: Σχεδίαση και ποιότητα κατασκευής

Για να αποφύγει το τελευταίο ενδεχόμενο, η HTC με τη νέα συσκευή έχει διατηρήσει τα σημεία για τα οποία οι προκάτοχοί της είχαν δεχτεί θετικά σχόλια, φροντίζοντας παράλληλα να αλλάξει όλα εκείνα που αποτέλεσαν αντικείμενο αρνητικής κριτικής. Ξεκινώντας από την κατασκευή, το M9 διατηρεί το αλουμινένιο Unibody σώμα, όμως αυτή τη φορά το πλαίσιο της οθόνης είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, βαμμένο με μεταλλική βαφή, ώστε να μην είναι ορατή η διαφορά.
Σίγουρα κάποιοι θα γκρινιάξουν από αυτή την αλλαγή, ωστόσο η επιλογή αυτή ήταν προφανώς επιβεβλημένη προκειμένου να μειωθεί το κόστος κατασκευής. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι
η χαρακτηριστική σχεδίαση με τα στερεοφωνικά ηχεία BoomSound στην πρόσοψη της συσκευής.
Στο επάνω μέρος, υπάρχει το πλαστικό παράθυρο που επιτρέπει στο IR blaster να λειτουργεί. Η HTC όμως έχει αλλάξει την εφαρμογή που χρησιμοποιεί για τον τηλεχειρισμό –έχει περάσει στην εφαρμογή της Peel–, οπότε πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα εκπαίδευσης για άγνωστους IR κωδικούς.

HTC One M9

Αυτό που δεν θα βρείτε στο επάνω μέρος της συσκευής είναι το πλήκτρο On/Off, το οποίο έχει μετακομίσει στο κέντρο τής αριστερής πλευράς. Αν και η HTC δεν είναι η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποιεί αυτή τη διάταξη –για παράδειγμα, όλες οι συσκευές της σειράς Z της Sony φέρουν το πλήκτρο On/Off στο ίδιο σημείο–, θα θέλαμε να είχε χρησιμοποιήσει διαφορετικό σχήμα πλήκτρου, καθώς είναι πολύ εύκολο να το μπερδέψετε με εκείνο της μείωσης της έντασης, που βρίσκεται ακριβώς από πάνω. Μπορεί το On/Off να έχει ένα ανάγλυφο pattern προκειμένου να ξεχωρίζει διά της αφής, ωστόσο η διαφορά δεν είναι έντονη και το πρόβλημα παραμένει.

Στην ίδια πλευρά, εκτός από το On/Off και το ρυθμιστικό αυξομείωσης της έντασης, υπάρχει το πορτάκι για την υποδοχή της κάρτας μνήμης, ενώ στην απέναντι πλευρά, στο ίδιο ύψος, θα βρείτε την υποδοχή για τη Nano SIM. Τo mini-jack για τη σύνδεση των ακουστικών βρίσκεται στο κάτω μέρος, ενώ δίπλα υπάρχει η θύρα microUSB για τη φόρτιση.

