Επιστροφή στην Pandora.

0
Επιστροφή στην Pandora.

Το Adventure genre μεσουράνησε την δεκαετία του '90 στα PC, έκτοτε όμως παρουσίασε μία σημαντική κάμψη. Φυσικά το γεγονός αυτό οφείλεται σε αναρίθμητους παράγοντες, τους οποίους δεν πρόκειται να αναλύσουμε εδώ. Βέβαια η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 3-4 χρόνια, καθώς εταιρείες όπως η Daedalic Entertainment και η Telltale Games μας έχουν προσφέρει αξιόλογες κυκλοφορίες. Η περίπτωση βέβαια της Telltale Games είναι σαφώς πιο ιδιάζουσα, καθώς η εν λόγω εταιρεία μπήκε...στον χάρτη με το The Walking Dead, μία δημιουργία που απέσπασε δεκάδες βραβεία και λατρεύτηκε από μία μεγάλη μερίδα κοινού.Μετά την κυκλοφορία του The Walking Dead, η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους μας, καθώς ακολούθησε η δεύτερη σεζόν του και οι περιπέτειες του ντετέκτιβ Bigby στο The Wolf Among Us.

Οι παραπάνω δημιουργίες σημείωσαν επίσης υψηλές πωλήσεις και θα λέγαμε ότι η αμερικανική εταιρεία χτύπησε φλέβα χρυσού, καθώς η δίψα του κοινού για περισσότερα Graphic Adventures δεν κορέστηκε. Φυσικά το κατά πόσο ο κόσμος θα συνεχίσει να κάνει τα στραβά μάτια και να παραβλέπει τις τεχνικές ατέλειες ή το γεγονός ότι όλες οι δημιουργίες της εταιρείας αναπτύσσονται στην ίδια engine είναι μία κουβέντα που σηκώνει πολύ συζήτηση.


Όπως και να έχει το πράγμα πάντως η Telltale Games δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει την κότα με τα χρυσά αυγά και γι 'αυτό τον λόγο σε συνεργασία με την Gearbox Software μας παρουσιάζει τη νέα δημιουργία της, ονόματι Tales from the Borderlands. Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε ότι πέρα από αυτό σε μία εβδομάδα αναμένουμε και το Game of Thrones: A Telltale Series. To πρώτο επεισόδιο του Tales from the Borderlands με τον τίτλο “Zer0 Sum” είναι ήδη διαθέσιμο για PC, Mac και Xbox One οπότε ήρθε η ώρα να δούμε κατά πόσο έχει να μας προσφέρει κάτι ξεχωριστό. Ας μην μακρηγορούμε όμως περαιτέρω καθώς νέες περιπέτειες μας περιμένουν στον πλανήτη Pandora.

H δίψα για χρήμα και εξουσία

Το πρώτο πράγμα που διαφοροποιεί σημαντικά την παρούσα δημιουργία από τις προγενέστερες του developer των The Walking Dead και The Wolf Among Us είναι ότι πλέον συναντάμε δύο playable χαρακτήρες. Ο πρώτος είναι ο Rhys, ένα στέλεχος της Hyperion Corporation που προσπαθεί να αναρριχηθεί στα υψηλότερα κλιμάκια της εταιρείας και είναι διατεθειμένος να πατήσει επί πτωμάτων για να επιτύχει τον σκοπό του. Από την άλλη πλευρά έχουμε την Fiona, μία λησταρχίνα-απατεώνισσα που ζει στις άγονες εκτάσεις του πλανήτη Pandora. Η τελευταία κάνει ότι περνά από το χέρι για να εξασφαλίσει μια πιο άνετη ζωή για τον εαυτό της και την αδερφή της, την Sasha.

