Φόβοι για λεηλασίες μετά το σεισμό στη Χιλή

0
Λίγες ώρες μετά τον ισχυρότατο σεισμό στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 90χλμ. από την ακτή στο βόρειο τμήμα της Χιλής, η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ κήρυξε τις πληγείσες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σε τηλεοπτικό της διάγγελμα τη νύχτα προς την Τετάρτη η χιλιανή πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα προσφέρει βοήθεια στους πληγέντες και θα συμβάλει στην αποτροπή ενδεχόμενων λεηλασιών. Η Μπατσελέτ διαβεβαίωσε ότι «λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών» και υπογράμμισε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ο θάνατος έξι ανθρώπων. Η χιλιανή πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί σήμερα τις πληγείσες περιοχές.

Σε πρώτη φάση δεν δηλώθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές εξαιτίας του σεισμού, ο οποίος προκάλεσε ωστόσο κύματα ύψους έως και δύο μέτρων. Σφοδρότερα επλήγησαν οι πόλεις Ικίκε και Αρίκα κοντά στα σύνορα της Χιλής με το Περού. Μερικές ώρες μετά τη σεισμική δόνηση η προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι που είχαν απευθύνει νωρίτερα οι Αρχές για πολλές περιοχές στα νότια της Χιλής αλλά και στις νοτιοαμερικανικές ακτές του Ειρηνικού, ανακλήθηκε.

Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων 150 χρόνων


Σε πρώτη φάση δεν δηλώθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές Σε πρώτη φάση δεν δηλώθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές

Το επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε στις 2.46 ώρα Ελλάδας εντοπίζεται σε βάθος 39 χλμ. και σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από την παραθαλάσσια πόλη Ικίκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με ανακοίνωση της χιλιανής σεισμολογικής υπηρεσίας (CSN). Φοβούμενες τον κίνδυνο πρόκλησης τσουνάμι, οι Αρχές της χώρας διέταξαν την εκκένωση των κατοικημένων περιοχών στην μήκους πέντε χλμ. ακτογραμμή της Χιλής.

Η χθεσινή σεισμική δόνηση ήταν η ισχυρότερη που έχει σημειωθεί στα βόρεια της Χιλής κατά τα τελευταία 150 χρόνια. Αντιθέτως, το νότιο τμήμα της χώρας είχε πληγεί στις 27 Φεβρουαρίου του 2010 από ισχυρότατο σεισμό έντασης 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος είχε προκαλέσει το θάνατο 500 ανθρώπων. Κατά τις εβδομάδες που προηγήθηκαν του χθεσινού σεισμού είχαν σημειωθεί στην περιοχή περίπου 400 μικρότερες σεισμικές δονήσεις. Η Χιλή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα καθώς βρίσκεται στο σημείο επαφής της τεκτονικής πλάκας Νάζκα με την νοτιοαμερικανική τεκτονική πλάκα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top