The Role-playing Wargame

0
Η καλύτερη επιλογή για παθιασμένους κυνηγούς τεράτων!
Ποιoς θα φανταζόταν την τεράστια μεταμόρφωση που υπέστη η πασίγνωστη nemesis του Κόμη Δράκουλα, ο Van Helsing, τα τελευταία χρόνια. Ενώ ο Bram Stoker στο γοτθικό αριστούργημα του, Δράκουλας, τον περιέγραφε σαν ένα μεσήλικα τύπο με ρωμαλέο κορμί και μυαλό ξυράφι, τον συνηθίσαμε στον κινηματογράφο με την μορφή ενός γηραλέου σοφού που καταδιώκει τον Δράκουλα και τους υπηρέτες του σε όλη την Υφήλιο. Το 2004, ο κινηματογραφικός Van Helsing επανήρθε στην λογοτεχνική του μορφή με τον σκληροτράχηλο Hugh Jackman στον ρόλο του βαμπιροφονιά.

Εν έτη 2013, η developer Neocore Games, ουγγρική εταιρεία που δημιούργησε αίσθηση στην video game αγορά με το King Arthur: The Role-playing Wargame, αποφασίζει να ασχοληθεί με την φιγούρα του Van Helsing, κυκλοφορώντας το The Incredible Adventures of Van Helsing. Πρωταγωνιστής του παιχνιδιού ο γιος του διάσημου βαμπιροκυνηγού, ο οποίος αναγκάζεται να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του όταν η Borgova, πρωτεύουσα του φανταστικού βασιλείου της Borgovia, ξεχειλίζει από τέρατα. Το παιχνίδι τα πήγε καλά στον εμπορικό τομέα έτσι δόθηκε το πράσινο φώς για την δημιουργία και κυκλοφορία του Van Helsing 2, ενός sequel που εκπλήσσει με την ποικιλία του gameplay του αν αναλογιστείτε ότι εμφανίζεται μόλις ένα χρόνο μετά το πρωτότυπο.


Borgova καλεί Van Helsing, όβερ!

Το σενάριο του Van Helsing 2 ξετυλίγεται μετά το τέλος των γεγονότων του original. Συντασσόμενος στο πλευρό των αντιστασιακών, ο Van Helsing αντιμετώπισε στρατιές από μυθικά αλλά και μηχανικά τέρατα, συντρίβοντας τελικά τον τρελό προφέσορα που μετέτρεψε την Borgova σε κόλαση. Σύντομα ο βαμπιροκυνηγός μας αντιλήφθηκε ότι ο θρίαμβος του δεν τελείωσε τον πόλεμο μεταξύ αντιστασιακών και καθεστωτικών. Ο στρατηγός Harker εμφανίζεται στο προσκήνιο, αναπληρώνοντας το κενό εξουσίας και υπόσχεται ότι όλα θα πάνε καλά στην χώρα από εδώ και στο εξής. Φυσικά τα λόγια του αποδεικνύονται κούφιες αερολογίες όπως κάθε πολιτικού έτσι η ερειπωμένη χώρα κατακλύζεται ξανά από λεγεώνες λυκανθρώπων, ogres, trolls και αρκετών ακόμα αηδιαστικών τεράτων. Παράλληλα, ο Harker έχει εξαπολύσει τον μηχανοκίνητο steampunk στρατό του με σκοπό την εξολόθρευση των αντιστασιακών και όσων τους συμπαραστέκονται.

Ο Van Helsing δεν μπορούσε να παρακολουθεί αμέτοχος την κατάσταση, έτσι μαζεύει τα μπογαλάκια του και την πιστή του σύντροφο Lady Katarina και ξεχύνεται στους δρόμους μοιράζοντας πόνο σε οτιδήποτε εχθρικό παρουσιάζεται μπροστά του. Παράλληλα με τις μοναδικές του ικανότητες στην τερατοσφαγή, ο Van Helsing αξιοποιεί πλήρως τους εθελοντές που συρρέουν στο αρχηγείο των επαναστατών επιθυμώντας να λάβουν μέρος στον αγώνα. Η μάχη στην οποία θα εμπλακείτε παίζοντας το Van Helsing 2 θα αφήσει εποχή με την σφοδρότητα της.

