Endless Legend - Ένα αριστούργημα 4X στρατηγικής.

0
Τι προσδοκάτε μόλις προσθέσετε ένα φρέσκο video game στην συλλογή σας; Μήπως η ελπίδα που φτερουγίζει εντός σας είναι να σας προσφέρει ατελείωτες ώρες συναρπαστικής διασκέδασης και ψηφιακές εμπειρίες που δεν θα τις ξεχάσετε ποτέ; Πόσες εταιρείες ανάπτυξης στέκονται στο ύψος των εξαγγελιών τους όταν μας σερβίρουν το επόμενο παιχνίδι τους; Η πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό είναι η γαλλική Amplitude Studios διότι οι τίτλοι της διαθέτουν για εμένα μια μοναδικότητα. Ανταποκρίνονται απόλυτα στην υπόσχεση που αφήνει το όνομα τους. Τα τρία games της έχουν την αγγλική λέξη endless στην «επικεφαλίδα» τους η οποία σημαίνει “ατελείωτο” και το περιεχόμενο τους είναι αυτό ακριβώς, τελειώνει μόνο όταν εσείς αποφασίσετε να τα κλείσετε.

Είχαμε ασχοληθεί σε προηγούμενο άρθρο μας με το Endless Space της Amplitude Studios, ένα εθιστικό sci–fi έπος με μπόλικες ώρες gameplay και αρκετούς πολιτισμούς για να οδηγήσετε στον θρίαμβο. Με το roguelike tower defence Dungeon of the Endless ευελπιστώ να ασχοληθούμε στο μέλλον οπότε έφτασε η ώρα να βυθιστούμε στον θαυμαστό κόσμο και τα μυστικά του Endless Legend, ενός 4x αριστουργήματος που απορρόφησε όλο το προσωπικό της εταιρείας για να δημιουργηθεί. Είστε έτοιμοι να expand, explore, exploit και exterminate;


Auriga belongs to me, muhahahaha!

Το σενάριο είναι το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί σε ένα 4X strategy game έτσι η ιστορία πίσω από το Endless Legend είναι πιο… λεπτή και από κόλλα τετραδίου. Πιο συγκεκριμένα 8 φυλές με την ξεχωριστή ιστορία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους βρίσκονται πάνω σε έναν τεράστιο πλανήτη με το όνομα Auriga. Για τους αδιάφορους λόγους που εξηγούνται στο καθένα από τα 8 μικρά cinematics που προλογίζουν την εκάστοτε φυλή όταν την επιλέξετε, όλες τους είναι στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου με έπαθλο την απόλυτη κυριαρχία στον πλανήτη και την εκμετάλλευση του πλούτου του.

Η επιλογή φυλής έχει τεράστια σημασία για την συνέχεια του παιχνιδιού και διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το gameplay αλλά και το επίπεδο δυσκολίας του. Αν θέλετε να ηγεμονεύσετε στην Auriga όσο πιο γρήγορα και ξένοιαστα γίνεται σας προτείνω να επιλέξετε τους αγαπημένους μου Broken Lords. Πνεύματα παγιδευμένα σε ειδικές πανοπλίες, οι Lords έχουν ανάγκη τεράστιες ποσότητες από dust (το νόμισμα του Endless Legend) για να συντηρηθούν. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα που ανακάλυψα και εκμεταλλεύτηκα στο έπακρο είναι το ότι δεν έχουν την παραμικρή ανάγκη τροφής έτσι η πληθυσμιακή τους ανάπτυξη εξαρτάται αποκλειστικά από το dust που περιέχουν οι αποθήκες σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αγοράζετε κατοίκους ασταμάτητα αυξάνοντας με τρομερή ταχύτητα την εργατική σας δύναμη στην οποία οφείλεται η ανάπτυξη των πάντων, από την τεχνολογία και την βιομηχανία μέχρι την επιρροή που έχει ο πολιτισμός σας πάνω στους υπολοίπους.


