Gears of War: Ultimate Edition Review

0
Το πρώτο Gears of War κυκλοφόρησε το 2006 και αποτέλεσε το πρώτο παιχνίδι-ορόσημο της προηγούμενης γενιάς, θέτοντας νέα δεδομένα στα shooters τρίτου προσώπου. Ο πραγματικός βασιλιάς της κατηγορίας επιστρέφει σχεδόν μια δεκαετία μετά, πλήρως ανανεωμένος στο Xbox One (και σύντομα στο PC), ως ένα πραγματικά καλοδουλεμένο remaster.

Το Gears of War διαδραματίζεται στον πλανήτη Sera, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης από την επίθεση των φρικιαστικών locusts που απειλούν την ανθρωπότητα με αφανισμό. Ο πρωταγωνιστής Marcus Fenix αποφυλακίζεται και επαναδραστηριοποιείται, πολεμώντας τους locust μαζί με τις δυνάμεις της COG (Coalition of Ordered Governments). Αν και γενικά η ιστορία δεν διεκδικεί όσκαρ πρωτοτυπίας, εντούτοις καταφέρνει να σας αιχμαλωτίσει στον μεταποκαλυπτικό της κόσμο και διατηρεί το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Το πρώτο πράγμα που εκπλήσσει ευχάριστα στο Gears of War: Ultimate Edition, είναι η καταπληκτική δουλειά που έχει γίνει στον τεχνικό τομέα σε σχέση με τον αρχικό τίτλο. Χωρίς υπερβολή μιλάμε για “άλλο παιχνίδι” τεχνικά. Οι δημιουργοί δεν αρκέστηκαν σε απλή μεταφορά σε 1080p, αλλά επανασχεδίασαν από την αρχή τα μοντέλα των χαρακτήρων, πρόσθεσαν νέα αληθοφανή εφέ, εκρήξεις, αντανακλάσεις και σκιές και ένα σωρό λεπτομέρειες στο περιβάλλον, με αποτελέσμα το παιχνίδι να μην έχει να ζηλέψει τίποτα από σύγχρονες παραγωγές. Μοναδικό ψεγάδι αποτελεί η “ψεύτικη” θάλασσα, που χτυπάει άσχημα σε σχέση με το εξαιρετικό σύνολο του οπτικού τομέα. Πλήρες ρετουσάρισμα έχει γίνει και στις cutscenes και στις εκφράσεις των χαρακτήρων, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση σε σχέση με το παρελθόν. Επιπλέον, στον ηχητικό τομέα υποστηρίζεται dolby 7.1 surround.



Η εκπληκτική ατμόσφαιρα του πρώτου Gears επιστρέφει αναλλοίωτη.

Όσον αφορά το gameplay, το στιβαρό πιστολίδι, ο άμεσος και λειτουργικός μηχανισμός κάλυψης, το απολαυστικό σκηνικό πολέμου στα ανοιχτά πεδία μάχης, αλλά και η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα στους σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους, υπενθυμίζουν πόσο καλό παραμένει το πρώτο Gears of War 10 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Μάλιστα, αυτή την ατμόσφαιρα και αίσθηση κλεισούρας του πρώτου Gears δεν κατάφεραν να την φτάσουν τα επόμενα παιχνίδια της σειράς. Η αίσθηση του παιχνιδιού στο campaign δεν διαφέρει δραματικά από την αρχική έκδοση και αυτό συμβαίνει γιατί το campaign (σε αντίθεση με το multiplayer) παραμένει στα 30 fps, γεγονός απογοητευτικό. Έχει προστεθεί ένα νέο επίπεδο δυσκολίας normal , το οποίο επί της ουσίας αντιστοιχεί στο casual της αρχικής έκδοσης και είναι το πλέον ισορροπημένο για το ευρύ κοινο, σε σχέση με το μηδενικής πρόκλησης τροποποιημένο casual επίπεδο, το απαιτητικό αλλά σαφώς αντιμετωπίσιμο hardcore και το εξωφρενικα δύσκολο insane.

Ένας τομέας όπου δυστυχώς δεν παρατηρείται κάποια αλλάγη, είναι η νοημοσύνη των συντρόφων που πολεμάνε στο πλευρό σας. Οι κινήσεις τους τις περισσότερες φορές είναι αυτοκαταστροφικές, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζετε κάποιο αφεντικό και τους έχετε πραγματικά ανάγκη για αντιπερισπασμό. Εξίσου αχρείαστες παραμένουν και οι εντολές που δίνετε στους συντρόφους σας, καθώς σπάνια τις ακολουθούν, ενώ ακόμη πιο σπάνια πετυχαίνουν κάποιον εχθρό. Αντίθετα, η νοημοσύνη των εχθρών είναι ικανοποιητική, καθώς οι εχθροί χρησιμοποιούν τακτικές κάλυψης, αλλάζουν θέσεις και εκμεταλλέυονται τις δικές σας απροσεξίες, ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας. Ίδιος παραμένει τόσο ο αριθμός των όπλων, όσο και η ποικιλία των εχθρών.



Τα γραφικά θυμίζουν παιχνίδι νέας γενιάς.

