Risen 3: Titan Lords Review

0
Η σειρά Risen έχει φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς. Σε όποια πλευρά και αν βρίσκεστε, μπορείτε με επιχειρήματα να αποδείξετε το γιατί λατρεύετε ή απεχθάνεστε τα παιχνίδια Risen χωρίς κανένας να σας χαρακτηρίσει fanboy ή hater. Το Risen 3: Titan Lords της Piranha Bytes, έρχεται να συνεχίσει αυτή την “παράδοση” χωρίς συμβιβασμούς στους μηχανισμούς του, στοχεύοντας σε ένα συγκεκριμενο κοινό που θέλει κάτι παραπάνω από απλοϊκό hack and slash gameplay στα παιχνίδια του.

Το ξεκίνημα του Risen 3 σας βρίσκει σε ένα απομονωμένο νησί, όπου μαζί με την αδερφή σας προσπαθείτε να μάθετε τα μυστικά ενός αρχαίου κτίσματος. Η κατάληξη της εξερεύνησης σας φέρνει αντιμέτωπους με ένα πλάσμα του κάτω κόσμου, που “απορροφάει” την ψυχή σας αφήνοντας σας να κείτεστε νεκρός μπροστά στα μάτια της ανήμπορης να αντιδράσει αδερφής σας. Το πλήρωμά σας, που περίμενε στην ακτή, σας αποχαιρετάει για τελευταία φορά με όλες τις τιμές που σας αρμόζουν (λίγες πέτρες και ένας αυτοσχέδιος ξύλινος σταυρός δηλαδή). Λίγες μέρες αργότερα ένας ιθαγενής του νησιού σας ανασταίνει, εξιστορώντας σας μια αρκετά αλλόκοτη ιστορία στην οποία εμπλέκονται η χαμένη σας ψυχή, αρχαίοι θεοί και δαίμονες, πειρατές, σαμάνοι και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Η αναζήτηση για την χαμένη σας ψυχή, μόλις ξεκίνησε.

Αν και η πρώτη επαφή με το σενάριο σας κάνει να σκεφτείτε ότι είναι κοινότυπο και το έχετε δει σε πολλά παιχνίδια κατά καιρούς, αυτό που σιγά σιγά ξεδιπλώνεται είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από ότι φαντάζεστε. Κατά την αναζήτηση της χαμένης σας ψυχής, έρχεστε αντιμέτωποι με διαφορετικούς κόσμους, ο καθένας με τις δικές του αξίες, ήθη και έθιμα αλλά και αντίληψη για το περιβάλλον και τη φύση, τις ανθρώπινες σχέσεις, τα υλικά αγαθά κτλ. Μικρές ιστορίες που συναντάτε σε δευτερεύουσας σημασίας αποστολές, ξετυλίγουν μπροστά στα μάτια σας κόσμους που συγκρούονται, διαφορετικές κοινωνίες που συνυπάρχουν, αρχές και αξίες που παραμερίζονται από κερδοσκόπους. Σε όλα αυτά εσείς παρεμβαίνετε, άλλοτε λειτουργώντας σαν “πυροσβέστης” και άλλοτε σαν συνδετικός κρίκος σε μια ευαίσθητη αλυσίδα που συνδέει διαφορετικούς κόσμους.

Μαγευτικό τοπίο.
Μαγευτικό τοπίο.

Οι πράξεις και οι ενέργειές σας έχουν σαν αποτέλεσμα ο κόσμος γύρω σας όχι μόνο να αλλάζει προς όφελος σας αλλά και προς όφελος του ίδιου του κόσμου. Οι άλλοτε θανάσιμα εμπόλεμες παρατάξεις, μπορούν μετά από δικιά σας παρέμβαση να συνεργαστούν για το καλό όλων και να συνυπάρξουν ενάντια σε κάτι κατά πολύ μεγαλύτερο και χειρότερο που παραμονεύει στο σκοτάδι. Ο σεβασμός σε ήθη και έθιμα ιθαγενών φυλών, η άξια στη μάχη που πρέπει να δείξετε απέναντι σε πολεμοχαρείς πειρατές, η αναγνώριση δικαίου και αδίκου στις πράξεις και μικροπροβλήματα των απλών κατοίκων, ειναι λίγα από τα πολλά που βρίσκετε στον δρόμο σας. Σε όλα τα προαναφερθέντα, μεγάλη συμβολή έχει ο ανοιχτός κόσμος του Risen 3, που πολλές φορές σας αναγκάζει να ταξιδεύετε από νησί σε νησί για να πετύχετε τους στόχους σας, φέρνοντας σας αντιμέτωπους με διαφορετικούς χαρακτήρες, ο καθένας με την δικιά του προσωπικότητα, διαφορετικές κοινωνίες, περιβάλλοντα κτλ. Ακόμα και η πιο απλή ιστορία ειναι κομμάτι ενός συνόλου που καλύπτει σαν πέπλο σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο του παιχνιδιού.

Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζετε τις αποστολές εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, καθώς το Risen 3 προσφέρει πλήρη ελευθερία στην ανάπτυξη του χαρακτήρα σας. Οι διαθέσιμες επιλογές σε ικανότητες και στατιστικά που σχετίζονται με μάχες ή έχουν σχέση με την κοινωνική/αντικοινωνική πλευρά του ήρωά σας είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές. Μπορείτε να δωροδοκήσετε χαρακτήρες για να πετύχετε τον στόχο σας, να κλέψετε το αντικείμενο που χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε την αποστολή σας, να χρησιμοποιήσετε σκληρή γλώσσα και “τσαμπουκά” ή λογικά επιχειρήματα απέναντι σε ξεροκέφαλους χαρακτήρες ή σπαθί όπλο και μαγεία για σίγουρα αποτελέσματα. Οι πολλές επιλογές στην ανάπτυξη του χαρακτήρα είναι ένας ευχάριστος πονοκέφαλος, όμως απαιτεί υπομονή. Το Risen 3 δεν είναι από εκείνα τα παιχνίδια που ξεκινάτε με ένα σπαθί και σαρώνετε ότι βρεθεί στον δρόμο σας. Ξεκινώντας το παιχνίδι ακόμα και μετά από αρκετές ώρες, είστε αδύναμος απέναντι σχεδόν σε όλους τους εχθρούς που συναντάτε. Ένα καλά κρυμμένο σεντούκι πίσω από βράχους ή δέντρα, μικρές ποσότητες τροφής, ένα ζευγάρι μπότες που προσφέρουν καλύτερη προστασία, στις πρώτες ώρες του παιχνιδιού φαντάζουν σαν μάννα εξ ουρανού, συμβάλλοντας υπέρ σας στις πιθανότητες επιβίωσης σε ένα κόσμο ανελέητο.

Τόπος για ανθρωποθυσίες.
Τόπος για ανθρωποθυσίες.

Σε αυτό για άλλη μια φορά συμβάλει ο ανοιχτός κόσμος του παιχνιδιού, καθώς πολλές φορές βρίσκεστε σε περιοχές όπου ένα χτύπημα μόνο ειναι αρκετό να σας σκοτώσει... ξανά και η παραμικρή βοήθεια που βρίσκετε θα είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη. Με αυτή την λογική πρέπει από μόνοι σας και χωρίς καμία βοήθεια από το παιχνίδι να βρείτε την περιοχή εκείνη όπου έχετε περισσότερες πιθανότητες να παραμείνετε ζωντανοί και σιγά σιγά να αρχίσετε να δυναμώνετε τον χαρακτήρα σας. Άλλοτε επενδύοντας χρηματικά ποσά σε εκπαιδευτές για να μάθετε νέες τεχνικές μάχης ή ξοδεύοντας ένα σεβαστό ποσό από glory (πόντοι εμπειρίας) σε χαρακτηριστικά που θέλετε να αναπτύξετε. Οι διαθέσιμες επιλογές σε τεχνικές μάχης με σπαθιά, εξ αποστάσεως με τουφέκια και καραμπίνες, βαλλίστρες ή μαγείες, είναι αρκετές και σε όλα αυτά προστίθενται ακόμα περισσότερες επιλογές όταν επιλέξετε να ακολουθήσετε μια από τις τρεις παρατάξεις που υπάρχουν στο Risen 3.