         


Ένα ακόμα ατού των Broken Lords είναι ότι αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα της λαϊκής ρήσης «μην βάζεις όλα σου τα αυγά στο ίδιο καλάθι». Τοποθετώντας όλους τους workers μου στην κατηγορία του dust, είχα την δυνατότητα να αγοράσω ότι μου έλειπε, από workers μέχρι κτίρια και μονάδες χωρίς πρόβλημα. Οι Wind Walkers είναι μια καλή φυλή για ισορροπημένο παιχνίδι. Τα πολλά bonuses που παρέχουν όταν βρίσκονται σε δασώσεις περιοχές τους κάνουν ακατανίκητους σε περιβάλλοντα Πανγαίας και μεγάλων εδαφικών μαζών με βλάστηση. Με ικανοποίησαν οι ranged τους μονάδες και η διάθεση εξ ‘ αρχής τεχνολογιών που ενισχύουν το ηθικό των κατοίκων.

Το αστείο είναι ότι με την φυλή των Vaulters σάρωσα κυριολεκτικά τον ανταγωνισμό και δημιούργησα την ισχυρότερη αυτοκρατορία μου στο Endless Legend. Οι Vaulters έχουν ορισμένα τεχνολογικά ατού που εκτοξεύουν την τεχνολογική τους ανάπτυξη στα ύψη. Το deep generator είναι κορυφαία βελτίωση για μια πόλη διότι παρέχει άμεσα 10% πάνω στους 4 από τους 5 βασικούς πόρους (food, industry, science, dust, influence) και η επιλογή ενός holy resource αυξάνει την παραγωγή του δραματικά. Προσθέτοντας τα faction trait που δίνουν +1 strategic resource και science σε science tiles τότε βλέπετε γιατί σε επίπεδο παραγωγής οι Vaulters σκίζουν.


Χτίζοντας την αυτοκρατορία

Τα 4X Strategy μας προσκαλούν στην δημιουργία μιας τεράστιας αυτοκρατορίας που θα χτιστεί σε τέσσερις διαδοχικές φάσεις: εξερεύνηση, επέκταση, εκμετάλλευση και εξόντωση. Πριν βιώσετε το πώς λειτουργούν τα παραπάνω στο Endless Legend καλείστε να ρυθμίσετε όλες τις παραμέτρους της επερχόμενης «παρτίδας» όπως σας βολεύει. Είμαι φανατικός οπαδός των τεράστιων εδαφικών μαζών που δεν χωρίζονται από θάλασσες και πελάγη έτσι η ιδανική μορφή της Auriga για εμένα ήταν πάντοτε η large pangea, μια τεράστια ήπειρος γεμάτη πρώτες ύλες. Η επόμενη κίνηση μου ήταν η τοποθέτηση όλων των επιπέδων δυσκολίας ( σε game - world) να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο μέχρι να μάθω για τα καλά το gameplay. Υπάρχουν τόσες επιλογές παραμετροποίησης στο παιχνίδι πριν ακόμα το ξεκινήσετε που θα ήταν άσκοπο να τις απαριθμήσω εδώ οπότε αναφέρθηκα στις βασικότερες μαζί με την επιλογή του faction σας.

Όσοι δεν ασχοληθήκατε με το παλαιότερο Endless Space σας συνιστώ μια γύρα στο tutorial scenario που διαθέτει το Endless Legend για να μάθετε εν τάχει τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε παίζοντας το. Μπήκα στο παιχνίδι βρισκόμενος ξαφνικά σε ένα αχανές τοπίο γεμάτο πετρώματα, λοφίσκους, ποτάμια, άγρια βλάστηση και χωριά ιθαγενών στα περίχωρα με απροσδιόριστη συμπεριφορά απέναντι μου. Η εφιαλτική αίσθηση της αποξένωσης σας από τα συνηθισμένα σαν να έχετε ναυαγήσει σε παρθένο νησί στην μέση του πουθενά είναι η πρώτη θετική εντύπωση που θα αποκομίσετε. Σύντομα διαπίστωσα ότι εκτός από κάτι στρατιώτες που πέφτουν γρήγορα στη μάχη, ο ήρωας μου σέρνει μαζί του και έναν settler, την μονάδα που μπορεί να χτίσει πόλεις. Χτίζοντας έναν οικισμό στο φαινομενικά ευφορότερο έδαφος που βρήκα άρχισα να δημιουργώ τον προσωπικό μου θρύλο (legend).