         

Van Helsing και Σια!

Το Van Helsing 2 αναμφίβολα ανήκει στην ατελείωτη σειρά των Action RPG που ακολουθούν κατά πόδας τα gameplay mechanics του Diablo franchise. Σας… φιλοδωρεί εξ’ αρχής με ένα ήρωα πρώτου επιπέδου που παραπαίει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αναθέτοντας σας την αποστολή να τον μετατρέψετε σε πανίσχυρο πολεμιστή. Με χαροποίησε το γεγονός ότι τα καινούργια games του είδους ενσωματώνουν αυτονόητες ευκολίες που προσωπικά τις απόλαυσα στο Torchlight franchise: μόνιμο companion–συμπολεμιστή που αποθηκεύει αντικείμενα ή τα πουλάει στις πόλεις, ανέξοδο teleportation στην πλησιέστερη πόλη–περιοχή κ.ο.κ.

Ο τρόπος παιξίματος του Van Helsing 2 εξαρτάται από το class του ήρωα που θα επιλέξετε. Εγώ επέλεξα αρχικά τον Thaumaturge, τον μάγο της περιπέτειας και όλες μου οι ενέργειες περιστράφηκαν γύρω από την ενδυνάμωση των spells που διαθέτει, την επιβαλλόμενη μείωση του cooldown τους και την αύξηση του mana προκειμένου να μπορεί να τα χρησιμοποιεί αδιάκοπα. Ο Thaumaturge είναι ουσιαστικά ένας ranged χαρακτήρας οπότε η επιλογή του συνεπάγεται ότι η companion Lady Katarina θα συγκρούεται σώμα με σώμα με τα θηρία για να τον καλύπτει. Τα άλλα δύο classes είναι ο Hunter, ο κλασικός πολεμιστής που χρησιμοποιεί συνδυασμό αιχμηρών αντικειμένων και πυροβόλων για να χύσει αίμα και ο Arcane Mechanic που ειδικεύεται στην χρήση των πιο εξελιγμένων όπλων.


Η Lady Katarina είναι “όλα τα λεφτά” στο Van Helsing 2, κάνοντας πράξη το ρητό «πίσω από κάθε μεγάλο άντρα βρίσκεται μια γυναίκα». Το inventory της δεν έχει το μέγεθος του Van Helsing αλλά είναι αρκετό για να την τροφοδοτήσετε με μαγικά δαχτυλίδια, πανοπλία και τα απαραίτητα όπλα που θα αυξήσουν το DPH (damage per hit) της. Δεν πεθαίνει ποτέ μιας και πρόκειται περί φαντάσματος, απλά χάνει την υλική της μορφή όταν τα hit points πιάσουν πάτο και μένει για μερικά δευτερόλεπτα εκτός παιχνιδιού. Η μεγάλη συνεισφορά της στον αγώνα του Van Helsing είναι οι τρείς κατηγορίες skills που διαθέτει.

Η Lady Katarina καλύπτει όλες τις απαιτήσεις ενός τερατοκυνηγού με τα skills της. Αν ο Van Helsing την θέλει στην πρώτη γραμμή της μάχης, η Lady K έχει skills που αυξάνουν την ταχύτητα και το damage των χτυπημάτων της, της προσφέρουν άφθονα επιπλέον hit points και την καθιστούν «πολύ σκληρή για να πεθάνει» ενισχύοντας τις αντοχές της. Αν ο Van Helsing την δει τανκ και ορμά πρώτος στην φωτιά, τα skills της Lady K μπορούν να αυξήσουν το damage, την αντοχή και την ταχύτητα του ήρωα, να του χαρίσουν attribute points ή το σημαντικότερο κατά την άποψη μου, τα hit points που κόβει η Katarina από τα φρικιά να προστίθενται στα δικά του!

