Endless Space

0
Χαμένοι στο απέραντο Διάστημα!
Όταν δύο σοβαρές εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους, το αποτέλεσμα συνήθως είναι εντυπωσιακό. Η Iceberg Interactive είναι μια εκδότρια εταιρεία που τροφοδοτεί σταθερά την αγορά των games με ένα χείμαρρο από συναρπαστικούς τίτλους, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από indie developers. Τα ονόματά τους μπορεί να μην σας λένε τίποτα αλλά παίζοντας space opera games σαν το Armada 2526, περιπέτειες τρόμου σαν το Adventures in Terror - British Horror Collection και εξομοιωτές εστιατορίων όπως το Restaurant Empire 2, ποιος ενδιαφέρεται για μεγάλες μάρκες;

Έχοντας «βάλει πλάτη» σε δεκάδες λαχταριστά παιχνίδια, η Iceberg έκανε μια από τις καλύτερες επιλογές της, διοχετεύοντας στην αγορά το Endless Space. Developer του είναι η γαλλική Amplitude Studios που επανδρώνεται από ένα πολυεθνικό team προγραμματιστών με συμμετοχή σε πασίγνωστα franchises (Battlefield, Rayman, Might & Magic). Ικανοποιώντας όλους εμάς που διψούμε για περισσότερα 4X strategy games, το Endless Space συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που αναμένουμε από αντίστοιχους τίτλους. Έτσι εξηγείται η εμπορική του επιτυχία που οδήγησε τους υπεύθυνους της Amplitude Studios στον αδιάκοπο εμπλουτισμό του με δωρεάν DLCs και updates.


Σε περίπτωση που η ακόλουθη παρουσίαση σας πείσει ότι αξίζει να δαπανήσετε τον χρόνο σας παίζοντας το Endless Space πρέπει να έχετε υπόψη σας και το τι μέλλει γενέσθαι στον ορίζοντα για το συναρπαστικό του σύμπαν. Ήδη βρίσκονται στα σκαριά και αναμένονται να κυκλοφορήσουν εντός του τρέχοντος έτους δύο video games που διαδραματίζονται στο σύμπαν του. Το πρώτο ονομάζεται Dungeon of the Endless και αποτελεί συνδυασμό Action και Tower defence. Διαδραματιζόμενο πολλά χρόνια πριν τα γεγονότα του Endless Space, σας τοποθετεί στην θέση ηρωικών πολεμιστών που προσπαθούν να επιβιώσουν σε μπουντρούμια γεμάτα εχθρικά όντα. Οι ήρωες πρέπει να διασχίσουν τα μπουντρούμια τσακίζοντας κορμιά και προστατεύοντας μια γεννήτρια η οποία διοχετεύει ενέργεια στις οχυρώσεις που μπορούν να φτιαχτούν σε κάθε δωμάτιο.

Το Endless Legend αποτελεί τον δεύτερο τίτλο που θα βασιστεί στον κόσμο του Endless Space και μάλιστα πρόκειται για prequel του. Ανήκει στο 4X turn–based είδος και ξετυλίγει την ιστορία του πάνω στον πλανήτη Auriga που θα τον συναντήσετε και στο Endless Space. Το Endless Legend διαθέτει 8 playable factions για να διοικήσετε μέχρι να δημιουργήσετε μια αυτοκρατορία που θα καλύπτει όλη την επιφάνεια του πλανήτη. Πριν ασχοληθείτε με τους προαναφερθέντες τίτλους, ένα μακροβούτι στον γαλαξία του Endless Space επιβάλλεται μιας και έχουμε καλοκαίρι!

          

Endless Power

Βρισκόμαστε στο 3000 μ.χ. Ο Γαλαξίας κατοικείτο στο παρελθόν από μια φυλή πάνσοφων όντων που ονομάζονταν Endless. Οι Endless υπήρξαν οι πρώτοι εξερευνητές του διαστήματος, διασχίζοντας ασύλληπτα έτη φωτός, αποικώντας σε εκατομμύρια πλανήτες και χτίζοντας μια τεχνολογία που τους επέτρεψε να ελέγχουν απόλυτα τον χωροχρόνο. Η σοφία και η τεχνογνωσία δεν τους έσωσε από τις εσωτερικές έριδες με αποτέλεσμα η αυτοκρατορία τους να εμπλακεί σε έναν ολέθριο πόλεμο από τον οποίο δεν επιβίωσε κανένας. Ότι απομένει από την γαλαξιακή αυτοκρατορία των Endless είναι μια σειρά από ερείπια εργαστηρίων, ναών και άλλων κτιρίων που βρίσκονται διάσπαρτα στον Γαλαξία. Το μεγαλύτερο δώρο των Endless στα factions του 3000 μ.χ. ονομάζεται Dust και πρόκειται για τις νανομηχανές που χρησιμοποιούσαν για να διαπράξουν τεχνολογικά θαύματα, από το να χαρίσουν ευφυΐα σε άψυχα πράγματα μέχρι την διοχέτευση της συνειδητότητας τους μέσα σε υπολογιστές.

