Έξυπνο chip για μπαταρίες που φορτίζουν σε 10′ και δεν εκρήγνυνται

0
Η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα στα smartphones (και όχι μόνο) δεν είναι ούτε πως θα βάλουμε όλο και μεγαλύτερη ανάλυση στις οθόνες, ούτε ο μεγαλύτερος αριθμός πυρήνων ή η καλύτερη κάμερα κλπ., αλλά οι μπαταρία. Εκτός από τα εργαστήρια που κατά καιρούς παρουσιάζουν διάφορες καινοτομίες που υπόσχονται να φέρουν επανάσταση, για πολλά χρόνια δεν έχουμε δει καμία πρόοδο στην καθημερινή χρήση.

Ερευνητές από το Nanyang Technological University της Σιγκαπούρης με επικεφαλής τον Rachid Yazami, δημιούργησαν ένα νέο έξυπνο chip το οποίο θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο φόρτισης σε ελάχιστα λεπτά και να αποτρέψει τις επικίνδυνες εκρήξεις.

Το μικροσκοπικό chip μπορεί να τοποθετηθεί σε όλες τις μπαταρίες, ανεξαρτήτου μεγέθους, και να παρακολουθεί πόσο «υγιείς» και φορτισμένες είναι. Αυτό με τη σειρά του θα σήμαινε ότι οι μπαταρίες θα γίνονταν πιο ασφαλείς και θα φορτίζουν πολύ πιο γρήγορα.

Μπαταρίες ιόντων-λιθίου που δεν είναι σε καλή κατάσταση ενέχουν τον κίνδυνο να εκραγούν ή να πιάσουν φωτιά, ενώ παράλληλα χάνουν την ικανότητά τους και εξαντλούνται πιο γρήγορα. Τα προβλήματα αυτά θα γίνουν πιο σημαντικά όσο προχωράμε στην μεγαλύτερη υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η μπαταρία λειτουργεί με την χρήση ενός αλγόριθμου που παίρνει μετρήσεις από την ίδια την μπαταρία, στη συνέχεια τις χρησιμοποιεί για να ελέγξει την «υγεία» και την φόρτισή της.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι πριν από το τέλος του 2016, η τεχνολογία θα είναι έτοιμη για χρήση σε μεγάλη κλίμακα και εμείς ας ελπίσουμε ότι θα γίνει.









Πηγή







Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top