Assassin’s Creed Rogue Review

0
Ο χρόνος που πέρασε ήταν κατά βάση ένας χρόνος προσαρμογής για τις κονσόλες νέας γενιάς, με αποτέλεσμα την κυκλοφορία των περισσοτέρων παιχνιδιών και στις παλιές κονσόλες. Η Ubisoft ακολούθησε άλλο μονοπάτι με τη σειρά Assassin’s Creed, καθώς κυκλοφόρησε δύο διαφορετικά παιχνίδια, το Assassin’s Creed Unity για PS4 και Xbox One και το Assassin’s Creed Rogue για PS3 και Xbox 360, το οποίο αποτελεί στην ουσία πνευματικό διάδοχο του Assassin’s Creed 4: Black Flag.

Το Assassin’s Creed Rogue εκτυλίσσεται λίγα χρόνια μετά τα γεγονότα του Black Flag στην αμερικάνικη ήπειρο, με πρωταγωνιστή τον Assassin Shay Patrick Cormack. Ο Shay ύστερα από μία αλληλουχία γεγονότων που οδηγεί σε ένα θανάσιμο σεισμό στην πόλη της Λισσαβόνας, θεωρεί τους Assassins υπεύθυνους για το θάνατο εκατοντάδων κατοίκων και αποφασίζει να κλέψει ένα πολύ σημαντικό χειρόγραφο και να αποκοπεί οριστικά από αυτούς. Η σύγκρουση που ακολουθεί με τους πρώην συντρόφους του έχει αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό του ήρωα. Ο Shay επιστρέφει και αποφασίζει να εκδικηθεί τους Assassins, όντως πλέον στο στρατόπεδο των Templars.

Αν και η σειρά Assassin’s Creed έχει αρκετές ιστορίες με μπόλικη δόση δολοπλοκίας και προδοσίας, στο Assassin’s Creed Rogue η απόφαση του πρωταγωνιστή να μεταπηδήσει από τους Assassins στους Templars είναι πραγματικά κάτι πρωτόγνωρο και αυτομάτως δίνει ισχυρό κίνητρο για να δείτε πού οδηγεί η ιστορία. Στο παιχνίδι συναντάτε και παλιούς γνώριμους από το Black Flag και το Assassin’s Creed 3, όπως ο Adewale και ο Achilles αντίστοιχα. Οι περιοχές στις οποίες εξελίσσεται η δράση είναι κατα κύριο λόγο η Νέα Υόρκη, η River Valley και ο Αρκτικός Ωκεανός. Στην αρχή του παιχνιδιού υπάρχουν και κάποιες αναμνήσεις στη Λισσαβόνα, αλλά και στο Παρίσι, όταν το animus σας πηγαίνει 20 χρόνια μετά τα γεγονότα της κύριας ιστορίας (αλλά και λίγο πριν από την ιστορία του Unity). Στη σημερινή εποχή εργάζεστε στα γραφεία της Abstergo και καθώς ερευνάτε τις αναμνήσεις του Shay Cormack, μία κρυφή μνήμη θέτει εκτός λειτουργίας τους διακομιστές της εταιρείας και προσπαθείτε να τους επαναφέρετε αναβιώνοντας τα γεγονότα. Σεναριακά πλέον η σημερινή εποχή υπάρχει απλά για να δικαιολογείται το κάθε παιχνίδι της σειράς, ενώ και παικτικά είναι εκνευριστικά ανιαρό να λύνετε ξανά και ξανά έναν ίδιο γρίφο με μικρές παραλλαγές, ώστε να θέτετε σε λειτουργία τους σέρβερ.

Από μέλος των Assassins σε κυνηγό των Assassins.
Από μέλος των Assassins σε κυνηγό των Assassins.