Οι κάμερες του HTC One M9

Η επόμενη αλλαγή εντοπίζεται στην πλάτη της συσκευής. Εκεί που στην πλάτη του HTC One M8 υπήρχαν δύο κάμερες, αυτή τη φορά θα βρείτε μία. To M9 δεν διαθέτει πλέον τον δεύτερο αισθητήρα για την καταγραφή δεδομένων βάθους πεδίου, ενώ το παράθυρο της κεντρικής κάμερας έχει μεγαλώσει και από κυκλικό είναι τετράγωνο. Από κάτω κρύβει όχι μία κάμερα UltraPixel, αλλά έναν αισθητήρα της Toshiba ανάλυσης 20MP. H κάμερα UltraPixel ήταν πηγή έντονης κριτικής, αφού η εταιρεία δεν κατάφερε ποτέ να μετουσιώσει το θεωρητικό πλεονέκτημα των μεγαλύτερων pixels σε πραγματικό πλεονέκτημα έναντι των συσκευών που χρησιμοποιούσαν αισθητήρες μεγαλύτερης ανάλυσης.
Ο αισθητήρας έχει μέγεθος 1/2.4" και μέγεθος pixels στα 1,12μ. Ο φακός έχει F/2.2 αντί για F/2 στο M8, ενώ είναι ελαφρώς πιο ευρυγώνιος [στα 27,8mm αντί για 28mm], και δεν υπάρχει σύστημα οπτικής σταθεροποίησης όπως στα κορυφαία κινητά του ανταγωνισμού. Ο UltraPixel αισθητήρας, από την άλλη, δεν καταργήθηκε εντελώς, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί στην κάμερα της πρόσοψης. Έτσι, αντί για τον αισθητήρα των 5MP της Samsung, έχουμε τον αισθητήρα των 4MP της Omnivision με crop factor 7.21, που αντιστοιχεί σε 35mm. Όπως στα iPhone 6/6 Plus και Galaxy S6/S6 Edge, η κάμερα εξέχει ελαφρώς από το σώμα, καθώς υπάρχει ένα προστατευτικό πλαίσιο γύρω από τον φακό, ενώ και το κάλυμμα του φακού είναι από ζαφείρι προς αποφυγή των προβλημάτων με τις γρατζουνιές που παρουσιάστηκαν στο M8.
Παρά τις αλλαγές στο hardware, η HTC δεν έχει διαφοροποιήσει την εφαρμογή της κάμερας, και αν έχετε παλαιότερη συσκευή της εταιρείας, θα νιώσετε εξοικειωμένοι. Ανάμεσα στα διαφορετικά modes της φωτογράφησης, υπάρχει και πλήρως χειροκίνητο, στο οποίο έχετε απόλυτο έλεγχο της ισορροπίας του λευκού, της αντιστάθμισης της έκθεσης, του ISΟ, του χρόνου έκθεσης και της απόστασης εστίασης. Δυστυχώς, δεν μείναμε ευχαριστημένοι από την ταχύτητα της εφαρμογής, καθώς η κάμερα παρουσιάζει αισθητή καθυστέρηση στον χρόνο εστίασης και στον συνολικό χρόνο καταγραφής και αποθήκευσης των λήψεων, στοιχεία που καθιστούν τη χρήση της λιγότερο ευχάριστη και φαινομενικά επιβραδύνουν τη λειτουργία τής συσκευής. Σε επίπεδο λήψεων, πάντως, υπάρχει σαφής βελτίωση στην οξύτητα σε σχέση με την κάμερα του M8. Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο με τα χρώματα, τα οποία είναι υποκορεσμένα. Πολύ κακή είναι και η απόδοση στις νυχτερινές λήψεις, με την HTC να χρησιμοποιεί επιθετικό noise reduction, με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να μην έχουν καθόλου λεπτομέρεια.

Σχετικά δυσαρεστημένοι μείναμε και από την απόδοση της συσκευής στην εγγραφή βίντεο. Εδώ το μεγάλο πρόβλημα είναι η απουσία συστήματος σταθεροποίησης της εικόνας. Ειδικά αν δοκιμάσετε να τραβήξετε κάτι εν κινήσει, τα βίντεο θα είναι αρκετά κουνημένα. Συνολικά, αν και η HTC έχει κάνει κάποιες κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά προκειμένου να κονταροχτυπηθεί με τις κορυφαίες συσκευές του ανταγωνισμού.

Επιδόσεις και Sense 7

Προχωρώντας στο υπόλοιπο hardware, το One M9 είναι η δεύτερη συσκευή για φέτος που χρησιμοποιεί τον Snapdragon 810. Τo SoC υποστηρίζεται από 3GB μνήμης RAM, ενώ ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος είναι στα 32GB, από τα οποία ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τα 21. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε κάρτες μνήμης μέγιστης χωρητικότητας 128GB. Παρά τα όσα έχουν αναφερθεί για τα προβλήματα υπερθέρμανσης του Snapdragon 810, η HTC φαίνεται πως έχει τις ρυθμίσεις στο governor της CPU που αποτρέπουν τέτοια φαινόμενα. Από την άλλη, οι επιδόσεις τής συσκευής δεν ήταν σε όλα τα benchmarks υψηλές ούτε καλύτερες από εκείνες συσκευών με τον Snapdragon 805, οπότε χάνεται μέρος του πλεονεκτήματος. Πολύ υψηλές ήταν οι μετρήσεις σε ό,τι αφορά την ταχύτητα εγγραφής/ανάγνωσης της εσωτερική μνήμης της συσκευής, το οποίο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ποσότητα της RAM, βοηθά σημαντικά στην ομαλή εμπειρία χρήσης.
To Sense 7 δίνει έμφαση στην οργάνωση των εφαρμογών με βάση την τοποθεσία σας
Συνεχίζοντας με την οθόνη, η HTC επιμένει στη χρήση πάνελ FHD και όχι QHD, επιλογή που μας βρίσκει σύμφωνους. Το πάνελ είναι Super LCD3, με σχετικά υψηλή φωτεινότητα στα 450cd/m2 και πολύ υψηλό λόγο αντίθεσης 1.218:1. Αυτή τη φορά όμως είχαμε ορισμένα παράπονα σε ό,τι αφορά την ακρίβεια των χρωμάτων, τα οποία εμφάνιζαν μία τάση προς το ψυχρό. Τουλάχιστον το φαινόμενο δεν είναι έντονο και θα το παρατηρήσετε μόνο αν βάλετε το M9 δίπλα σε κάποια άλλη συσκευή με πιο ουδέτερη θερμοκρασία λευκού.