8 εκατομμύρια τρόποι για να δυναμώσετε τον φονιά σας!
Οι δυνατότητες παραμετροποίησης και βελτίωσης του χαρακτήρα είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει ποτέ. Σε πρώτο επίπεδο, ο Van Helsing έχει ένα αδηφάγο inventory που θα γεμίσει με μαγικά, επικά και αντικείμενα που ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο σετ και δίνουν μεγάλα bonuses αν βρείτε και τα υπόλοιπα τμήματα του. Κάθε item έχει τις βασικές παροχές του (για παράδειγμα +6 mana, + 2 willpower κ.ο.κ.) και στη συνέχεια μπορεί να αναβαθμιστεί ποικιλοτρόπως.


Η πρώτη πιθανή αναβάθμιση είναι να του κολλήσετε ένα random enchantment, πληρώνοντας gold. Αν το enchantment είναι μπούρδα, υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσής του και προσθήκης άλλου. Το πόσες φορές μπορεί να γίνει αυτό εξαρτάται από το… πορτοφόλι σας. Μετά τα enchantments ακολουθούν τα essences, μαγικές ουσίες που δίνουν ένα αλλά καλό bonus στην κατηγορία αντικειμένου που τα χρησιμοποιήσετε. Τα items που έχουν μεγάλη χωρητικότητα σε essences είναι το Α και το Ω του εξοπλισμού του Helsing.

Η αξιολόγηση και ενίσχυση των καλύτερων από τις τρεις κατηγορίες skills και τα perks που τσιμπάει ο Van Helsing όσο αυξάνεται η φήμη (reputation) του ανήκει στην ωραιότερη ενασχόληση του παιχνιδιού, πλην της μάχης. Η μια λίστα skills σχετίζεται με το class του και περιέχει βαρβάτες επιθέσεις που μπορούν να εξανεμίσουν οποιονδήποτε αντίπαλο αν φτάσουν στο ανώτερο επίπεδο τους. Στην επόμενη λίστα υπάρχουν τρομερά χρήσιμα tricks που αλλάζουν τον ρου της μάχης σε κρίσιμες στιγμές. Για μένα τα κορυφαία ήταν τα sluggish time (υποχρεώνει τους εχθρούς να κινούνται σε slow motion ενώ εσείς τους χτυπάτε κανονικά) και arcane healing (φοβερό healing skill που θεραπεύει Van Helsing και Lady K ταυτόχρονα). Οι auras που βρίσκονται στην τελευταία λίστα είναι τα χρήσιμα passive skills που χαρίζουν διάφορα πράγματα στον ήρωα όπως γρηγορότερο mana – hit points regeneration, μεγαλύτερο damage από spells της ίδιας κατηγορίας κ.τ.λ.

Το reputation ανεβαίνει ταχύτατα όταν τσακίζετε τέρατα-bosses που θα συναντήσετε σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Ανεβαίνοντας reputation level αποκτάτε πρόσβαση σε perks που προστίθενται διαρκώς στην σχετική λίστα. Τα perks μπορεί να ισχυροποιούν εσάς ή την Lady K αναλόγως και τα bonuses που δίνουν είναι απαραίτητα. Το παιχνίδι ευτυχώς έχει προβλέψει την ατυχή περίπτωση επιλογής ενός μέτριου perk, εμφανίζοντας έναν τύπο στο άντρο των επαναστατών ο οποίος ακυρώνει όλα τα perks, abilities, skills που έχετε δώσει για να μπορέσετε να επιλέξετε τα καλύτερα.


