Grim Fandango

0
Είδος: Adventure
Format: PC
Εκδότης: LucasArts
Ανάπτυξη: LucasArts
Παίκτες: 1
Απαιτήσεις: 32MB RAM, Επεξεργαστής Pentium ή Athlon στο 133MHz, Κάρτα γραφικών 2ΜΒ, Χώρος στο σκληρό δίσκο 1.2GB
Επίσημο Site: Grimfandango.net
Κυκλοφορία: 30/10/1998
Demo: Download 





Αμφιβάλλω αν θα βρείτε έστω και έναn οπαδό των Αdventures που δεν στάθηκε κάποια στιγμή στην ζωή του κατενθουσιασμένος απέναντι από ένα Adventure παραγωγής της LucasArts. Αναφέρομαι στον developer που δημιούργησε το 1982 ο «πολύς» George Lucas, αντιλαμβανόμενος ιδιοφυώς την ραγδαία εξέλιξη της video game βιομηχανίας και τις ευρύτατες εμπορικές προεκτάσεις που παρουσίαζε ο μετασχηματισμός σε αυτή των θρυλικών κινηματογραφικών του brands Star Wars και Indiana Jones.

Είναι αστείο πως τα φέρνει η τύχη μερικές φορές. Aντί η LucasArts να αποτυπωθεί στην μνήμη μας για τα video games της που βασίστηκαν στα πασίγνωστα franchises του Lucas, την εκτιμούμε περισσότερο για τους μυθικούς Αdventure τίτλους που κατέκλυσαν την αγορά στα τέλη της δεκαετίας 1980 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας ’90. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Tην πρωτοτυπία και το ιδιοφυές gameplay του Loom, το χιούμορ και τους αξέχαστους χαρακτήρες του The Secret of Monkey Island ή το νταηλίδικο σενάριο του Full Throttle; Σας προτείνω στην παρούσα φάση να ξεχάσουμε τα προαναφερθέντα αριστουργήματα και να θυμηθούμε το σκοτεινό και άκρως διασκεδαστικό μεγαλείο του Grim Fandango, το προτελευταίο αυθεντικό Adventure της LucasArts που κυκλοφόρησε το 1998



Ζωντανό σενάριο με ψόφιους χαρακτήρες!
Δεν μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει τον τρόπο με τον οποίο ο ισπανόφωνος κόσμος γιορτάζει την μνήμη των νεκρών συγγενών και λοιπών προσφιλών του προσώπων. Η «Ημέρα των Νεκρών» (Dia de Muertos) που γιορτάζεται από το Μεξικό και την Βραζιλία μέχρι την Ισπανία, δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις ταινίες ζόμπι του George Romero. Πηγάζοντας από ένα παμπάλαιο φεστιβάλ των Αζτέκων προς τιμή της θεάς του κάτω κόσμου, Mictecacihuatl, γυναίκας του θεού Mictlantecuhtli, καλεί τους ζωντανούς σε ένα τριήμερο (30 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου) ξεφάντωμα με παρελάσεις στο στυλ της δικής μας αποκριάς. Επίσης, οι συμμετέχοντες ετοιμάζουν το αγαπημένο φαγητό και ρόφημα των ανθρώπων που έχασαν και το μεταφέρουν στο τέλος του φεστιβάλ στους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων, όπου προσεύχονται θερμά για την ψυχή τους.

Γιορτάζοντας και διασκεδάζοντας με όλη τους την ψυχή, οι θιασώτες της «Ημέρας των Νεκρών» κατορθώνουν να εξορκίσουν την θλίψη που τους προκάλεσε η απώλεια των αγαπημένων τους και να αποδεχτούν έτσι το αναπόφευκτο γεγονός του θανάτου σαν φυσικό γεγονός, χωρίς δυστυχία και οργή. Το σενάριο του Grim Fandango έχει χτιστεί πάνω στην ανάλαφρη ατμόσφαιρα της Dia de Muertos.


