Uncharted 4: A Thief’s End | Review

0



Το ξεκίνημα του Nathan Drake μας πάει πίσω στο 2007, όπου η Naughty Dog κυκλοφόρησε το Uncharted: Drake’s Fortune αποκλειστικά για το Playstation 3. Το παιχνίδι θύμιζε πολύ Tomb Raider και γνώρισε τεράστια επιτυχία, αφού κυκλοφόρησαν δύο ακόμα τίτλοι σε PS3 και ένας σε PS Vita, ενώ αργότερα είδαμε μια ανανεωμένη συλλογή για το PS4. O Nathan όμως είχε ακόμα μια περιπέτεια να ζήσει και έτσι η Naughty Dog, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες του Playstation 4, κυκλοφόρησε το Uncharted 4: A Thief’s End, με το οποίο κλείνει οριστικά αυτό το κεφάλαιο.


Η ιστορία ξεκινά από πολύ παλιά, όταν ο Nathan βρισκόταν ακόμα στο ορφανοτροφείο μαζί με τον αδερφό του Sam. Μια μέρα αποφασίζουν να το σκάσουν, ώστε να βρουν τα αντικείμενα της μητέρας τους και έτσι ξεκινούν την περιπέτειά τους. Στην αμέσως επόμενη, σκηνή βρίσκονται σε μια φυλακή, με στόχο να βρουν ένα σταυρό, ο οποίος θα τους οδηγήσει στο θρυλικό θησαυρό του πειρατή Henry Avery. Σε συνεργασία με τον Rafe Adler, έναν κακομαθημένο κυνηγό θησαυρών και μιας μικρής βοήθειας μέσα από τη φυλακή, καταφέρνουν να πάρουν αυτό που θέλουν. Ωστόσο, καθώς προσπαθούν να αποδράσουν, ο Sam τραυματίζεται από εχθρικά πυρά και μένει πίσω, με τον Nate να τον θεωρεί νεκρό.


uncharted (5)


Φτάνουμε έτσι στο σήμερα, όπου μετά τα γεγονότα του Uncharted 3, o Nathan ζει μια ήσυχη ζωή μαζί με τη γυναίκα του Elena, όμως νιώθει ότι του λείπει κάτι. Προς έκπληξη όλων, ο Sam είναι ζωντανός και τον επισκέπτεται, λέγοντάς του πως ένας μαφιόζος τον έβγαλε από τη φυλακή και ότι για αντάλλαγμα θέλει το θησαυρό του Avery. Για να καταφέρει να σώσει τον αδερφό του, ο Nathan συμφωνεί να ψάξουν μαζί για το θησαυρό, λέγοντας ψέματα στην Elena για το πού βρίσκεται και τί κάνει. Μαζί τους έρχεται και ο μέντοράς του, Victor Sullivan, αλλά τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο περίπλοκα, αφού ο Rafe δεν σταμάτησε ποτέ να ψάχνει το θησαυρό.

Όπως και όλα τα παιχνίδια της σειράς, αποτελεί έναν action/adventure τίτλο, που συνδυάζει  εξερεύνηση σε διάφορες περιοχές, όπως ζούγκλες και αρχαίους ναούς, με αναρρίχηση σε καθόλου φιλικές επιφάνειες και μάχες με όπλα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με πολλούς νέους μηχανισμούς, κάνουν την αναρρίχηση πιο ενδιαφέρουσα και εκμεταλλεύονται τη χρήση μεταφορικών μέσων, που είναι μία πολύ σημαντική προσθήκη. Επιπλέον, αλλάζουν πολύ τα επίπεδα δυσκολίας. Κάποιες είναι πολύ χαμηλές, για αυτούς που θέλουν απλά να απολαύσουν το τελευταίο ταξίδι του Nathan Drake, αλλά κάποιες άλλες προορίζονται για αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν τα όρια τους. Έτσι το παιχνίδι δίνει μια τεράστια γκάμα για να επιλέξετε τη δυσκολία που σας ταιριάζει. Βέβαια, θα λέγαμε πως ακόμα και στο Normal, το παιχνίδι έχει αρκετά δύσκολα σημεία.


