Horizon preview

0
Ένας αξιόλογος διάδοχος του Master of Orion.
Στις αρχές της δεκαετίας ’90 κυκλοφόρησε το υπέροχο Master of Orion, το video game που δημιούργησε τον όρο 4X (expand, explore, exploit, exterminate) και έθεσε τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία βαθμολογούνται πλέον όλα τα sci – fi 4X strategy games.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη του σχετικού genre, με το Galactic Civilizations να αποτελεί το αρτιότερο δημιούργημα της κατηγορίας. Φέτος η Iceberg Interactive κυκλοφόρησε σε early access μορφή στο Steam, το Horizon, δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες στους πάντοτε πεινασμένους gamers, προσδοκίες που εκ πρώτης όψεως δείχνουν να ικανοποιούνται.

Το Horizon είναι ένα κλασικό 4X space strategy που σας καλεί να αναλάβετε την διοίκηση όποιου από τα 8 races προτιμάται και να ξεχυθείτε στον τεράστιο γαλαξία του. Οι στόχοι σας είναι να εποικίσετε όσους περισσότερους πλανήτες και ηλιακά συστήματα μπορείτε, αυξάνοντας τον πλούτο και την ισχύ του race σας. Στην προσπάθεια σας στέκονται σαν εμπόδιο οι υπόλοιποι ανεπτυγμένοι γαλαξιακοί πολιτισμοί και από εσάς θα εξαρτηθεί αν θα τους προσεγγίσετε φιλικά προκειμένου να συνάψετε καλές διπλωματικές σχέσεις μαζί τους ή αν θα προτιμήσετε να τους εξαλείψετε, χρησιμοποιώντας τα high tech όπλα σας.

horizon-races

Σε έναν Γαλαξία, πολύ, πολύ μακριά…

Επιλέγοντας New Game, αισθάνθηκα σαν στο σπίτι μου ως λάτρης του Master of Orion με τις επιλογές που αντίκρισα. Όταν καταφέρετε να παίξετε το παιχνίδι τότε θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής. Αρχικά επιλέγετε το race που επιθυμείτε με βάση τα πλούσια στατιστικά που απεικονίζονται στην σχετική καρτέλα του. Τα σημαντικότερα αφορούν τα Aptitudes και τις Technologies. Υπάρχουν races που είναι ισχυρά στο research νέων τεχνολογιών αλλά χωλαίνουν στην τέχνη του πολέμου, άλλα αιμοβόρα με σκληρούς πολεμιστές που δεν έχουν ιδέα από εμπορικές συναλλαγές και τέλος ορισμένα που συσσωρεύουν τεράστια πλούτη από το εμπόριο αλλά δεν μπορούν να...πυροβολήσουν ελέφαντα στο μισό μέτρο. Ανάλογα με την επιλογή σας λοιπόν αντίστοιχα ο στρατός σας θα έχει ανάλογη απόδοση.

Εξαρχής δίνεται η επιλογή μεγέθους του Γαλαξία σας, του πλήθους των αστεριών που περιέχει, της ποσότητας των πλανητών ανά ηλιακό σύστημα και το κυριότερο κατ’ εμέ, η συχνότητα με την οποία θα συναντήσετε κατοικήσιμους και πλούσιους σε πρώτες ύλες πλανήτες. Επίσης μπορείτε να καθορίσετε τον αριθμό από μαύρες τρύπες και άλλες διαστημικές «ανωμαλίες» που υπάρχουν στον Γαλαξία. Πριν αρχίσει η δράση θα παρακολουθήσετε ένα cinematic που αφηγείται την ιστορία του Γαλαξία σας και θέτει τις σεναριακές βάσεις του Horizon. Στην διάρκεια του cinematic παρατηρείται ένα μικρό τρεμούλιασμα για δευτερόλεπτα στα γραφικά, bug που πιθανότατα οφείλεται στην πρώιμη μορφή του παιχνιδιού.



Can you handle A Galactic Empire;

Ο χειρισμός του Horizon είναι αρκετά πρωτότυπος και αποσκοπεί στο να προσφέρει στον gamer όσο ταχύτερη πρόσβαση γίνεται στις απαραίτητες πληροφορίες. Στην οθόνη σας βλέπετε τον χάρτη του Γαλαξία με τα δεκάδες ηλιακά συστήματα να αναπαριστούνται. Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να κάνετε zoom out και να δείτε όλο τον Γαλαξία ή να πατήσετε πάνω σε ένα ηλιακό σύστημα βλέποντας από κοντινή απόσταση και σε φυσικό, με βάση την κλίμακα του χάρτη, μέγεθος τους πλανήτες και τον ήλιο του. Στη δεξιά πλευρά της οθόνης υπάρχει μια κάθετη λίστα όλων των πλανητών του ηλιακού συστήματος όπου βρίσκεστε και με ένα κλικ, εισέρχεστε στον εκάστοτε πλανήτη και βλέπετε όλα τα στατιστικά που σας ενδιαφέρουν. Τα σημαντικότερα είναι φυσικά το αν είναι κατοικήσιμος και αν διαθέτει ικανοποιητικές πρώτες ύλες.