Ο αφανισμός στρατιών από μυθικά και τεχνολογικά τέρατα ποτέ δεν ήταν γλυκύτερος απ’ ότι στο Van Helsing 2. Βρικόλακες (που ονομάζονται και “βρικολάκ” μάλιστα!), ρνιθόπετρα, γιγάντια όντα με στενή συγγένεια με τα ogres, ιπτάμενες μηχανές, μεγάλα χοντρά ρομπότ που πετάνε ακτίνες συνθέτουν μια ποικιλία εχθρών που δεν έχει τελειωμό. Το A.I. τους είναι το αναμενόμενο σε ένα Action RPG, δηλαδή οι ομάδες των πλασμάτων στέκονται συνήθως ακίνητες σε καθορισμένα σημεία και κινητοποιούνται μόλις σας εντοπίσουν. Ο παράγων ευελιξία παίζει σπουδαίο ρόλο στο Van Helsing 2 και προσθέτει μια έξτρα νότα στο gameplay. Μπορείτε να αποφύγετε τις ranged επιθέσεις των τεράτων αν παρακολουθήσετε τα βλήματα ή τις ακτίνες τους και κινηθείτε γρήγορα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το Van Helsing 2 περιλαμβάνει περισσότερα easter eggs και από… πασχαλινό τραπέζι! Φαντάζεστε το πόσο ευχάριστη ήταν η έκπληξη που δοκίμασα βλέποντας το σήμα του Batman σε ένα τοίχο, το σπίτι του Sherlock Holmes, τον R2D2 να εκπέμπει το μήνυμα της Princess Leia απευθυνόμενο στον Van Helsing;

Action RPG με μπόλικη γαρνιτούρα όμως!

Η μεγάλη έκπληξη στο Van Helsing 2 θα σας περιμένει στο Tower defence και το Strategy τμήμα του. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο αρχηγός των επαναστατών σας αναθέτει να φράξετε τον δρόμο σε ποταμούς από τερατόμορφα όντα που απειλούν να κατακλύσουν τις περιοχές που έχετε καταλάβει.

Για την εξάλειψη της απειλής δεν αρκούν οι ικανότητες του Van Helsing και της συντρόφου του, έτσι επιστρατεύονται άφθονα ειδικά όπλα. Αυτά τοποθετούνται σε συγκεκριμένα μέρη της πίστας που υπερασπίζεστε και χρειάζονται έναν αριθμό από mechanical parts για να κατασκευαστούν. Η ποικιλία όπλων όχι απλά είναι μεγάλη αλλά θα την ζήλευε και ένα αμιγώς tower defence game. Τα αγαπημένα μου ήταν ένα μυδραλιοβόλο που ραντίζει ασταμάτητα την επιτιθέμενη μάζα των τεράτων, το κλουβί με τους λυκάνθρωπους που ξεπετάγονται διψασμένοι για αίμα όταν πατήσει κάποιος πάνω του και τα ρουκετοβόλα που είναι τοποθετημένα σε χαμηλότερες πλατφόρμες και κομματιάζουν ανελέητα ότι χτυπήσουν.



Την υπέροχη Tower defence πλευρά του Van Helsing έρχεται να συμπληρώσει το Strategy τμήμα. Η επανάσταση δεν διεξάγεται μόνο από τον one man army ήρωα σας αλλά και από παθιασμένους πολίτες που πήραν τα όπλα. Στο επιτελικό τραπέζι που βρίσκεται εντός του κρησφύγετου μπορείτε να εκπαιδεύσετε νέους στρατιώτες, να ανεβάσετε την ποιότητα του οπλισμού τους, να επιλέξετε ομαδάρχες και να αναλάβετε αποστολές. Επειδή το χρήμα ρέει άφθονο από ένα σημείο και μετά, η προπόνηση και ο εξοπλισμός των επαναστατών είναι εύκολος. Οι ομαδάρχες είναι το πιο συναρπαστικό τμήμα του εν λόγω section.

Κάθε ομαδάρχης έχει την ίδια λίστα από skills με την διαφορά ότι ανάλογα με το πρόσωπο, τα στατιστικά των skills αυξομειώνονται δίνοντας βάση σε ξεχωριστούς τομείς. Άλλος αξιωματικός σας μπορεί να είναι μεγαλοφυής στο στήσιμο παγίδων και σαπάκι στην μάχη σώμα με σώμα, άλλος να είναι κορυφαίος σκοπευτής από μακρινή απόσταση κ.ο.κ. Στέλνοντας τους σε αποστολές που κρατούν δεδομένο χρόνο in game, οι αξιωματικοί επιστρέφουν έχοντας ανέβει επίπεδο. Όλοι τους έχουν τρεις θέσεις για να ανεβάσουν τα skills που εσείς θα αποφασίσετε ότι τους ταιριάζουν ενώ η περαιτέρω ενδυνάμωση τους περνά από τα relics που μαζεύουν στις αποστολές.