uncharted (1)


Για ακόμα μια φορά, η αναρρίχηση αποτελεί το βασικότερο κομμάτι του παιχνιδιού, αφού θα περάσετε αμέτρητες ώρες να σκαρφαλώνετε σε επικίνδυνες πλαγιές, σε τεράστια υψόμετρα, κάτι που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη. Σε αντίθεση όμως με παλαιότερα παιχνίδια, το μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσετε, δεν είναι απλά ένα ευθύγραμμο τμήμα. Η διαφορά του είναι πως μπορείτε να φτάσετε στον προορισμό σας με πολλούς τρόπους, κάτι που θα δούμε και αργότερα στις μάχες. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες προσθήκες στον τομέα του platforming. Η πρώτη είναι ένα καρφί, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σαν στήριγμα σε κάποιες επιφάνειες, ώστε να μπορέσετε να πιαστείτε από προεξοχές που απέχουν πολύ μεταξύ τους. Η δεύτερη και πιο σημαντική είναι αυτή του grappling hook. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό της σειράς Batman Arkham, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αιωρηθείτε από επιφάνεια σε επιφάνεια, να σκαρφαλώσετε σε ψηλά μέρη και να τραβήξετε κουτιά που βρίσκονται μακριά σας, ώστε να τα χρησιμοποιήσετε σαν σκαλοπάτια.

Από ένα παιχνίδι κυνηγιού θησαυρών δεν γίνεται να λείπουν διάφοροι γρίφοι. Η επίλυση τους σπάνια απαιτεί platforming, ενώ συνήθως η λύση βρίσκεται στο περιβάλλον. Μάλιστα, έχουμε κάποιους που λειτουργούν σαν παγίδες και τα λάθη μπορούν να έχουν άσχημη κατάληξη. Επιπλέον, ο Nate σημειώνει τα διάφορα στοιχεία στο βιβλιαράκι του, φέρνοντάς σας πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές η δυσκολία τους βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα και αν καθυστερήσετε πολύ, τότε ο χαρακτήρας που βρίσκεται μαζί σας, θα αρχίσει να σας βοηθάει.


uncharted (10)


Άλλος καινούργιος μηχανισμός είναι η χρήση οχημάτων, για να ταξιδέψετε στις διάφορες περιοχές του παιχνιδιού. Ένα στην ουσία pseudo-free roaming σύστημα, αφού ο προορισμός φαίνεται από αρκετά μακριά, ενώ μετά από λίγη ώρα θα προσαρμοστείτε στο κεντρικό μονοπάτι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα βλέπετε ερείπια και άλλα μέρη που θα σας κινούν το ενδιαφέρον και πριν το καταλάβετε, θα έχετε κατέβει από το όχημα με σκοπό να τα εξερευνήσετε.  Για αρχή έχουμε τα τζιπ, τα οποία είναι σχεδιασμένα έτσι, ώστε να μπορούν να ανέβουν πάνω σε συγκεκριμένες επιφάνειες. Θα πρέπει να προσέχετε μην γλιστρήσετε στις λάσπες. Τα τζιπ έρχονται με ένα σκοινί στο μπροστινό τους μέρος, το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ανεβείτε πολύ απότομες κατηφόρες ή να τραβήξετε και να σπάσετε πράγματα, ώστε να δημιουργήσετε περάσματα. Επίσης, έχουμε και βάρκες με τις οποίες μπορείτε να εξερευνήσετε μικρά νησιά. Αυτές δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη λειτουργία, αλλά ο Nate μπορεί να κάνει μακροβούτια και να εξερευνήσει τον βυθό της  θάλασσας, για όσο βέβαια μπορεί να κρατήσει την αναπνοή του.