Ο τομέας της εξερεύνησης αποτελεί την πρώτη σας απασχόληση στο Endless Legend. Πατώντας το σχετικό icon έβλεπα σε όλο τον χάρτη τις γονιμότερες τοποθεσίες που δίνουν περισσότερο food, science, dust, industry και influence, τους δομικούς λίθους πάνω στους οποίους χτίζεται η αυτοκρατορία σας. Οι πόλεις πρέπει να βρίσκονται πάντοτε σε εδάφη που χαρίζουν την μάξιμουμ παραγωγή πρώτων υλών. Αυτό συνεπάγεται την δημιουργία μονάδων – ανιχνευτών που θα ξεχυθούν σε όλα τα σημεία του ορίζοντας αναζητώντας τις καλύτερες τοποθεσίες για εγκατάσταση πριν προλάβουν να τις «καπαρώσουν» τα αντίπαλα factions. Οι scout σας θα ανακαλύψουν μάλιστα μια πληθώρα από ερείπια αρχαιότερων πολιτισμών τα οποία συνήθως παρέχουν μια ποσότητα πρώτων υλών, χρήσιμα αντικείμενα κ.ο.κ.


Θα εξαπλωθώ σαν καρκίνωμα στην ήπειρο σας!

Μετά την βολιδοσκόπηση της γύρω κατάστασης μπαίνετε στη φάση της επέκτασης και της εκμετάλλευσης που αποτελεί την μέγιστη απόλαυση στο Endless Legend. Το σημαντικότερο μενού είναι εκείνο των πόλεων όπου καθορίζετε τα κτίρια και τις μονάδες που θέλετε να φτιάξετε παράλληλα με την διαχείριση των 5 απαραίτητων πόρων σας. Σε μια οθόνη βρίσκονται όλα τα λαχταριστά στατιστικά μπροστά στα οποία θα περάσετε endless ώρες έως ότου τα ανεβάσετε σε αστρονομικά επίπεδα. Ο πληθυσμός της πόλης απεικονίζεται με εικονίδια ανθρώπων και αποτελεί το εργατικό σας δυναμικό. Οι λεγεώνες των εργατών σας μπορούν να κατανεμηθούν ομοιόμορφα μεταξύ των food, science, industry κ.τ.λ. ή να τους βάλετε όλους σε μια κατηγορία. Η συνεισφορά των εργατών στην ανάπτυξη της πολιτείας μου ήταν τόσο μεγάλη ώστε πάντοτε τους τοποθετούσα όλους στο food μέχρι να πολλαπλασιαστούν σε ικανοποιητικό βαθμό. Στα πρώτα στάδια του παιχνιδιού θα τους πηγαινοφέρνετε από food σε industry έως ότου τα κτίρια και οι νέες τεχνολογίες αυξήσουν κατακόρυφα τις ποσότητες πρώτων υλών που αποκτάτε ανά turn.

Αν νομίζετε ότι οι εργάτες σας είναι σαν τα μυρμήγκια, πειθήνια όργανα των εντολών σας δηλαδή, θα διαπιστώσετε σύντομα πόσο λάθος κάνετε. Το εργατικό δυναμικό δείχνει να απολαμβάνει την εργασία (κάτι που θα συνέβαινε πράγματι σε μια ιδανική κοινωνία) αλλά τσινάει κάθε φορά που προσθέτετε νέες περιφέρειες στις υπάρχουσες πόλεις ή οικοδομείτε καινούργιες. Η δυσαρέσκειά τους αποτυπώνεται στον δείκτη approval που πρέπει να ελέγχετε αδιάκοπα. Αν το approval πέσει πολύ χαμηλά αρχίζουν οι ταραχές, η παραγωγή σε όλους τους τομείς χωλαίνει και τα γεγονότα μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε επανάσταση. Ευτυχώς υπάρχουν μπόλικες τεχνολογίες και κτίρια (sewer system, central market κ.ο.κ) που αυξάνουν το approval προλαμβάνοντας μια… Οκτωβριανή επανάσταση! Μόλις το approval αγγίξει μεγάλα νούμερα, η παραγωγή food και industry εκτοξεύεται στα ύψη.

