Από τη νόσο του Πάρκινσον πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, για την ακρίβεια ένας στους 500 μπορεί να προσβληθεί από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Ένα από τα κομμάτια που επηρεάζει είναι οι μυς, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν τρέμουλο στα χέρια το οποίο δεν μπορούν να ελέγξουν.
Αυτό κάνει εξαιρετικά δύσκολες απλές καθημερινές ανάγκες όπως το να φας, να πιεις ένα ποτήρι νερό και γενικά να αυτοσυντηρηθείς. Το θετικό είναι ότι η επιστήμονες τα τελευταία χρόνια προσπαθούν με την βοήθεια της τεχνολογίας να δημιουργήσουν διάφορα gadgets που κάνουν την καθημερινότητα των ασθενών λίγο πιο εύκολη.
Ένα από αυτά είναι το GyroGlove, ένα πολλά υποσχόμενο γάντι που δημιουργήθηκε από έναν φοιτητή ιατρικής, από τον οποίο ζητήθηκε να αναλάβει την φροντίδα ασθενούς με τη νόσο του Πάρκινσον και σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να βρει μια λύση. Αντί να ψάξει να βρει κάποιο νέο φάρμακο, ο 24χρονος από το Λονδίνο χρησιμοποίησε τη φυσική που γνωρίζουμε από τα παιδικά παιχνίδια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα μηχανικά γυροσκόπια είναι σαν σβούρες: προσπαθούν πάντα να μείνουν όρθια διατηρώντας την στροφορμή τους. Η ιδέα μου είναι να χρησιμοποιήσω γυροσκόπια τα οποία αντιστέκονται ακαριαία και αναλογικά στην κίνηση του χεριού ενός ατόμου, επηρεάζοντας αρνητικά όποιο τρέμουλο υπάρχει στο χέρι του ατόμου που φορά το γάντι».
Το prototype δημιουργήθηκε με τη βοήθεια φοιτητών του Imperial College London, και η ομάδα ισχυρίζεται ότι το γάντι έχει καταφέρει να μειώσει το τρέμουλο κατά 90%. Βέβαια, ακόμη πρέπει να γίνουν αρκετές βελτιώσεις όπως η μείωση του θορύβου.
Οι φοιτητές ελπίζουν να καταφέρουν να το βγάλουν στην αγορά μέχρι τον Σεπτέμβριο με τιμή γύρω στα 500-800 ευρώ.