Το Assassin’s Creed Rogue δίνει την εντύπωση χορταστικού expansion του Black Flag, παρά νέου παιχνιδιού, με όσα θετικά και αρνητικά συνεπάγεται αυτό. Έτσι, από την μία υπάρχουν τα θετικά στοιχεία του Black Flag, όπως οι συναρπαστικές ναυμαχίες, η μαγεία της εξερεύνησης νησιών, το απολαυστικό παρκούρ και άλλα, ενώ από την άλλη το επαναλαμβανόμενο μοτίβο gameplay που μας έχει συνηθίσει η σειρά, ιδιαίτερα σε αποστολές που διαδραματίζονται στη στεριά. Στα θετικά συγκαταλέγεται ασφαλώς το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι βαρετές αποστολές όπου κρυφακούτε τις συζητήσεις στόχων σας, αλλά και η εν μέρει διαφοροποίηση του gameplay σε κάποιες αποστολές, η οποία πηγάζει από το γεγονός ότι οι Assassins είναι εχθροί. Αυτό έχει αποτέλεσμα βασικές αποστολές στις οποίες πλέον δεν καλείστε μόνο να σκοτώσετε στόχους, αλλά και να αποτρέψετε τη δολοφονία συγκεκριμένων χαρακτήρων κάθε φορά από τους Αssassins. Μία ακόμα διαφοροποίηση εντοπίζεται και στον τρόπο με τον οποίο οι Assassins κρύβονται για να σας αιφνιδιάσουν και να σας σκοτώσουν με ένα χτύπημα, χρησιμοποιώντας στοιχεία του περιβάλλοντος.

Κατά τ’ άλλα, πέρα από αυτές τις διαφοροποιήσεις και κάποια νέα αξεσουάρ θανάτου, όπως τα berserk και sleep grenades, στο Assassin’s Creed Rogue βρίσκετε ένα σωρό δραστηριότητες παρόμοιες με του Black Flag αλλά και του Assassin’s Creed 3. Έτσι, μπορείτε να παίρνετε μέρος σε ναυμαχίες, να καταστρέφετε τα αρχηγεία των αντιπάλων σας, να αναβαθμίζετε κτίρια κερδίζοντας περισσότερα χρήματα, να κυνηγάτε φάλαινες, να χρησιμοποιείτε το δέρμα άγριων ζώων για την κατασκευή εξοπλισμού και να συλλέγετε διάφορα αντικείμενα. Μέσα από τις ναυμαχίες που νικάτε, αλλά και από τις υπόλοιπες προαιρετικές δραστηριότητες, πέρα από χρήματα, συλλέγετε και πρώτες ύλες με τις οποίες αναβαθμίζετε το πλοίο σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσετε να συνεχίσετε την περιπέτειά σας, καθώς η δυσκολία των ναυμαχιών προς το τέλος του παιχνιδιού απαιτεί ισχυρότατο εξοπλισμό.

Οι ναυμαχίες για άλλη μια φορά είναι το καλύτερο στοιχείο του gameplay.
Οι ναυμαχίες για άλλη μια φορά είναι το καλύτερο στοιχείο του gameplay.

Δυστυχώς δεν συμβαίνει και με την αναβάθμιση του χαρακτήρα, καθώς οι μάχες στην ξηρά είναι εξαιρετικά εύκολες και οι όποιες προσθήκες σε εξοπλισμό δεν χρησιμεύουν ιδιαίτερα. Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί οι εχθροί πολύ δύσκολα καταλαβαίνουν την παρουσία σας λόγω της μετριότατης νοημοσύνης τους σε ένα ακόμα παιχνίδι Assassin’s Creed, ενώ ακόμη κι αν σας καταλάβουν, μπορείτε εύκολα να εξουδετερώσετε δύο και τρεις εχθρούς κάθε φορά “διακόπτοντας” την επίθεσή τους και μαχαιρώνοντάς τους στην πλάτη. Αρνητική εντύπωση προκαλούν και κάποια bugs (τα οποία αποτελούν σήμα κατατεθέν της σειράς όλα αυτά τα χρόνια), από φρουρούς που χώνονται σε κορμούς δέντρων, μέχρι και... θάνατο χαρακτήρα που δεν ήταν σχεδιασμένος να συμβεί στην κύρια ιστορία του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να πρέπει να ξεκινήσετε την αποστολή από την αρχή.