Κάθε παράταξη έχει το δικό της κεντρικό σενάριο που συνδυάζει μικρές ανθρώπινες ιστορίες, εμφύλιες διαμάχες, κοινωνικούς προβληματισμούς, ρατσιστικά παραληρήματα, χιούμορ κτλ. Το gameplay αλλάζει δραστικά αν ενταχθείτε σε κάποια από αυτές, ξεκλειδώνοντας νέους μηχανισμούς που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας. Νέες επιλογές στο ήδη βαθύ σύστημα crafting, νέα όπλα και μαγείες, νέες αποστολές που σας βοηθούν να ανεβείτε στην ιεραρχία της παράταξης σας κτλ. Σαν “πειρατικό” παιχνίδι, αυτή τη φορά το Risen 3 κάνει ένα βήμα παραπάνω και προσθέτει στο gameplay του ναυμαχίες και μάχες με θαλάσσια τέρατα. Το πλοίο σας πλέον δεν είναι απλά ένα μεταφορικό μέσο αλλά ένα κινούμενο οπλοστάσιο έτοιμο να αντεπεξέλθει σε οτιδήποτε βρεθεί απέναντι του. Αν και δεν υπάρχει η ελευθερία κινήσεων όπως στο Assassin's Creed 4, οι μάχες στη θάλασσα εμφανίζονται σαν τυχαία γεγονότα, όμως γίνονται τόσο συχνά που είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενες και προσφέρουν ευχάριστα διαλείμματα από τις μάχες στη στεριά.

Κι όμως δεν ειναι εχθρικό πλάσμα.
Κι όμως δεν ειναι εχθρικό πλάσμα.

Για να τα κάνετε όλα αυτά βέβαια χρειάζεστε ένα έμπειρο πλήρωμα, κάτι που σας παίρνει αρκετό χρόνο για να αποκτήσετε. Το πλήρωμα του πλοίου σας όχι μόνο είναι αξιόμαχο στη θάλασσα, αλλά μπορεί να σας συντροφεύει και στη στεριά. Σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε έναν μαχητή από το πλήρωμα του πλοίου που βρίσκεται πάντα δίπλα σας και μάχεται μαζί σας απέναντι σε κάθε δυσκολία που συναντάτε. Αν και η ποικιλία επιλογών στο στιλ μάχης των συντρόφων δεν ειναι τεράστια, υπάρχουν κάποιοι που ξεχωρίζουν με τις ικανότητες τους όπως ο Bones με την δυνατότητα healing, η Patty που με την ομορφιά της σαγηνεύει τους πειρατές κάνοντας τους να αποκαλύψουν κρυμμένους θησαυρούς, μυστικά κτλ.

Το σύστημα μάχης χρειάζεται αρκετές προσπάθειες για να το τιθασεύσετε, όταν όμως το καταφέρετε, θα απολαύσετε δυναμικές μάχες γεμάτες δράση, κίνηση και στρατηγική... εφόσον βέβαια η κάμερα δεν “κρύβεται” πίσω από τοίχους, δέντρα κτλ. Η κάμερα είναι μια από τις δύο παραφωνίες του Risen 3 και πολλές φορές σας οδηγεί σε σίγουρο θάνατο. Η δεύτερη παραφωνία ειναι το auto lock που ειναι υπερβολικά ευαίσθητο, με συνέπεια να δημιουργεί τραγελαφικές καταστάσεις. Αν βρίσκεστε μέσα σε ένα δωμάτιο και στρέψετε τον ήρωα προς την κατεύθυνση ενός άλλου χαρακτήρα για να του μιλήσετε, η παραμικρή κινηση στο ποντίκι ή το χειριστήριο έχει αποτέλεσμα το auto lock να κεντράρει σε αντικείμενα του χώρου και αντί να ξεκινήσετε διάλογο, κλέβετε το αντικείμενο και αυτομάτως όλοι οι χαρακτήρες έχουν εχθρική στάση απέναντί σας. Το ίδιο συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της μάχης, όπου εκεί που μάχεστε με ένα τεράστιο θηρίο, το auto lock “κεντράρει” σε ένα... ποντίκι, αφήνοντας τον εχθρό να κάνει πάρτι στο κορμί σας.

Ο κόσμος του Risen 3 είναι κάτι παραπάνω από όμορφος. Η Piranha Bytes έχει κάνει καταπληκτική δουλειά στο να δημιουργήσει έναν κόσμο πλούσιο, πυκνοκατοικημένο, με πολλές λεπτομέρειες στο περιβάλλον. Κάθε νησί βρίσκεται σε διαφορετική κλιματική ζώνη, με αποτέλεσμα το τοπίο να αλλάζει δραματικά ανάλογα με το μέρος του κόσμου όπου βρίσκεστε. Η πυκνή, άγρια, τροπική, γεμάτη χρώματα ζούγκλα του νησιού Kila, έρχεται σε αντίθεση με το ηφαιστειογενές μουντό περιβάλλον και τα αρχαία κτίσματα βορείων περιοχών του νησιού Calador. Ο κύκλος ημέρας νύχτας όχι μόνο λειτουργεί πολύ καλά κατά την σταδιακή μετάβαση από το φως στο σχεδόν απόλυτο σκοτάδι, αλλά συμβάλλει στο μέχρι ενός σημείου αρκετά υψηλό επίπεδο δυσκολίας του παιχνιδιού.

