Το «παιχνίδι» των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης

0
Σε σοβαρό ανάχωμα, για την απόδοση Δικαιοσύνης σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, εξελίσσεται η μη εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης που εκδίδουν οι ελληνικές ανακριτικές Αρχές σε βάρος εμπλεκομένων που ζουν εκτός συνόρων ή έχουν ξένη υπηκοότητα.

Από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και την Αντωνία Ηλία έως το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, ο παρονομαστής είναι κοινός, κατά τρόπο προβληματικό για την έρευνα από τις ελληνικές Αρχές. Δεδομένου δε ότι δεν υπάρχει σημαντική υπόθεση οικονομικού εγκλήματος χωρίς διεθνικά χαρακτηριστικά, θα πρέπει να θεωρείται ως βέβαιον ότι υποθέσεις που βρίσκονται σήμερα στην αιχμή της ελληνικής επικαιρότητας δεν θα έχουν απαραιτήτως την αναμενόμενη έκβαση.

Δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι τα εντάλματα που ευλόγως εξέδωσε (αφότου εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν ως τις 17 Μαρτίου να εμφανισθούν για να καταθέσουν στο πλαίσιο της υπόθεσης των εξοπλιστικών) ο ανακριτής κ. Σπύρος Γεωργουλέας σε βάρος του Φάνη Λυγινού, τραπεζίτη που διατηρεί και την ελβετική υπηκοότητα, και του γερμανού Όλαφ Έσλερ, αντιπροέδρου της εταιρείας Wegmann, θα παραμείνουν «τυφλά».

Τόσο η Γερμανία όσο και η Ελβετία δεν έχουν λόγο να εκδώσουν πολίτες τους· οι Ελβετοί, συγκεκριμένα, βάσει της εσωτερικής νομοθεσίας τους δεν εκδίδουν υπηκόους τους χωρίς την έγγραφη συναίνεσή τους, ενώ ουδείς πολίτης της Ελβετίας μπορεί να καταναγκασθεί να εμφανισθεί ενώπιον ξένων δικαστικών αρχών προς εξέταση.

Απολογία εξ αποστάσεως

Ειδικά ο Λυγινός, άνθρωπος-κλειδί όπως φαίνεται για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος, φοβήθηκε την προφυλάκιση και επέλεξε να μην εμφανισθεί ενώπιον του κ. Γεωργουλέα. Πληροφορίες του «Βήματος» τον φέρουν να προτείνει ακόμη και απολογία μέσω... Skype (!) προκειμένου να δώσει στοιχεία που ο ίδιος κρίνει ως ενδιαφέροντα, ενώ επέμεινε ιδιαίτερα ως προς την παροχή εγγυήσεων προκειμένου να έλθει χωρίς να καταλήξει στον Κορυδαλλό - αιτήματα που δεν είχαν καμία τύχη.

Το γεγονός ότι προτίμησε τις ελβετικές λίμνες από της φυλακής τα σίδερα ακούγεται ίσως εύλογο, έχει εντούτοις συνέπειες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Ο Φ. Λυγινός, σχετικά νέος σε ηλικία και δραστήριος επαγγελματικά σε μεγάλες τράπεζες όπως η Dresdner Bank και η BNP Paribas, καθίσταται ουσιαστικά όμηρος εντός των ελβετικών συνόρων· αν βγει, κινδυνεύει να συλληφθεί. Ποια τράπεζα εξάλλου θα δεχθεί εφεξής να τον έχει στο δυναμικό της; Το παράδειγμα του Παύλου Μπάιλα, ύποπτου και μόνο για την ελβετική Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της υπόθεσης του Άκη Τσοχατζόπουλου, δεν είναι ενθαρρυντικό: απομακρύνθηκε διακριτικά από τη Morgan Stanley της Ζυρίχης, ενώ πριν από λίγες ημέρες έχασε τη δουλειά του και από τη UBS στην οποία είχε μετακινηθεί.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα σε τυχόν αιφνιδιασμό, καθώς τα πρόσωπα που διαμένουν στην Ελβετία και ενδιαφέρουν τους ανακριτές είναι περισσότερα του ενός. Τόσο ο κ. Γεωργουλέας όσο και ο κ. Γαβριήλ Μαλλής θα απευθύνουν -σύμφωνα με πληροφορίες- κλήσεις και στον τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και στον νομικό Σπύρο Μεταξά, αμφότερους ελβετούς υπηκόους. Η διαδικασία είναι πάντα η ίδια: Αν δεν εμφανισθούν, το ένα ένταλμα θα διαδεχθεί το άλλο.

Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ δεν ήλθε άλλωστε ούτε την πρώτη φορά να απολογηθεί για την υπόθεση της Siemens, σε αντίθεση με τον Φάνη Λυγινό που παρουσιάστηκε, απολογήθηκε χωρίς στην ουσία να πει τίποτα και έφυγε αβρόχοις ποσί.

Το θέμα των «παραδόσεων» προσώπων

«Η Ελβετία βρίσκεται με το ένα πόδι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας υπογράψει τη Συνθήκη Σένγκεν, και με το άλλο απέξω» σχολιάζει δικαστική πηγή. «Εντός της ΕΕ οι μόνοι που φέρνουν προσκόμματα είναι οι Άγγλοι, οι οποίοι και δεν έχουν υπογράψει την απόφαση-πλαίσιο για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Είναι πάντως βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου, καμία χώρα δεν εκδίδει εύκολα τους πολίτες της. Δείτε τι έγινε με τον Χριστοφοράκο της Siemens, που είχε τη γερμανική υπηκοότητα».

πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

buttons=(Accept !) days=(20)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη φυλλομέτρηση. Δείτε...
Accept !
To Top