Αυτό που πραγματικά σας κάνει να ξεχνάτε τα αρνητικά του Assassin’s Creed Rogue και να χάνεστε στον κόσμο του, είναι αναμφίβολα η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει τόσο στην αναπαράσταση των περιοχών όσο και στην ποικιλομορφία τους. Το παιχνίδι σας ταξιδεύει σε ζούγκλες, χιονισμένα βουνά, αστικές και παραθαλάσσιες πόλεις, ωκεανούς κτλ. Ο σχεδιασμός των περιοχών είναι καλοδουλεμένος, καθώς μπορείτε να προσεγγίσετε με διαφορετικό τρόπο την κάθε αποστολή.

Έκπληξη αποτελεί και το μέγεθος ορισμένων περιοχών που μπορείτε να προσεγγίσετε τυχαία και στις οποίες υπάρχουν προαιρετικές αποστολές, αντικείμενα προς συλλογή ή σεντούκια, που προσφέρουν έξτρα χρήματα, υλικά, σφαίρες κτλ. Πραγματικά η εξερεύνηση αυτών των περιοχών αποτελεί ένα από τα πιο εθιστικά στοιχεία του Rogue και μπορεί κάλλιστα να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τις 12-13 ώρες που χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε τις βασικές αποστολές. Δυστυχώς δεν υπάρχει multiplayer, γεγονός που απογοητεύει, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Black Flag είχε ικανοποιητικές αναμετρήσεις pvp.

Assassin's Creed χωρίς παρκούρ δεν γίνεται.
Assassin's Creed χωρίς παρκούρ δεν γίνεται.

Τα γραφικά του Assassin’s Creed Rogue για παιχνίδι προηγούμενης γενιάς είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά, με άρτια σχεδιασμένους χαρακτήρες και πλοία, όμορφα εφέ νερού που παρατηρείτε στα ταξίδια σας, αλλά και ρεαλιστικά καιρικά φαινόμενα, όπως η ομίχλη. Στα αρνητικά του οπτικού τομέα που σας προσγειώνει απότομα στην πραγματικότητα των παλιών συστημάτων είναι το εντονότατο aliasing, αλλά και κάποιες πτώσεις του frame rate που κάνουν τον χαρακτήρα σας φανερά δυσκίνητο. Ο ηχητικός τομέας σε ένα ακόμη παιχνίδι Assassin’s Creed αριστεύει, με ρεαλιστικές ερμηνείες και ταιριαστά μουσικά θέματα που συντροφεύουν τη δράση στην οθόνη.
Το Assassin’s Creed Rogue είναι ένα ακόμα αξιόλογο παιχνίδι Assassin’s Creed, με μία ιστορία από τις πλέον ενδιαφέρουσες που έχουμε δει στη σειρά τα τελευταία χρόνια. Αν σας άρεσε το Assassin’s Creed 4: Black Flag και θέλετε νέα δόση πειρατείας, αγοράζετε άφοβα.
  • Ενδιαφέρουσα ιστορία
  • Διαφοροποίηση στο gameplay όταν αντιμετωπίζετε Assassins
  • Συναρπαστικές ναυμαχίες
  • Πολλές ευκαιρίες εξερεύνησης
  • Αξιοπρεπέστατος τεχνικός τομέας...
  • ...αλλά με έντονο aliasing που θυμίζει σε ποιες κονσόλες παίζετε
  • Παρόμοιο με το Assassin’s Creed 4: Black Flag
  • Μέτρια νοημοσύνη των εχθρών σε ένα ακόμη παιχνίδι Assassin’s Creed
  • Απουσία multiplayer
πηγη

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS3 (review), Xbox 360
ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Ubisoft
ΕΚΔΟΣΗ:Ubisoft
ΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media
ΕΙΔΟΣ:Action adventure
ΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player
ΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://assassinscreed.ubi.com/en-us/games/assassins-creed-rogue.aspx
HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:13/11/2014
PEGI:18
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top