Για άλλη μια φορά ο Nate καλείται να μηδενίσει τον πληθυσμό μιας μικρής πόλης. Αλλά, όπως είπαμε και προηγουμένως, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείτε να χειριστείτε μία κατάσταση.
 Στο Uncharted 4, το stealth έχει την τιμητική του, αφού μπορείτε να κρυφτείτε μέσα σε θάμνους και πίσω από τοίχους, ώστε να αποφύγετε τους εχθρούς. Μπορείτε σε ένα encounter που ξεκινάτε χωρίς να σας έχουν δει, να τους σκοτώσετε όλους με κοντινές επιθέσεις ή να τους αγνοήσετε τελείως και να περάσετε το σημείο απαρατήρητοι. Μπορείτε να μαρκάρετε τους εχθρούς για να κανονίσετε την πορεία σας πιο εύκολα, ενώ όταν σας βλέπουν, εμφανίζεται μια κίτρινη μπάρα από πάνω τους σε στυλ Assassin’s Creed. Όσο για τις κλασσικές μάχες, χρησιμοποιούν ένα cover σύστημα, στο οποίο θα λέγαμε βρίσκεται και το μόνο αρνητικό του παιχνιδιού, αφού πολλές φορές δεν καλύπτεστε από εκεί που θέλετε. Αυτό μάλιστα μπορεί να αποβεί μοιραίο σε υψηλότερες δυσκολίες. Από ‘κει και πέρα υπάρχει μεγάλη ποικιλία όπλων, τόσο σε πολυβόλα και καραμπίνες, όσο και σε πιο βαριά και εκρηκτικά. Ωστόσο, βρίσκετε συχνά όπλα, που με μια βολή μπορούν να εξουδετερώσουν εχθρούς, που δεν φοράνε βαριά πανοπλία.


uncharted (6)


Φυσικά, τα διάφορα collectibles δεν γίνεται να λείπουν από ένα παιχνίδι Uncharted. Σε κάθε γωνία του παιχνιδιού, μπορείτε να βρείτε ένα πολύτιμο αντικείμενο, αλλά δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Οτιδήποτε άξιο προσοχής ο Nate θα το μεταφέρει στο τετράδιό του, ενώ ταυτόχρονα βρίσκετε παλαιότερα κείμενα, τα οποία σας δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη αφήγηση, από όσα συνέβησαν στο παρελθόν με θέμα το θησαυρό του Henry Avery. Επίσης, βλέπουμε ένα σύστημα συζητήσεων όπως αυτό του Last of Us, δηλαδή μετά από κάποια συγκεκριμένα γεγονότα μπορείτε να ξεκινήσετε συζητήσεις με το άτομο που σας συνοδεύει με βάση αυτά. Μένοντας στις συζητήσεις, υπάρχουν cutscenes που σας βάζουν να επιλέξετε την απάντηση του Nate. Αυτό αλλάζει την κατάληξη του διαλόγου, χωρίς να επηρεάζει τη ροή της ιστορίας.

Το multiplayer κομμάτι του παιχνιδιού επιστρέφει δυναμικά και προσφέρει μάχες που συνδυάζουν αναρρίχηση και πυροβολισμούς, μέσα από μερικούς εξωτικούς χάρτες και τρία διαφορετικά game modes: κλασσικό Team Deathmatch, Plunder, που είναι ένα είδος capture the Flag, και Command, ένα mode όπου κάθε ομάδα προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο τριών περιοχών. Οι ομάδες χωρίζονται σε Heroes και Villains και πριν από κάθε αγώνα κάθε παίκτης επιλέγει τον αγαπημένο του χαρακτήρα. Αξίζει να αναφερθούν και τα εντυπωσιακά melee kills, τα οποία εξουδετερώνουν τους αντιπάλους αμέσως. Με την χρήση του hook μπορείτε να φορτώσετε ένα πανίσχυρο melee attack ή ενώ το χρησιμοποιείτε και βρίσκεστε στον αέρα, πέφτετε με δύναμη πάνω σε κάποιον εχθρό. Να πούμε επίσης πως με τις περισσότερες επιθέσεις, οι εχθροί δεν βγαίνουν απευθείας εκτός και μπορεί κάποιος να τους ζωντανέψει.


uncharted (7)