Το χτίσιμο κτιρίων – μονάδων και ο χειρισμός του εργατικού δυναμικού δεν είναι οι μόνες δραστηριότητες που με έθισαν σε μια πόλη. Πάνω αριστερά αναγράφονται οι διαθέσιμες ποσότητες των 6 συνολικά strategic resources που μαζεύονται μόλις κατασκευάσετε τα απαιτούμενα μηχανήματα που τα εξορύσσουν. Μόλις ένα resource μαζευτεί σε ικανοποιητική ποσότητα, μπορείτε να το ενεργοποιήσετε για 10 γύρους (turns), μαζεύοντας απίθανες ποσότητες των απαραίτητων πόρων. Όταν άρχισα την δεκάγυρη εκμετάλλευση του Glassteel, το ταμείο μου ξεχείλισε από dust σε σημείο να ανεβαίνουν τα νούμερα ανά δεκάδες χιλιάδες με αποτέλεσμα την εύκολη αγορά του στρατού και των χτισμάτων που ήθελα.


Holding Out For A Hero

Οι ήρωες έχουν ύψιστη σημασία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Endless Legend. Στις πόλεις διορίζονται σε θέση κυβερνήτη (governor) και προσθέτουν τα στατιστικά τους στην συνολική σούμα. Είναι πανάκριβοι «υπάλληλοι» για τους οποίους έσκασα ολόκληρη περιουσία από dust προκειμένου να τους αποκτήσω από το marketplace. Εκτός από το κόστος πρόσληψης έχουν την απαίτηση και σταθερού μισθού ανά γύρο (δεν ξέρουν ότι έχουμε κρίση;) αλλά πιστέψτε με, τα αξίζουν τα λεφτά τους. Έκανα τις επιλογές μου σε ήρωες με γνώμονα την θέση για την οποία τους προόριζα. Αγόρασα ήρωες που χαρίζουν αφειδώς bonuses σε food, industry, science κ.τ.λ. και τους τοποθέτησα κυβερνήτες στις πόλεις που χώλαιναν στον συγκεκριμένο τομέα. Για να κουμαντάρουν τις ορδές μου επέλεξα ήρωες με υψηλό δείκτη στο damage καθώς και αφθονία σε life points.

Είτε κουβαλούσαν το λάβαρο μου στο πεδίο της μάχης σφαγιάζοντας κόσμο και ανεβάζοντας το ηθικό των στρατιωτών, είτε ήταν… καρεκλοκένταυροι σε δημόσια πόστα, οι ήρωες μου ανέβαιναν αδιάκοπα επίπεδο, αποκτώντας πληθώρα από skill points για να διανείμουν στο skill tree τους. Χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες (faction, common, class) τα skills τους είναι ευνόητο το τι κάνουν και δεν είχα την παραμικρή δυσκολία να διοχετεύσω τα skill points στους τομείς που ήθελα. Εκεί που η παραμετροποίηση των ηρώων επιβάλλει ξεσκαρτάρισμα είναι ο εξοπλισμός τους. Στην αρχή αναγκάστηκα να τους εξοπλίσω με όπλα, ασπίδα και πανοπλία της πλάκας ενώ τα items που κρατούσαν πρόσφεραν ελάχιστα bonuses σε πόρους που με ενδιέφεραν. Ανοίγοντας (διαμέσου στοχευμένων επιστημονικών ανακαλύψεων) τα tier 2 και 3 του εξοπλισμού, τους πριμοδότησα και κάτι οπλάρες που έπαιρναν ψυχές (είχαν και ενδεικτικά ονόματα: cavalry slayer, infantry slayer) και τα αντικείμενα τους ενίσχυαν τρομερά την αποδοτικότητα στην μάχη και χάριζαν έξτρα πόρους που τους είχα ανάγκη.


Οι ήρωες δίνουν το παρόν στη μάχη και αποτελούν την αιχμή του δόρατος αφού έχουν τα περισσότερα life points αλλά και το καλύτερο attack στην αρχή. Μετακινώντας τον στρατό μου σε σημείο που βρίσκεται το εικονίδιο του αντίπαλου στρατού, το παιχνίδι ζούμαρε στην περιοχή που βρισκόμασταν και άρχιζε η πρώτη φάση της μάχης, η ανάπτυξη. Αρκετά βαρετή φάση κατά την γνώμη μου αλλά απαραίτητη για την τοποθέτηση των μονάδων μου σε υψωμένες θέσεις όποτε υπήρχαν αλλά και πάνω στα λάβαρα μου ώστε να έχουν bonus οι ενέργειες τους. Η επόμενη φάση είναι η στόχευση και είναι η σημαντικότερη από στρατηγικής πλευράς. Ανεξάρτητα από την στάση που αποφάσισα να ακολουθήσουν τα πλάσματα μου πριν την έναρξη του μακελειού (άμυνα, επίθεση), η στόχευση των επικινδυνότερων αντιπάλων από όλες τις μονάδες μου ήταν πάντα η πρώτη μου επιλογή.