Η εξελικτική διαδικασία έφερε στο προσκήνιο 11 factions με τεχνολογία που τους επιτρέπει να διασχίζουν τον γαλαξία, στήνοντας αποικίες και μαζεύοντας τους απειράριθμους πόρους που προσφέρουν οι πλανήτες του. Παρότι το κάθε faction ακολουθεί την δική του λογική, όλα έχουν τον ίδιο στόχο, την κατάκτηση του Γαλαξία. Εσείς θα επιλέξετε ποιο faction σας αντιπροσωπεύει και θα ξεκινήσετε την κολοσσιαία ανακατάταξη των παγκόσμιων δυνάμεων, μέχρι την τελική νίκη.



Endless Possibilities

Αν έχετε ασχοληθεί με το καλύτερο κατ’ εμέ 4X space strategy που υφίσταται, το Galactic Civilizations 2 τότε δεν θα συναντήσετε καμία δυσκολία στην κατανόηση του gameplay του Endless Space. Μιλάμε για ένα μεγαλειώδες παιχνίδι στο οποίο κάθε απόφαση έχει μεγάλη σημασία για την μετέπειτα πορεία σας. Ως είθισται σε αντίστοιχους τίτλους, το Endless Space ακολουθεί sandbox μορφή, αφήνοντας σας εξ’ αρχής να επιλέξετε τα πάντα, από το μέγεθος του Γαλαξία και τον αριθμό των αντιπάλων μέχρι το faction που επιθυμείτε, το επίπεδο δυσκολίας και την ταχύτητα ανάπτυξης των τεχνολογιών.

Με ενθουσίασε η ποικιλομορφία των factions και η προσαρμογή της στρατηγικής ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Η επιλογή ενός αποικιοκρατικού faction σαν την United Empire, ξεκλειδώνει από την αρχή τεχνολογίες που παρέχουν μπόλικο dust (δηλαδή μετρητό) και καλοφτιαγμένα διαστημόπλοια για ταχύτατη δημιουργία αποικιών στους γύρω πλανήτες. Η επιλογή των ανατριχιαστικών εξωγήινων Cravers ευνοεί και αυτή την επέκταση αλλά πάνω στα αποκαΐδια των άλλων πολιτισμών. Το λεξιλόγιο τους δεν περιλαμβάνει λέξεις όπως «ειρήνη», «διπλωματία» και «συνεργασία» γι’ αυτό και λειτουργούν σαν τους εξωγήινους του Independence Day, μεταπηδούν από πλανήτη σε πλανήτη καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα τους.


Μετά τα factions, θα βρείτε συναρπαστικό τον καθοριστικό ρόλο που παίζει το σχήμα του Γαλαξία και η δομή του. Για παράδειγμα, σκεφτείτε αρχικά ότι αν δεν συμφωνήσετε για open borders διαμέσου της διπλωματικής οδού, οι πλανήτες σας δεν είναι προσβάσιμοι από διαστημόπλοια άλλου faction. Συνεπώς αν ένα εξωγήινο σκάφος μπει στην δική σας περιοχή μπορείτε να το τσακίσετε χωρίς συνέπειες αλλά και αν δεν το πράξετε, το σκάφος θα παραμείνει άχρηστο για το faction που το έστειλε. Επιλέγοντας έναν σπειροειδή Γαλαξία με 8 ας πούμε βραχίονες, η αποστολή colony ship στον πλανήτη που ενώνει τον βραχίονα σας με τα υπόλοιπα τμήματα του Γαλαξία, αποκλείει την δυσάρεστη πιθανότητα τα αντίπαλα factions να αποικίσουν έναν από τους πλανήτες του βραχίονα!

