Πως να κάνετε Format στον υπολογιστή σας (Windows 8, 8.1)

0
Ύστερα από τον πολύ επιτυχημένο (και σας ευχαριστούμε για αυτό) οδηγό εγκατάστασης των Windows 7 που είχα γράψει πριν μερικά χρόνια, αποφάσισα πως ήρθε η ώρα να κάνω το ίδιο και για τα Windows 8, και 8.1. Η διαδικασία είναι επίσης απλή, και θα την δούμε βήμα προς βήμα για να την ολοκληρώσουμε με επιτυχία.

Πριν ξεκινήσουμε λοιπόν, να αναφέρω ξανά:

Λίγα λόγια για το format

Η συγκεκριμένη διαδικασία για πολλούς αρχάριους χρήστες σημαίνει κάτι παρόμοιο με “επισκευή του υπολογιστή”, ή “επανεγκατάσταση των Windows”, κάτι το οποίο διαφέρει πολύ από την πραγματική έννοια της. Το format το μόνο που κάνει είναι να διαμορφώνει τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας, δηλαδή να του ορίζει από την αρχή το σύστημα αρχείων που θα χρησιμοποιεί για την εγγραφή των δεδομένων (σε επόμενα post θα αναλύσουμε τι είναι το σύστημα αρχείων). Να σημειώσουμε ότι μετά το format θα χαθούν όλα τα δεδομένα του σκληρού μας δίσκου (σε επόμενο post θα αναλύσουμε επίσης πως επαναφέρουμε δεδομένα μετά από format).

Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να εγκαταστήσετε τα Windows 8 ή 8.1, σε 27 βήματα.

Οι οδηγίες είναι πολύ αναλυτικές, αλλά προβλέπεται ότι έχετε κάποια εξοικείωση με βασικούς ορισμούς, όπως τι είναι το BOOT, το BIOS κ.α.

 
Ο παρακάτω οδηγός θα διαγράψει τα πάντα από τον υπολογιστή σας. Για αυτόν τον λόγο, πριν ξεκινήσετε την διαδικασία σιγουρέψετε ότι έχετε κρατήσει αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων που θέλετε να σώσετε. Η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη.

Οδηγός εγκατάστασης Windows 8, 8.1

1. Κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή.

2. Εισάγουμε το CD των Windows στο Drive του υπολογιστή μας

3. Ξεκινώντας πρέπει να ορίσουμε τον υπολογιστή να κάνει εκκίνηση μέσω του CD των Windows.

3α. Κατά την εκκίνηση, πατάμε το αντίστοιχο πλήκτρο που θα εμφανίσει το Boot Menu.
Σε αρκετούς νεότερους υπολογιστές (αν όχι πλέον σε όλους) η παρακάτω διαδικασία έχει απλοποιηθεί αρκετά απλά με το πάτημα ενός πλήκτρου. Τις περισσότερες φορές είναι το F11 αλλά κάποιες φορές ίσως είναι το F9 ανάλογα με τον υπολογιστή ή laptop σας.
Το πλήκτρο αυτό θα το δείτε κατά την εκκίνηση, στην πρώτη οθόνη που θα εμφανίσει ο υπολογιστής σας (όπως στην εικόνα παρακάτω)

How-To-Format-Windows-7-01

Στην συνέχεια θα εμφανιστεί ένα μενού αντίστοιχο των παρακάτω εικόνων, που από εκεί επιλέγουμε την μονάδα οπτικού δίσκου που έχουμε τοποθετήσει το CD των Windows.

How-To-Format-Windows-7-02 
 
Σημείωση: Στην αριστερή εικόνα βλέπουμε ότι υπάρχουν 2 μονάδες δίσκου, αλλά με λίγη προσπάθεια μπορούμε να αναγνωρίσουμε ποια είναι αυτή που πρέπει να επιλέξουμε από την μάρκα της.
(για παράδειγμα στην συγκεκριμένη εικόνα βλέπουμε ότι η πρώτη επιλογή είναι μάρκας BenQ και είναι DVD Drive, ενώ η από κάτω είναι μάρκας LG και CD-RW).

Αν όλα τα παραπάνω τα κάνετε σωστά, προχωρήστε απευθείας στο βήμα 7. Αν όχι, συνεχίστε στο 3β

3β. Μπαίνουμε στο BIOS να αλλάξουμε το Boot Priority του υπολογιστή μας, από τον σκληρό δίσκο στο CD/DVD ROM μας.

Κατά την εκκίνηση του υπολογιστή, πατάμε το αντίστοιχο πλήκτρο. Συνήθως είναι το “DEL” αλλά σε κάποιους υπολογιστές μπορεί να διαφέρει.

How-To-Format-Windows-7-03

4. Από το BIOS επιλέγουμε “Advanced BIOS Features”

How-To-Format-Windows-7-04

5. Ορίζουμε ως “First Boot Device” το CD ROM

How-To-Format-Windows-7-05
Σημείωση: Το μενού του BIOS του υπολογιστή σας μπορεί να διαφέρει από τις παραπάνω εικόνες. Σε αυτήν την περίπτωση δείτε τις παρακάτω εικόνα για δείτε σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή η επιλογή.
How-To-Format-Windows-7-06 
 
How-To-Format-Windows-7-07

6. Πατάμε “ESC” για να πάμε στο αρχικό μενού, και επιλέγουμε “Save & Exit Setup”

7. Ο υπολογιστής θα κάνει επανεκκίνηση. Κατά την εκκίνηση λοιπόν, θα εμφανιστεί το μήνυμα “Press any key to boot from CD”

