Συναρμολογούμενα smartphone

0

Πώς θα σας φαινόταν αν στο επόμενο smartphone σας θα παραγγείλετε εσείς το hardware του (ώστε π.χ. να συνδυάζει τον ισχυρότερο επεξεργαστή με μια μέτρια κάμερα, ή το αντίστροφο), ενώ όταν πια θα έχει «παλιώσει», θα μπορείτε να αλλάξετε όποια υποσυστήματα θεωρείτε απαρχαιωμένα;

Τέτοια smartphone, χάρις στα οποία θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας χωρίς να χρειάζεται να αγοράζει κάθε λίγο και λιγάκι καινούργια συσκευή, θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2015 η Google και δύο λιγότερο γνωστοί κατασκευαστές – οι Vsenn και Circular Devices.


Κοινό χαρακτηριστικό των μοντέλων και των τριών εταιρειών; Οτι θα είναι αρθρωτά («modular»), δηλαδή θα υποστηρίζονται από μια ποικιλία διαθέσιμων εξαρτημάτων, από τα οποία ο ίδιος ο χρήστης θα διαλέγει ποια επιθυμεί, και θα τα συναρμολογεί πάνω στον «σκελετό» των τηλεφώνων. Αντίστροφα, τα εξαρτήματα θα αφαιρούνται εξίσου εύκολα, για να αντικατασταθούν.

Με αυτό τον τρόπο, τα συγκεκριμένα μοντέλα υπόσχονται σε κάθε υποψήφιο αγοραστή πως για πρώτη φορά θα έχει τη δυνατότητα να τις προσαρμόσει στις λειτουργίες που εκείνος θεωρεί σημαντικότερες. Επίσης, πάλι για πρώτη φορά, ο χρήστης θα μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια «ζωής» του τηλεφώνου, ανανεώνοντας το hardware.

Με βάση όσα έχουν δημοσιοποιήσει έως τώρα οι τρεις εταιρείες, φαίνεται πως η Google έχει το προβάδισμα, έχοντας εξελίξει σε τέτοιον βαθμό την ιδέα που τα πρώτα αρθρωτά smartphone αναμένονται να λανσαρισθούν στο 1ο τρίμηνο του 2015. Ο λόγος είναι πως η ανάπτυξη των αρθρωτών τηλεφώνων, που γίνεται στο πλαίσιο του «Project Ara», έχει ξεκινήσει πριν από έναν και πλέον χρόνο. Ετσι, ο επικεφαλής του πρότζεκτ, Paul Eremenko, όχι μόνο έχει δώσει σε συνεντεύξεις του αρκετά στοιχεία για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί στην πράξη η ιδέα, αλλά έχει δείξει σε εκδηλώσεις πρωτότυπα αρθρωτά smartphone να λειτουργούν.

Από αυτά τα στοιχεία, ξεχωρίζει κατ’ αρχάς το γεγονός ότι θα διατεθούν τρεις «σκελετοί» διαφορετικού μεγέθους, με 10, 18 και 28 θέσεις αντίστοιχα, για τη συναρμολόγηση εξαρτημάτων. Σε αυτές τις θέσεις, θα έχει την ελευθερία να συναρμολογήσει τα υποσυστήματα που εκείνος επιθυμεί – όπως επεξεργαστή και μνήμη, κάμερα, βιομετρικούς αισθητήρες και οθόνη με ανάλυση της αρεσκείας του.

Επιπλέον, στην περίπτωση ορισμένων κατηγοριών hardware (π.χ. μπαταριών), θα μπορεί να προσθέσει δύο εξαρτήματα από το ίδιο είδος στη συσκευή του, ενώ η αλλαγή οποιουδήποτε υποσυστήματος θα γίνεται χωρίς να απενεργοποιηθεί το smartphone. Εξίσου σημαντικό είναι πως τα αρθρωτά smartphone θα ξεκινούν από χαμηλές τιμές: το βασικό «κιτ» θα κοστίζει 50 δολάρια και θα αποτελείται από τον «σκελετό», μια οθόνη, τσιπ Wi-Fi, μπαταρία και έναν μέτριων επιδόσεων επεξεργαστή.

