Ήρθε η εποχή που θα μπορείτε να κάνετε upload γνώσεις στον εγκέφαλό σας [;]

0

Επιστήμονες έχουν αναπτύξει έναν τρόπο μεταφόρτωσης πληροφοριών στον εγκέφαλο κάποιου, ο οποίος σχεδόν μιμείται τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην τριλογία Matrix, παρόμοιο με εκείνο του χαρακτήρα του Κιάνου Ριβς, Νίο. Ο χαρακτήρας Νίο είχε κάνει  «upload» ένα εύρος από δεξιότητες kung- fu άμεσα στον εγκέφαλό του, μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

                Ήρθε η εποχή που θα μπορείτε να κάνετε upload γνώσεις upload γνώσεις upload γνώσεις upload γνώσεις στον εγκέφαλό σας [;] upload

Επιστήμονες στο HRL Information and System Sciences Laboratory στην Καλιφόρνια, εργάζονται για να μετατρέψουν την πραγματική ζωή σε μια τέχνη μίμησης, πολύ κοντά στην φιλοσοφία του Matrix, αναπτύσσοντας αυτό που αποκαλείται «διέγερση του εγκεφάλου μέσω χαμηλής τάσης ρεύματος» με σκοπό να μετατρέψουν το σύμπλεγμα γνώσεων ενός ατόμου σε πραγματικές δεξιότητες. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκμάθηση οδήγησης ενός αυτοκινήτου, το πιλοτάρισμα ενός αεροπλάνου, την εκμάθηση νέων γλωσσών, και ούτω καθεξής.
​​
Ο Dr Matthew Phillips, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας HRL Labs, χρησιμοποίησε μια τεχνική νευρο- διέγερσης γνωστή και ως διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος (TDCs) με σκοπό να διεγείρει περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μάθηση και τη διατήρηση των δεξιοτήτων. Η TDCs είναι μια μη επεμβατική, ανώδυνη τεχνική που χρησιμοποιεί σταθερής και χαμηλής τάσης ηλεκτρικό ρεύμα για να διεγείρουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Αρκετές μελέτες προτείνουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία νευροψυχολογικών διαταραχών όπως κατάθλιψη, άγχος, νόσο του Πάρκινσον, και χρόνιο πόνο.
Ο Dr Phillips είπε: «Το σύστημά μας είναι ένα από τα πρώτα του είδους του. Είναι ένα σύστημα διέγερσης του εγκεφάλου. Ακούγεται σαν ένα είδος επιστημονικής φαντασίας, αλλά υπάρχει μεγάλη επιστημονική βάση για την ανάπτυξη του συστήματος μας. Η συγκεκριμένη εργασία ,στην οποία αποβλέπαμε, ήταν το πιλοτάρισμα ενός αεροσκάφους, το οποίο απαιτεί τη συνέργεια τόσο γνωστικών όσο και κινητικών επιδόσεων.
Όταν μαθαίνετε κάτι, ο εγκέφαλός σας φυσικά αλλάζει. Νέες συνδέσεις γίνονται και ενισχύονται σε μια διαδικασία που ονομάζεται νευροπλαστικότητα. Αποδεικνύεται ότι ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η ομιλία και η μνήμη, βρίσκονται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, που έχουν το μέγεθος του μικρού σας δαχτύλου.
​​
Αυτό που κάνει το σύστημα μας είναι στην πραγματικότητα να υποδεικνύει αυτές τις αλλαγές ,σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, κατά τη διάρκεια της μάθησης. Στην πραγματικότητα, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πριν από 4.000 χρόνια χρησιμοποίησαν ηλεκτροφόρο ψάρι για να διεγείρουν και να μειώσουν τον πόνο.

Ακόμη και ο Ben Franklin εφήρμοζε φορτία ρεύματος στο κεφάλι του, όμως η αυστηρή επιστημονική έρευνα των μεθόδων αυτών ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και βασιζόμαστε σε αυτή την έρευνα για να στοχεύσουμε και να προσαρμόσουμε τη διέγερση με τον πιο αποτελεσματικό δυνατό τρόπο.



Ήρθε η εποχή που θα μπορείτε να κάνετε upload γνώσεις στον εγκέφαλό σας [;] upload


Μελέτησαν τα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο ενός εκπαιδευμένου πιλότου και στη συνέχεια τροφοδότησαν τα δεδομένα σε αρχάριους κατά τη διάρκεια που μάθαιναν να πιλοτάρουν ένα αεροπλάνο σε ένα ρεαλιστικό εξομοιωτή πτήσης.


Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience, αναφέρει ότι τα άτομα που έλαβαν διέγερση του εγκεφάλου μέσω καλυμμάτων κεφαλιού με ενσωματωμένα ηλεκτρόδια βελτίωσε τις ικανότητές τους στο πιλοτάρισμα και έμαθαν να πιλοτάρουν 33 τοις εκατό καλύτερα από μια ομάδα εικονικού φαρμάκου. Το πείραμα έδειξε βελτίωση τόσο στις κινητικές όσο και στις γνωστικές δεξιότητες.
​​
Ο Dr Phillips συνέχισε: «Ήμασταν σε θέση να πάρουμε μια ομάδα ατόμων και να τους εκπαιδεύσουμε σε ένα παρόμοιο επίπεδο.
Η μέθοδος βασίζεται στη φυσική επαφή του δέρματος του κεφαλιού με μια κάσκα, η οποία μεταδίδει το ρεύμα στο δέρμα μέσω ενός αγώγιμου gel.
Οι επιδράσεις μπορούν να διαρκέσουν για ώρες. Οι επιδράσεις παίρνουν μέρες ή εβδομάδες πρακτικής ώστε να παγιωθούν. Είναι ο ίδιος μηχανισμός εκμάθησης, εμείς απλά τον ενισχύουμε ή τον επιταχύνουμε.

Καθώς έχουμε ανακαλύψει περισσότερα σχετικά με τη βελτιστοποίηση, την προσωποποίηση και την προσαρμογή πρωτοκόλλων διέγερσης του εγκεφάλου, θα δούμε πιθανόν αυτές τις τεχνολογίες να γίνονται ρουτίνα σε περιβάλλοντα κατάρτισης και σε τάξεις.

Είναι πιθανό ότι η διέγερση του εγκεφάλου θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τις κατηγορίες όπως η εκπαίδευση οδηγών, η προετοιμασία για SAT tests, και η εκμάθηση ξένων  γλωσσών.

Ήρθε η εποχή που θα μπορείτε να κάνετε upload γνώσεις στον εγκέφαλό σας [;] upload




πηγη


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top