Τα οκτώ επίπεδα δυσκολίας καλύπτουν όλα τα γούστα, είτε θέλετε να συντρίβετε με ευκολία τους αντιπάλους σας, είτε έχετε μαζοχιστικές τάσεις και προτιμάτε να βλέπετε το game over πίσω από κάθε turn. Σε αντίστοιχους τίτλους ενδείκνυται το ξεκίνημα σε χαμηλό επίπεδο μέχρι να μάθετε όλα τα κόλπα του gameplay και κατόπιν να μεταπηδήσετε σε μεγαλύτερες προκλήσεις.

Endless Empire

Η διοίκηση μιας απέραντης Γαλαξιακής αυτοκρατορίας είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα και είναι εύκολο να χαθείτε στα δεκάδες εικονίδια που αντιπροσωπεύουν πόρους, πλανήτες, σκάφη, τεχνολογίες κ.ο.κ. Ο έξοχος χειρισμός του Endless Space μετατρέπει το παραπάνω ενδεχόμενο σε μακρινό εφιάλτη. Υπάρχουν πολλά εικονίδια αλλά η διάταξή τους είναι εργονομική όσο δεν πάει. Πάνω αριστερά βρίσκονται τοποθετημένα όλα τα εικονίδια που είναι απαραίτητα για την διαχείριση της αυτοκρατορίας, με πρώτο και καλύτερο αυτό που παρέχει μια πλήρη εικόνα των πλανητών, των πόρων που παράγουν, του ηθικού των πολιτών, των ηρώων που βρίσκονται στους πλανήτες και το τι παράγεται και που.


Από εκεί μπορείτε να αλλάζετε την παραγωγή, να διορίζετε ήρωες και να αυξομειώνετε τους φόρους ανάλογα με τις ανάγκες του ταμείου σας. Ανοίγοντας την οθόνη ενός πλανήτη για μια πιο ενδελεχή ματιά στις αποικίες σας, το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Η απεικόνιση είναι οπτικά τέλεια, ειδικά το zooming πάνω του αποκαλύπτει όλες τις μικρολεπτομέρειες: την κίνησή του, την περιστροφή του δορυφόρου του αν διαθέτει, την πτώση μετεωριτών στην επιφάνεια του, την ύπαρξη ρημαγμένων εγκαταστάσεων της φυλής των Endless και πολλά ακόμα.

Η αυτοκρατορία σας διψάει για πρώτες ύλες, τις εξής τέσσερις: dust, science, industry και food. Όλα τα resources είναι εξίσου σημαντικά για την ανάπτυξη του ακόρεστου κράτους σας και η διαχείρισή τους ανήκει στα απολαυστικότερα στοιχεία του Endless Space. Στους πλανήτες, η δυνατότητα πρόσθετης εκμετάλλευσης (exploitation) ενός εκ των τεσσάρων resources εξ αρχής κατασκευάζοντας ένα φθηνό κτίριο, στρέφει την παραγωγή ενός ηλιακού συστήματος εκεί που την χρειάζεται. Αν οι πλανήτες του συστήματος είναι «φρεσκοαποικισμένοι», το βάρος δίνεται στο food μέχρι να γεμίσουν οι πλανήτες με κόσμο που θα χρησιμοποιηθεί στην συνέχεια ως εργατικό δυναμικό. Όταν οι πλανήτες έχουν τιγκάρει από πληθυσμό, το κέντρο βάρος στρέφεται στα industry, science και dust.


Στα απολαυστικότερα στοιχεία του παιχνιδιού συγκαταλέγω την επιλογή και τον διορισμό ηρώων (heroes) στους πλανήτες και στους στόλους σας. Οι ήρωες εμφανίζονται ανά 50 turns και απαιτούν ένα μικρό ποσό για upkeep. Μόλις τους αναθέσετε ένα πόστο, αρχίζουν να αποκτούν experience points και να ανεβαίνουν επίπεδα. Σε κάθε επίπεδο, ανάλογα με τα skill points, ανεβάζουν τα χαρακτηριστικά τους. Το ωραίο είναι ότι, ασχέτως των αρχικών χαρακτηριστικών τους, μπορείτε να τους αλλάξετε εντελώς επάγγελμα. Αν ο ήρωας προορίζεται αρχικά για διευθυντής με βάση τα στατιστικά του, μπορείτε στα επόμενα levels να του δώσετε χαρακτηριστικά πιλότου και σκληροτράχηλου πολεμιστή. Η παρουσία των ηρώων σπρώχνει αισθητά την παραγωγή στους πλανήτες που διοικούν και αποτελεί εγγύηση στις σκληρές μάχες που λαμβάνουν χώρα στο διάστημα ανάμεσα σε πάνοπλους στόλους.

