Resident Evil 4: Ultimate HD Edition

0
Είδος: Third-Person Shooter/Survival Horror
Format: PC
Εκδότης: Capcom
Ανάπτυξη: Q-Loc, Capcom
Διάθεση: CD Media (210-6854220)
Παίκτες: 1
Απαιτήσεις: 2GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core 2 Duo 2.4Ghz ή AMD Athlon X2 2.8GHz, Κάρτα γραφικών 512ΜΒ, Χώρος στον σκληρό δίσκο 15GB, Λειτουργικό σύστημα Windows XP/Vista/7/8
Επίσημο Site: http://www.capcom.co.jp/bio4/english.html
Κυκλοφορία: 27/2/2014


To Resident Evil 4 αποτέλεσε δίχως αμφιβολία ένα κομβικό σημείο για την ομώνυμη σειρά, καθώς το παραδοσιακό Survival Horror ύφος της μπολιάστηκε με αρκετά Third-Person Shooter στοιχεία. Η δημιουργία του Shinji Mikami κυκλοφόρησε αρχικά ως exclusive του GameCube και στην πορεία μεταφέρθηκε -κατά χρονολογική σειρά- στα PS2, PC και Wii. Για εγκυκλοπαιδικούς λόγους να αναφέρουμε ότι η Microsoft προσπάθησε να εξασφαλίσει το Resident Evil 4 για το Xbox αρκετά χρόνια πριν την κυκλοφορία του, παρόλα αυτά το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν τελεσφόρησε.

Τρία χρόνια μετά την HD επανακυκλοφορία του Resident Evil 4 για PS3 και Xbox 360, η Capcom παίρνει την απόφαση να το μεταφέρει και στα PC. Με βάση τα λεγόμενα των ιθυνόντων της εταιρείας η απόφαση αυτή προέκυψε ύστερα από την πίεση των φίλων της σειράς, οι οποίοι επιθυμούσαν ένα ποιοτικό HD port στα PC. Κάπως έτσι φτάσαμε στην κυκλοφορία του Resident Evil 4: Ultimate HD Edition, το οποίο κυκλοφορεί από τα τέλη Φεβρουαρίου στο Steam. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο έχει αναπτυχθεί από την πολωνική Q-Loc, ενώ την επίβλεψη του όλου project την έχει αναλάβει η Capcom. Πάμε να δούμε λοιπόν κατά πόσο έχουμε να κάνουμε με την "απόλυτη" έκδοση του Resident Evil 4 για PC.

resident-evil-4-ultimate-hd-edition-1

He's not a zombie
Για τους αμύητους στο Resident Evil 4 να υπενθυμίσουμε ότι τα γεγονότα του λαμβάνουν χώρα έξι χρόνια μετά από τα αντίστοιχα του Resident Evil 2. Στον ρόλο του κεντρικού πρωταγωνιστή συναντάμε τον Leon S. Kennedy, τον πρώην αστυνομικό της Racoon City, o οποίος πλέον εργάζεται ως πράκτορας. Η αποστολή του Leon είναι να σώσει την Ashley Graham, την κόρη του προέδρου των H.Π.Α., από τους απαγωγείς της. Τα βήματά σας θα σας οδηγήσουν στην Ισπανική επαρχία, όπου και θα ανακαλύψετε ότι η Ashley έχει απαχθεί από την οργάνωση Los Illuminados.

Στην προσπάθειά σας να σώσετε την κόρη του προέδρου θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε εκατοντάδες Los Ganados, κοινώς τους μεταλλαγμένους χωρικούς του παιχνιδιού, αλλά και αρκετά θεόρατα bosses. Οπλιστείτε με κουράγιο λοιπόν, αρπάξτε το πιστόλι σας (και κάνα First Aid Spray για κάθε ενδεχόμενο) και ετοιμαστείτε για ένα ακόμη ταξίδι στον κόσμο του Resident Evil 4.

resident-evil-4-ultimate-hd-edition-2

Mouse και keyboard ή Xbox 360 controller;
Με δεδομένο ότι οι μηχανισμοί του gameplay έχουν αναλυθεί εκτενέστερα στο πρώτο μας review για το Resident Evil 4, εδώ θα επικεντρωθούμε αποκλειστικά στις διαφορές της έκδοσης αυτής. Οι τελευταίες εντοπίζονται σε δύο τομείς, στο μοντέλο χειρισμού και φυσικά στα γραφικά, καθώς μιλάμε για ένα HD port. Χωρίς να μακρηγορούμε περαιτέρω λοιπόν ας ξεκινήσουμε με τα controls. Εδώ είναι το πρώτο σημείο και το μοναδικό σημείο που συναντήσαμε σημαντικά προβλήματα, καθώς σε γενικές γραμμές έχουμε να κάνουμε με έναν τίτλο που εννέα χρόνια μετά την κυκλοφορία του καταφέρνει ακόμα να συναρπάζει.