Το τι ξύλο έπεφτε στους ήρωες των εχθρών μου δεν περιγράφεται. Βροχή τα βέλη από τους rangers ράντιζαν τα κορμιά τους την ώρα που ο δικός μου ήρωας με μια σπάθα που θα ζήλευε και ο κάτοχος του Excalibur, πλησίαζε και του την κατέβαζε στην μάπα, προκαλώντας έναν ανατριχιαστικό ήχο πόνου εκ μέρους του. Συνήθως το γράφημα που βλέπετε πριν την μάχη αναφορικά με τις πιθανότητες που έχει η κάθε παράταξη βγαίνει αληθινό. Σε ελάχιστες περιπτώσεις κατάφερα να το διαψεύσω και αυτές ήταν που ευχαριστήθηκα στο έπακρο διότι χρειάστηκαν κόπο και μυαλό για να πραγματοποιηθούν.

Blind the Guardians if you want to win!

Οι μάχες απογειώθηκαν κυριολεκτικά με την προσθήκη του expansion pack Guardians που κοστίζει 7,5 ευρώ στο Steam. Το expansion πήρε το όνομα του από τα γιγαντιαία πλάσματα που προσθέτει, όντα απίστευτης δύναμης, αντοχής και κάτοχοι ονομάτων που θα σας εκπλήξουν. Αποδεικνύοντας την αγάπη τους για το ελληνικό στοιχείο, οι άνθρωποι της Amplitude Studios έδωσαν ελληνικά ονόματα που ηχούν λίγο χιουμοριστικά στα ντόπια αυτιά μας. Ο guardian του dust ονομάζεται Skoros, της φωτιάς Fotios, του νερού Neros, της γης Gios και του αέρα Atmos! Έκαστος guardian έχει τον μοναδικό τρόπο επίθεσης και κίνησης του (άλλος πετάει, άλλος ρίχνει από μακριά, άλλος πλημμυρίζει φυλάκια και extractors στο νερό κ.ο.κ.) ενώ τα ιδιαίτερα στατιστικά τους ανοίγουν τον δρόμο για μεγαλειώδεις ελιγμούς την ώρα της μάχης.


Ας πάρουμε για παράδειγμα τους ευνοούμενους μου guardians, τον Skoro και τον Atmo που τους εξαπόλυσα μόνους τους στην μάχη ενάντια σε πολυάριθμες μονάδες αρκετές φορές. Ο Skoros σε κάθε επίθεση έχει 50% πιθανότητα να κάνει πλύση εγκεφάλου στην εχθρική μονάδα και να την στρέψει ενάντια στους δικούς της. Ώ τι απόλαυση ήταν να παρατηρώ τον ισχυρό ήρωα του αντιπάλου να στρέφεται σε μια μονάδα του και να της κόβει δεκάδες life points για πλάκα. Όταν αυτό το επανέλαβα πολλές φορές στην ίδια μάχη, ο Skoros έγινε αντάξιος του εντόμου που φέρει το όνομα του με την διαφορά ότι ο guardian μου κατέτρωγε μάλλινες… μονάδες! Ανάλογα καλά λόγια έχω να πω για τον Atmo που μπορεί να κινηθεί άνετα σε όλα τα εδάφη πετώντας και να συντρίψει αρκετές μονάδες μόνος του ενεργοποιώντας το skill Blood Rage που του δίνει 50% αύξηση στο damage μόλις σκοτώσει έναν εχθρό.


Μετά την υπέροχη εμπειρία του Endless Legend, η κορυφή στην προσωπική σας λίστα των 4X strategy games θα αλλάξει απότομα και οι απαιτήσεις σας από αντίστοιχους τίτλους θα ανέβουν δραματικά.