      

Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα μετά από τα αντίστοιχα του Borderlands 2 και ο Handsome Jack, ο κεντρικός villain της FPS/RPG σειράς της Gearbox Software, όπως είναι γνωστό έχει πεθάνει στα χέρια των Vault Hunters. O θάνατος του Handsome Jack έχει αφήσει προσωρινά ακέφαλη την Hyperion Corporation, καθώς τα υψηλόβαθμα στελέχη της προσπαθούν με διάφορους τρόπους να αποκτήσουν την ηγεσία της εταιρείας. Ένα από αυτά τα στελέχη είναι και ο Rhys, o οποίος τρέφει μεγάλο θαυμασμό και εκτίμηση για τον Handsome Jack και ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα καταφέρει να σταθεί άξιος συνεχιστής της κληρονομιάς σας. Δυστυχώς το σχέδιο κάπου "στραβώνει" όταν ο χαρτογιακάς Vasquez σας κλέβει την προαγωγή που επιθυμούσατε και σας υποβιβάζει σε επιστάτη του διαστημικού σταθμού της εταιρείας.

Φυσικά το άδειασμα των κάδων σκουπιδιών και η καθαριότητα στις...καλιόπες δεν είναι δουλειές που αρμόζουν σε ένα στέλεχος σαν κι εσάς. Κατόπιν αυτού, ο Rhys συλλαμβάνει ένα ριψοκίνδυνο σχέδιο για να εκθρονίσει το αφεντικό του και αποφασίζει να παρουσιαστεί αντί για αυτόν σε μία εμπορική συμφωνία στον πλανήτη Pandora. Ο αρσενικός πρωταγωνιστής λοιπόν ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι, παρέα με τον Vaughn, ένα φίλο του που αποτελεί επίσης λογιστή της Hyperion Corportation. Στον Pandora θα γνωρίσετε και την Fiora και στην πορεία θα γίνετε άσπονδοι φίλοι. Τις συνθήκες γνωριμίας πάντως μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών θα σας αφήσουμε να τις ανακαλύψετε μόνοι σας παίζοντας το Tales from the Borderlands.

To σενάριο γενικά αποδίδεται ιδανικά, καθώς η ροή της αφήγησης φέρει και πάλι την σφραγίδα της Telltale Games. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι το όλο κλίμα είναι τελείως διαφορετικό από την δραματική ιστορία του The Walking Dead, αντίθετα εδώ επικρατεί μια χιουμοριστική διάθεση στα πρότυπα της σειράς Borderlands. Να σημειωθεί μάλιστα ότι συναντάμε και κάποιους αξιομνημόνευτους χαρακτήρες όπως τον Shade, ο οποίος δυστυχώς είχε μικρό screen time στο πρώτο DLC του Borderlands 2, εντούτοις εδώ κάνει μια δυναμική επιστροφή. Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο συναντάμε αρκετές ανατροπές και ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται οι ξεχωριστές ιστορίες των Rhys και Fiona είναι τουλάχιστον μαεστρικός.


Λίγοι νέοι μηχανισμοί δεν βλάπτουν

Όσον αφορά το gameplay σε γενικές γραμμές συναντάμε ότι ακριβώς είχαμε δει και στις προηγούμενες κυκλοφορίες της Telltale Games. Κοινώς έχουμε να κάνουμε και πάλι με ένα point-and-click Adventure, χωρίς ιδιαίτερους γρίφους ή pixel hunting, καθώς δίνεται περισσότερη έμφαση στην cinematic αφήγηση της ιστορίας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα έχουμε και τα τυπικά quick-time events που συνοδεύουν τις σεκάνς δράσης. Οι τελευταίες συναντώνται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες πάντως, σε σχέση με την σειρά The Walking Dead.

Με βάση τα παραπάνω, ο βαθμός δυσκολίας κρίνεται επιεικώς χαμηλότατος, καθώς οι γρίφοι είναι υποτυπώδεις και επιπλέον στην οθόνη σας απεικονίζονται όλες οι απαραίτητες ενδείξεις που σας υποδεικνύουν τα σημεία αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον. Ακόμη κι αν αποτύχετε σε κάποιο quick-time event θα συνεχίσετε την πρόοδο σας από το ίδιο ακριβώς σημείο που πεθάνετε. Στο δικό μας playthrough ήρθαμε κατάματα με τον...Χάρο μόνο μία φορά και αυτή από απροσεξία μας.


