Δοκιμάσαμε το Oppo Find 5 – Αξίζει τελικά ο κινέζος;

0
Αν ρωτήσεις κάποιον αν γνωρίζει την Oppo θα σου πει κατά πάσα πιθανότητα όχι. Αν όμως του πεις «Samsung, LG, HTC, Sony” τότε θα σου πει σίγουρα ναι. Η Oppo είναι μια κινέζικη εταιρία χρόνια στον χώρο αλλά με δραστηριότητα μόνο στη χώρα της. Φέτος έκανε την αρχή φέρνοντας για πρώτη φορά κινητό της στην Ευρώπη, το Find 5. Εμείς το δοκιμάσαμε και σας το παρουσιάζουμε. Αξίζει να του δώσουμε σημασία;

Το Find 5 αποτελεί μια από τις ναυαρχίδες της εταιρίας (η άλλη είναι το νέο N1 που κυκλοφορεί εδώ και μερικές μέρες αλλά ανήκει στα phablets). Είναι το πρώτο κινητό με οθόνη 1080p και ενώ βρίσκεται αρκετούς μήνες στην αγορά δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από τις νέες συσκευές που κυκλοφορούν τώρα.



Το κινητό έρχεται σε 2 χρώματα (White/Midnight) με το Midnight να μην είναι πλέον διαθέσιμο και σύμφωνα με την Oppo να μην γίνει ποτέ ξανά. Στα χέρια μας είχαμε το 16άρι White το οποίο πέρα από το μαύρο περίγραμμα στην οθόνη και τα hardware buttons, είναι ολόλευκο. Στην αριστερή μεριά βρίσκει κανείς το power button μαζί με την υποδοχή microSim, δεξιά τα volume buttons και πάνω την υποδοχή των ακουστικών.

     

Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για:
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Λειτουργικό
Benchmarks
Πρόσθετες λειτουργίες
Κάμερα
Custom Roms
Γενικές εντυπώσεις
• Οθόνη IPS LCD 5 ιντσών και ανάλυσης 1920x1080
• Μέγεθος 141.8x68.8x8.9 χιλιοστά – Βάρος 165 γραμμάρια
Τετραπύρηνος επεξεργαστής Qualcomm APQ8064 Snapdragon στο 1.5GHz
2 GB RAM
• 2 διαθέσιμα μοντέλα 16/32GB (δεν υπάρχει υποδοχή για microSD)
• Πίσω κάμερα στα 13MP με autofocus, LED flash, δυνατότητα εγγραφής βίντεο 1080P@30fps με HDR, μπροστά κάμερα 1.9MP
• Μη αφαιρούμενη μπαταρία στα 2500mAh
• GPS,Wifi, Bluetooth, Gorilla Glass 2
• Android 4.2.2 (ColorOS)
 
Όπως μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά του είναι εφάμιλλα των κορυφαίων κινητών των άλλων εταιριών. Φυσικά δεν μπορεί να κοντραριστεί με τον Snapdragon 800 των LG G2 και Note 3 αλλά δε θα αφήσει κανένα παραπονεμένο. Η μπαταρία του σε χρήση μόνο με Wifi τα πήγε έτσι:

 
 
Αντιθέτως μόνο με 3G (δεν υποστηρίζει 4G) έβγαλε άνετα τη μέρα μέχρι το βράδυ με αρκετή χρήση. Η μπαταρία του μπορεί να διαρκέσει περισσότερο αν ενεργοποιηθεί το Power saving mode. Σίγουρα δε θα λέγαμε όχι σε μια μεγαλύτερη από τα 2500mAh μπαταρία.

Το Oppo Find 5 έρχεται από την αρχή με Android 4.1 Jelly Bean. Το αρχικό stock λειτουργικό δεν εντυπωσιάζει. Όσοι έρθουν από άλλη ακριβή συσκευή θα νιώσουν ότι λείπουν αρκετά πράγματα. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η εταιρία στράφηκε στην δημιουργία της δικιάς της rom/skin που ακούει στο όνομα ColorOS.
 
Η πρώτη έκδοση της ColorOS rom για το Find 5 είναι έτοιμη, είναι βασισμένη στο Android 4.2.2 Jelly Bean και όσοι έχουν την συσκευή είναι απαραίτητο κατά την άποψή μου να την περάσουν καθώς η αρχική εργοστασιακή rom του Find 5 σταμάτησε να αναπτύσσεται. Οδηγίες μπορεί να βρει κανείς εδώ. Για τα χαρακτηριστικά του ColorOS θα υπάρξει νέο αναλυτικό άρθρο.
 
