The Last of Us Remastered Review

0
Οποιοσδήποτε πρόλογος για ένα παιχνίδι σαν το The Last of Us είναι περιττός. Το αριστουργηματικό πόνημα της Naughty Dog βγήκε το 2013 σαρώνοντας βραβεία και πωλήσεις. Ένα χρόνο μετά το The Last of Us μεταφέρεται στο PS4 σε remastered έκδοση με αρκετές προσθήκες για να δελεαστούν ακόμη κι όσοι “ξεζούμισαν” το παιχνίδι στο PS3.

Το σενάριο του The Last of Us σας φέρνει στο επίκεντρο μίας βιβλικής επιδημίας που μολύνει τον πληθυσμό και μετατρέπει τους ανθρώπους σε κάτι σαν ζόμπι. Ο ήρωας του παιχνιδιού ονόματι Joel μπλέκεται μέσα στο πανδαιμόνιο που επικρατεί, καθώς προσπαθεί να προστατεύσει την κόρη του. Για διάστημα περίπου 15 λεπτών παρακολουθείτε ανατριχιαστικές σκηνές που σας υπενθυμίζουν ότι αυτό που ακολουθεί δεν είναι ένα απλό παιχνίδι, αλλά μία πραγματικά συναρπαστική εμπειρία. Η κεντρική ιστορία του παιχνιδιού ξετυλίγεται στην Αμερική, 20 χρόνια μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, σε ένα μεταποκαλυπτικό πλέον περιβάλλον, όπου πέρα από τους μολυσμένους, οι λιγοστοί επιζήσαντες πρέπει να αντιμετωπίσουν τον στρατό που έχει αναλάβει τον έλεγχο στις ζώνες καραντίνας και τους διάφορους ληστές. Το πεπρωμένο φέρνει τους δύο πρωταγωνιστές, τον Joel που πλέον έχει γίνει λαθρέμπορος και την 14χρονη αθυρόστομη Ellie, στον ίδιο δρόμο, για να βιώσουν μαζί μία μοναδική περιπέτεια με τελικό διακύβευμα τη σωτηρία της ανθρωπότητας.

Μπορεί η βασική ιδέα στην οποία στηρίζεται το The Last of Us Remastered να μην είναι πρωτότυπη, αλλά η υλοποίησή της είναι τόσο αριστουργηματική που όμοια της προσωπικά δεν έχω συναντήσει σε κανένα άλλο αφηγηματικό μέσο, με εξαίρεση ίσως τα βιβλία του Justin Cronin. Στο The Last of Us, τα μολυσμένα ζόμπι είναι απλά ένα τμήμα ενός παρηκμασμένου κόσμου, όχι ο πυρήνας του. Οι λεπτομέρειες που βρίσκονται σε κάθε διάλογο, σε κάθε αντικείμενο που συλλέγετε ή σε κάθε σοκάκι που προσπερνάτε, σας απορροφούν στον μεταποκαλυπτικό κόσμο του παιχνιδιού. Αντίστοιχα, η κινηματογραφικότητα και η αφηγηματική πλοκή του τίτλου είναι το κάτι άλλο, δίνοντας σημασία στον ψυχισμό των δύο ηρώων και αποφεύγοντας τις χολιγουντιανές σκηνές καταδιώξης και δράσης. Με αυτό το τρόπο η Naughty Dog χτίζει σταδιακά ένα οικοδόμημα που σας αιχμαλωτίζει και σας κάνει να αδημονείτε για το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας.

H απεικόνιση της παρακμής είναι εκπληκτική.
H απεικόνιση της παρακμής είναι εκπληκτική.