To θετικό στοιχείο που έχουμε εδώ πάντως είναι ότι η Telltale Games προσπαθεί να ανακατέψει λίγο την τράπουλα εισάγοντας νέους μηχανισμούς. Συγκεκριμένα, κάθε χαρακτήρας έχει πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο ability. O Rhys έχει το Echo vision, το οποίο του επιτρέπει να σκανάρει τα διάφορα σημεία αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον ή να κάνει hack σε διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές. Η "όραση" αυτή οφείλεται σε ένα cybernetic εμφύτευμα που βρίσκεται στο αριστερό μάτι του. Επιπλέον, ο αρσενικός πρωταγωνιστής μπορεί να καλέσει ένα bot που σκάει από τον ουρανό α λα Titanfall στο πεδίο της μάχης. Φυσικά η όλη διαδικασία πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα scripted events.

H ιδιότητα της Fiona δεν θα λέγαμε ότι είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς το μόνο που σας επιτρέπει είναι να lootάρετε σεντούκια και άλλα αντικείμενα για να συλλέξετε λεφτά. Τα λεφτά αυτά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να δωροδοκήσετε κάποιον χαρακτήρα ή να αγοράσετε αντικείμενα σε συγκεκριμένα σημεία της περιπέτειας. Με δεδομένο ότι μιλάμε για το πρώτο επεισόδιο ενδέχεται στο μέλλον η ιδιότητα της Fiona να αποδειχθεί πιο χρήσιμη για την ώρα πάντως δεν επηρεάζει σημαντικά το gameplay. Εδώ που τα λέμε ούτε το Echo vision είναι κάτι συγκλονιστικό, καθώς αντίστοιχους μηχανισμούς έχουμε δει σε δεκάδες Adventures, αλλά διαφοροποιεί κάπως την τυπική φόρμουλα των δημιουργιών της Tellatale Games.

O Rhys έχει ως απώτερο όνειρο να γίνει ο νέος Handsome Jack. Θα τα καταφέρει ή οι bandits στην Pandora θα τον φάνε λάχανο;

Αυτό που μας άρεσε πάντως στο Echo Vision είναι ότι κάθε φορά που scanάρετε ένα αντικείμενο, μια φωτογραφία ή έναν χαρακτήρα σας δίνεται μία σύντομη περιγραφή. Οι περιγραφές αυτές εντρυφούν ακόμη περισσότερο στο lore της σειράς Borderlands και σας βάζουν ακόμη περισσότερο στο κλίμα. Το scanάρισμα με το Echo Vision είναι μία προαιρετική -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων-διαδικασία, παρόλα αυτά αποδεικνύεται στην πράξη αρκετά διασκεδαστική.


Οι επιλογές δεν έχουν την ίδια βαρύτητα
Η εξέλιξη της ιστορίας, καθορίζεται ως έναν βαθμό από τις επιλογές σας στους διάφορους διαλόγους, αν και θα χρειαστεί να δούμε και τα υπόλοιπα επεισόδια για να δούμε το κατά πόσο οι αποφάσεις έχουν το ανάλογο αντίκτυπο. Θυμίζουμε ότι στα The Walking Dead, η τελική έκβαση της ιστορίας ήταν προκαθορισμένη, ανεξαρτήτως των επιλογών σας. Το στοιχείο αυτό αποτελούσε ένα σημαντικό ψεγάδι που μείωνε μάλιστα σημαντικά το συνολικό replayability, αλλά οι αποφάσεις του ποίος θα ζήσει και ποίος θα πεθάνει είχαν αν μη τι άλλο ένα ειδικό βάρος που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Οι παραπάνω αποφάσεις έδιναν έναν έντονο δραματικό και συναισθηματικό τόνο τόσο στα The Walking Dead, όσο και στα The Wolf Among Us. Αρκετές μάλιστα από τις στιγμές που ζήσαμε σε αυτά τα Adventures είναι ανεκτίμητης αξίας και έμειναν χαραγμένες στην μνήμη μας.