Οι guardians είναι το υπέρτατο φονικό όπλο του στρατού σας και για έναν άλλο λόγο. Στο σχεδιασμό μονάδας, τους ενισχύετε με όπλα και items που ανεβάζουν τα στατιστικά τους κατά 50% και βάλε! Εκτός από τους guardians, το ομώνυμο expansion δικαιολογεί τα λεφτά του προσθέτοντας μεταξύ άλλων και τρείς άθλους ανά τεχνολογική εποχή. Εγώ κυνήγησα μετά μανίας τους άθλους που με βάζουν να κατασκευάσω ένα ανεπανάληπτο οικοδόμημα το οποίο φουσκώνει δραματικά τα αποθέματα food, science, industry, influence και dust. Στο playthrough που κατόρθωσα να χτίσω πρώτος τα εν λόγω θρυλικά κτίρια ανέπτυξα την αυτοκρατορία μου στο άψε σβήσε και η ηδονή της θέασης κολοσσιαίων ποσοτήτων σε resources με χαροποίησε απίστευτα.

Η διπλωματία είναι ένας τομέας του gameplay που θα σας απασχολήσει μόνο αν παίξετε στα ανώτερα επίπεδα αφού στα δύο πρώτα τα εχθρικά factions δεν ενδιαφέρονται και πολύ να σας επιτεθούν ενώ, όταν το τολμήσουν, την πληρώνουν πολύ ακριβά. Για μένα οι επιλογές alliance και commercial agreement είναι το απαύγασμα της διπλωματικής δραστηριότητας και αυτό διότι δεν έχετε και πάρα πολλές επιλογές να κάνετε, 11 είναι όλες κι όλες. Ενώ στα ευκολότερα επίπεδα μπορείτε να το ρίξετε στον απομονωτισμό, ταμπουρωμένοι στις περιοχές σας με μοναδική ασχολία την ανάπτυξη των πόλεων και της τεχνολογίας, στα δυσκολότερα η σύναψη συμμαχιών είναι απαραίτητη έτσι η διπλωματία αποκτά σχετικό ενδιαφέρον.


Η τεχνολογία του μέλλοντος

Το υπέρτατο όπλο που διαθέτετε στο Endless Legend για την παραμετροποίηση της αυτοκρατορίας σας ονομάζεται τεχνολογία (technology). Διεσπαρμένες σε έξι περιόδους (eras) που «ξεκλειδώνουν» μόλις μάθετε 9 τεχνολογίες της προηγούμενης περιόδου, οι τεχνολογικές ανακαλύψεις υποδιαιρούνται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το αν εστιάζουν στην αύξηση του πληθυσμού, στην τόνωση της βιομηχανίας και της επιστήμης, στην ενίσχυση του στρατού και στην επέκταση του κράτους σας διαμέσου του εμπορίου και της πολιτιστικής επιρροής. Κατόπιν στρατηγικής σκέψης επέλεγα πάντοτε τις τεχνολογίες που προωθούσαν τα τελικά μου σχέδια, τουτέστιν ότι πολλαπλασίαζε το dust όταν διοικούσα φιλοχρήματα factions, ότι παρείχε science όταν κατεύθυνα τα επιστημονικά factions κ.ο.κ. Το Guardians expansion προσθέτει τρεις τεχνολογικούς άθλους ανά εποχή τους οποίους πιστώνεται το faction που θα τους επιτύχει πρώτο. Κυνήγησα μετά μανίας τα legendary buildings της κάθε era γιατί τα οφέλη τους ήταν μόνιμα και συνεχή χωρίς να παραβλέπω τα απίστευτα bonuses και items που δίνουν άλλα legendary deeds.

Όσο παίζετε το Endless Legend θα συνειδητοποιήσετε προς μεγάλη σας ικανοποίηση ότι οι στρατηγικές επιλογές για την διαμόρφωση της αυτοκρατορίας σας δεν έχουν τελειωμό. Η συγκομιδή influence οδηγεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην σύνθεση ενός empire plan που ενισχύει όλες τις παραμέτρους του faction σας. Μικρότερα factions που έχετε περάσει δια πυρός και σιδήρου τα χωριά τους, προσφέρουν σημαντικά bonuses ανά κατεκτημένο χωριό. Η δημιουργία εμπορικών σχέσεων μεταξύ των πόλεων σας και με άλλα factions γεμίζει dust και science τις αποθήκες σας. Κρατώντας ψηλά το ηθικό των πολιτών αυξάνονται δραματικά τα ποσοστά παραγωγής dust και science σε όλες τις πόλεις σας. Τέλος, τα luxury και strategic resources ενεργοποιούνται ταυτόχρονα αν διαθέτετε τις κατάλληλες ποσότητες, πολλαπλασιάζοντας σε ασύλληπτο βαθμό τους βασικούς πόρους σας.