Πολύ σημαντικό μέρος της εμπειρίας που προσφέρει το The Last of Us είναι το δέσιμο του παίκτη τόσο με τον Joel, όσο και με την Ellie. Ο τρόπος αλληλεπίδρασής τους και η σταδιακή διαβάθμιση της σχέσης μεταξύ των δύο χαρακτήρων ξεπερνάει τα όρια ενός παιχνιδιού και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για τα video games αλλά και για τον κινηματογράφο. Σε αυτό συντελούν αφενός οι καταπληκτικοί διάλογοι και οι ανθρώπινες εκφράσεις των Joel Και Ellie και αφετέρου η επιλογή της Naughty Dog να αποφύγει φτηνές μελλοδραματικές σκηνές. Αντ’ αυτού οι δημιουργοί αφήνουν τον παίκτη να “συλλάβει”, να ενστερνιστεί και στη συνέχεια να λατρέψει τις πολυεπίπεδες προσωπικοτήτες των χαρακτήρων, διατηρώντας χαμηλούς τόνους.

Πέρα από την υψηλής ποιότητας κινηματογραφικότητα, το Τhe Last of Us έχει πλούσιο gameplay που συνάδει απόλυτα με τη φύση του σεναρίου. Στο μεγαλύτερο μέρος της πέριπου 17ωρης ενασχόλησης με το παιχνίδι, ως Joel πρέπει όχι μόνο να επιβιώσετε αλλά και να προστατέψετε την Ellie, και βέβαια να συνεργαστείτε για να ξεπεράσετε εμπόδια, κλειδωμένες πόρτες κτλ που έχουν την μορφή απλών γρίφων. Κύριο μέλημά σας είναι η αναζήτηση εφοδίων, όπλων και πυρομαχικών με τα οποία αντιμετωπίζετε τους μολυσμένους, τους ληστές και τις δυνάμεις του στρατού που βρίσκετε στο διάβα σας. Εσείς αποφασίζετε πώς αντιμετωπίζετε τους εχθρούς, επιλέγοντας είτε κατά μέτωπο επιθέσεις που όμως έχουν συνέπεια να χάσετε μεγάλο μέρος των λιγοστών πυρομαχικών σας, είτε stealth τακτικές για να τους εξολοθρεύστε αθόρυβα, είτε απλά να ξεφύγετε πετώντας μπουκάλια και τούβλα σε διάφορα σημεία ώστε να αποπροσανατολίσετε τους εχθρούς.

Το stealth gameplay είναι πολύ διασκεδαστικό, καθώς έχει υλοποιηθεί με ρεαλισμό και ακρίβεια παρά τα μικρά ελαττώματά του. Οι χώροι όπου μπορείτε να ελιχθείτε είναι πολλοί, προσφέροντας διαφορετικές στρατηγικές κάθε φορά που αντιμετωπίζετε τους εχθρούς. Έτσι, μπορείτε να τους περιμένετε ώστε στην κατάλληλη ευκαιρία να τους στραγγαλίσετε ή να τους μαχαιρώσετε, μπορείτε να τους ακολουθήσετε και στην κατάλληλη ευκαιρία όταν μαζευτούν πολλοί σε ένα σημείο να πετάξετε βόμβα μολότοφ, να ανεβείτε σε ψηλά σημεία για να τους σκοτώσετε αθόρυβα με τόξο κτλ.

Στην ποικιλία του stealth συμβάλλουν και τα διαφορετικά δυνατά αλλά και τρωτά σημεία των εχθρών, αφού οι μολυσμένοι έχουν διαφορετική συμπεριφορά σε σχέση με τους ληστές ή τον στρατό.

Συγκεκριμένα, οι μολυσμένοι είναι τυφλοί, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον φακό σας, αλλά μπορούν να ακούσουν την παραμικρή κίνησή σας. Αντίθετα οι άνθρωποι σας αντιλαμβάνονται πιο εύκολα με την όραση, αλλά δεν μπορούν να σας ανακαλύψουν αν χρησιμοποιείτε σωστά την κάλυψη.


Ο πιο ζόρικος μολυσμένος εχθρός σε απόσταση βολής.
Ο πιο ζόρικος μολυσμένος εχθρός σε απόσταση βολής.

