Προβλέψεις των Βρετανών για τις συνθήκες που θα επικρατούν στην Ευρώπη στα επόμενα 25 χρόνια

0
Εχουν περάσει μόλις λίγες ημέρες από τις ύστατες προφητείες του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη γη και οι Βρετανοί μετεωρολόγοι σπεύδουν να κοινοποιήσουν τον δικό τους δυσοίωνο χρησμό: Κολασμένα καλοκαίρια, κατακλυσμιαίοι χειμώνες. Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η πλέον ανησυχητική πρόγνωση των επιστημόνων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, που διαδέχτηκε την Εκθεση του ΟΗΕ, η οποία κατέληξε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει πρωτοφανείς καταστροφές. Είχε φυσικά προηγηθεί η μελέτη των πλέον «εύγλωττων» οιωνών.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς μετεωρολόγους, η Ευρώπη θα βιώσει καύσωνες και έντονες βροχοπτώσεις μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. Τα καλοκαίρια των επόμενων ετών η θερμοκρασία θα λαμβάνει ολοένα και πιο ανοδική πορεία. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, τις επόμενες δύο δεκαετίες ένα στα δύο καλοκαίρια στην Ευρώπη θα είναι το ίδιο ή και περισσότερο καυτό από το καλοκαίρι του 2003. Τότε που οι θερμοκρασίες είχαν εκτοξευτεί σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 20.000 ανθρώπων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνο το καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό των τελευταίων 500 ετών, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. Οι Βρετανοί μετεωρολόγοι κάνουν επιπλέον λόγο για «παρενέργειες» με αρνητικό πάντα πρόσημο κάθε θερμού θέρους. «Οσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία τόσο πιο μεγάλες ποσότητες υγρασίας συγκρατούνται στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο ζεστά είναι τα καλοκαίρια τόσο πιο συχνές αλλά και ισχυρές θα είναι οι βροχοπτώσεις το φθινόπωρο και τον χειμώνα», όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής του Κέντρου Χάντλεϊ της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας Στίβεν Μπέλτσερ.

Ακόμη ένα ντόμινο συνεπειών λοιπόν σαν αυτό που προέβλεψε το «μαντείο» του ΟΗΕ στην πιο ολοκληρωμένη έρευνα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έχει υπογράψει ποτέ. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, το 2050 θα σημειωθεί «κορύφωση» της κλιματικής αλλαγής, η οποία θα θέσει υπό ασφυκτική πίεση τον πλανήτη και θα εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους αυξάνοντας τον κίνδυνο ένοπλων επιθέσεων και διαλύοντας την παγκόσμια οικονομία, ενώ η μείωση των ανανεώσιμων πηγών επιφανειακών και υπόγειων υδάτινων πόρων θα κυοφορήσει συγκρούσεις για το νερό. Οι πλέον απειλούμενες περιοχές θα είναι εκείνες της ανατολικής, της νοτιοανατολικής και της νότιας Ασίας, δίχως αυτό να σημαίνει ότι η Δύση θα μείνει στο απυρόβλητο. Στο ντόμινο αλλαγών της φύσης δεν υπάρχουν προνομιούχοι.

πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top