Στο πρώτο επεισόδιο του Tales from the Borderlands τέτοιες συναισθηματικές στιγμές δεν υπάρχουν και κατ' επέκταση δεν θα νιώσετε να δένεστε με τους πρωταγωνιστές. Σε αυτό συντελεί φυσικά και η χιουμοριστική διάθεση που συναντάμε εδώ, καθώς όπως είχαμε δει και Borderlands, μιλάμε για μια δημιουργία που ποτέ δεν παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά.


Ένα αν μη τι άλλο θετικό στοιχείο πάντως είναι ότι η Telltale Games σταμάτησε τις "εκπτώσεις" όσον αφορά την συνολική αντοχή του Tales from the Borderlands στον χρόνο. Η λογική των επεισοδίων με διάρκεια μίας ώρας που είχαμε δει στο The Walking Dead: Season Two δεν υφίστανται εδώ. Αντίθετα για να δείτε τα credits θα χρειαστεί να αφιερώσετε κάτι λιγότερο από τρεις ώρες. Ελπίζουμε κάτι αντίστοιχο να δούμε και στα υπόλοιπα τέσσερα επεισόδια της σεζόν, καθώς το value for money κρίνεται ικανοποιητικό. Να προσθέσουμε εδώ ότι το κόστος του κάθε επεισοδίου κυμαίνεται στα 4.99 ευρώ, οπότε με αυτά τα χρήματα εξασφαλίζεται τρεις περίπου ώρες gameplay. Αντίθετα πρόσφατες indie δημιουργίες όπως το Never Alone, παρά την ποιότητά τους, έχουν την ίδια διάρκεια με σχεδόν τριπλάσιο κόστος.

Στάσιμος τεχνικός τομέας

Οι developers χρησιμοποιούν για μία ακόμη φορά την Telltale Tool engine και το τελικό οπτικό αποτέλεσμα είναι αντίστοιχο με αυτό που είχαμε συναντήσει στην δεύτερη σεζόν του The Walking Dead. H cel shaded απεικόνιση της σειράς Borderlands είναι και εδώ παρούσα, καθώς το post-apocalyptic σκηνικό του πλανήτη Pandora μεταφέρεται ξανά με επιτυχία επί της οθόνης σας. To Tales from the Borderlands τρέχει σε native 1080p ανάλυση, αλλά αδυνατεί να παράγει ένα σταθερό frame rate στα 60fps. Μάλιστα όταν γίνεται load μιας νέας τοποθεσίας ή λίγο πριν ξεκινήσει ένα cutscene η οθόνη παγώνει.


Αντίστοιχο πρόβλημα είχαμε συναντήσει στο The Walking Dead: Season Two στο Xbox One, αλλά όχι στα PC. Εδώ δυστυχώς δεν είχαμε την τύχη να τεστάρουμε και τις δύο εκδόσεις για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Στο κομμάτι των lighting effects και γενικότερα στις φωτοσκιάσεις έχει γίνει καλή δουλειά πάντως και συν τις άλλες δεν παρατηρήσαμε ιδιαίτερο aliasing. H παράδοση που θέλει πάντως τις δημιουργίες της Telltale Games να έχουν κακό lip sync δεν λέει να σπάσει, καθώς και εδώ συναντήσαμε ανάλογα προβλήματα.

