Νέος “ιός” προσποιούμενος την Ελληνική Αστυνομία εμφανίστηκε στο διαδίκτυο, και δεν επιτρέπει στον χρήστη να κλείσει το παράθυρο

0
Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την τελευταία φορά που προσωπικά θυμάμαι να είδα αυτόν τον ιό στο διαδίκτυο.

Δυστυχώς όμως έκανε ξανά την εμφάνιση του τον τελευταίο καιρό. Αυτήν την φορά όμως χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο τρικ δεν επιτρέπει στους χρήστες να κλείσουν το παράθυρο, ούτε να μεταβούν σε άλλη σελίδα.

Τι είναι λοιπόν αυτός ο ιός και πως μπορούμε να κλείσουμε το παράθυρο χωρίς να χρειαστεί επανεκκίνηση του συστήματος;

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το “κόνσεπτ” είναι ίδιο με παλιά. Μια καλοσχεδιασμένη σελίδα, αρκετά εμφανίσιμη για να σε πείσει ότι πράγματι ανήκει σε κάποια κρατική υπηρεσία. Φυσικά όμως και αυτός ο ιός δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική Αστυνομία.

Όπως μπορείτε να διαβάσετε και στην σχετική επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας (που είχε γίνει για την παλαιότερη μορφή του ιού) πρόκειται για ένα site “ηλεκτρονικού ψαρέματος” με μοναδικό σκοπό να σας πείσει να πληρώσετε το ποσό των 100€, και φυσικά να καταλήξουν στην τσέπη κάποιου “ευφυέστατου” απατεώνα.

κάντε κλικ για μεγέθυνση


Η σελίδα αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα sites όπως τυχερών παιχνιδιών, στοιχήματος, και διαφόρων άλλων σελίδων.

Πως να κλείσετε το παράθυρο

Αν σας έχει εμφανιστεί κάπου η παραπάνω σελίδα, θα καταλάβατε ότι είναι σχεδόν αδύνατον να κλείσετε το παράθυρο ή να μεταβείτε σε άλλη σελίδα. Αυτό το καταφέρνουν χρησιμοποιώντας μια δυνατότητα που έχει η κάθε σελίδα, να εμφανίζει έναν “pop up” παράθυρο στον browser κάθε φορά που προσπαθείτε να απομακρυνθείτε από εκείνη. Επειδή όμως το κείμενο που εμφανίζεται είναι πολύ μεγάλο, το κουμπί “ΟΚ” που κανονικά υπάρχει σε αυτό το παράθυρο εμφανίζεται πολύ πιο κάτω από το οπτικό πεδίο της οθόνης, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ο χρήστης να το κλικάρει.

κάντε κλικ για μεγέθυνση

Η λύση λοιπόν είναι η εξής:


1. Ανοίγουμε τον Task Manager (CTRL+SHIFT+ESC)

2. Πηγαίνουμε στην καρτέλα “διεργασίες”

3. Βρίσκουμε την διεργασία του browser μας (παράδειγμα: chrome.exe)

task-manager

4. Την επιλέγουμε, και πατάμε “Τερματισμός διεργασίας”

Επειδή συγκεκριμένα ο Chrome θα εμφανιστεί σε παραπάνω από μια διεργασίες, ξεκινάμε από αυτήν που θα εμφανίζεται πρώτη, και αν δεν κλείσει το παράθυρο από αυτήν συνεχίζουμε στις υπόλοιπες. Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό αυτό για τον chrome και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

5. Ανοίγουμε ξανά τον browser μας, χωρίς να κάνουμε επαναφορά της προηγούμενης συνεδρίας

chrome-restore

Αν κάνετε επαναφορά, θα ανοίξει πάλι η ίδια σελίδα και θα πρέπει να επαναλάβετε την διαδικασία. Μπορείτε να συνεχίσετε πλέον κανονικά την περιήγηση σας στο ίντερνετ, χωρίς κανέναν κίνδυνο. Σε αντίθεση με προηγούμενες εκδόσεις του ιού, ο συγκεκριμένος είναι απλά μια σελίδα στο ίντερνετ και δεν έχει καμία σχέση με τον προσωπικό σας υπολογιστή.

Συχνές ερωτήσεις

Αφού το λινκ δείχνει να είναι από κυβερνητική σελίδα, πως γίνεται να είναι ψεύτικο;

Κάτι που αρκετές φορές μπερδεύει τους χρήστες είναι το λινκ της σελίδας, δηλαδή το domain που χρησιμοποιεί. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι καταλήξεις σε .gov που φαίνεται να έχει και η συγκεκριμένη σελίδα ανήκουν αποκλειστικά σε κυβερνητικούς φορείς.  Αν προσέξετε όμως καλύτερα θα δείτε ότι μετά το .gov ακολουθεί άλλη τελεία. Η κατάληξη (γνωστή ως TDL (Top-Level-Domain)) πρέπει να βρίσκεται πάντα μετά από την τελευταία τελεία στο URL.

link

Εν ολίγοις, το .gov που βλέπουμε εκεί δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα sub-domain, και δεν έχει καμία σχέση με το TDL της σελίδας.

Αφού η Αστυνομία το γνωρίζει, γιατί δεν κλείνει αυτήν την σελίδα;

Κάποιες φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά ακόμη και για την αστυνομία. Η λειτουργία κάθε σελίδας εξαρτάται από τους ισχύοντες νόμους της χώρας της οποίας εδρεύουν. Τέτοιου τύπου σελίδες συνήθως εδρεύουν σε υποανάπτυκτες χώρες, ή χώρες με λιγότερο αυστηρούς νόμους σχετικά με το διαδίκτυο.
Η συγκεκριμένη σελίδα με έναν έλεγχο whois φαίνεται να έχει καταχωρηθεί από την πολιτεία Fujian της Κίνας.

πηγη
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top