«Τεχνολογία γραμμής» και στην Bundesliga

0
Πέρασε η μπάλα τη γραμμή της εστίας ή όχι; Aπάντηση στο ερώτημα αυτό θα δίνει από την ερχόμενη σεζόν και στην Bundesliga η λεγόμενη «τεχνολογία γραμμής». Όπως και στην Premier League, επελέγη το σύστημα Hawk-Eye.

Παρελθόν θα αποτελέσουν από την ερχόμενη χρονιά και στη Γερμανία τα «γκολ φαντάσματα». Σε συνέλευση της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Λίγκας (DFL) στη Φρανκφούρτη, οι 18 ομάδες της Μπουντεσλίγκα αποφάσισαν την εισαγωγή της «τεχνολογίας γραμμής» από την ερχόμενη σεζόν 2015/2016. Κατά την ψηφοφορία επετεύχθη τελικά με άνεση η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 των μελών. 15 από τις 18 ομάδες της πρώτης κατηγορίας ψήφισαν υπέρ ενώ μόλις 3 κατά.
Το σχετικό αίτημα για την εφαρμογή της τεχνολογίας στα γερμανικά γήπεδα είχε καταθέσει τον περασμένο Μάιο η Μπάγερν Μονάχου. Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση για ένα γκολ του Ματς Χούμελς της Μπορούσια Ντόρμουντ στον τελικό του Κυπέλλου εναντίον της Μπάγερν, το οποίο δεν μέτρησε.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2014, 24 από τις συνολικά 36 επαγγελματικές ομάδες είχαν ψηφίσει κατά της πρότασης. Στην τελευταία ψηφοφορία ωστόσο δεν συμμετείχαν οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας και έτσι η τεχνολογία γραμμής θα αφορά καταρχήν μόνον την πρώτη κατηγορία. «Το γερμανικό ποδόσφαιρο κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός», σχολίασε ο πρόεδρος της DFL Ρέινχαρντ Ράουμπαλ.
 
8.000 ευρώ τα έξοδα ανά αγώνα
 
Ο διαιτητής ενημερώνεται εντός ενός δευτερολέπτου για το εάν η μπάλα πέρασε τη γραμμήΟ διαιτητής ενημερώνεται εντός ενός δευτερολέπτου για το εάν η μπάλα πέρασε τη γραμμή

Οι ομάδες της Bundesliga επέλεξαν το σύστημα Hawk-Eye το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στο τένις ενώ από το 2013 και στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ. Αντίθετα τους «18» δεν κατάφερε να πείσει το σύστημα Goal Control το οποίο χρησιμοποίησε η FIFA στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, αλλά ούτε και το Goal Ref το οποίο στηρίζεται σε ένα τσιπ στη μπάλα και ένα μαγνητικό πεδίο γύρω από την εστία.

Το Ηawk-Eye» χρησιμοποιεί επτά κάμερες υψηλής ταχύτητας ανά εστία και μία ακόμη που βρίσκεται στην οροφή του σταδίου πάνω από κάθε εστία, εντοπίζοντας με ακρίβεια τη θέση της μπάλας. Το σύστημα ενημερώνει εντός ενός λεπτού τον διαιτητή για το εάν η μπάλα πέρασε τη γραμμή της εστίας στέλνοντας σήμα σε έναν ειδικό δέκτη που φορά στον καρπό του.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Γερμανικής Λίγκας Αντρέας Ρέτιγκ το κόστος χρήσης του συστήματος ανέρχεται στα 8.000 ευρώ ανά αγώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Hawk-Eye θα χρησιμοποιηθεί και στην τελική φάση του Κυπέλλου Γερμανίας.

πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top