Οι επόμενες κινήσεις σας είναι οι κλασικές που ακολουθούνται σε οποιοδήποτε 4Χ game: φτιάχνετε colony ships και αποικίζετε τους κατοικήσιμους πλανήτες, στέλνετε scout ships για να ανοίξετε τα υπόλοιπα ηλιακά συστήματα για μελλοντικό αποικισμό και χτίζετε την πολεμική σας τεχνολογία για να μην σας πιάσει στον ύπνο κανένα εχθρικό race. Το technology tree του Horizon είναι πλούσιο και απολαυστικότατο. Χωρίζεται σε έξι τεχνολογικές κατηγορίες και επιλέγετε σε ποια κατηγορία θα δαπανηθούν τα technology points σας. Οι κατηγορίες Construction και Biotech στοχεύουν κυρίως στην ανάπτυξη της παραγωγής και στην βελτίωση των κατοίκων της αυτοκρατορίας σας ενώ οι υπόλοιπες δίνουν έμφαση στα διαπλανητικά ταξίδια και στην ισχυροποίηση της πολεμικής σας μηχανής.

Star Wars

Το Horizon προσφέρει ένα τέλειο σύστημα σχεδιασμού των διαστημοπλοίων σας. Αρχικά θα επιλέξετε το μέγεθος του σκάφους, αν θα είναι δηλαδή μικρού, μεσαίου ή τεράστιου μεγέθους. Στη συνέχεια θα του προσθέσετε όπλα, μηχανές και σπέσιαλ εξαρτήματα όπως είναι ένα υπόστεγο για να εκτοξεύετε πολεμικά σκάφη, ειδικά διαμορφωμένα shuttles γεμάτα στρατιώτες για απόβαση σε εχθρικά διαστημόπλοια και πλανήτες κ.ο.κ.

Η μάχη στο διάστημα διεξάγεται σε γύρους στον φυσικό χάρτη του πλανήτη όπου βρίσκονται οι διάφορες στρατιές, χωρίς την ύπαρξη grid με πολύγωνα. Απλά πατάτε πάνω στα αεροσκάφη σας και τους δίνετε εντολές να προσεγγίσουν και να πλήξουν τους στόχους τους, προσέχοντας να μην εξαντλήσετε τις κινήσεις τους κοντά σε εχθρό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τον πυροβολήσουν. Ανάλογα με το design του σκάφους σας, μπορείτε να «σκανάρετε» τα εχθρικά σκάφη, να επιβιβάσετε στρατό πάνω τους για να τα καταλάβετε ή να τα μετατρέψετε σε αστρόσκονη!  

horizon-home-planet

Συνοψίζοντας

Το Horizon αποτελεί πραγματικό «λαχείο» για τους οπαδούς των στατιστικών σαν τον γράφοντα.
Πατώντας πάνω στον κάθε πλανήτη θα δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τους κατοίκους, το εισόδημα, τους πόρους και γενικά ένα πλήθος πραγμάτων. Εκεί μπορείτε να χτίσετε διαστημικούς σταθμούς, κανόνια, στρατόπεδα και λοιπές βάσεις για να ενισχύσετε την άμυνα του πλανήτη σας. Το αποκορύφωμα είναι οι έξι κατηγορίες κτιρίων που μπορείτε να κατασκευάσετε για να ενδυναμώσετε το εμπόριο, την τεχνολογία, την παραγωγή φαγητού, την βιομηχανία, την κυβέρνηση και την ψυχαγωγία του λαού σας.

Τα γραφικά του Horizon, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο, ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανάγκες του 4Χ genre. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, σε αυτού του είδους τα games, το gameplay είναι αυτό που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον σας και όχι τα φαντασμαγορικά γραφικά. Στον τομέα του ήχου, τα αυτιά σας θα απολαύσουν ορχηστρική μουσική στα επικά πρότυπα ενός 2001: A Space Odyssey, απόλυτα ταιριαστή για το μέγεθος και την κλίμακα του Horizon. Επειδή μιλάμε για early access να τονίσουμε εδώ ότι ορισμένες επιλογές λείπουν και θα τις απολαύσουμε στην τελική έκδοση του Horizon, όπως π.χ. η επιλογή τεράστιου αριθμού άστρων στον Γαλαξία. Αν είστε οπαδοί των Master of Orion και Galactic Civilization, ετοιμαστείτε για αξέχαστες εμπειρίες παίζοντας το.

Το Horizon αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο τετράμηνο του 2014 αλλά αν ανήκετε στους βιαστικούς που δεν μπορούν να περιμένουν την ολοκλήρωση του, διατίθεται ήδη μέσω της υπηρεσίας Steam στην τιμή-προσφορά των 17,24 ευρώ μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2014, αντί της κανονικής τιμής των 23 ευρώ.    

ΠΗΓΗ
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top