Το campaign μπορείτε να το παίζετε είτε μόνοι σας, είτε τοπικά στην ίδια κονσόλα σε split-screen με κάποιον φίλο, είτε online σε συνεργασία με κάποιον φίλο ή με κάποιον τυχαίο παίκτη στο Xbox Live. Μάλιστα, η διάρκεια του campaign είναι μεγαλύτερη κατά 90 λεπτά περίπου, καθώς το παιχνίδι περιλαμβάνει πέντε επιπλέον αποστολές από το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας που υπήρχαν στην έκδοση του PC. Τα εν λόγω κεφάλαια έχουν διπλό ενδιαφέρον, καθώς καλύπτουν κάποιες ασάφειες ως προς την ιστορία, και σας δίνουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσετε το Brumak, ένα από τα πιο εμβληματικά τέρατα της σειράς Gears of War. Επίσης, έχετε έξτρα κίνητρο για πιο ενδελεχές ψάξιμο στο περιβάλλον ώστε να ξεκλειδώνετε comics βασισμένα στο σύμπαν του παιχνιδιού, βρίσκοντας συγκεκριμένο αριθμό COG tags σε κάθε κεφάλαιο.

Πλήρως ανανεωμένα τόσο τεχνικά, όσο και παικτικά, είναι τα ανταγωνιστικά multiplayer modes. Εδώ το παιχνίδι τρέχει στα 60 fps κάνοντας τις μάχες πολύ πιο άμεσς, γρήγορες και απολαυστικές, προσφέροντας μια πραγματικά βελτιωμένη εμπειρία. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι έχουν ενσωματωθεί στοιχεία από το Gears of War 3, όπως η κίνηση αποφυγής προς όλες τις κατευθύνσεις, η αναπλήρωση της ενέργειας των συμπαικτών σας όταν είστε σε κάλυψη, η αλλαγή των όπλων όταν τρέχετε και άλλα. Ως επί το πλείστον το vs multiplayer είναι μάχες μεταξύ δύο ομάδων των τεσσάρων παικτών, marines εναντίον locusts. Στα διαθέσιμα modes έχουν προστεθεί τα team deathmatch, king of the hill, blitz και 2v2 gnasher execution.

Στο team deathmatch κάθε ομάδα έχει 10 ζωές (respawns) και στόχος είναι να εξαλείψετε τις ζωές των παικτών της άλλης ομάδας. Αντίθετα, στο king of the hill δεν περιορίζεστε από τον αριθμό των respawns και στόχος σας είναι να πάρετε στην κατοχή σας και να προστατέψετε συγκεκριμένα σημεία του χάρτη. Έχοντας στην κατοχή σας τα συγκεκριμένα σημεία κερδίζετε πόντους. Η πρώτη ομάδα που φτάνει τους 120 πόντους είναι νικήτρια. Τέλος, το 2v2 gnasher execution ξεφεύγει από την λογική των 4v4 αναμετρήσεων που διέπουν τo Gears of War, τόσο ως προς τον αριθμό των παικτών, όσο και την έκταση των πιστών, καθώς είναι πολύ μικρότερες από τις κανονικές. Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά βρίσκω το 2v2 gnasher execution αρκετά ανούσιο, καθώς η πολύ μικρή έκταση της πίστας και η άμεση εμπλοκή με τους αντίπαλους παίκτες μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, καθιστά αμφίβολη την οποιαδήποτε προσπάθεια για στρατηγική προσέγγιση.



Πλέον έχετε την ευκαιρία να εξολοθρεύσετε το Brumak που είχατε άχτι τόσα χρόνια.

Σε γενικές γραμμές η εμπειρία που προσφέρει το multiplayer του Gears of War: Ultimate Edition είναι εξαιρετική. Tο matchmaking είναι γρήγορο και απροβλημάτιστο, ενώ δεν παρατηρoύνται αποσυνδέσεις ή έντονο lag που θα χάλαγαν την καλή εικόνα. Μάλιστα, μία έξυπνη προσθήκη που σας δίνει επιπλέον κίνητρο, είναι η δυνατότητα να ανεβαίνετε επίπεδα παίζοντας και κερδίζοντας παιχνίδια και πόντους που σας επιτρέπουν να ξεκλειδώνετε σταδιακά 17 χαρακτήρες από το Gears of War 3. Τέλος, πλήρως ικανοποιητικός είναι ο αριθμός των 19 χαρτών, στους οποίους περιλαμβάνονται οι αρχικοί χάρτες του Gears of War, τα DLC και τρεις ακόμα χάρτες από την έκδοση του PC.

Το Gears of War: Ultimate Edition είναι αυτό που ισχυρίζεται: η απόλυτη έκδοση ενός ούτως ή άλλως εξαιρετικού παιχνιδιού που άλλαξε τα δεδομένα σε μία ολόκληρη κατηγορία. Μάλιστα, το γεγονός ότι προσφέρει πρόσβαση και στα άλλα παιχνίδια Gears of War του Xbox 360 για να τα απολαμβάνετε στο Xbox One, καθιστά το Gears of War: Ultimate Edition το τέλειο ορεκτικό μέχρι να βγει το Gears of War 4 το 2016.

Εξαιρετικό ρετουσάρισμα στον τεχνικό τομέα
Το πιο ατμοσφαιρικό Gears of War
Επιπλέον κεφάλαια στο campaign
Τα 60 fps δίνουν άλλον αέρα στο multiplayer

Το campaign τρέχει στα 30 fps
Προβληματική νοημοσύνη των συμμάχων
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0


ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ: Xbox One, PC (Windows 10)
ΑΝΑΠΤΥΞΗ: The Coalition
ΕΚΔΟΣΗ: Microsoft
ΔΙΑΘΕΣΗ: Microsoft Hellas
ΕΙΔΟΣ: Shooter τρίτου προσώπου
ΠΑΙΚΤΕΣ: Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE: https://gearsofwar.com/en-us
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 25/8/2015
PEGI: 18





Πηγη
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top