Καπνοβιομηχανία αποζημιώνει χήρα καπνιστή με 23,6 δισεκ. δολάρια

0
Το ποσό - μαμούθ των 23,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων καταδίκασε να πληρώσει δικαστήριο στη Φλόριντα καταδίκασε την αμερικανική καπνοβιομηχανία RJ Reynolds ως αποζημίωση στη χήρα ενός καπνιστή, ο οποίος πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα. Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο ποσό επιδικάζεται υπέρ ενός και μόνο ενάγοντα στην ιστορία της νότιας αυτής πολιτείας.

Κατά τη δίκη, η οποία διήρκησε τέσσερις εβδομάδες, οι δικηγόροι της Σίνθια Ρόμπινσον, της χήρας του Μάικλ Τζόνσον Σίνιορ, υποστήριξαν ότι η RJ Reynolds δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ενημερώσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους του καπνού.

Η αμέλεια αυτή ενδεχομένως επέτρεψε ο Τζόνσον να προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, ο Τζόνσον απέκτησε εθισμό» στο τσιγάρο και οι πολλές προσπάθειες που κατέβαλε για να κόψει το κάπνισμα απέτυχαν.

«Η RJ Reynolds πήρε το ρίσκο να παρασκευάζει τσιγάρα και να τα πωλεί στους καταναλωτές, χωρίς να τους ενημερώνει επαρκώς για τους κινδύνους», δήλωσε ο Ουίλι Γκάρι, ένας εκ των δικηγόρων της Ρόμπινσον. «Ελπίζουμε ότι η δικαστική απόφαση θα στείλει στην RJ Reynolds και στις άλλες μεγάλες καπνοβιομηχανίες ένα μήνυμα που θα τους αναγκάσει να σταματούν να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων».

Η RJ Reynolds θα εφεσιβάλλει την απόφαση αυτή, ανακοίνωσε ο δικηγόρος της εταιρίας Τζέφρι Ράμπορν, σύμφωνα με τον οποίο, η απόφαση «υπερβαίνει τα όρια της λογικής και της ακριβοδικίας». Η καπνοβιομηχανία είναι «πεπεισμένη ότι το δικαστήριο θα σεβαστεί το νόμο και δεν θα επιτρέψει αυτή η παράλογη ετυμηγορία να ισχύσει» πρόσθεσε ο Ράμπορν, κρίνοντας ότι η αποζημίωση είναι "υπερβολική και απαράδεκτη βάσει του πολιτειακού και του συνταγματικού δικαίου».

Πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου το κάπνισμα στις ΗΠΑ

Το κάπνισμα παραμένει η πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου στις ΗΠΑ σκοτώνοντας σχεδόν μισό εκατομμύριο Αμερικανούς κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Περίπου το 18% των Αμερικανών είναι καπνιστές, έναντι 42% τη δεκαετία του 1960.

Λίγες μέρες πριν από την πρωτοφανή αυτή απόφαση, η μητρική εταιρία Reynolds American ανακοίνωσε την προσεχή εξαγορά της ανταγωνίστριάς της, Lorillard, για να δημιουργήσει έναν πολύ μεγάλο όμιλο και να κατακτήσει την αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, η ανάπτυξη της οποίας αντισταθμίζει τη μείωση των πωλήσεων των παραδοσιακών τσιγάρων.

Η εξαγορά αυτή πιθανόν να επαναπροσδιορίσει την αγορά του καπνού στις ΗΠΑ, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, με ετήσιες πωλήσεις τουλάχιστον 90 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013, σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας Euromonitor.

Η εναλλακτική του ηλεκτρονικού τσιγάρου, το οποίο δεν περιέχει πίσσα και ο καπνιστής εισπνέει τον ατμό και όχι τον καπνό, πιθανόν να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου και άλλων ασθενειών που προκαλούνται από τις τοξίνες των παραδοσιακών τσιγάρων και σκοτώνουν έναν άνθρωπο κάθε έξι δευτερόλεπτα, σύμφωνα με έκθεση ομάδας 50 γιατρών και ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το Μάιο.

Τον Ιανουάριο, συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τότε που το αμερικανικό υπουργείο Υγείας διαπίστωνε σε έκθεσή του ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα. Έκτοτε, τουλάχιστον δεκατρείς τύποι καρκίνου και πολλές άλλες ασθένειες -διαβήτης, τύφλωση- έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να προκαλούνται από το κάπνισμα.

πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top