Στη χώρα των νεκρών βρίσκεται προ πολλού ο playable χαρακτήρας σας που ακούει στο χαρακτηριστικό όνομα Manuel Calavera. Το επίθετό του παραπέμπει στην εμφάνιση του ίδιου αλλά και των περισσότερων NPC που θα συναντήσετε καθώς στην ισπανική γλώσσα σημαίνει "κρανίο" και χρησιμοποιείται στον χαρακτηρισμό των κρανίων από πυλό ή ζάχαρη που κατασκευάζονται την «Ημέρα των Νεκρών». Η χώρα των νεκρών στο Grim Fandango αποτελεί ένα μοναδικό συνδυασμό Καθαρτηρίου και Κόλασης, με ορισμένους απλούς αλλά απαράβατους κανόνες.

Σάκοι με κόκκαλα
Οι αμέτρητες ψυχές που καταλήγουν στη χώρα των νεκρών ελέγχονται από τους υπαλλήλους του Department of Death (ή Υπουργείου Θανάτου αν προτιμάτε). Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο Manuel Calavera τον οποίο και ελέγχετε. Ανάλογα με τις πράξεις των ανθρώπων εν ζωή, οι ψυχές που είδαν πρόσφατα τα… ραδίκια ανάποδα, λαμβάνουν από τους υπαλλήλους...ταξιδιωτικά πακέτα με τελικό προορισμό το Ninth Underworld, τον Παράδεισο δηλαδή.


Οι αγνότερες ψυχές θα πάρουν το πακέτο που τους στέλνει με τρένο στην πύλη του Ninth Underworld μέσα σε τέσσερα λεπτά. Όσοι διέπρεψαν στο κακό εν ζωή, αφήνονται να διασχίσουν την χώρα των νεκρών με τα πόδια, διαδρομή που διαρκεί τέσσερα χρόνια. Στην πορεία, οι κακόβουλες ψυχές συχνά χάνουν τον δρόμο τους, ξεχνούν τον Παράδεισο και ξεμένουν αιώνια σε μια μίζερη ύπαρξη.

Ο Calavera είναι τοποθετημένος στο Υπουργείο Θανάτου, προσπαθώντας να ξεπληρώσει το χρέος του στις θεϊκές δυνάμεις για να πάρει και αυτός τον δρόμο προς το Ninth Underworld. Για αδιευκρίνιστους λόγους δεν μπορεί να σταυρώσει ενάρετη ψυχή και του πέφτουν...όλα τα καθάρματα! Απεγνωσμένος λοιπόν, κλέβει μια πελάτισσα από τον συνάδελφο και μόνιμο αντίζηλό του, Domino Hurley.


Η πελάτισσα είναι η όμορφη Mercedes Colomar, μια ψυχή που βάζει τα γυαλιά ακόμα και την Μητέρα Τερέζα με τις καλές της πράξεις. Ενώ ο Calavera (δηλαδή εσείς) είναι σχεδόν βέβαιος ότι θα προσφέρει στην Mercedes το εξπρές πακέτο, βλέπει κατάπληκτος τον υπολογιστή του Υπουργείου να της παρέχει το τετραετές μαρτύριο! Σίγουρος πλέον ότι έχει στηθεί κομπίνα εντός του Υπουργείου, ο Calavera αρχίσει να σκαλίζει τα πράγματα, ανάβοντας την σπίθα που θα τον οδηγήσει μαζί με εσάς σε μια τρελή noir περιπέτεια.

Το τραγελαφικό cast του Grim Fandango δεν θα το ξεχάσετε ποτέ. Όλοι οι χαρακτήρες έχουν αξιομνημόνευτες προσωπικότητες, συνήθως βγαλμένες από πανομοιότυπα αντίγραφά τους στον πραγματικό κόσμο. Για παράδειγμα, ο Domino ανήκει στην θλιβερή συνομοταξία των σφουγγοκωλάριων των αφεντικών που μπορείτε να συναντήσετε σε όλες τις δουλειές, η ποιήτρια φίλη του Calavera στο night club παραπέμπει σε ψώνια τύπου ποιητή Φανφάρα κ.ο.κ.


Το comic relief της περιπέτειας ακούει στο όνομα Glottis και δεν είναι άλλος από τον υπέρβαρο δαίμονα-συνοδοιπόρο του ήρωά μας. Ο Glottis είναι ιδιαίτερα χαζούλης για ανήκοντα στις δαιμονικές ορδές. Γερό ποτήρι και μέγας γκαφατζής, τα χεράκια του πιάνουν όταν έχει να κάνει με μηχανές. Είναι ο πιο ενεργητικός NPC του Grim Fandango και θα σας διασκεδάσει αφάνταστα σε αρκετές σεκάνς.




