Πώς να χρησιμοποιείτε με ασφάλεια Wi-Fi hotspots

0
Ένας σταθμός στην εξέλιξη των επικοινωνιών δεδομένων ήταν η ασύρματη επικοινωνία με το διαδίκτυο, και τα οφέλη φαίνονται στους σταθμούς ασύρματης επικοινωνίας (wi-fi hotspots). Τα Wi-Fi hotspots είναι δημόσια μέρη όπου ο καθένας μπορεί να έχει ασύρματη επικοινωνία με το διαδίκτυο με μηδενικό κόστος. Σήμερα μπορείς να περιηγείσαι στον ιστό, από μέρη όπως ξενοδοχεία, καφετέριες, πλατείες, αεροδρόμια, πανεπιστήμια και γραφεία. Πολλά μέρη μπαίνουν στον νέο τρόπο επικοινωνίας καθώς αρκετός κόσμος έρχεται και συχνάζει σ’ αυτά. Κόσμος που δεν σκέφτεται για την ασφάλεια αυτού του είδους επικοινωνίας.
Βασικά, τα δημόσια Wi-Fi hotspots αποτελούν μη ασφαλή δίκτυα που μπορεί να παραβιάζονται από χάκερς. Έτσι, οτιδήποτε, όπως passwords, αριθμοί πιστωτικών καρτών, λογαριασμοί, ηλεκτρονική αλληλογραφία, μπορούν να γίνουν προσβάσιμα από αυτούς.
-Δείτε σχετικά:

Υπάρχουν μερικά μέτρα που μπορεί κάποιος να πάρει για να προφυλάξει την ταυτότητα και την προσωπική του ασφάλεια:
1. Επιλέξτε ένα ασφαλές δίκτυο Wi-Fi, συνήθως όταν ψάχνετε, βλέπετε μια λίστα από μη ασφαλή και ασφαλή δίκτυα. Αν είναι δυνατόν διαλέξτε ένα ασφαλές με το οποίο συνδέεστε μέσω κλειδιού ασφαλείας.
2. Στο λειτουργικό σας υπάρχει ένα firewall σύστημα προστασίας, το οποίο υλοποιεί ένα είδος φύλαξης ενάντια σε μη ασφαλή δίκτυα. Επίσης το firewall σας απομονώνει από μια μη επιτρεπτή πρόσβαση (anauthorised access) του ανασφαλούς δικτύου.
3. Για να αποτρέψετε τον διαμοιρασμό χωρίς την άδειά σας, απενεργοποιείστε την λειτουργία διαμοιρασμού (sharing option), και σιγουρευτείτε πως το κάνατε αυτό για τα προσωπικά σας αρχεία και φακέλλους. Στα Windows μπορείτε να το κάνετε αυτό πηγαίνοντας στο “network and internet” και μετά στο “network and sharing centre”. Επιλέξτε “advanced settings” και κάντε OFF το “file and printer sharing”.
4. Σε Wi-Fi hotspot αποφύγετε να κάνετε συναλλαγές, μην πληκτρολογείτε προσωπικά σας στοιχεία καθώς αυτές οι πληροφορίες μπορούν να παραβιαστούν από υποκλοπείς. Χρησιμοποιείτε επίσης μόνο τις ασφαλείς τοποθεσίες που γράφουν https//.
5. Μην κρατάτε προσωπικές πληροφορίες μέσα σε φορητούς υπολογιστές, netbooks ή ταμπλέτες όταν ταξιδεύετε. Αυτά τα στοιχεία κρατάτε τα μόνο στους υπολογιστές του σπιτιού. Εάν χρησιμοποιείτε σκληρό δίσκο με ευαίσθητα δεδομένα, συνδέστε τον μόνο όταν είσαστε σε μια safe zone. Μην αποθηκεύετε τις passwords σε αρχεία κειμένου ή φύλλο εργασίας.
6. Για να είστε ασφαλείς αναβαθμίζετε συχνά το λογισμικό ασφαλείας (χρήστες Windows και Mac), καθώς οι εφαρμογές Windows και το λειτουργικό αυτό είναι συνεχώς κάτω από επιθέσεις. Λαμβάνετε τις αναβαθμίσεις ασφαλείας. Γενικά, σκεφτείτε το ανοικτό αυτό δίκτυο σαν μη ασφαλές μέρος, χρησιμοποιείστε την κοινή λογική και την εξυπνάδα σας.