Εκτός από τους επαναστάτες θα προστεθεί στην ετερογενή παρέα σας στην πορεία και μια γλυκούλα… Χίμαιρα! Μιλάμε για ένα μεγαλόσωμο υπερφυσικό τέρας που σας ακολουθεί σαν σκυλάκι αν το κάνετε summon χρησιμοποιώντας το ειδικό skill. Εκτός από την σημαντική συνδρομή της στο πεδίο της μάχης, η Χίμαιρα αναλαμβάνει timed αποστολές για να κερδίσει xp και να σας φέρει πολύτιμο loot από μαγικά και σπάνια αντικείμενα. Η Χίμαιρα έχει μεγάλη φάση σχεδιαστικά και αποτελεί ένα τείχος που πρέπει να διασπάσουν οι εχθροί πριν χιμήξουν στον Van Helsing.


Η διάρκεια του Van Helsing 2 κυμαίνεται στις 18 ώρες μέχρι τον τερματισμό στο normal επίπεδο δυσκολίας. Αν εισάγετε τον χαρακτήρα σας από το original game ο οποίος λογικά θα είναι «τούμπανο», η διάρκεια μπορεί να μειωθεί αρκετά και γι’ αυτό το παιχνίδι έχει άλλα τρία επίπεδα δυσκολίας μετά το normal. Γενικά, το Van Helsing 2 είναι φτιαγμένο για αλλεπάλληλα playthrough. Παρατηρήστε απλώς το πόσο λίγα skills θα ανεβάσετε σε Van Helsing και Lady K μέχρι να το τερματίσετε και θα αντιληφθείτε πόσες ώρες χρειάζεστε μέχρι να το εξαντλήσετε.

Ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος!

Το Van Helsing 2 είναι φτιαγμένο για Co- op μάχες με αρκετούς φίλους σας ή συνεργασία με gamers ανά την υφήλιο. Εκτός από την δυνατότητα δημιουργίας (hosting) του δικού σας παιχνιδιού, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να περάσετε σε online mode, συμμετέχοντας στο σενάριο ή στο campaign που έχουν ετοιμάσει άλλοι και να σκορπίσετε τον τρόμο στα τερατάκια. Υποστηρίζει μέχρι και οκτώ παίκτες ταυτόχρονα σε ένα session. Δυστυχώς το multiplayer επισκιάζεται από crashes που σας πετούν ακόμα και εκτός παιχνιδιού. Η Neocore διόρθωσε κάποια από τα προβλήματα στο launch, αλλά δυστυχώς πολλά εξ αυτών παραμένουν, όπως για παράδειγμα ακόμα και να μην μπορείτε να συνδεθείτε με φίλο σας για να συνεχίσετε ένα playthrough, χάνοντας έτσι την πρόοδό σας.

Οπτικές απολαύσεις

Ο οπτικός τομέας στο Van Helsing 2 είναι σκέτο… μέλι για τον αμφιβληστροειδή σας. Αν δεν έχετε δυνατό «εργαλείο» στο γραφείο σας, το frame rate θα κυμαίνεται μονίμως σε οριακά επίπεδα μεταξύ ομαλότητας και σπασίματος της κίνησης, αν όμως ο PC σας είναι νέας γενιάς, το παιχνίδι θα τρέχει σφαίρα και στις ψηλότερες αναλύσεις. Έχει προσεχθεί και η παραμικρή λεπτομέρεια στον σχεδιασμό των χαρακτήρων και είναι εύκολο να την απολαύσετε χρησιμοποιώντας το δυνατό zoom που έχει, αν και την περισσότερη ώρα θα αναγκαστείτε να βλέπετε από όσο μακρύτερα γίνεται την δράση, προσπαθώντας να εντοπίσετε όλους τους αντίπαλους στον περίγυρο.

