Οι τιμές του ρεύματος και οι διαδηλώσεις έριξαν την κυβέρνηση της Βουλγαρίας

0

Οι τιμές του ρεύματος και οι διαδηλώσεις έριξαν την κυβέρνηση της Βουλγαρίας
Μας φόρεσαν τα γυαλιά !
Μόλις τρεις ημέρες μετά την απόλυση του Υπουργού Οικονομικών, και μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη χώρα, σήμερα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ανακοίνωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του παραιτούνται. 
Ο Μπορίσοφ απέστειλε στο βουλγαρικό κοινοβούλιο επιστολή, με την οποία ανακοίνωσε επίσημα την παραίτηση της κυβέρνησής του.  "Θα εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας έως την εκλογή νέας κυβέρνησης και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσουμε μία συνέχεια" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, την οποία διάβασε ενώπιον της ολομέλειας του βουλγαρικού κοινοβουλίου η πρόεδρος του σώματος Τσέτσκα Τσάτσεβα.
Πρώτο "βήμα" ύστερα από αυτή την εξέλιξη είναι η διεξαγωγή ψηφοφορίας αύριο, Πέμπτη, στη βουλή επί της παραίτησης της κυβέρνησης Μπορίσοφ.
Παράλληλα, ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός έκανε επισήμως δεκτή τη παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ.
   "Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ υπέβαλε την παραίτησή του κι εγώ τη δέχτηκα. Η σχετική απόφασή μου δεν έχει αλλάξει" αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του κ. Μπορίσοφ, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του κ. Ντιάνκοφ ότι ο ίδιος παραμένει στο αξίωμά του έως ότου αντικατασταθεί από τη Βουλή.
 Αφού διευκρινίζει ότι το κοινοβούλιο δεν συζήτησε και δεν ενέκρινε την παραίτηση του κ. Ντιάνκοφ εξαιτίας της παραίτησης ολόκληρης της κυβέρνησης, ο κ. Μπορίσοφ διευκρίνισε ακόμη πως, σε περίπτωση που το GERB κερδίσει τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, "ο Συμεών Ντιάνκοφ δεν θα είναι μέλος της επόμενης κυβέρνησης της Βουλγαρίας".
Αιφνιδιαστική ανακοίνωση παραίτησης
“Την εξουσία μας την έδωσε ο λαός και σήμερα του την επιστρέφουμε” είπε σήμερα ο Μπορίσοφ, ο οποίος την τελευταία εβδομάδα ήρθε αντιμέτωπος με ένα ευρύ κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ενάντια στην λιτότητα και τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι Βούλγαροι βουλευτές επρόκειτο να ψηφίσουν, σήμερα, επί της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ, όταν ο Μπορίσοφ ανακοίνωσε αιφνιδίως, ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να παραιτηθεί μαζικά γύρω στο μεσημέρι.

 

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και οι υπουργοί του δεν θα συμμετάσχουν σε προσωρινή κυβέρνηση. "Δεν θα συμμετάσχουμε σε προσωρινή κυβέρνηση. Η εξουσία δεν ήταν ποτέ ο στόχος μου, ούτε και θα κερδίσω κάτι εάν οι πολίτες μας μισούν" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ από το βήμα της βουλγαρικής βουλής.
Επίσης, όπως δήλωσε, παραιτείται καθώς οι μαζικές διαδηλώσεις μπορούν να καταλήξουν σε αιματηρές συγκρούσεις, κάτι το οποίο δεν θα το ήθελε ποτέ. “Εγώ δεν θα συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση υπό την οποία η αστυνομία χτυπάει τους ανθρώπους," είπε ο Μπορίσοφ μιλώντας στην βουλγαρικό κοινοβούλιο.

 

Δεκατέσσερα άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο εχθές, μετά από άγριες συμπλοκές των διαδηλώτών με τα ΜΑΤ στο κέντρο της Σόφιας.

 

Εχθές ο Μπορίσοφ προσπάθησε να ηρεμήσει τις διαμαρτυρίες, με την υπόσχεση να μειώσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να τιμωρήσει με πρόστιμα τις ξένες εταιρείες ενέργειας που υπερβαίνουν το πλαφόν.
Παράλληλα, είχε δηλώσει στο υπουργικό του συμβούλιο ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί υπό το βάρος των περιστάσεων αλλά θα εξαντλήσει την θητεία του, η οποία κανονικά έληγε σε τέσσερις μήνες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top