Κυβερνητικό σήμα προς ΣΕΒ: Κόψτε κι άλλο τους μισθούς

0
 
Σάλος από τις δηλώσεις του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργου

Σε μακρύ χέρι του ΣΕΒ και γενικότερα των εργοδοτών έχει μετατραπεί η τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ., καθώς, λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσής της να θέσει στον γύψο το δικαίωμα της απεργίας, παρακινεί απροκάλυπτα τους εργοδότες να τσακίσουν περαιτέρω τους μισθούς και ιδιαίτερα τον κατώτατο, που ήδη έχει πέσει στα 586 ευρώ και τα 511 ευρώ για τους νέους.

Οι αποστάσεις του υπουργού Οικονομικών, αλλά και των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ., από τις δηλώσεις του κ. Μέργου μικρή σημασία έχουν, αφού οι εργοδότες μπορούν να επιτύχουν τους στόχους μέσω των "ευέλικτων" μορφών εργασίας που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, όπως άλλωστε τους υπέδειξε ο κ. Μέργος!Νέα σενάρια για μείωση του κατώτατου μισθού αναζωπυρώθηκαν μετά τη χθεσινή αποκαλυπτική, αλλά και ταυτόχρονα προκλητική δήλωση του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργου, σύμφωνα με την οποία "ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα"! Η δήλωση του γ.γ. που πραγματοποιήθηκε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, ανοίγει ουσιαστικά ξανά τη συζήτηση για το ύψος του κατώτατου μισθού, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί κυβερνητικό "σήμα" στους εργοδότες να προχωρήσουν ελεύθερα σε μεγάλες μειώσεις μισθών, εκμεταλλευόμενοι και τη λήξη των τελευταίων κλαδικών συμβάσεων!


****


Κατά την ομιλία του ο κ. Μέργος υποστήριξε ότι "το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα, αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη", σημείωσε.

Όσον αφορά ειδικότερα τον κατώτατο μισθό, η δήλωση του γ.γ. έρχεται λίγο πριν ξεκινήσει η νέα διαδικασία διαμόρφωσής του που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Η απόφαση για το ύψος του κατώτατου μισθού θα ληφθεί αποκλειστικά από την κυβέρνηση και θα καθοριστεί με πράξη υπουργικού συμβουλίου, καθώς συνδικάτα και εργοδότες θα περιοριστούν σε απλή διαβούλευση.


Προσπάθεια αναδίπλωσης

Η δήλωση Μέργου προκάλεσε νέο συναγερμό στην κυβέρνηση. Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του "μισοάδειασε" τον γ.γ., σημειώνοντας: "Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού. Στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat". Επίσης, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έσπευσε να σημειώσει ότι "ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλός, δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι το τέλος του προγράμματος".

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2012, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στο πλαίσιο του Μνημονίου 2 και του Μεσοπρόθεσμου, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% (και 32% για τους νέους έως 25 ετών) και διαμορφώθηκε στα 586 ευρώ. Πρόσφατα, επίσης, το ΔΝΤ στην έκθεσή του συναρτούσε το επίπεδο του κατώτατου μισθού με το επίπεδο ανεργίας και την παραγωγικότητα.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κατά την ομιλία του συνέστησε ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, όταν με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΣΕΠΕ οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία υπερτερούν όσων εργάζονται με πλήρη απασχόληση και γενικότερα στην αγορά εργασίας μετά την επιβολή των διαδοχικών Μνημονίων επικρατεί πλήρης απορρύθμιση. Ο κ. Μέργος ανέφερε ότι "η ευελιξία στην αγορά εργασίας, όπως εφαρμόστηκε στη Βόρεια Ευρώπη, μπορεί να αποτελέσει για μας εμπειρία, αφού δεν επηρεάστηκε η κοινωνική συνοχή".

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top