Αυτό γιατί ειναι αδύνατο τη νύχτα να ξεχωρίζετε βράχους και πετρώματα από μια αγέλη ζώων που κοιμούνται στο έδαφος, με αποτέλεσμα πολλές φορές να βρίσκεστε ανάμεσα σε τρεις ή και παραπάνω εχθρούς ανήμπορος να αντιδράσετε. Οι νυχτερινοί φωτισμοί από διάφορες πηγές φωτός αλλά και το ίδιο το σκοτάδι, δημιουργούν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα που κάνουν αναγκαία μια πηγή φωτός αν θέλετε να επιβιώσετε.

Κυνηγώντας θαλάσσια τέρατα.
Κυνηγώντας θαλάσσια τέρατα.

Στο ίδιο υψηλό επίπεδο κυμαίνεται και ο ήχος που κυριολεκτικά σας “βομβαρδίζει” από παντού. Αμέτρητοι ήχοι ζώων στα ανοιχτά περιβάλλοντα, θροΐσματα φύλλων και δέντρων, πέτρες που κυλάνε σε απόκρημνες περιοχές, απομακρυσμένες πηγές τρεχούμενου νερού, πολύβουες πόλεις και ανησυχητική ησυχία σε κατακόμβες, είναι λίγα από τα πολλά ηχητικά εφέ που δίνουν ζωντάνια στον κόσμο του Risen 3. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στο voice acting, με κάθε χαρακτήρα ανεξάρτητα από τη σημασία και τη συμβολή του στην ιστορία ή σε δευτερεύουσες αποστολές, να καλύπτεται πλήρως από ικανοποιητική ερμηνεία. Το μεγάλο δέντρο διαλόγων έχει σαν αποτέλεσμα πολύωρους διαλόγους, μέσα από τους οποίους εκφράζονται ποικίλα συναισθήματα, ανησυχίες, προσωπικά δράματα, φιλοδοξίες κλπ. Βέβαια, καθώς πρόκειται για παιχνίδι με πρωταγωνιστές πειρατές, υπάρχουν αρκετές βωμολοχίες, ειρωνικά σχόλια και χιούμορ. Η μουσική υπόκρουση δεν ενθουσιάζει και σε σύγκριση με την υπόλοιπη ηχητική επένδυση του Risen 3 είναι ένα “κλικ” πιο κάτω σε ποιότητα.

Αν έχετε ασχοληθεί με παιχνίδια της Piranha Bytes, ξέρετε τί να περιμένετε από το Risen 3: Titan Lords. Ένας τεράστιος κόσμος προς εξερεύνηση, αμέτρητες αποστολές, κρυμμένα μυστικά και θησαυροί και μια κεντρική ιστορία με αρκετό βάθος και εκπλήξεις για τους γνώστες της σειράς, συνθέτουν ένα πολύ καλό “πακέτο” για τους φίλους των RPG. Αν καταφέρετε να αποφύγετε τις παγίδες της κάμερας και του auto lock, το Risen 3 μπορεί να σας προσφέρει μια χορταστική εμπειρία.
  • Κορυφαία γραφικά και ήχος που ζωντανεύουν το περιβάλλον
  • Τεράστιος ανοιχτός κόσμος του οποίου η εξερεύνηση σας ανταμοίβει
  • Πολλές επιλογές στην ανάπτυξη χαρακτήρα
  • Οι ναυμαχίες
  • Σενάριο με βάθος
  • Ικανοποιητικές ερμηνείες
  • Μεγάλη διάρκεια και αξία επανάληψης
  • Προβληματική κάμερα
  • Προβληματικό auto lock
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC (review), PS3, Xbox 360
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Piranha Bytes
ΕΚΔΟΣΗ:Deep Silver
ΔΙΑΘΕΣΗ:Enarxis
ΕΙΔΟΣ:RPG
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://risen3.deepsilver.com
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:15/8/2014
PEGI:16                                                πηγη
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top