Γιατί τα ασύρματα δίκτυα είναι πιο ευάλωτα από τα ενσύρματα;

Ο λόγος που τα ασύρματα δίκτυα είναι επισφαλή, συγκρινόμενα με τα ενσύρματα, είναι επειδή τα δεδομένα διαδίδονται μέσω μιας τεχνολογίας ράδιο εκπομπής που δουλεύει στην ίδια μπάντα (2,4 Ghz) όπως και τα ασύρματα τηλέφωνα. Δεν υπάρχει δηλαδή εξατομικευμένο καλώδιο. Είναι λοιπόν δυνατόν να παραβιάζονται από εισβολείς ειδικά αν δεν υπάρχει τείχος ασφαλείας, επειδή τα δεδομένα μεταδίδονται αδιάκριτα. Οι χάκερς μπορούν να πιάσουν το ραδιοσήμα σε απόσταση 20-50 μέτρων ακόμα και 500 μέτρων, αν διαθέτουν ευαίσθητο εξοπλισμό. Είναι διαπιστωμένο πως 30% των ασυρμάτων δικτύων έχουν δεχτεί παραβίαση ακόμα και αν αυτή η πρακτική είναι παράνομη.
Το ασύρματο δίκτυο μπορεί να μολυνθεί με ένα virus, εάν ένας υπολογιστής που συνδέεται είναι φορέας, και στη συνέχεια ο ιός να μεταδοθεί στο δίκτυο στον εξυπηρετητή και σε άλλους υπολογιστές.
Όταν τα πρώτα ασύρματα δίκτυα έκαναν την εμφάνιση τους, θεωρούνταν βολικά και με ικανοποιητικές ταχύτητες σε σχέση με τα ενσύρματα. Σύντομα όμως έγινε σαφές πως ήταν επικίνδυνα καθώς πολλοί χρήστες χρησιμοποιούσαν τις ίδιες ραδιοσυχνότητες. Εάν ένας εξυπηρετητής δεν διέθετε τείχος προστασίας και λογισμικό ασφαλείας, μπορεί να υπήρχαν απώλειες δεδομένων, απορρήτων πληροφοριών, και καταρρεύσεις. Έτσι, πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες έπαψαν να χρησιμοποιούν ασύρματα δίκτυα εξ’ αιτίας αυτών των προβλημάτων. Για άλλες χρήσεις, ένα ασύρματο δίκτυο θεωρείται καλό όσο είναι προστατευμένο με firewall, αλλά πέρα από αυτό μπορείτε να υλοποιήσετε επιπρόσθετη ασφάλεια στο (από μέσα) ενσύρματο δίκτυο. Ειδικά οι οργανισμοί, επιχειρήσεις που διαθέτουν ευαίσθητα δεδομένα και απόρρητες πληροφορίες, όπως αριθμούς καρτών, πληροφορίες πελατών, χρειάζεται να έχουν υπ’ όψιν τους όλα τα παραπάνω, καθώς οι πληροφορίες κινδυνεύουν να πέσουν σε λάθος χέρια.
Τα ασύρματα χαίρουν μεγάλης δημοφιλίας λόγω της ευκολίας εγκατάστασης, ειδικά σε παλιά κτίρια, και του κόστους, που είναι σαφώς μικρότερο από αυτό της εγκατάστασης ενσύρματου δικτύου. Αλλά το κόστος αυτό, μπορεί να ισοβαθμίζεται όταν σκεφτεί κάποιος το ανάλογο κόστος της απώλειας δεδομένων, της παραχάραξης, παραβίασης, και γενικά του ευάλωτου χαρακτήρα ενός ασύρματου δικτύου.
Πηγές: [1] [2]

πηγη
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top