Στον τομέα του λογισμικού, η HTC αποφάσισε μαζί με το λανσάρισμα του M9 να ανανεώσει και το UI της. H συσκευή χρησιμοποιεί Android 5.0.1 με το νέο HTC Sense, που αισίως έχει φθάσει στην έκδοση 7. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι η έξυπνη παρουσίαση και οργάνωση των εφαρμογών στην αρχική οθόνη με βάση την τοποθεσία σας. Έτσι, στην κεντρική οθόνη σάς υποδέχεται το HTC Sense Home widget, το οποίο μπορεί να προβάλει shortcuts διαφορετικών εφαρμογών ανάλογα με το αν βρίσκεστε στο σπίτι, στο γραφείο ή έχετε βγει για να διασκεδάσετε. Φυσικά, για να μπορέσουν οι επιλογές αυτές να λειτουργήσουν, θα πρέπει να επιτρέψετε στο widget να έχει πρόσβαση στα δεδομένα της τοποθεσίας σας. Οπότε, αν δεν αισθάνεστε ευχάριστα με τον τρόπο που μας “παρακολουθούν” τα smartphones μας, αυτή η επιλογή δεν θα σας ευχαριστήσει.

Στην περίπτωση πάντως που αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το widget, θα διαπιστώσετε πως δουλεύει καλά, ενώ αν περάσετε σε άλλη συσκευή μετά το HTC, θα σας λείψει η δυναμική αλλαγή των εφαρμογών. Όπως και στις προηγούμενες συσκευές, η HTC έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην ποιότητα του ήχου. Αυτή τη φορά, εκτός από το ηχεία BoomSound, η συσκευή διαθέτει και DAC 24bit/192KΗz της Wolfson για αναπαραγωγή μουσικής υψηλής ανάλυσης.

Τελικά, το One M9 μας άφησε μία πικρή επίγευση. Παρότι η συσκευή διαθέτει όλα εκείνα τα συστατικά που ψάχνει κανείς σε ένα κορυφαίο smartphone, η τελική εκτέλεση της εταιρείας υπολείπεται σε βασικούς τομείς, και το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται για άλλη μία φορά στην κάμερα. Και στην κατηγορία τιμής που παίζει το M9, οι αδυναμίες συγχωρούνται πολύ δύσκολα...

Τεχνικά Χαρακτηριστικά HTC One M9

Οθόνη Super LCD3 5", 1.080x1.920 pixels [441ppi]
Επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 810: Quad-core ARM Cortex-A57 2GHz & quad-core ARM Cortex-A53 1,5GHz, Adreno 430
Μνήµη RAM 3.072MB
Αποθηκευτικός χώρος 32GB [21,15GB διαθέσιμα], microSD [έως 128GB]
Δίκτυα GSM 850/900/1800/1900, HSDPA 850/900/1900/2100, LTE 700/800/ 850/900/1800/2100/ 2300/2500/2600
Συνδεσιµότητα Wi-Fi b/g/n/ac, dual band, Wi-Fi Direct, DLNA, Bluetooth v4.1 με A2DP, aptX, NFC Κάµερα 20,7MP, dual LED φλας, geo-tagging, HDR, panorama, face detection
Λειτουργικό Android 5.0.2 Άλλα Multi-touch, GPS και A-GPS, GLONASS, ράδιοFM με RDS, IR blaster, Quick Charge 2.0, Ηχεία BoomSound με Dolby Audio, 100GB Google Drive, HTC Connect, DAC 24bit/192KHz, HTC BlinkFeed
Μπαταρία 2.840mAh
Διαστάσεις 144,6x69,7x9,6mm
Βάρος 157g
Διάθεση Cosmote, 210-6177 777, www.cosmote.gr
Εγγύηση 2 ETH






Πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top