Πέρα όμως από τους πυροβολισμούς, υπάρχουν και κάποιες άλλες λειτουργίες. Μπορείτε να πετάξετε διάφορα αντικείμενα όπως χειροβομβίδες και νάρκες, τα οποία έχουν ένα cooldown για να μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε ξανά. Μέσα στις μάχες, μαζεύετε χρήματα από kills και θησαυρούς, σκορπισμένους σε διάφορα μέρη του χάρτη. Με αυτά, μπορείτε να αναβαθμίσετε τα αντικείμενα για το συγκεκριμένο ματς και αν μαζέψετε αρκετά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές από τις παρακάτω ιδιότητες. Έχουμε κάποια heavy weapons που εκτοξεύουν εκρηκτικά, μαζί με άλλα πολύ δυνατά όπλα. Από εκεί και πέρα έχουμε τα mystical, υπερφυσικές δυνάμεις που περιορίζουν τους εχθρούς και τα sidekicks. Τα sidekicks είναι χαρακτήρες ελεγχόμενοι από το AI του παιχνιδιού και χωρίζονται σε heavies, snipers και medics. Η προϋπόθεση για να χρησιμοποιήσετε κάτι από τα παραπάνω, είναι να το βάλετε μέσα στο loadout σας, το οποίο έχει ένα όριο πόντων σε αυτά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Θα παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχει κάποιο leveling σύστημα για το παιχνίδι, κάτι που μας αποτρέπει να αξιολογήσουμε το matchmaking. Ωστόσο, για να ξεκλειδώσετε νέα πράγματα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε αυτά που ήδη έχετε στην κατοχή σας. Για mods, αρκεί να χρησιμοποιήσετε αυτό που θέλετε να ξεκλειδωθεί, ενώ για νέες δυνάμεις και όπλα πρέπει να χρησιμοποιείτε άλλα στην ίδια κατηγορία. Ωστόσο, υπάρχει και ένα ranking system, το οποίο για να ξεκλειδωθεί, θα πρέπει να παίξετε 10 αγώνες σε οποιοδήποτε mode και για καταταχθείτε κάπου θα πρέπει να παίξετε 5 ranked αγώνες. Αυτοί είναι περιορισμένοι στο Team Death Match.


uncharted (4)


Τελειώνοντας ένα multiplayer match παίρνετε κάποιους, με τους οποίους μπορείτε να ξεκλειδώσετε loot boxes. Πόντους μπορείτε επίσης να πάρετε κάνοντας daily quests και από κάποια single player challenges, τα οποία λειτουργούν σαν tutorial. Τα loot boxes χωρίζονται σε αυτά που δίνουν character items και σε αυτά που είναι λίγο πιο ακριβά και δίνουν ένα τυχαίο mod, μάλιστα υπάρχουν και κάποια που δίνουν boosters μιας χρήσης. Τα αντικείμενα μπορεί να είναι ολόκληρα κοστούμια, χαρακτήρες ή απλά αξεσουάρ, που δεν επηρεάζουν την απόδοση παρά μόνο την εμφάνιση.

Είναι φανερό πως το Uncharted 4 εκμεταλλεύεται όλη τη δύναμη του Playstation 4, δίνοντάς μας το καλύτερο γραφικό περιβάλλον που έχουμε δει στην κονσόλα. Από τη μία μεριά έχουμε το single player campaign, που στα 30fps προσφέρει μια απίστευτη κινηματογραφική εμπειρία και ας μην ξεχνάμε τα διάφορα εφέ που μπορείτε να επιλέξετε μετά το τέλος του παιχνιδιού, με το cel-shaded να ξεχωρίζει. Από την άλλη πλευρά, το multiplayer έχουμε κάπως μειωμένη ποιότητα στα γραφικά, αλλά τα σταθερά 60fps έχουν περισσότερη σημασία, ώστε τα ματς να έχουν μια ομαλή ροή.


uncharted (3)


Όσο για το περιβάλλον, η Naughty Dog δημιούργησε μια σειρά εξωτικών περιοχών, με την κάθε μια να έχει τις δικές λεπτομέρειες και το δικό της βάθος. Η κίνηση των φυτών, τα ελάχιστα ζώα που θα δείτε, αν είστε προσεκτικοί και η υγρασία, είναι μόνο ένα μέρος από αυτά που έχει να δείξει το γραφικό περιβάλλον του Uncharted 4. Ταυτόχρονα, η βροχή, το χιόνι και η λάσπη θα επηρεάζουν και τους ίδιους του χαρακτήρες, λερώνοντας τα ρούχα τους και όχι μόνο. Επίσης, στο εσωτερικό των ναών μπορούμε να διακρίνουμε ακόμα και τη σκόνη, ενώ όπως και σε όλες τις επιφάνειες, οι χαρακτήρες αφήνουν τα ίχνη τους πάνω σε αυτήν.