Συγκριτικά με τα μοντέλα του «Project Ara», τα αρθρωτά smartphone της φινλανδικής start-up Vsenn θα προσφέρουν λιγότερη ευελιξία, αφού τα μέρη που αντικαθίστανται θα είναι η κάμερα, η μπαταρία και ο επεξεργαστής με τη μνήμη RAM. Ακόμη όμως κι έτσι, στην πραγματικότητα πρόκειται για τους τρεις «πυλώνες» που καθορίζουν εν πολλοίς την εμπειρία χρήσης, όπως επίσης και για το hardware που απαρχαιώνεται πιο γρήγορα.

Παράλληλα, η Vsenn δίνει επίσης έμφαση στο γεγονός ότι, εκτός από το hardware, θα ασχοληθεί και με το software των συσκευών της, προεγκαθιστώντας σε αυτές υπηρεσίες που θα διασφαλίζουν το ιδιωτικό απόρρητο των κατόχων τους. Κι αυτό γιατί θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε ένα δίκτυο VPN, όπως επίσης και σε μία ασφαλή υπηρεσία Cloud.

Οσον αφορά το λειτουργικό, τα smartphone θα χρησιμοποιούν το Android, το οποίο επέλεξε και η επίσης φινλανδική Circular Devices για την πρώτη «γενιά» των δικών της αρθρωτών τηλεφώνων, τα οποία θα ονομάζονται Puzzlephone. Κάθε Puzzlephone θα περιλαμβάνει τρία συναρμολογούμενα τμήματα: τον «Εγκέφαλο» με τη CPU και την κάμερα, τη «Σπονδυλική Στήλη» με την οθόνη και τα ηχεία, και την «Καρδιά» με την μπαταρία και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με τη Circular Devices, η πρώτη «γενιά» των τηλεφώνων της αναμένεται να διατεθεί στην αγορά στο δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν νέα μοντέλα, τα οποία θα είναι συμβατά και με άλλα λειτουργικά, όπως τα windows Phone ή το Firefox OS.

Τρεις και η ΖΤΕ

Μαζί με τις Google, Vsenn και Circular Devices, σχέδια για την κυκλοφορία συναρμολογούμενων smartphone έχει και η ZTE, η οποία έχει ονομάσει Eco Mobius το πρότζεκτ ανάπτυξής τους. Η κινεζική εταιρεία είχε παρουσιάσει πρωτότυπα smartphone και «ανταλλακτικά» στην περσινή έκθεση τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας, αποκαλύπτοντας πως οι χρήστες θα μπορούν να προσθαφαιρέσουν όλα τα εξαρτήματα, εκτός από την οθόνη. Ωστόσο, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, δεν έχει κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία του πρότζεκτ, ούτε για το χρονοδιάγραμμα λανσαρίσματος των μοντέλων.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το πότε θα κυκλοφορήσουν στην αγορά οι συσκευές των τεσσάρων εταιρειών, είναι βέβαιο πως η εμπορική επιτυχία όλων θα εξαρτηθεί πρώτα και καλύτερα από το πόσο μεγάλη ποικιλία θα προσφέρουν σε συμβατά εξαρτήματα. Κι αυτό γιατί μόνο αν προσφέρουν αρκετές επιλογές σε διαθέσιμα υποσυστήματα στον καταναλωτή, θα επιβεβαιώσουν στην πράξη τα πλεονεκτήματα που έχει η ιδέα των αρθρωτών τηλεφώνων.

Αυτό με τη σειρά του θα κριθεί εν πολλοίς από τις συνεργασίες που θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν, με δεδομένο πως εκτός από τη ZTE όλες οι υπόλοιπες εταιρείες δεν κατασκευάζουν hardware. Από αυτή την άποψη, το ειδικό «βάρος» που έχει η Google φαίνεται πως έχει ήδη λειτουργήσει θετικά για το «Project Ara», καθώς μερικά πολύ γνωστά ονόματα από τον κλάδο των ηλεκτρονικών έχουν συμφωνήσει να παράγουν συμβατά υποσυστήματα. Ανάμεσά τους, η Toshiba, η Foxconn, η κατασκευάστρια επεξεργαστών Rockchip και η ταϊβανέζικη Quanta Computer.

Πάντως, τόσο η Google όσο και οι Vsenn και Circular Devices έχουν δημιουργήσει «ανοικτά» πρότυπα για την ανάπτυξη συμβατών υποσυστημάτων, από τα οποία μάλιστα οι ίδιες δεν θα παίρνουν κανενός είδους προμήθεια. Ετσι, περιμένουν πως στην πορεία θα προσελκύσουν αρκετούς κατασκευαστές – από εταιρείες κολοσσούς, μέχρι ερασιτέχνες.

Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top