Το A.I. στο Endless Legend είναι ανάλογο του επιπέδου δυσκολίας που επιλέξατε. Στα χαμηλά επίπεδα, οι αντίπαλοι είναι απλοί θεατές και ασχολούνται με τα εγχώρια προβλήματα τους χωρίς να σας ενοχλούν ιδιαίτερα. Στα υψηλά επίπεδα, γίνονται τολμηροί, θρασύτατοι θα έλεγα και αρχίζουν τις παρενοχλήσεις στα σύνορα σας, σας απαγορεύουν την πρόσβαση στο marketplace και σας κηρύττουν χωρίς δεύτερη σκέψη τον πόλεμο. Εν ολίγοις, μιλάμε για ένα τέλειο A.I. προσαρμοσμένο ειδικά στις επιθυμίες σας, αν δηλαδή θέλετε να ασχοληθείτε ανενόχλητοι με το χτίσιμο του κράτους σας ή προτιμάτε την πρόκληση εκτεταμένων πολεμικών περιπετειών.

Κάθε playthrough του Endless Legend διαρκεί περίπου 10-11 ώρες. Μέχρι να μάθετε απ’ έξω και ανακατωτά όλες τις πτυχές του θα χρειαστείτε το διπλάσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν 9 victory conditions τα οποία διαπίστωσα προς μεγάλη μου έκπληξη και χαρά, ότι μπορείτε να τα πετύχετε στο ίδιο playthrough! Μόλις ολοκληρώσετε ένα victory condition, αντί για εντυπωσιακή τελική οθόνη, θα δείτε μια λιτή ενημέρωση για την νίκη σας και κατόπιν συνεχίζετε κανονικά από το ίδιο σημείο! Είναι φανερό ότι μετά την ολοκλήρωση ενός victory condition τα υπόλοιπα κατακτώνται πανεύκολα αφού το κράτος σας παράγει πλέον resources με ασύλληπτη ταχύτητα. Μαζί με το multiplayer τμήμα του, υπολογίζω να περάσετε πάνω από 50 ώρες από τον ελεύθερο χρόνο σας με το Endless Legend οι οποίες θα περάσουν γρήγορα βάση του υψηλού εθισμού που προσφέρει.


Μόνοι σας ή με φίλους;

Πιστό στην ονομασία του, το Endless Legend διαθέτει και το…endless multiplayer mode του. Αν νομίζετε ότι με την λέξη endless εννοώ τον αριθμό των γύρων που θα παίξετε δυστυχώς κάνετε λάθος! Προτείνω η ενασχόλησή σας με το multiplayer να γίνει προσκαλώντας τους διαδικτυακούς σας φίλους από πριν ώστε να είστε σίγουροι ότι στους αντιπάλους σας δεν υπάρχει κάποιος ελαφρόμυαλος με σύστημα που σέρνεται τον οποίο θα περιμένετε μισή ώρα μέχρι να τελειώσει τον γύρο του. Αν τώρα θελήσετε να διασταυρώσετε τα ξίφη σας με παίκτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, τουλάχιστον ξεκινήστε εσείς το multiplayer match και τσεκάρετε την επιλογή timed turns ώστε οι συμμετέχοντες να επιταχύνουν αναγκαστικά τις κινήσεις τους.

Αποσκοπώντας στην μέγιστη δυνατή ευχαρίστηση σας συμβουλεύω να χρησιμοποιήσετε μικρόφωνο για να μπορείτε να συνομιλείτε με όλους τους αντιπάλους σας και να κάνετε χαβαλέ. Το multiplayer επιβάλλει ριζική αλλαγή στην στρατηγική σας με πρώτη και καλύτερη την αποφυγή όσο το δυνατόν περισσότερο της επαφής με τις περιοχές των αλλότριων factions. Κατόπιν, η σύναψη συμμαχιών είναι απαραίτητη διότι δεν πρόκειται να επιβιώσετε μόνος σας στις επερχόμενες μάχες. Κατά τα άλλα, το ματς εκτυλίσσεται όπως και στο single-player.