Πολύ σημαντικό είναι και το “listen mode” με το οποίο μπορείτε να αφουγκράζεστε τους εχθρούς, βλέποντάς τις κινήσεις τους μέσα από τους τοίχους, όπως σε άλλα πρόσφατα παιχνίδια. Το listen mode μπορείτε να το απενεργοποιήσετε αν νιώθετε ότι σας χαλάει την εμπειρία, αν και με αυτό τον τρόπο το παιχνίδι γίνεται σαδιστικά δύσκολο. Αν και η νοημοσύνη των εχθρών στο stealth gameplay είναι υποδειγματική, δεν ισχύει το ίδιο και για την ώρες ώρες αλλοπρόσαλη συμπεριφορά της Ellie και άλλων συμμάχων που έχετε κατά καιρούς, όταν χρησιμοποιείτε κάλυψη, κάτι που δεν έχει βελτιωθεί ούτε στη νέα έκδοση του παιχνιδιού. Κάποιες φορές ενώ είστε σε κάλυψη, βλέπετε την Eliie να κόβει βόλτες, χωρίς όμως να την αντιλαμβάνονται οι εχθροί(!). Άλλες φορές πάντως σας ξαφνιάζει ευχάριστα με το πόσο ανθρώπινη είναι η νοημοσύνη της, αφού παίρνει πρωτοβουλίες προς όφελός σας. Για παράδειγμα πετάει μπουκάλια για να αποπροσανατολίσει τους εχθρούς που σας πλησιάζουν.

Σε περίπτωση που σας ανακαλύψουν οι εχθροί η χρήση όπλου είναι αναπόφευκτη καθώς σας επιτίθενται πολλοί. Εδώ το παιχνίδι δείχνει και τις αρετές του στο πιστολίδι, καθώς σε αντίθεση με τα Uncharted που επίσης είναι της Naughty Dog, ο χειρισμός των όπλων είναι στιβαρός και άκρως ρεαλιστικός, διαποτισμένος από ένα άρτιο μοντέλο φυσικής. Η αλλαγή των όπλων πραγματοποιείται λειτουργικά με την χρήση του d-pad, ενώ ρεαλιστικός είναι και ο χρόνος που απαιτείται για να ξαναγεμίσετε το όπλο κάθε φορά. Τα είδη όπλων που χρησιμοποιείτε στο παιχνίδι είναι ικανοποιητικά και ποικίλουν, από τσεκούρια και σωλήνες μέχρι περίστροφα, τουφέκια, τόξα και φλογοβόλα. Στα περιβάλλοντα του παιχνιδιού υπάρχουν επίσης διάφορα αντικείμενα όπως κουρέλια, οινόπνευμα και λεπίδες, με τα οποία μπορείτε να ανακατασκευάσετε λάμες, όπλα, κουτιά πρώτων βοήθειών και άλλα, τα οποία χρειάζεστε για να επιβιώσετε. Επιπλέον, συλλέγοντας γρανάζια μπορείτε να αναβαθμίσετε τα χαρακτηριστικά των όπλων σας, ενώ συλλέγοντας χάπια αναβαθμίζετε τις ικανότητες του χαρακτήρα, στοιχείο που δίνει ακόμη μεγαλύτερο βάθος στο gameplay.

Οι αλλαγές στο gameplay του The Last of Us Remastered κρίνονται μικρές, αλλά όχι αμελητέες. Πρώτο και βασικό είναι το ότι το παιχνίδι τρέχει στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο, γεγονός που κάνει το gameplay εμφανώς πιο ομαλό, ιδιαίτερα στο πιστολίδι. Επιπλέον ο χειρισμός με το DualShock 4 είναι εμφανώς πιο απολαυστικός, καθώς οι πιο μαλακές λαβές και οι διαφορετικές σκανδάλες βοηθούν τόσο στην εξερεύνηση, όσο και στους πυροβολισμούς, αντίστοιχα. Ευχάριστη προσθήκη είναι και η χρήση του ηχείου του χειριστηρίου για τις κασέτες που ακούτε κατά τη διάρκεια της περιπέτειας και για τον ήχο του φακού όταν τον ανάβετε ή τον κλείνετε. Τέλος, για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει και photo mode με το οποίο μπορείτε να αποθανατίζετε εικόνες από το παιχνίδι, να τις επεξεργάζεστε και να τις ανεβάζετε σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα από τα πιο απολαυστικά μέρη του παιχνιδιού.
Ένα από τα πιο απολαυστικά μέρη του παιχνιδιού.