Θα...τρίζουν τα κόκκαλα σας

Το Grim Fandango είναι ένα Graphic Adventure που ξεχωρίζει από την συνηθισμένη «συνταγή» που χρησιμοποιούσε η LucasArts σε προηγούμενα προϊόντα της. Σηματοδοτεί το πρώτο Adventure μιας εταιρείας ανάπτυξης που απεικόνισε τον ψηφιακό του κόσμο χρησιμοποιώντας 3D μοντέλα χαρακτήρων πάνω σε προσχεδιασμένα στατικά σκηνικά. Επίσης, ο τρόπος χειρισμού του Calavera είναι σκέτη πρόκληση για όσους έχουν συνηθίσει στο σάρωμα της οθόνης με τον κέρσορα σε Point and click Adventures.

Μπορείτε να κινήσετε τον απίθανο πρωταγωνιστή σας χρησιμοποιώντας τα keyboard keys ή σας συνιστώ για μεγαλύτερη άνεση την χρήση gamepad. Θα αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν χωρίς κέρσορα ή το κλασικό space που αποκαλύπτει τα σημεία ενδιαφέροντος στην οθόνη να καταλάβετε ποια είναι τα χρήσιμα αντικείμενα. Πλευρίζοντας ένα αντικείμενο που μπορείτε να εξετάσετε ή να χειριστείτε με τον «κοκκαλιάρη» Calavera, ο ήρωάς σας στρέφει το κεφάλι προς την κατεύθυνση του. Το στρίψιμο του κεφαλιού είναι η ένδειξη που χρειάζεστε για να πατήσετε το use και να αρχίσει η «συνομιλία» του πρωταγωνιστή με το αντικείμενο, ενώ το ίδιο ισχύει και στην κουβέντα με τους NPC.


Βασική ενασχόλησή σας στο Grim Fandango είναι το μάζεμα χρήσιμων αντικειμένων, η αποθήκευση τους στο inventory και η αξιοποίησή τους σε γρίφους ή πάνω σε NPC με σκοπό την συνέχιση της δράσης. Προσωπικά υποκλίθηκα στο πρωτότυπο και πανέξυπνο inventory. Η απουσία HUD επέβαλλε μια εναλλακτική λύση για την απεικόνιση των συσσωρευμένων αντικειμένων και έτσι προέκυψε το εξής: δρώντας περίπου σαν την θρυλική τσάντα του Sport Billy, το κοστούμι του Calavera μπορεί να χωρέσει άπειρο αριθμό πραγμάτων.

Όταν θέλετε να δοκιμάσετε ένα αντικείμενο, πατάτε το inventory button και ο χαρακτήρας σας βάζει…χέρι στο κοστούμι, κάνοντας zoom πάνω του. Κουνώντας τον μοχλό δεξιά-αριστερά αρχίζει να τραβάει ένα προς ένα όλα τα αντικείμενα για να τα δείτε. Ξαναπατώντας το inventory button, η οθόνη κάνει zoom out και ο Manuel κρατά στο χέρι το τελευταίο αντικείμενο έτοιμο προς εξέταση και χρήση.

Φωνές πέρα από τον τάφο
Οι διάλογοι παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην συνολική διασκέδαση αλλά και στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Πιάνοντας κουβέντα με τους NPC, έχετε να επιλέξετε ερωταποκρίσεις σε μορφή text στο κάτω μέρος της οθόνης. Σας προτείνω να εξαντλείτε όλες τις επιλογές διαλόγου, όχι γιατί μπορεί να χάσετε κανένα σημαντικό στοιχείο αλλά για να ψοφάτε στα γέλια από την εξέλιξη της συζήτησης. Δείτε την φοβερή συζήτηση μεταξύ Calavera και κλόουν σκελετού, με τι περιφρόνηση εκφράζονται για το status του άλλου και στη συνέχεια ξεκινά η αμίμητη στιχομυθία τους ως εξής: Calavera: "Πάνω σε τι εξασκείσαι;" Κλόουν: "Στο να σου στρίψω το λαρύγγι, πως σου φαίνεται;"