Το animation με άφησε άναυδο με τις αληθοφανείς κινήσεις ηρώων και τεράτων, με το ανέμισμα της μπέρτας του Helsing, την ανατριχιαστική τερατώδη μεταμόρφωση της Katarina, τον απίθανο φωτισμό και τους ποταμούς αίματος που χύνονται από τα κορμιά των εχθρών. Στο loading των saved games υπάρχει αρκετή καθυστέρηση την οποία εξουδετερώνουν ουσιαστικά τα σκίτσα και το κείμενο των εφημερίδων των δύο αντίπαλων παρατάξεων. Το τι γέλιο θα ρίξετε διαβάζοντάς τες δεν περιγράφεται. Από την μια η κυβερνητική εφημερίδα παρουσιάζει τον Harker ήρωα, τα πάντα ρόδινα και τους επαναστάτες τέρατα και από την άλλη η επαναστατική εφημερίδα βρίζει τους κυβερνητικούς και ωρύεται υπέρ της ελευθερίας του κόσμου και της ανάγκης να επαναστατήσουν οι πάντες.


Στο voice acting έχει γίνει καλή δουλειά στους χαρακτήρες, έχοντας τοποθετηθεί οι κατάλληλοι voice actors για τον αντίστοιχο ρόλο. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι πιο κωμικοί χαρακτήρες όπως είναι τα ομιλούντα βράχια που θα συναντήσετε σε μια αποστολή και θα ξεκαρδιστείτε από τον τόνο της φωνής τους αλλά και ορισμένες βλακείες που λένε! Η αφήγηση από την άλλη καθώς και η εξέλιξη της πλοκής ενίοτε απογοητεύουν με την ποιότητά τους, ενώ μία χαρακτηριστική μουσική υπόκρουση πιθανόν να έλειπε από κάποια σημεία. Πάντως τα ηχητικά εφέ είναι εντυπωσιακότατα (θα σας κοπούν τα ποδάρια αν ακούσετε τα αλυχτίσματα και τα ουρλιαχτά των τεράτων με ακουστικά) ενώ η επιβλητική μουσική υπόκρουση δημιουργεί την επική ατμόσφαιρα που χρειάζεται η περιπέτεια.

Van Helsing θυμήσου, είμαστε μαζί σου!
Για δεύτερη φορά εντός ενός έτους, η Neocore Games δημιουργεί ένα video game με πρωταγωνιστή τον Van Helsing με κεφαλαία γράμματα και όχι έναν Βαν Χέσινγκ γέροντα και καταπτοημένο. Το The Indredible Adventures of Van Helsing II δεν προσφέρει μόνο υποδειγματικό action RPG gameplay αλλά επεκτείνει την απόλαυση μας με τις ανελέητες tower defence μάχες και το strategy κομμάτι. Η διάρκειά του είναι μεγαλύτερη από το πρώτο μέρος, ενώ οι online μάχες θα σας κρατήσουν με παρέα για αρκετό χρονικό διάστημα. Με τιμή μόνο 11 ευρώ στο Steam δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην το προσθέσετε άμεσα στην ψηφιακή σας συλλογή.

Θετικά:
- Eye candy γραφικά
- Χιούμορ που τσακίζει κόκκαλα και άπειρες αναφορές στην λαϊκή κουλτούρα
- Απολαυστική μάχη, ειδικά στις tower defence πίστες
- Μεγαλύτερη διάρκεια και σοβαρό replayability
- Εισαγωγή του χαρακτήρα που χτίσατε με τόσο κόπο στο πρωτότυπο

Αρνητικά:
- Bugs στο multiplayer mode
- Φτωχή αφήγηση και εξέλιξη σεναρίου
- Χρονοβόρες loading screens

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8

Ένα από τα πιο καλύτερα indie Action RPG που μπορείτε να αποκτήσετε.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top