Πατήστε οποιοδήποτε πλήκτρο για να ξεκινήσει η εγκατάσταση των Windows 

How-To-Format-Windows-7-08

8. Στην συνέχεια τα Windows θα φορτώσουν στην μνήμη του υπολογιστή σας τα απαραίτητα αρχεία για να ξεκινήσει η εγκατάσταση

How-To-Format-Windows-7-09

9. Αφού ολοκληρωθεί, επιλέγουμε γλώσσα εγκατάστασης και χώρα, και πατάμε “Next”

format-windows-8-9

10. Στην συνέχεια πατάμε το κουμπί “Install Now”

format-windows-8-10

11. Η εγκατάσταση έχει ξεκινήσει

format-windows-8-11

12. Επιλέγουμε την έκδοση των Windows που θα εγκατασταθεί. x64 για 64bit, x86 για 32 bit. (συνίσταται 64 bit)

format-windows-8-12

13. Αποδεχόμαστε τους όρους χρήσης της Microsoft, και προχωράμε στην επόμενη καρτέλα

format-windows-8-13

14. Επιλέγουμε αν θα κάνουμε αναβάθμιση ή εγκατάσταση από την αρχή. Στην περίπτωση του φορμάτ, επιλέγουμε την δεύτερη επιλογή.

format-windows-8-14

15. Σε αυτήν την οθόνη, πατάμε το “Drive options (advanced)”

format-windows-8-15

16. Διαγράφουμε τον σκληρό δίσκο που βρίσκεται εγκατεστημένο το λειτουγρικό σύστημα, όπως επίσης και το partition που γράφει “System Reserved”.

format-windows-8-16

17. Επιβεβαιώνουμε την διαγραφή

format-windows-8-17

18. Επιλέγοντας τον κενό πλέον σκληρό δίσκο, (Unallocated Space), πατάμε την επιλογή “New”

format-windows-8-18

19. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε το μέγεθος του δίσκου, αφήνοντας το στο προκαθορισμένο πατάμε “Apply”

format-windows-8-19

20. Επιβεβαιώνουμε την δημιουργία του νέου “System Reserved” partition που θα δημιουργηθεί (απαραίτητο για την λειτουργία των Windows)

format-windows-8-20

21. Επιλέγουμε το μεγαλύτερο σε μέγεθος Partition (όχι αυτό που είναι System Reserved), και πατάμε Next

format-windows-8-21

22. Έχουμε σχεδόν τελειώσει με το δύσκολο κομμάτι.

Σε αυτό το σημείο τα Windows θα εγκατασταθούν μόνα τους, χωρίς να χρειάζεται την παρέμβαση σας. Η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά, αν και οι χρόνοι εξαρτώνται από τον υπολογιστή στον οποίο εγκαθίστανται.

format-windows-8-22

format-windows-8-23

23. Επιλέγουμε τον αγαπημένο μας χρωματικό συνδυασμό, δίνουμε ένα όνομα στον υπολογιστή μας, και προχωράμε στο επόμενο βήμα

format-windows-8-24

24. Εδώ δεν χρειάζεται να αλλάξετε κάτι, άρα συνίσταται να επιλέξετε “Use Express Settings”.

Αν βέβαια θέλετε να προσαρμόσετε ή να αλλάξετε τις ρυθμίσεις που αναγράφονται στην οθόνη, τότε πατήστε “customize”. Στο παράδειγμα μας, επιλέγουμε το Express Settings.

format-windows-8-25

25. Γράφουμε το email μας (από την Microsoft), και πατάμε επόμενο.

Τα Windows 8 και 8.1 συγχρονίζονται αυτόματα σε όλες τις συσκευές Windows που διαθέτουμε. Για αυτόν τον λόγο, χρειάζεται να πληκτρολογήσουμε και να συνδεθούμε στο email μας. Το email πρέπει απαραίτητα να είναι της Microsoft (για παράδειγμα msn.com, hotmail.com, outlook.com, WindowsLive.com κλπ).

Αν δεν διαθέτετε λογαριασμό Microsoft μπορείτε να δημιουργήσετε εδώ.

format-windows-8-26

26. Η εγκατάσταση τελείωσε.

Τα Windows θα κάνουν στο παρασκήνιο κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις, θα εμφανιστεί ένας σύντομος οδηγός χρήσης των Windows 8, 8.1

format-windows-8-27

27. Και είστε πλέον έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε το νέο σας λειτουργικό σύστημα.

format-windows-8-28

 Επίλογος

Όπως και στο άρθρο των Windows 7, είναι αρκετά σημαντικό να αναφέρω ότι:

Η εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος μπορεί να ολοκληρώθηκε, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό για να είναι πλήρως λειτουργικός ο υπολογιστής σας.
Για αρχή, θα πρέπει να εγκαταστήσετε τα προγράμματα οδήγησης (Drivers) των συσκευών του συστήματός σας, και στην συνέχεια να εγκαταστήσετε το αγαπημένο σας Antivirus.
Τα προγράμματα οδήγησης των συσκευών σας θα τα βρείτε σίγουρα στα CD που σας έδωσαν μαζί με την αγορά του υπολογιστή σας, αλλά είναι προτιμότερο αν ξέρετε ακριβώς τις συσκευές του υπολογιστή σας και διαθέτετε σύνδεση internet, να κατεβάσετε από τις σελίδες των κατασκευαστών τις τελευταίες εκδώσεις τους.
Αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να κολλήσει κάποιον ιό ο υπολογιστής σας, συνίσταται να εγκαταστήσετε το Antivirus πριν συνδεθείτε στο Internet, και πριν συνδέσετε στον υπολογιστή σας κάποιο εξωτερικό μέσο αποθήκευσης (εξωτερικός σκληρός δίσκος, USB Flash Drive κλπ.).

 πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top