Endless War

Η μάχη στο Endless Space είναι τυπική και αρκετά…βαρετή. Μόλις συναντηθούν δύο στόλοι στον ίδιο πλανήτη, αρχίζει η φάση της μάχης και καλείστε να επιλέξετε battle actions, δηλαδή ορισμένες κάρτες που παρέχουν πλεονεκτήματα στην διεξαγωγή της. Η επιλογή ενός battle action είναι τυφλοσούρτης αφού εξαρτάται από τα όπλα και τα modules που έχετε προσθέσει στα σκάφη σας οπότε η αυτόματη διεξαγωγή της μάχης είναι ότι πρέπει για να μην χάνετε χρόνο.

Δεν έχω ξανασυναντήσει πιο κακότροπους και απαιτητικούς κατοίκους σε ψηφιακή αυτοκρατορία. Ότι και να τους προσέφερα το approval rating βρισκόταν μονίμως σε ελεύθερη πτώση!

Αν και υπάρχει διπλωματία στο παιχνίδι, είναι αισθητά αποδυναμωμένη και παίζει ασήμαντο ρόλο τελικά. Καταρχήν πριν μπορέσετε να συμφωνήσετε το οτιδήποτε με τα αντίπαλα factions θα πρέπει να έχετε ανακαλύψει την αντίστοιχη τεχνολογία. Επίσης με εκνεύρισε τρομερά η αδιαφορία των factions στις συνθήκες που έχετε υπογράψει μαζί τους. Είχα συνάψει εμπορικές συμφωνίες, είχα ανοίξει σύνορα και είχα ανταλλάξει σπάνια μεταλλεύματα με άλλες φυλές αλλά αυτό δεν τις εμπόδισε να μου επιτεθούν για πλάκα όταν η επιρροή της αυτοκρατορίας μου άγγιξε τα σύνορα τους. Γενικότερα τα factions είναι πολύ επιθετικά και θα πέσουν πάνω σας σαν λύκοι αν σας δουν να εξαπλώνεστε πολύ έτσι η διπλωματία αποτελεί «άδειο πουκάμισο» στο Endless Space, δεν σας σώζει από τίποτα.


Το Endless Space διαθέτει μερικά από τα καλύτερα technology trees που έχω δει σε αντίστοιχους τίτλους. Η τεχνολογία του χωρίζεται σε τέσσερις κλάδους: Galactic Warfare, Applied Sciences, Exploration & Expansion και Diplomacy & Trading. Όλα τα factions έχουν πάνω κάτω τις ίδιες τεχνολογίες με ορισμένες εξαιρέσεις που διακρίνονται στο technology tree από το χρώμα τους. Οι τεχνολογίες είναι ευφυέστατα κατανεμημένες σε κάδε κλάδο, αποτρέποντας κάποιον να υπερισχύει των υπολοίπων. Αν είστε θιασώτες του διαπλανητικού πολέμου και σας ενδιαφέρει μόνο η κατάκτηση πλανητών και η νίκη στις μάχες, αναπτύσσοντας τις τεχνολογίες του Galactic Warfare θα αποκτήσετε πανίσχυρα όπλα. Τι να τα κάνετε όμως τα όπλα χωρίς διαστημόπλοια που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν; Συνεπώς επιβάλλεται και η ανάπτυξη του κλάδου Exploration & Expansion που «ξεκλειδώνει» τα μεγαλύτερα μοντέλα σκαφών.

Η ευφυΐα του υπολογιστή είναι αυξημένη στο Endless Space. Το A.I. προσαρμόζει τις κινήσεις του ανάλογα με το status του κράτους σας και επιτίθεται στεγνά μόλις αντιληφθεί ότι ξεμυτίζετε από τους αρχικούς πλανήτες σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να νικήσετε στο παιχνίδι (διπλωματία, οικονομία, τεχνολογία, πόλεμος) αλλά πρέπει να το πράξετε πριν περάσουν οι μερικές εκατοντάδες γύροι που διαρκεί το σενάριο ειδάλλως ο νικητής θα κριθεί από τους πόντους που έχει μαζέψει. Προσωπικά τσαντίστηκα πολλές φορές βλέποντας ότι το σκορ των άλλων factions ήταν μεγαλύτερο από το δικό μου παρόλο που είχα εκτελέσει τις κινήσεις μου με χειρουργική ακρίβεια.