Περνώντας στον οπτικό τομέα, το The Last of Us Remastered τρέχει σε ανάλυση 1080p, έχει υψηλότερης ανάλυσης υφές και εξαλείφει το ενοχλητικό aliasing, όντας ακόμη πιο όμορφο σε σχέση με το αρχικό παιχνίδι στο PS3. Μικροβελτιώσεις υπάρχουν και στα ρεαλιστικά εφέ του καιρού, στο νερό, στα πρόσωπα και στις εκφράσεις των χαρακτήρων. Πάντως η εντύπωση ότι πρόκειται για παιχνίδι προηγούμενης γενιάς παραμένει. Σε αρκετά σημεία του περιβάλλοντος βλέπετε χαμηλής ποιότητας υφές (ιδιαίτερα στην βλάστηση), ενώ και ο αριθμός των πολυγώνων των εχθρών είναι ίδιος, με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός τους να φαίνεται αρκετά παρωχημένος. Είμαι βέβαιος ότι αν η Naughty Dog είχε περισσότερο χρόνο στην διάθεσή της μπορούσε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα γραφικά. Τα μουσικά θέματα στην πλειοψηφία τους κινούνται σε μελαγχολικούς τόνους που ταιριάζουν γάντι στη φύση του παιχνιδιού, με αποκορύφωμα το εξαιρετικό κομμάτι που παίζει μετά το τέλος. Όσον αφορά τις ερμηνείες, εδώ έχει γίνει τόσο καλή δουλειά που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για κάθε σύγχρονο παιχνίδι. Η άριστη αυξομείωση της φωνής των πρωταγωνιστών ανάλογα με την περίσταση, η απόλυτη ταύτιση της φωνής με την εκάστοτε έκφραση του προσώπου και η αποφυγή υπερβολικών τόνων δημιουργούν ένα αριστουργηματικό αποτέλεσμα.

Σε ένα τόσο πλήρες single-player παιχνίδι, το multiplayer έχει δευτερεύων ρόλο. Παρόλα αυτά, το multiplayer του The Last of Us, ονόματι factions, ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία της ιστορίας και ενδέχεται να σας απασχολήσει ουκ ολίγες ώρες. Στο multiplayer επιλέγετε στρατόπεδο, είτε με τους κυνηγούς, είτε με τους fireflies και καλείστε να επιβιώσετε για 12 εβδομάδες (σε in-game χρόνο) με την ομάδα επιζώντων που βρίσκεται μαζί σας. Από το κεντρικό μενού αποφασίζετε σε ποιο από τα τρία modes θα παίξετε. Το πρώτο προσφέρει αναμετρήσεις team deathmatch, όπου προσπαθείτε να εξολοθρεύσετε την αντίπαλη ομάδα, με κάθε ομάδα να έχει στη διάθεσή της 20 respawn times. Στο δεύτερο mode αντιμετωπίζετε ξανά την αντίπαλη ομάδα, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε respawn και νικήτρια είναι η ομάδα που κερδίζει τους περισσότερους γύρους. Τέλος , στο τρίτο mode προσπαθείτε να αιχμαλωτίσετε και να ανακρίνετε τα μέλη της άλλης ομάδας και όταν συμπληρώσετε τον αριθμό που χρειάζεται, τότε επιχειρείτε να ξεκλειδώσετε το χρηματοκιβώτιο των αντιπάλων για να κερδίσετε την μάχη.