Ήδη τη στιγμή που γράφεται το άρθρο συνεχίζεται η ανάπτυξη της rom με νέες λειτουργίες να έχουν ήδη προστεθεί στην beta που έχει κυκλοφορήσει και την ομάδα της Oppo να δουλεύει ήδη να φέρει το Android 4.3 Jelly Bean στη συσκευή (θεωρητικά θα ακολουθήσει και το 4.4).

Κλασικά για τους λάτρεις των benchmarks τρέχουμε τις καθιερωμένες εφαρμογές Quadrant, Antutu, 3d Mark, Vellamo. Τα νούμερα που πιάνει η συσκευή μπορείτε να τα δείτε παρακάτω:


   
Να τονίσουμε ξανά πως καλύτερος κριτής για το αν ένα κινητό είναι γρήγορο ή όχι είναι ο ίδιος σας ο εαυτός. Η χρήση που κάνει ο καθένας διαφέρει, όπως και οι απαιτήσεις του. Μπορεί ένα κινητό με μεγαλύτερα νούμερα να είναι στην ουσία πιο αργό στα μενού και στις εφαρμογές λόγω του κακογραμμένου λειτουργικού. Κάτι τέτοιο όμως δε συμβαίνει με το Find 5 και το ColorOS (για το αρχικό stock λειτουργικό δεν έχω άποψη καθώς δεν έμεινε πάνω από μισή μέρα στη συσκευή). Όσοι θέλουν να κάνουν σύγκριση με άλλες συσκευές μπορούν να δουν προηγούμενες που έχω δοκιμάσει (Note 2/S4/LG G2).

Gesture panel – Αν αντί να κατεβάσεις το notification bar από το κέντρο του πάνω μέρους της οθόνης κάνεις την ίδια κίνηση από τα αριστερά, τότε ανοίγει το Gesture panel. Εκεί μπορείς να ορίσεις custom gestures για να κάνεις ορισμένες λειτουργίες. Για παράδειγμα γράφοντας ένα Τ μπορείτε να ορίσετε να ανοίγει το Twitter
 
Themes – Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι η δυνατότητα του Theming που υπάρχει στην ColorOS rom. Ανοίγοντας την εφαρμογή μπορείτε να επιλέξετε μια από τις δεκάδες διαθέσιμες επιλογές και να την κατεβάσετε στην συσκευή σας. Η αλλαγή theme είναι πλέον ένα κλικ υπόθεση!
 
Tap2wake – Όπως είχα πει και για το KnockOn της LG, αυτή η λειτουργία πρέπει να γίνει default σε κάθε κινητό! Αν την συνηθίσετε δε μπορείτε να ζήσετε ξανά χωρίς αυτήν. Διπλό tap στην οθόνη and it’s alive!

H κάμερα 13MP του Find 5 δε θα αφήσει ούτε στιγμή κάποιον απογοητευμένο. Μπορεί να μην έχει όλα τα χαρακτηριστικά άλλων κινητών (π.χ. dual view όπως LG/Samsung, Photosphere όπως Nexus κτλ) αλλά όσοι θέλουν τα βασικά θα μείνουν ικανοποιημένοι.
Το μενού της κάμερας είναι απλό και δεν μπερδεύει κανένα. Όλες οι επιλογές είναι ένα κλικ μακριά.


 
Παρακάτω βλέπουμε ορισμένα δείγματα φωτογραφίας του Find 5. Πατήστε πάνω τους για να τα δείτε σε πλήρη ανάλυση. Να τονίσω το ότι στο Panorama mode το κινητό βγάζει καλύτερες φωτογραφίες από το ακριβότερο G2.

Όσο για την εγγραφή βίντεο, τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά. Μάλιστα η προσθήκη του HDR video βελτιώνει κατά πολύ τις λήψεις τη νύχτα όπου οι συνθήκες είναι δυσκολότερες.

Ένα από τα μεγάλα ατού της συσκευής είναι η ΕΠΙΣΗΜΗ υποστήριξη των custom roms από την ίδια την Oppo. Και λέγοντας επίσημη εννοώ ότι το rooting και το flashing κάποιας άλλης rom ενθαρρύνεται από την ίδια την εταιρία. Είναι μάλιστα οι πρώτοι που στο ίδιο το site του κινητού έχουν link σε αρκετές άλλες rom.
 
Για αρχή το rooting του Find 5 μπορεί να γίνει χωρίς καν να έχετε υπολογιστή δίπλα σας, μόνο με εφαρμογές που θα κατεβάσετε από το Play Store! Την διαδικασία μπορείτε να την βρείτε στα ελληνικά εδώ!
 