Κάθε παρτίδα του Endless Space διαρκεί αρκετές ώρες μέχρι να τελειώσει συνεπώς ετοιμαστείτε για δεκάδες ώρες παιχνιδιού πριν κατορθώσετε να νικήσετε έστω και μια φορά! Με την προσθήκη του multiplayer και την προϋπόθεση να το ξεφτιλίσετε με όλα τα factions, ετοιμαστείτε για ολονυκτίες!

Endless Hours Online!

Τι καλύτερο από το να αντιμετωπίζετε επτά εξπέρ του Endless Space σε διαδικτυακές μονομαχίες υψηλού επιπέδου όπου η διπλωματία πραγματικά θα παίξει ρόλο; Η εισδοχή σας σε τέτοια παρτίδα είναι πολύ εύκολη, απλά πατάτε join game στο αρχικό μενού, σταμπάρετε τον server που έχει αρκετούς παίκτες και μπαίνετε. Οι multiplayer συγκρούσεις είναι σκέτη πρόκληση αρκεί να μην πέσετε σε κανένα αργόστροφο gamer που θα καθυστερεί στην σειρά του και θα σας σπάσει τα νεύρα!

Endless Universe

Η οπτική παρουσίαση του Endless Space χαρακτηρίζεται από αξιοπρεπή γραφικά χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο. Οι πλανήτες είναι εντυπωσιακοί και ειδικά το animation τους. Το user interface έχει όμορφο σχεδιασμό και τα αεροσκάφη στην manual μορφή της μάχης δεν έχουν να ζηλέψουν και πολλά από γνωστά Space Simulator games. Ο χάρτης του Γαλαξία κόβει την ανάσα, είτε τον παρακολουθήσετε στην ολότητα του, είτε ζουμάρετε στα ηλιακά συστήματα που σας ενδιαφέρουν.


Το soundtrack του Endless Space ξεχειλίζει στην απόκοσμη ηλεκτρονική μουσική που προσωπικά μου θύμισε τους Kraftwerk. Μουσικά κομμάτια που αντικατοπτρίζουν θλίψη, κομμάτια σουρεαλιστικά που ταξιδεύουν το νου σε ρομποτικούς πολιτισμούς, κομμάτια με ονειρική υφή, κομμάτια που προαναγγέλλουν πολεμική σύγκρουση κ.ο.κ. Η ηχητική επένδυση του παιχνιδιού είναι καλοφτιαγμένη στην ολότητα της και θα σας συντροφέψει ευχάριστα τις ώρες που ασχολείστε μαζί του.

Endless Franchise
Χωρίς αμφιβολία το Endless Space συγκαταλέγεται στην κορυφή της λίστας των 4Χ Strategy, ένα σημαντικό κατόρθωμα αν αναλογιστείτε ότι πρόκειται για τον πρώτο τίτλο μιας indie developer. Είναι φοβερά εθιστικό, διαθέτει μεγάλη ποικιλία επιλογών και η φαινομενικά "τσιμπημένη" τιμή του που πλησιάζει επικίνδυνα τα 24 ευρώ στο Steam, μπορεί να δικαιολογηθεί από τις άπειρες ώρες gameplay που παρέχει.

Θετικά:
- Εύκολη και διασκεδαστική διαχείριση της αυτοκρατορίας σας
- Απολαυστική παραμετροποίηση σκαφών και ηρώων ανάλογα με τις ανάγκες σας
- Ο Γαλαξίας και τα ηλιακά συστήματα προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα
- Μεγάλη διάρκεια
- Έξοχο technology tree
- Ξεχωριστό soundtrack
- Προσαρμοστικό A.I.

Αρνητικά:
- Άχρηστη διπλωματία
- Αδιάφορο σύστημα manual μάχης με κάρτες
- Επιθετικά factions
- Το ηθικό των κατοίκων της αυτοκρατορίας πέφτει γρηγορότερα και από αεροπλάνο που φουντάρει!
- Για indie game τέτοιου βεληνεκούς θα μπορούσε να είναι λίγο φθηνότερο

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.5

Νιώστε σαν τον Αυτοκράτορα Palpatin έστω και χωρίς Vader, Storm Troopers και Death Star!
Γιάννης Μοσχονάς 

πηγη
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top