Παίζοντας σε PC το πρώτο πράγμα που θα εκτιμήσετε είναι η ακρίβεια που προσφέρει το mouse στην στόχευση, κάτι που σημαίνει ότι τα headshots είναι πιο εύκολα από ποτέ. Δυστυχώς πάντως το mouse δεν υποστηρίζεται σε όλους τους τομείς, καθώς η διαχείριση του inventory γίνεται με τα πλήκτρα Backspace, Page Up και Page Down.

To Resident Evil 4 παρά τα χρονάκια του παραμένει ένα από τα πιο διασκεδαστικά Action Shooters όλων των εποχών.

Το παραπάνω θέμα θα μπορούσε πολύ εύκολα να λυθεί αλλάζοντας τα key bindings, παρόλα αυτά δεν υποστηρίζεται η συγκεκριμένη λειτουργία ή για να είμαστε ακριβείς υποστηρίζεται μόνο επιλεκτικά. Κοινώς κάποια keys μπορούν να γίνουν remap, άλλα όχι. Ανάλογο πρόβλημα παρατηρείται και στο πληκτρολόγιο, καθώς κατά τα quick-time events θα πρέπει να πατήσετε τα πλήκτρα X, C, κάτι που πρακτικά δεν βολεύει αφού τα δάκτυλά σας στο 90% των περιπτώσεων θα βρίσκονται στα W, A, S, D που χρησιμοποιούνται για τον χειρισμό του Leon.

Κατόπιν αυτού, θα πρέπει να "θυσιάσετε" την ακρίβεια που σας παρέχει το mouse σας και να χρησιμοποιήσετε ένα Xbox 360 gamepad, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα βρείτε τον εαυτό σας να παλεύει με τα controls και την διαχείριση του inventory και όχι με τους Los Illuminados. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση το προτεινόμενο setting από την Capcom δεν βολεύει, καθώς για να στοχεύσετε θα πρέπει να μετακινήσετε τον δεξιό αναλογικό μοχλό. Παρόλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε remap τα κουμπιά με όποιον τρόπο επιθυμείτε και κατόπιν αυτού δεν θα συναντήσετε ιδιαίτερα προβλήματα αν χρησιμοποιήσετε το gamepad της Microsoft.




 Los Ganados HD
Όπως είναι λογικό οι πιο σημαντικές προσθήκες που συναντάμε εδώ είναι τα HD textures και το "κλειδωμένο" frame rate στα 60 fps. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα για περαιτέρω παραμετροποίηση μέσω των options. Η ανάλυση εξαρτάται από την κάρτα γραφικών σας και μπορεί να φτάσει τα 2560x1440 pixels. Όσον αφορά την δουλειά που έχει γίνει στην HD αναβάθμιση, θα λέγαμε ότι είναι ικανοποιητική εντούτοις σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήσαμε textures χαμηλότερης ανάλυσης (κυρίως στο περιβάλλον).

Ορισμένα προβλήματα πάντως παρατηρούνται και όσο παίζετε με κλειδωμένο το frame rate στα 60 fps, κυρίως κατά την διάρκεια των cutscenes. Σε αυτές τις περιπτώσεις o ήχος και η εικόνα αποσυντονίζονται επιδρώντας αρνητικά στο lip-sync. Μιας και αναφερθήκαμε στα cutscenes αξίζει να σημειωθεί ότι στο Separate Ways campaign, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Ada Wong, συναντάμε τα πρωτότυπα της έκδοσης για το PS2.

resident-evil-4-ultimate-hd-edition-3
 
Εν κατακλείδι
Παρά τα όποια προβλήματα του, το Resident Evil 4: Ultimate HD Edition είναι σαφώς καλύτερο από την προηγούμενη PC έκδοση. Η gameplay εμπειρία στα 60fps είναι συγκλονιστική, αλλά το κυριότερο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μία διαχρονική δημιουργία που ακόμη και εννέα χρόνια μετά την κυκλοφορία της καταφέρνει να συγκινήσει. Όσοι λοιπόν από εσάς δεν είχαν την τύχη να παίξουν το Resident Evil 4 όταν κυκλοφόρησε οφείλουν να αποκτήσουν την συγκεκριμένη HD επανακυκλοφορία.


Θετικά:
- Ικανοποιητικό HD λίφτινγκ
- 60 fps
- Παραμένει ένας από τους καλύτερους τίτλους στην κατηγορία του


Αρνητικά:
- Προβλήματα στο μοντέλο χειρισμού
- Ασύγχρονο lip-sync


Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 9
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 8

Το καλύτερο PC port του Resident Evil 4. 


πηγη
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top