Η χαρτογράφηση της απόλαυσης

Έχοντας βομβαρδιστεί με τόσα υπέροχα στατιστικά που το σύνολο τους αποτελούσε πάντοτε το ποιόν της αυτοκρατορίας μου, απόλαυσα χωρίς ενδοιασμούς την πληθώρα από εικονίδια που παρελαύνουν στο Endless Legend. Σε σχέση με αντίστοιχα 4X Strategy παρατηρούμε αισθητικά όμορφο περιβάλλον και μονάδες, αν και σε σύγκριση με πολλά turn-based strategy δεν παρατηρούμε κάτι το αξιοσημείωτο στον τεχνικό τομέα. Το animation στις μάχες είναι απλά ικανοποιητικό, εκεί όπου οι μονάδες σκορπούν τον τρόμο στο πέρασμα τους αξιοποιώντας τις δυνάμεις που τους έχετε χαρίσει.

Ο χάρτης που θα δεχτεί το βάρος των στρατευμάτων και των πόλεών σας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τον αντίστοιχο των θρυλικών Civilization και μπορείτε με το ανάλογο εικονίδιο να αλλάξετε την μορφή του, ξεθωριάζοντας τα περιβαλλοντικά στοιχεία και βλέποντας τις ποσότητες πρώτων υλών που εξάγονται από κάθε πολύγωνο. Στο πεδίο της μάχης θα δείτε με αρκετή λεπτομέρεια πράγματα όπως ένα χωριό, μια λίμνη ή ένα χιονοσκέπαστο βουνό αλλά ο όποιος ρεαλισμός της εικόνας εξαφανίζεται παρατηρώντας την βλάστηση που δίνει την εντύπωση ζωγραφικής τετράχρονου σε χαρτόνι!


Η επική σύγκρουση για την κατάκτηση της Auriga συνοδεύεται από ένα soundtrack που γνωρίζει καλά την τέχνη της ψυχικής ανάτασης και της νοητικής ταύτισης μας με τον ψηφιακό κόσμο και τις καταστάσεις που βιώνουμε. Το θρηνητικό theme της Auriga που είναι το βασικό του Endless Legend δεν μου είπε και πολλά πράγματα αλλά ξεχώρισα το θέμα του faction Drakkens. Αυτό συνέβη λόγω της τραγουδίστριας που ψέλνει κατά την διάρκειά του κάνοντας με να αισθανθώ το αρχαίο πνεύμα των Drakkens και την σοφία που έχουν σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους.

Endless Fun

Αν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ σας με την λογιστική δεν αποκλείω το Endless Legend να σας σπρώξει προς το συγκεκριμένο επάγγελμα. Δεν βαρέθηκα ούτε για ένα νανοδευτερόλεπτο να εξετάζω ατελείωτες σειρές από αριθμούς και γραφήματα στην πολύωρη μου προσπάθεια να διαλύσω κάθε αντίσταση και να χτίσω ένα κράτος χωρίς προηγούμενο στα ψηφιακά χρονικά. Οι μάχες ήταν απλά το κερασάκι σε μια τόσο νόστιμη «τούρτα» που θα μπορούσε να είναι η γενέθλια μου. Για τόσες δεκάδες ώρες απασχόλησης τα 22 ευρώ στο Steam μου φάνηκαν αστείο αντίτιμο που δεν πρέπει να διστάσετε να το πληρώσετε αν σας αρέσει το 4X strategy είδος.

Θετικά:
- Εθιστικό gameplay που το κατατάσσει άμεσα στην κορυφή της κατηγορίας του
- Άφθονη διάρκεια
- Ποικιλία σε factions, μονάδες και τεχνολογικά επιτεύγματα που επιτρέπουν την διαρκή τροποποίηση του gameplay
- Αποφασίζετε το μέτρο της συμμετοχής σας στην διακυβέρνηση, ρυθμίζοντας κάθε λεπτομέρεια
- Υποδειγματικό A.I. και επίπεδα δυσκολίας

Αρνητικά:
- Πολύ λιτός τεχνικός τομέας
- Το A.I. είναι εύκολο στα περισσότερα επίπεδα και απαιτεί πολύ χρόνο σε προετοιμασία μέσω micromanagement
- Πρέπει να πληρώσετε για τα χρήσιμα DLCs και την προσθήκη ενός 9ου faction στο παιχνίδι

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 9
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Απλό, εθιστικό και προσιτό στον μέσο gamer.



Πηγη
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top