Όσο είχα το κινητό δοκίμασα αρκετές διαθέσιμες rom με τις πιο δημοφιλείς να είναι οι:
 
ColorOS: Η επίσημη νέα έκδοση της συσκευής από την ίδια την Oppo. Στο παρακάτω λινκ μπορείτε να ενημερώνεστε για νέες beta και stable εκδόσεις. Σε περίπτωση που περάσετε την stable, το “check for updates” του κινητού θα ψάχνει μόνο για αντίστοιχες σταθερές εκδόσεις. Αν θέλετε να έχετε πάντα την τελευταία (και ίσως με κάποια bugs) έκδοση θα πρέπει να περνάτε μόνοι σας την κάθε beta.
 
CyanogenMod: Η CM συνεχίζει και βγάζει nightlies (όχι σε καθημερινή βάση όμως) για τη συσκευή. Αυτά είναι σε Android 4.2.X και σύντομα θα αρχίσουν οι εκδόσεις του KitKat. (θα αφήσουν εντελώς το Android 4.3 Jelly Bean).
 
Maxwen AOKP (4.3): Πολλά custom χαρακτηριστικά και λειτουργίες στην σταθερή 4.3 rom του Maxwen.
 
PAC all in one: Για όσους θέλουν χαρακτηριστικά από τις πιο δημοφιλείς AOSP roms τότε η PAC είναι η λύση που ψάχνατε.
 
OmniRom: KitKat 4.4 με καθημερινά σχεδόν nightlies και η τελευταία έκδοση του Android στην συσκευή σας!

Γενικότερα πίσω από τις συσκευές Oppo ξεκινάει και δημιουργείται μια ελληνική κοινότητα έτοιμη να βοηθήσει και να λύσει απορίες. Μπορείτε να την βρείτε στην ειδική υποκατηγορία των Oppo Forums καθώς και να διαβάσετε όλα τα tutorials που έχουν ήδη δημιουργηθεί!

Μπορεί η συσκευή να κυκλοφορεί αρκετούς μήνες στην ευρωπαϊκή αγορά, αυτό όμως δεν την μειώνει μπροστά σε όλες που κυκλοφόρησαν αργότερα. Το Oppo Find 5 έχει ακόμα πολλά να δώσει όσο η ίδια η εταιρία βρίσκεται πίσω από αυτό και το στηρίζει με συνεχείς αναβαθμίσεις. Αν αυτό δεν αλλάξει με τον ερχομό των R819 (ακολουθεί review σε λίγο καιρό) και του N1 τότε σίγουρα πολύς κόσμος θα αρχίσει να αφήνει τις μεγαλύτερες και γνωστότερες εταιρίες και θα στραφεί στην Oppo.
 
Τα μόνα αρνητικά τα οποία βρήκα όσο χρησιμοποιούσα τη συσκευή είναι ορισμένες ελλείψεις στον τομέα της παραμετροποίησης. Ωραία τα themes και η εμφάνιση του launcher (ColorOS rom) αλλά ακόμα δεν υπάρχει δυνατότητα να αλλάξεις τα notification quick toggles σε αυτά που θέλεις εσύ. Για να βρεις κάποιο που δεν είναι στα πρώτα 5 πρέπει να ανοίξεις όλη τη μπάρα και να το επιλέξεις από εκεί. 

Ακόμα, τι παίζει με τον app drawer; Η ταξινόμηση μέσα γίνεται αυθαίρετα και δύσκολα βρίσκεις απευθείας το τι ψάχνεις. Τουλάχιστον αυτό λύνεται πανεύκολα με την εγκατάσταση κάποιου 3rd party launcher από το Play Store.
 
Η μπαταρία θα σου βγάλει τη μέρα, αν και θα ήθελα να είναι αποσπώμενη ώστε να μπορεί κανείς να βάλει άλλη μετά από καιρό ή και κάποια μεγαλύτερη από τρίτες εταιρίες. Τέλος, όσοι σκοπεύουν να εγκαταστήσουν μεγάλες εφαρμογές ή να περάσουν πολλές φωτογραφίες/τραγούδια/βίντεο, καλό θα ήταν να προμηθευτούν το μοντέλο των 32GB καθώς με την απουσία microSD θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα από ένα σημείο και μετά. Τέλος, η συσκευή δεν διαθέτει LTE. Όσοι τους είναι απαραίτητο, θα απογοητευτούν.
[Συντάκτης: @duk3r]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top