Κορυφαίο voice acting

Στον ηχητικό τομέα, το σημείο αναφοράς θα λέγαμε είναι το άριστο voice acting. Για τις ανάγκες του Tales from the Borderlands η Telltale Games επιστράτευσε την αφρόκρεμα των voice actors. Στο καστ των ηθοποιών συναντάμε ονόματα όπως τον Troy Baker (inFamous: Second Son), τον Nolan North (Uncharted), την Laura Bailey (Final Fantasy XIII-2, Hearthstone) και τον Dameon Clarke (Borderlands). Οι Troy Baker και Laura Bailey που εδώ τους συναντάμε στους ρόλους των Rhys και Fiona, είχαν δουλέψει μάλιστα ως δίδυμο και στο InFamous: Second Son και γενικά έχουν πολύ καλή χημεία. Στο exclusive του PS4 είχαμε δει τον Troy ως Delsin Rowe και την Laura ως Fetch.


Στα ίδια υψηλά επίπεδα κινείται και το soundtrack, το οποίο πλέον σας συνοδεύει σε όλη την περιπέτειά σας και όχι μόνο σε συγκεκριμένα σημεία όπως στο The Walking Dead. Τα μουσικά themes πάντως διακρίνονται για την ποικιλία τους και το ξεχωριστό ύφος τους. Εν τέλει, επιτυγχάνουν να σας μεταφέρουν απόλυτα στο κλίμα της διαστημικής "Άγριας Δύσης" που αποτελεί σήμα κατατεθέν της σειράς Borderlands.

Ένα καλό πρώτο πιάτο

Το Tales from the Borderlands είναι μία ακόμη copy-paste δημιουργία από την Telltale Games, η οποία και πάλι διστάζει να καινοτομήσει και να μας προσφέρει κάτι παραπάνω από πλευράς gameplay. Καλώς ή κακώς τα πρώτα δείγματα επανάληψης έχουν κάνει την εμφάνισή τους αρκετούς μήνες τώρα, αλλά η αμερικανική εταιρεία φορά παρωπίδες. Μας δίνει λοιπόν την εντύπωση ότι απλά θέλει να εκμεταλλευτεί το momentum της και να βγάλει παιχνίδια με το κιλό τώρα που υπάρχει ζήτηση. Κάτι τέτοιο έκανε και η Atari το 1983 με αποτέλεσμα το crash στην βιομηχανία των video games. Φυσικά η Telltale Games δεν μπορεί να επηρεάσει μια ολόκληρη βιομηχανία την δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά πολύ εύκολα τα Graphic Adventures της μπορούν να καταντήσουν μια παροδική μόδα.


Όσον αφορά το Zer0 Sum, το πρώτο επεισόδιο κοινώς, είναι φανερό ότι έχει ως στόχο να μας εισάγει στην υπόθεση και να μας γνωρίσει με τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές. Εάν αυτός ήταν ο μοναδικός στόχος του, τότε οι developers πέτυχαν διάνα. Από την άλλη όμως περιμέναμε να δούμε περισσότερα πράγματα και πιο ουσιώδεις προσθήκες στο τυπικό point-and-click gameplay. Αυτό που κρατάμε είναι ότι τουλάχιστον από πλευράς διάρκειας το Tales from the Borderlands θα σας κρατήσει συντροφιά για τρεις περίπου ώρες. Οι φίλοι των δημιουργιών πάντως της αμερικανικής εταιρείας είναι σίγουρο ότι θα το τιμήσουν δεόντως και θα παραβλέψουν τα όποια ελάχιστα κακώς κείμενα συναντάμε εδώ.

Θετικά:
- Πιστό στο Borderlands ύφος
- Απαράμιλλο voice acting
- Ενδιαφέρον σενάριο
- Τα cel shaded γραφικά
- Ικανοποιητική διάρκεια
- Εξαιρετικό soundtrack
- Δύο playable χαρακτήρες

Αρνητικά:
- Υστερεί σε κάποια τεχνικά σημεία
- Λείπουν οι δυνατές στιγμές
- Ανύπαρκτη πρόκληση
- Λίγες προσθήκες στο gameplay

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.9 


πηγη
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top