Νικώντας στις μάχες, σώζοντας τα μέλη της ομάδας σας, συλλέγοντας πρώτες ύλες και φτιάχνοντας όπλα, συγκεντρώνετε “προμήθειες” που χρειάζεται η ομάδα επιζώντων που βρίσκεται υπό την ηγεσία σας στο κεντρικό μενού του factions. Ανάλογα με τα επιτεύγματά σας ο αριθμός των επιζώντων ανεβαίνει, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν κερδίζετε και δεν συγκεντρώνετε προμήθειες πολλοί από αυτούς αρρωσταίνουν ή πεινάνε. To The Last of Us Remastered προσφέρει πιο ομαλή ροή παιχνιδιού, καθώς τα 60 fps σε αυτή την περίπτωση μετράνε πολύ, ενώ με την προσθήκη του DLC υπάρχουν συνολικά οκτώ νέοι χάρτες σε σχέση με το multiplayer του αρχικού τίτλου.

Φροντίστε να μην σας τελειώνουν τα πυρομαχικά γιατί οι γροθιές σπάνια σας σώζουν.
Φροντίστε να μην σας τελειώνουν τα πυρομαχικά γιατί οι γροθιές σπάνια σας σώζουν.

Το The Last of Us Remastered περιλαμβάνει και το single-player DLC ονόματι Left Behind, το οποίο διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Στο Left Behind μαθαίνετε περισσότερα για την Ellie, καθώς παρακολουθείτε πτυχές της ζωής της πριν συναντήσει τον Joel, ενώ η αφηγηματική πλοκή σας μεταφέρει εναλλάξ σε συγκεκριμένο κεφάλαιο της κεντρικής ιστορίας, όπου ως Ellie μπορείτε να ανακαλύψετε κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες. Σε γενικές γραμμές, το Left Behind στέκεται ποιοτικά στο ύψος της κεντρικής ιστορίας, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πολλές εν μέρει ανούσιες δραστηριότητες στο παρηκμασμένο εμπορικό κέντρο όπου διαδραματίζεται μέρος του DLC (οι οποίες προφανώς προστέθηκαν για να μεγαλώσει η διάρκειά του), ενδέχεται να σας κουράσουν.

Εν κατακλείδι, το The Last of Us Remastered έχει τέτοια ποιότητα και τόσο πλούσιο περιεχόμενο που κάλλιστα αποτελεί ακόμα και λόγο αγοράς PS4 αν δεν έχετε παίξει το αρχικό παιχνίδι στο PS3.

Πρόκειται για μια εμπειρία που σας μένει αξέχαστη και αποτελεί σημείο αναφοράς για τα επόμενα παιχνίδια που θα χαρείτε στο μέλλον. Αν πάντως είστε κάτοχοι του The Last of Us και του Left Behind στο PS3, τότε το Remastered δεν είναι απαραίτητη αγορά, εκτός κι αν θέλετε να αναμείψετε ακόμα περισσότερο τη Naughty Dog γι αυτό το αριστούργημα.
  • Εξαιρετική κινηματογραφικότητα και αφηγηματική πλοκή
  • Gameplay με πολλές στρατηγικές επιλογές
  • Καλογραμμένοι διάλογοι
  • Οι προσωπικότητες των Joel και Eliie
  • Εκπληκτικές ερμηνείες
  • Τα 60 fps δίνουν τρομερή ομαλότητα στην κίνηση
  • Πλούσιο περιεχόμενο
  • Τα γραφικά δεν έχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με το αρχικό παιχνίδι
  • Μικρά προβλήματα στη νοημοσύνη των συμμάχων
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.5
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Naughty Dog
ΕΚΔΟΣΗ:Sony
ΔΙΑΘΕΣΗ:Sony Hellas
ΕΙΔΟΣ:Survival action
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayer
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.playstation.com/en-us/games/the-last-of-us-remastered-ps4
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:30/7/2014
PEGI:18


πηγη
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top