Εκεί όμως που το Uncharted 4 ξεχωρίζει από τα άλλα παιχνίδια του είδους, είναι τα physics του. Ο τρόπος κίνησης των χαρακτήρων πάνω άγριες επιφάνειες και η επαφή τους με τοίχους έχει αποδοθεί με τεράστιο ρεαλισμό, αλλά αυτό που θα σας εντυπωσιάσει περισσότερο είναι τα physics στο περιβάλλον. Ένας πυροβολισμός σε μια βουνοπλαγιά, είναι αρκετός για να δημιουργήσει σταδιακά μια μικρή κατολίσθηση μπροστά στα μάτια σας.


uncharted (9)


Το κεντρικό μενού των προηγούμενων παιχνιδιών συνοδευόταν από το άκουσμα της μουσικής Nate’s Theme. Η έλλειψή του στο Uncharted 4, στην αρχή δημιούργησε κάποιους προβληματισμούς, αλλά όταν ακούστηκε για πρώτη φορά στο εισαγωγικό βίντεο, ο λόγος που έγινε αυτό ξεκαθαρίστηκε αμέσως. Το Nate’s Theme 4, μαζί με το υπόλοιπο soundtrack του παιχνιδιού, προσδιορίζει τον τρόπο που έχει ωριμάσει η σειρά με τα χρόνια, προσθέτοντας μικρές σκοτεινές πινελιές, που φέρνουν στα ακούσματα του Last of Us.

Για ακόμη μια φορά, η δουλειά που έχει γίνει στο Voice Acting εντυπωσιάζει. Εξ αρχής η συνεργασία του Nolan North (Nathan Drake) και Troy Baker (Samuel Drake), είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τις προσδοκίες. Και οι δύο ηθοποιοί έδωσαν τρομερές ερμηνείες, τονίζοντας το εξαιρετικό χιούμορ που διαθέτει η οικογένεια Drake. Κατάφεραν να αποδώσουν σωστά την οικειότητα μεταξύ των δύο αδερφών, με τον Baker να μπαίνει απευθείας στο κλίμα, που ο North ζει εδώ και τέσσερα παιχνίδια.


uncharted (2)


To Uncharted 4 συνδυάζει το καλύτερο γραφικό περιβάλλον, ένα ελεύθερο gameplay χωρίς περιορισμούς και τους καλύτερους voice actors που έχουν περάσει από τον τομέα των video games.
Η ιστορία του περιέχει απίστευτο βάθος, που και τα τρία προηγούμενα παιχνίδια μαζί δεν μπορούν να το ξεπεράσουν. Μαζί με αυτά, το δυνατό multiplayer κομμάτι δίνει και αυτό με τη σειρά του πολλές ώρες διασκέδασης και με περισσότερες προσθήκες να έρχονται, θα το κάνει για αρκετό καιρό ακόμα. Δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη, ενώ δίνει βάση στην έννοια του console seller.  Μακράν το καλύτερο παιχνίδι της σειράς και το ιδανικότερο κλείσιμο για το τέλος ενός κλέφτη.

Θετικά
  • Απίστευτο γραφικό περιβάλλον με εξωπραγματικά physics
  • Ελευθερία στο gameplay και στον τρόπο αντιμετώπισης των μαχών
  • Οι καλύτεροι voice actors στο ίδιο παιχνίδι
Αρνητικά
  • Μικρά προβλήματα στο cover system, όπου κάποιες φορές δεν θα καλυφθείτε από εκεί που θέλετε

10  Αριστούργημα

Uncharted 4: A Thief's End

Η τελευταία περιπέτεια του Nathan Drake αποτελεί και την καλύτερη της σειράς, με όλα όσα χρειάζεται ένας action/adventure τίτλος



πηγη



Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top