Προσοχή στις απαντήσεις των NPC. Σε πολλές περιπτώσεις αποκαλύπτουν το επόμενο task σας. Για να καταλάβετε την σημασία τους σκεφτείτε ότι δεν υπάρχουν ημερολόγια και άλλα συναφή όπου αναγράφονται τα quests, missions ή ότι άλλο πρέπει να κάνετε για να προχωρήσετε. Ευτυχώς, σε περίπτωση που δεν δώσετε βάση σε κάποιο σημαντικό διάλογο, μπορείτε να κατευθυνθείτε στο κεντρικό μενού και στην επιλογή Dialog Transcript ώστε να διαβάσετε ότι χρειάζεστε.

Οι περισσότεροι γρίφοι του Grim Fandango συνίστανται στην χειραγώγηση αντικειμένων και την τοποθέτησή τους στα κατάλληλα σημεία. Ένας ωραίος γρίφος ξεπετάγεται όταν ο Calavera χρειάζεται τα αυγά ενός σμήνους περιστεριών που… εδρεύει στην ταράτσα του Υπουργείου Θανάτου. Τα περιστέρια δεν αφήνουν το «σκέλεθρό» σας να πλησιάσει κοντά στα αυγά και τον κυνηγούν μανιωδώς σαν τα «Πουλιά» του Χίτσκοκ! Για να διώξει το κοπάδι, ο Calavera πρέπει να τοποθετήσει τρίμματα ψωμιού και ένα μπαλόνι σε σχήμα γάτας σε συγκεκριμένο σημείο.

Οι περισσότεροι γνωρίζετε καλά από greeklish. Ετοιμαστείτε λοιπόν να μάθετε και spanglish με τους χαρακτήρες να μην έχουν απλά ισπανική προφορά. Οι μισές προτάσεις τους αποτελούνται από αγγλικά και οι άλλες μισές από ισπανικά!

Ένας άλλος συναρπαστικός γρίφος είναι η κλοπή πελάτη του Domino από τον Calavera. Τα ονόματα και τα στοιχεία των πελατών περνούν από τεράστιους σωλήνες που διασχίζουν όλα τα γραφεία μέχρι το υπόγειο του κτιρίου. Ο παμπόνηρος Calavera πρέπει να πετάξει διάφορα πράγματα στον σωλήνα του γραφείου του, στουμπώνοντας το μηχάνημα και αναγκάζοντας τον υπεύθυνο μηχανικό να το τσεκάρει. Στη συνέχεια φροντίζει να μιλήσει με τον συντηρητή και να αφήσει την πόρτα του μηχανήματος ανοιχτή για να μπορέσει να τσιμπήσει τον κύλινδρο με το όνομα της Mercedes.



Το Grim Fandango διαιρείται σε τέσσερεις χρονικές περιόδους και η καθεμία διαθέτει το δικό της στυλ αλλά και τις αντίστοιχες επιρροές από γνωστές ταινίες και μυθιστορήματα της παγκόσμιας κουλτούρας. Για παράδειγμα σε ένα σημείο μωρίς στο παιχνίδι όπου ο Calavera μπλέκει με club και casino, είναι πολύ πιθανό να πάει το μυαλό σας στον Humphrey Bogart και την θρυλική Casablanca. Επίσης, στην όλη σκηνή με τις μέλισσες εργάτριες που δουλεύουν χαμαλίκι στο λιμάνι και εξεγείρονται ενάντια στους αδίστακτους μαφιόζους θέλοντας να φτιάξουν σωματείο, θα θυμηθείτε τον Marlon Brando και το οσκαρικό On The Waterfront.

Δυστυχώς όλα τα καλά πράγματα τελειώνουν γρήγορα ακόμα και στην… μετά θάνατον ζωή έτσι, πριν ακόμα χορτάσετε το Grim Fandango, τελειώνει και στρεφόμενοι στο ρολόι σας αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουν περάσει πάνω από 7-8 ώρες. Η διάρκεια όμως σε κάθε περίπτωση είναι ικανοποιητική για τα δεδομένα της εποχής και δεν πρόκειται να σας σταματήσει από το να απολαύσετε κάθε του λεπτό. Το αντίθετο μάλλον.

Χλωμό το βλέπω το πρόσωπό σου!
Το Grim Fandango αποτέλεσε την πρόβα τζενεράλε της μηχανής γραφικών GrimE, η οποία αντικατέστησε την SCUMM engine όπου «χτίστηκαν» όλα τα αριστουργηματικά Adventures της LucasArts. Χρησιμοποιώντας την υποδομή της Sith engine που γνωρίσατε όσοι τερματίσατε το Star Wars Jedi Knight: Dark Forces II, η GrimE σχεδίασε τους τρελούς χαρακτήρες του Fandango σαν απολαυστικές μάζες τρισδιάστατων πολυγώνων.


Με την GrimE οι developers συνέθεσαν full motion video cutscenes, ειδικά φτιαγμένα για να αποτυπώνουν επακριβώς το in-game φόντο. Τι να πρωτοπεί κανείς. Όσον αφορά στα υπέροχα backgrounds, προσωπικά νόμιζα ότι ξαφνικά τηλεμεταφέρθηκα μέσα σε πίνακα σουρεαλιστή ζωγράφου, ειδικά στην εικόνα όπου ο Calavera μαζεύει τον δηλητηριασμένο αποθανόντα.

Η μουσική επένδυση του Grim Fandango δένει απόλυτα με το περιβάλλον και απευθύνεται σε φανατικούς μουσικόφιλους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα την απολαύσει όποιος την ακούσει. Η τζαζ κυριαρχεί στα μέρη όπου εξελίσσεται η νυχτερινή ζωή των χαρακτήρων και είναι τόσο ποιοτική που νομίζεις ότι μπούκαρες στο Cotton Club και ακούς τον Charlie Parker και τον Louis Armstrong να συναγωνίζονται σε μουσική επιδεξιότητα. Στην πόλη Rubacava όπου θα περάσετε το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου χρόνου της περιπέτειας, είχα την αίσθηση ότι θα δω τον Ροζ Πάνθηρα και τον Επιθεωρητή Κλουζω να περπατάνε στους δρόμους της, τόσο πολύ έμοιαζε ένα κομμάτι με την μουσική του Henry Mancini.


Στο δε voice acting ότι κι αν πούμε είναι λίγο. Ο κουβανής καταγωγής Tony Plana στο ρόλο του Manuel Calavera παίζει τα ρέστα του, με μια ιδιαίτερη κι απόκοσμη φωνή του που δένει άριστα με την ηχητική επένδυση. Το cast ηθοποιών που επιλέχθηκαν στην πλειοψηφία του θα σας κάνει να βλέπετε τα γραφικά...ακόμη πιο σύγχρονα. Πολύ εύστοχη κι ερμηνεία της Maria Canals-Barrera ως Mercedes Colomar.

Χορέψτε στους ρυθμούς του ζοφερού Fandango
Το Grim Fandango είναι ένα «χρυσό» Adventure από την LucasArts που άφησε εποχή και χαρακτηρίζεται δίκαια ως ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών. Παρά τους πειραματισμούς που υπέστη σε gameplay και γραφικά, το τελικό αποτέλεσμα θα συγκινήσει και θα ικανοποιήσει στο μέγιστο βαθμό όλους τους φίλους των Adventures. Όσοι δεν το έχετε παίξει ή δεν ασχολείστε ιδιαίτερα με το είδος είναι ευκαιρία να βουτήξετε μονομιάς στην μοναδική εμπειρία που προσφέρει.

Θετικά:
- Αστείρευτο black humor
- Απολαυστικοί χαρακτήρες και διάλογοι
- Άριστο voice acting
- Εκπληκτική ατμόσφαιρα
- Πρωτότυπο gameplay
- Αξέχαστο σενάριο

Αρνητικά:
- Ορισμένοι πολύ ζόρικοι γρίφοι
- Η διάρκεια θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 10
Gameplay: 9
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 9

Δεν απαιτείται η γνώση της ισπανικής ούτε αξιοσημείωτη εμπειρία στα Adventures για να χαρείτε τις φανταστικές περιπέτειες του Manuel Calavera.


ΠΗΓΗ
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top